Garnki Philipiak – smacznie, ekonomicznie i na zdrowie

Wysokiej klasy garnki ze stali chirurgicznej – gotowanie zdrowe, smaczne i ekonomiczne

Będzie się działo, czyli trendy na wiosnę i lato 2020

Za oknami kombinacja listopada i zimy, a przed nami trendy na wiosnę i lato 2020

Dobre tłuszcze, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Dobre tłuszcze zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Kostka brukowa – zalety i układanie

Wśród wielu zalet kostki brukowej na szczególną uwagę zasługują jej trwałość i wytrzymałość oraz walory estetyczne

poczdam

Studia zagranicą? Może uniwersytet i akademik w Poczdamie?

Kwestię zamieszkania na czas studiów rozwiązuje Basecamp – akademik w Poczdamie

Zapach idealny – jak wybrać perfumy?

Warto wiedzieć więcej o zapachach, o tym jak wybrać perfumy, jakie są ich rodzaje

Warto jeździć na łyżwach!

Jazda na łyżwach poprawia nie tylko kondycję czy figurę, ale także wpływa dobroczynnie na samopoczucie

Stłuszczenie wątroby – przyczyny, dieta i leczenie

Stłuszczenie wątroby występuje u ok. 20-25% Polaków, z czego 10-15% zmaga się niealkoholowym stłuszczeniem wątroby

Kurkuma – w kuchni, kosmetyczce i dla zdrowia

Kurkuma – od wieków ceniona za dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę

Łysienie androgenowe – specyfika, pielęgnacja

Podstawą pielęgnacji jest odpowiedni szampon do włosów wypadających.

Chcesz schudnąć na wiosnę? Uważaj na zaburzenia odżywiania!

Mało kto rozpoczyna dietę odchudzającą myśląc o poważnych konsekwencjach, jakie niosą ze sobą zaburzenia odżywiania. Oczywiście nie ma nic złego w gubieniu pozimowych nadmiarów tu i ówdzie. Gorzej, gdy utrata kilogramów, dążenie do wymarzonego (często nierealnego) rozmiaru staje się celem nadrzędnym.

Tak naprawdę na zaburzenia odżywiania nie wpływa zmiana pory roku, zbliżające się lato itp. Jest to o wiele bardziej skomplikowane i poważne zagadnienie, które dotyczy przede wszystkim tzw. zachodniej kultury. Dobrobyt, dostęp do wszelkiego rodzaju produktów, a jednocześnie presja społeczna, kult wiecznej młodości i zawsze szczupłej sylwetki – te czynniki powodują, że zaburzenia odżywiania zbierają coraz większe żniwo.

Czym są zaburzenia odżywiania?

Wszyscy znamy, chociażby ze słyszenia, anoreksję, bulimię czy ortoreksję. Nie do końca jednak wiemy, jakie mogą być ich przyczyny i groźne konsekwencję. Warto wiedzieć, że codzienność osób dotkniętych tym problemem koncentruje się głównie na… jedzeniu. Tak, tak – nawet skrajnie chude anorektyczki myślą wciąż o posiłkach, a konkretnie o tym jak ich unikać, co zjeść, żeby przetrwać dostarczając niebezpiecznie małą ilość kalorii. Jedzenie, które pozwala nam żyć, działać, może dostarczać przyjemnych doznań smakowych, dla osób dotkniętych zaburzeniami stanowi zagrożenie, jest frustrujące. Może także stanowić pocieszenie czy kompensować życiowe niepowodzenia.

anoreksja

Anoreksja – jadłowstręt psychiczny

Zaburzenia odżywiania są problemem na ogromną skalę

Z jednej strony mamy dziś dostęp do ogromnej ilość produktów żywnościowych. Dobrobyt, moda na kultowe restauracje, kulinaria, spotkania z kawiarniach. To wszystko sprzyja konsumpcji. Z drugiej zaś obowiązuje pewien kanon – trzeba być zdrowym, pięknym, szczupłym, odnosić sukcesy. Osoba z nadwagą zdecydowanie nie kojarzy się z człowiekiem sukcesu. Mało tego –  w osiągnięciu wymarzonej sylwetki, najmniejszego rozmiaru widzi się klucz do szeroko rozumianego szczęścia. Począwszy od powodzenia w kontaktach towarzyskich, damsko – męskich po karierę zawodową, realizowanie pasji i marzeń.

Media promują doskonałe ciała – smukłe, wyrzeźbione, niezależnie od wieku. Cóż z tego, że najczęściej są mocno poprawiane przez chirurgów i korygowane przez grafików. Większość odbiorców stawia je sobie za wzór, a drogę do ideału widzi w restrykcyjnych dietach, intensywnych treningach, reżimie żywieniowym.

bulimia

Prowokowania wymiotów, używanie środków przeczyszczających…

Zaburzenia odżywienia

Do najczęściej diagnozowanych zaburzeń należą anoreksja, bulimia oraz ortoreksja.

Anoreksja, czyli jadłowstręt psychiczny, polega na celowej utracie wagi. Dotyczy na ogół osób, które mają zaburzony obraz własnego ciała. Celem chorego staje się skrajnie niski limit wagi. Choroba prowadzi do spadku masy ciała, wyniszczenia organizmu, a nawet do śmierci. Przyczyną jest najczęściej głęboki kryzys emocjonalny, nadwrażliwość, ogromne wymagania wobec siebie, perfekcjonizm, któremu nie sposób sprostać. Osoby z anoreksją czują nienawiść wobec swojej fizyczności.

Bulimia to epizody objadania się na przemian z prowokowanymi wymiotami i restrykcyjną dietą. Napady obżarstwa obejmują na ogół potrawy wysokokaloryczne w dużych ilościach. Poczucie winy doprowadza do prowokowania wymiotów lub używania środków przeczyszczających. Bezpośrednim skutkiem są m.in. podrażniona  śluzówka jamy ustnej, uszkodzone szkliwo zębów, zaburzenia rytmu serca i cyklu miesięcznego, bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, mdłości, zawroty głowy. Jest to szczególnie groźne zaburzenie, ponieważ bulimiczki bardzo umiejętnie ukrywają się przed bliskimi, nie są wychudzone, bywają towarzyskie, mimo skrajnie niskiej samooceny oraz zachowań impulsywnych.

zaburzenia

Zaburzenia odżywiania – chorobliwa koncentracja na jedzeniu

Ortoreksja, czyli koncentrowanie się na zdrowej diecie. Okazuje się, że bardzo łatwo można przekroczyć granicę między zdrowym odżywianiem, a zaburzeniem. Eliminowanie kolejnych produktów z diety, unikanie spotkań, wyjść, sytuacji i ludzi, które kolidują z obsesją na punkcie jedzenia – to tylko niektóre z typowych zachowań. Zaburzenie ma wyniszczający wpływ na organizm i społecznie funkcjonowanie.

Zdjęcia: shutterstock, pixabay.com

About The Author

Reply