Bolące stawy – reumatyzm i inne przyczyny

Najczęściej bolące stawy kojarzymy z reumatyzmem, ale to nie jedyna przyczyna takich dolegliwości.

Ból brzucha – gdzie boli i dlaczego

Ból brzucha to wyzwanie dla pacjenta i diagnostyki i jedna z najczęściej zgłaszanych dolegliwości

Pyszne pasztety – na śniadanie i od święta

Parafrazując słowa poety możemy z dumą powiedzieć, że Polacy nie gęsi i swoje pasztety mają

Przygotuj włosy do zimy

Sezon jesienno – zimowy bywa największym wyzwaniem dla włosów

Fosfolipidy – dlaczego są tak ważne dla wątroby

Pojęcia takie jak hepatocyty, fosfolipidy czy też funkcje wątroby, powinny być nam znane.

Jesień w parku – dla zdrowia i dla zabawy

Jesienny park zamiast telewizora i komputera!

Chroń skórę, sięgnij po Iwostin Solecrin

Wielbiciele opalania powinni wiedzieć, że słońce to nie samo dobro, może negatywnie wpływać na skórę i zagrażać zdrowiu

Ekologiczna żywność – postaw na zdrowie

Jakie wymagania musi spełniać zdrowe jedzenie, aby można było uznać je za wartościową żywność ekologiczną

Zdrowie pupila – pełnowartościowe karmy dla psów

Odpowiednio dobrane pełnowartościowe karmy dla psów zapewnią im zdrowie, kondycję, odporność, energię, oczywiście będą im także smakować.

Odparzenia pieluszkowe – jak im zapobiec i jak je leczyć

Skóra niemowląt jest delikatna, a odparzenia pieluszkowe spędzają sen z powiek najbardziej troskliwym mamom

Chudy serek śmietankowy i smakowite pączusie

Wystarczy zajrzeć do kalendarza i już uświadamiamy sobie, że koniec karnawału tuż tuż. Nie żebym jakoś hucznie bawiła się w tym czasie, bądź też bardzo mocno odczuwała postne restrykcje. Niemniej jednak pamiętam, dostrzegam, ponieważ w naszym domu to krótki czas popuszczania pasa na okoliczność tłustego czwartku i ostatkowych rozkoszy podniebienia.

małe pączki

Małe, smaczne, idealne „na raz”

Ostatki pączkami stoją
Osobiście podchodzę do diety dość zdroworozsądkowo z tendencją do niewielkich restrykcji, ale ostatki rządzą się przecież swoimi prawami. Dlatego nie omieszkam wkrótce pochwalić się przepisem na pączki, które zawsze się udają, ale póki co dziś trochę mniej absorbująca i nieco lżejsza wariacja na temat pączków, które jak wiadomo królują w czasie ostatków. Chodzi mi o urocze małe pączuszki „na raz”, które są ulubionym maleńkim i słodkim grzeszkiem mojego męża i córki. Skusi się na nie nawet moja siostra, która właśnie jest na etapie sprawdzania kolejnej diety cud. Specjalnie dla niej przetestowałam jak smakują moje mini pączki z serkiem śmietankowym w wersji chudej. Okazuje się, że absolutnie nie tracą na smakowitości. Pewnym wyzwaniem było jedynie wyszukanie serka, który wraz z utratą tłuszczowych procentów nie traci jednocześnie lekkości i smaku.

serek emilki

Taki chudziutki, a do pączków pasuje

Chudy serek w rozkosznych pączkach
Oczywiście pączki z serkiem to żadna nowość, niemniej jednak wszyscy znamy przepisy na ciasta, ciastka i ciasteczka, ale nie zawsze efekt jest zadowalający albo zachwycający. Składniki, cierpliwość i serce. Tak to podsumowała moja siostra, która ma składniki, z resztą jest gorzej. A zatem na wypieki przychodzi do mnie. Myślę, że w tegoroczne ostatki będzie zadowolona, kiedy poczęstuję ją nową, lżejszą wersją pączuszków, kuleczek. Metodą prób i kilku błędów wybrałam serek śmietankowy bez tłuszczu o uroczej nazwie Emilki. Co ciekawe sprawdził się również w przypadku lekkiej wersji sernika, a zatem będę mogła znów wodzić na pokuszenie moją siostrę, która jest nie lada łasuchem.

Do dzieła! Mini pączki, wielki smak
Ale do rzeczy, pora na pochwalenie się przepisem na pączusie, które naprawdę znikają z półmiska bardzo szybko. Pozostaje zapach, okruszki i resztki cukru pudru.

pączki z serka

Jak zrobić najlepsze małe pączusie

Przygotowujemy zatem:
• 2,5 szklanki mąki (425 g)
• 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 400 g serka homogenizowanego naturalnego (u mnie serek śmietankowy Emilki)
• 8 łyżeczek cukru waniliowego
• 1 łyżkę mocnego alkoholu (np. wódka)
• 3 jajka
• cukier puder do posypania
• olej

Zaczynam od wymieszania jajek z serkiem śmietankowym i cukrem waniliowym, do tej mikstury dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kolejny dodatek to łyżka alkoholu. Z tych składników ucieram gładką masę. Mieszam aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy, która powinna powoli zsuwać się z łyżki. W razie potrzeby koryguję konsystencję dodając mąkę albo mleko.
Co dalej?
Dalej przechodzę do czynności zasadniczej jaką jest smażenie. W tym celu należy rozpuścić w szerokim garnku olej (dużo oleju). Do porządnie rozgrzanego tłuszczu wykładam małe porcje ciasta (można pomagać sobie drugą łyżką, spychając przyszłe pączki do oleju). Smażę je z obydwu stron do uzyskania pożądanego dla pączusiów złocistego koloru. Potem należy oczywiście odsączyć je na ręczniku papierowym. Kropką nad i jest posypanie pączków cukrem pudrem. Doradzam szybciutko skosztować parę, bo znikają błyskawicznie.

Wkrótce podzielę się kolejnymi, mniej kalorycznymi i rozpustnymi przepisami na słodkości z beztłuszczowym serkiem śmietankowym. Kilka już sprawdziłam, na inne mam pomysły.

sernik

Sernik z dietetycznego serka? Jak najbardziej

 

Zdjęcia: Shutterstock, mlekoma.pl

About The Author

Reply