Jak się robi sushi – to wcale nie jest takie trudne

Jak się robi sushi? Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne.

Domowe sposoby na spierzchnięte usta

Spierzchnięte usta to częsty i niestety bolesny problem wielu pań

Awokado – jedz na zdrowie

Awokado zawiera stosunkowo niewiele cukrów prostych, jest natomiast bogate w… tłuszcze.

Bezsenność, kłopoty ze snem – co robić…?

Kłopoty ze snem to dziś dość powszechny problem, możemy mówić nawet o bezsenności.

Zadbaj o stopy zimą

Zimą stopy są traktowane ciężkimi, ciepłymi butami, grubymi skarpetkami, zapominamy o pielęgnacji

Profilaktyka i leczenie – sposoby na ból dziąseł

Warto znać sposoby na ból dziąseł, ale przede wszystkim jego przyczyny i metody zapobiegania.

Zamotana w szale

Szal stanowi jeden z istotniejszych elementów stylizacji, dodaje jej szyku lub jest awangardowy, oryginalny, niebanalny.

Witaminy w ciąży i w okresie karmienia piersią

Zbilansowana dieta oraz odpowiednia suplementacja mają zapewnić niezbędne składniki mineralne oraz witaminy w ciąży.

O rety przytyłam… czyli poświąteczny detoks

Poświąteczny detoks można zacząć od ożywczego koktajlu, który stymuluje metabolizm

Zrób to sam, czyli maseczki domowe

Domowe maseczki bazują głównie na tym, czego używamy w kuchni

Samo zdrowie i najlepszy smak – sałatka z kozim serem

Wiele mówi się ostatnio o problemach z nietolerancją oraz alergią pokarmową. Muszę przyznać, że wielu moich znajomych zidentyfikowało nareszcie przyczyny kiepskiego samopoczucia, objawów dyspepsji, reakcji uczuleniowych itp. Trzeba bowiem wiedzieć, że nietolerancja laktozy czy glutenu może naprawdę uprzykrzać życie. Zdarza się również, że nawet jeśli testy nie wykazują konkretnych alergenów czy składników wywołujących niestrawność, coś nam nie służy…

kozi ser

Kozi ser – przysmak na ratunek

Zakazane serki i jogurty
W przypadku mojej siostry jest to mleko krowie i jego przetwory. Teoretycznie, w testach wszystko jest w porządku. Natomiast po zjedzeniu jogurtu czy tosta z żółtym serem pojawiały się tzw. sensacje. No i jak tu żyć bez śniadaniowej kanapki z serkiem czy ulubionego jogurtu z musli? Jak się okazuje potrzeba jest matką wynalazku i to bardzo interesującego, czego najlepszym dowodem są prawdziwe przysmaki, którymi nas ostatnio poczęstowała, na bazie produktów z mleka koziego.

Dlaczego właśnie kozie przysmaki?

kozy

Mleko od szczęśliwych kóz

Zapewne ktoś może powątpiewać – jak to przecież to też mleko i zawiera laktozę. Warto jednak wiedzieć, że jest to zdecydowanie niższy poziom laktozy. Ponadto mleko kozie jest łatwiej przyswajalne, lepiej trawimy tłuszcz zawarty w kozich wyrobach. Oczywiście to nie koniec walorów serka, mleka i jogurtów kozich. Witaminy, minerały sprawiają, że ser kozi jest naprawdę bardzo zdrowy. Smak, kaloryczność oraz indeks glikemiczny wręcz zachęcają do wypróbowania pysznych przepisów np. na sałatkę z kozim serem, pyszne roladki z łososiem czy też tosty, faszerowane warzywa itp.
Co ciekawe po ser kozi chętnie sięgają wegetarianie, którzy ze swojej diety starają się eliminować nabiał. Podobno roladki czy sałatkę z kozim serem można jeść z czystym sumieniem, ponieważ kozy nie żyją na farmach przemysłowych. Hoduje się je w gospodarstwach wzorowanych na domowych, gdzie zwierzęta mają bardzo dobrą opiekę.

sałatka

Ulubiona sałatka z serem kozim i brokułami

Sałatka z kozim serem w roli głównej
Bardzo mi to odpowiada, ponieważ jestem od dawna fanką nabiału z mleka koziego. Od mojej siostry dostałam niedawno prosty, ale jakże smakowity przepis na sałatkę z kozim serem. Jak się okazuje pochodzi ze strony internetowej producenta mojego ulubionego sera chavroux. Przyznam, że do tej pory zajadałam się śniadaniowym serkiem chavroux, a tu proszę bardzo – producent oferuje również doskonały pleśniowy ser. A pleśniowe sery to przecież najlepszy dodatek, a właściwie główny bohater, sałatek na każdą okazję.
Oczywiście zaczytałam się również w innych recepturach, inspiracjach dostępnych na stronie. Ale póki co podzielę się przepisem na sałatkę z kozim serem, którą serwujemy zarówno gościom, jak i sobie bez żadnej okazji, ot tak – dla smaku i przyjemności.

Zdjęcia: chavroux.pl, wikipedia, wpclipart.com

About The Author

Reply