Bolące stawy – reumatyzm i inne przyczyny

Najczęściej bolące stawy kojarzymy z reumatyzmem, ale to nie jedyna przyczyna takich dolegliwości.

Ból brzucha – gdzie boli i dlaczego

Ból brzucha to wyzwanie dla pacjenta i diagnostyki i jedna z najczęściej zgłaszanych dolegliwości

Pyszne pasztety – na śniadanie i od święta

Parafrazując słowa poety możemy z dumą powiedzieć, że Polacy nie gęsi i swoje pasztety mają

Przygotuj włosy do zimy

Sezon jesienno – zimowy bywa największym wyzwaniem dla włosów

Fosfolipidy – dlaczego są tak ważne dla wątroby

Pojęcia takie jak hepatocyty, fosfolipidy czy też funkcje wątroby, powinny być nam znane.

Jesień w parku – dla zdrowia i dla zabawy

Jesienny park zamiast telewizora i komputera!

Chroń skórę, sięgnij po Iwostin Solecrin

Wielbiciele opalania powinni wiedzieć, że słońce to nie samo dobro, może negatywnie wpływać na skórę i zagrażać zdrowiu

Ekologiczna żywność – postaw na zdrowie

Jakie wymagania musi spełniać zdrowe jedzenie, aby można było uznać je za wartościową żywność ekologiczną

Zdrowie pupila – pełnowartościowe karmy dla psów

Odpowiednio dobrane pełnowartościowe karmy dla psów zapewnią im zdrowie, kondycję, odporność, energię, oczywiście będą im także smakować.

Odparzenia pieluszkowe – jak im zapobiec i jak je leczyć

Skóra niemowląt jest delikatna, a odparzenia pieluszkowe spędzają sen z powiek najbardziej troskliwym mamom

Dlaczego smakuje nam kurczak w sosie kurkowym?

Zdrowe i smaczne jedzenie –  na to stawiam w codziennej diecie. Dlatego dość często sięgam po sprawdzone przepisy na dania z drobiu. Na przykład takie jak nasze ostatnie odkrycie, jakim jest kurczak w sosie kurkowym. Sceptykom, którzy mają wątpliwości co do drobiu, od razu wyjaśniam – w naszej kuchni króluje do dawna Zagrodowy.

Dlaczego właśnie kurczak…?

Przede wszystkim dlatego, że jest smaczny, delikatny i chudy. Z jednej strony mamy mięso bogate w dobrze  przyswajalne białko, składniki mineralne i witaminy. Z drugiej – możliwość przygotowania dań smacznych i niskokalorycznych (filet z piersi dostarcza mniej niż 100 kalorii na 100g). Atutem jest też możliwość przyrządzania kurczaka na wiele różnych sposobów. Wiele przepisów proponuje nawet producent Zagrodowego.

udka

Kurczak – idealny w daniach obiadowych

 

sałatka

Delikatna, chuda pierś – w smacznych sałatkach

A dlaczego Zagrodowy?

Jeśli ma być i smacznie i zdrowo trzeba wybrać taką markę, która oferuje mięso z kurcząt hodowanych w tradycyjny sposób. Bez przyspieszania wzrostu i na naturalnej karmie. Zagrodowy to kurczak hodowany na spokojnym Podlasiu, w małych gospodarstwach. Ma dostęp do świeżego powietrza, a jego karma jest wolna od GMO. Właśnie dlatego rosół u nas smakuje jak u babci, a wspomniany kurczak w sosie kurkowym stał się naszym kolejnym daniem popisowym.

kury

Ekologiczna, tradycyjna hodowla

 

rosół

Dzięki temu serwujemy prawdziwy, domowy rosół

 

Oczywiście przepis na ten przysmak znalazłam na stronie internetowej Zagrodowego :). Co ważne wykorzystuje się tu niskokaloryczną, chudą pierś z kurczaka.

Zdjęcia: pixabay.com, zagrodowy.pl

About The Author

Reply