Ruskorex – maść i czopki na „wstydliwy” problem

Profilaktyka, konsultacja lekarska, odpowiednia terapia w razie konieczności (np. leki takie jak Ruskorex)

Jak robić dobre zdjęcia – kurs fotografii w Krakowie

Zajęcia wprowadzające w tajniki dobrych ujęć – kurs fotografii w Krakowie organizowany przez Akademię Nikona

Problemy z erekcją na tle psychologicznym

Problemy z erekcją na tle psychologicznym, to jedno z poważniejszych wyzwań przed jakim stają dzisiejsze związki

Przez żołądek do serca, czyli walentynkowe przysmaki

Do walentynkowych przysmaków dodajmy chili, imbir, awokado, cynamon, kawior, owoce morze i pyszną, sensualną czekoladę

Panele laminowane – piękny wygląd Twojej podłogi

Poszukując idealnego sposobu wykończenia podłogi, warto wziąć pod uwagę panele laminowane. To nowoczesna i niezwykle elegancka alternatywa dla podłóg drewnianych, która cieszy się coraz większą popularnością. To przede wszystkim estetyczne i trwałe rozwiązanie, które jest w stanie spełnić oczekiwania każdego klienta. Trwałość paneli tego typu gwarantuje piękny wygląd podłogi przez długie lata. Dodatkowo panele nie wymagają szczególnej konserwacji, zaś wysoka odporność na ścieranie powoduje, że są trwałe. Wyjątkową jakością wyróżniają się panele podłogowe Alloc oraz Sensa. To wyroby czołowych producentów, które wyróżniają się najwyższą jakością. Szeroki wybór kolorystyczny gwarantuje łatwość znalezienia idealnych rozwiązań. Panele laminowane są łatwe w montażu, dzięki

Pantone mówi: Ultra Violet, czyli fiolet jako kolor roku

Pantone mówi: Ultra Violet, czyli fiolet jako kolor roku

Ratunek dla męskiej głowy – Loxon na wypadanie włosów

Bujna fryzura i zdrowe włosy to nie tylko kobiecy atut, a nadmierne wypadanie włosów to częściej męski problem.

Pomysł na Walentynki, czyli jak go zaskoczyć

Walentynki! Pomysł na idealny walentynkowy podarunek dla chłopaka to dopiero zadanie

Sprawdź aktualne oferty pracy w Holandii

Holandia pnie się stopniowo w górę, jeśli chodzi o ranking krajów, do których Polacy wyjeżdżają w celach zarobkowych.

Ne lekceważ objawów – ból z lewej strony brzucha

Kłucie w nadbrzuszu czy ból z lewej strony brzucha mogą świadczyć o zupełnie innym problemie zdrowotnym.

Zdrowe chipsy? Tak, to możliwe!

Trochę popisałam już o rozkoszach podniebienia, ale tuż przed sezonem letnim nie mogę pominąć tematu przekąsek – zdrowych, smacznych, które nie „pójdą w biodra”. Chipsy… wśród osób hołdujących zdrowemu odżywianiu, to słowo brzmi niemal jak bluźnierstwo. Niemal i nie zawsze, bo przecież wiemy doskonale o tym, że chips chipsowi nierówny i nie taki diabeł straszny jak go malują. Klucz do chipsowego sukcesu tkwi oczywiście w tym, z czego i jak je przygotujemy.

warzywne chipsy

Chipsy z warzyw? Tak, są naprawdę pyszne 🙂

Z czego robi się zdrowe chipsy?
Zapewne nie odkryję wielkiej tajemnicy pisząc, że chipsy można robić w domu i z wielu produktów, a konkretnie z warzyw. Choć są również chipsy jabłkowe i wkrótce mam zamiar się z nimi skonfrontować. Póki co kupowałam chętnie gotowe, w małych poręcznych paczuszkach. Ale ad rem, czyli wracając do moich osobistych doświadczeń. Póki co udało mi się wyprodukować chipsy z selera, buraka, cukinii, bakłażana oraz batata. Zdecydowanie w czołówce jest bakłażan oraz słodki ziemniak, który świetnie smakuje też w postaci dietetycznych domowych frytek. Cukiniowe chrupiące chipsy wymagają nieco więcej czasu i cierpliwości, a zatem dziś podzielę się moimi ulubionymi przepisami. Szczególnie, że wykorzystuje się tu warzywa naprawdę bardzo zdrowe i wartościowe.

batat

Niedoceniane bataty

Batat, zdrowy i słodki
Batat, czyli słodki ziemniak. Nie wiedzieć czemu niezbyt często wykorzystuje się go w naszej kuchni. A przecież to skarbnica wartości odżywczych, delikatny, wyjątkowy smak i tak wiele możliwości przyrządzania i serwowania. Warto wiedzieć, że istnieje ponad 400 odmian batatów w różnych kolorach. Są fioletowe, żółte, czerwone, białe itd. W czerwonych batatach znajdziemy cenny likopen zapobiegający chorobom serca i nowotworom, w żółtych – karotenoidy, w tym luteina poprawiająca wzrok. Przeciwutleniacze znajdziemy w dużym stężeniu w batatach fioletowych. Wszystkie zawierają związki mineralne takie jak wapń, fosfor, potas, sód, magnez, żelazo, jod, selen itd. Nie brakuje w nich witamin z grupy B, witaminy C, kwasu foliowego oraz witaminy E.

bakłażan

Bakłażan – to dopiero… jagoda

A co z bakłażanem?
Tu pojawia się pewna niezgodność, bo miało być o warzywach. Tymczasem bakłażan, znany również jako gruszka miłości czy oberżyna, jest owocem i to jagodą! Niezależnie od tego jest zdrowy, smaczny oraz inspirujący. A poza tym jest niskokaloryczny, czy może być lepsza baza do smakowitych chipsów? Nasza wielka jagoda jest przy tym cennym źródłem błonnika, wapnia i magnezu. Działa detoksykująco, zaleca się ją np. przy antybiotykoterapii, a także w profilaktyce antynowotworowej. Ze względu na wysoką zawartość błonnika stymuluje przemianę materii, wspomaga również trawienie ciężkich, tłustych potraw. Oberżyna obniża też poziom cholesterolu. Oryginalny, fioletowy kolor skórki bakłażana (nie obiera się go przed przyrządzaniem) to efekt zawartości antocyjanów, czyli silnych przeciwutleniaczy. Udowodniono również, że bakłażany ograniczają rozwój komórek rakowych.

A zatem czas na chipsy!
Przepisy są proste, a więc do dzieła.
Dokładnie wyszorowanego batata kroję w plastry albo grubsze frytki, smaruję niewielką ilością oliwy (można ją zmieszać z ulubionymi przyprawami). Następnie układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 190°C. Chipsy pieczemy ok. 20-30 minut w połowie czasu odwracając na drugą stronę. Powinny być złociste i chrupiące.

frytki z batatów

Chipsy, frytki – najlepsze są z batatów

Z bakłażanem nie jest dużo trudniej:
Najpierw kroję go w plastry, układam na papierowym ręczniku i lekko solę. Przykrywam drugim ręcznikiem i zostawiam na 10 minut. Po tym czasie naciskam plasterki, aby pozbawić je wody. Przygotowanego bakłażana układam tak samo jak batatowe plasterki (oliwka i przyprawy) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C. Bakłażanowe chipsy piekę ok. 12 minut po każdej stronie.
Smacznego!

chipsy z bakłażana

Smaczne i zdrowe chipsy z bakłażana

 

Zdjęcie: shutterstock, pinyetest

About The Author

Reply