Czy znasz WAS – syndrom stresu weekendowego?

WAS, czyli syndrom stresu weekendowego, jest swoistym znakiem dzisiejszych zabieganych czasów i życia w pośpiechu

Matcha – samo zdrowie, wyborny smak i aromat

Pisząc o zdrowej żywności i produktach superfood nie można pominąć herbaty nad herbatami, jaką jest matcha

Inhalacje – na przeziębienie, katar i chore zatoki

Inhalacje – na przeziębienie, uporczywy kaszel, katar, problemy z zatokami i efektywną aplikację leków

piegowata

Znajdź swój sposób na piegi

Poznaj swój sposób na piegi – na ich zamaskowanie, ukrycie, a nawet usunięcie

Lato 2019 – wybierz modny kostium kąpielowy

Sezon letni to czas na uzupełnienie garderoby, a jej nieodzownym elementem jest oczywiście kostium kąpielowy.

Truskawki – na powitanie lata!

Truskawki to nasze ulubione owoce, są naprawdę bardzo zdrowe, smaczne i mają wyjątkowo mało kalorii

Małe torebki – modne i kobiece

Wdzięk, kobiecość i elegancja to małe torebki, które w tym sezonie są bardzo modne

Jak odżywić włosy po farbowaniu?

Szukamy odpowiedzi na pytanie – jak odżywić włosy po farbowaniu, zwłaszcza, kiedy zaczynają wypadać.

Menopauza – zdrowa dieta ma znaczenie

Menopauza kojarzy się z pewnymi niedogodnościami, towarzyszy jej często przyrost masy ciała

Nasiona chia – samo zdrowie

Nasiona chia to źródło cennych kwasów tłuszczowych, białka, wapnia, fosforu oraz błonnika.

Awokado – jedz na zdrowie

Awokado to owoc, który warto włączyć do swojej diety. Ze względu na właściwości lecznicze, wartość odżywczą, smak i uniwersalne zastosowanie, możemy sięgać po ten owoc mimo jego wysokiej kaloryczności.

Awokado jest dość nietypowym owocem, zawiera bowiem stosunkowo niewiele cukrów prostych, jest natomiast bogate w… tłuszcze. Właśnie dlatego jest to chyba najbardziej kaloryczny owoc (160 kcal/100 g). Są to jednak tłuszcze bardzo wartościowe i potrzebne dla funkcjonowania organizmu

Co w awokado siedzi?

Wystarczy wymienić tylko kilka „skarbów”, które znajdziemy w awokado, np. likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, luteinę i zeaksantynę. Mamy zatem silne przeciwutleniacze (wit. C, E, A), jakże cenny kwas foliowy i inne witaminy z grupy B. Dobroczynny wpływ na wzrok ma zawartość witaminy A, luteiny i zeaksantyny. Nie bez znaczenia jest też bogactwo zdrowych tłuszczów, głównie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), ale także kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Dzięki temu składniki takie jak likopen czy witamina A są o wiele lepiej wchłaniane przez organizm. Warto zatem jadać pomidora czy marchewkę właśnie w towarzystwie awokado.

warzywa

Awokado poprawia przyswajalność witaminy A i likopenu

Awokado na zdrowie

Z jednej strony awokado to owoc o dużej zawartości tłuszczu, z drugiej jest zalecane w diecie „na cholesterol”. Jak to jest możliwe? No cóż, nie od dziś wiadomo, że są tłuszcze dobre, które mają korzystny wpływ zarówno na obniżanie poziomu złego cholesterolu (LDL), jak i właściwy parametr LDL, czyli dobrego cholesterolu. Jest to zatem doskonały składnik diety przy leczeniu i profilaktyce miażdżycy. Zaleca się je też w menu osób chorych na cukrzycę, ze względu na jednonienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegające i odwracające odporność insulinową. Mówi się wiele o przeciwnowotworowym działaniu awokado, np. dzięki lipidom, które wspierają leczenie ostrej białaczki szpikowej.

awokado

Awokado – smaczne i zdrowe

Awokado a odchudzanie

Wysoka kaloryczność awokado teoretycznie nie pasuje do diet odchudzających. Niemniej jednak jest to owoc, który pomaga kontrolować apetyt. Awokado sprawia, że uczucie sytości utrzymuje się dłużej i można uniknąć zgubnego podjadania między posiłkami.

salatka

Awokado w diecie odchudzającej

Awokado – wartości odżywcze

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna – 160 kcal
Białko ogółem – 2.00 g
Tłuszcz – 14.66 g
Węglowodany – 8.53 g (w tym cukry proste 0.66)
Błonnik – 6.7 g

Witaminy
Witamina C – 10.0 mg
Tiamina – 0.067 mg
Ryboflawina – 0.130 mg
Niacyna – 1.738 mg
Witamina B6  – 0.257 mg
Kwas foliowy –  81 µg
Witamina A – 146 IU
Witamina E – 2.07 mg
Witamina K – 21.0 µg

Minerały
Wapń – 12 mg
Żelazo – 0.55 mg
Magnez – 29 mg
Fosfor – 52 mg
Potas – 485 mg
Sód – 7 mg
Cynk – 0.64 mg

Kwasy tłuszczowe
nasycone – 2.126 g
jednonienasycone – 9.799 g
wielonienasycone – 1.816 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Zdjęcia: pixabay.com

About The Author

Reply