Bolące stawy – reumatyzm i inne przyczyny

Najczęściej bolące stawy kojarzymy z reumatyzmem, ale to nie jedyna przyczyna takich dolegliwości.

Ból brzucha – gdzie boli i dlaczego

Ból brzucha to wyzwanie dla pacjenta i diagnostyki i jedna z najczęściej zgłaszanych dolegliwości

Pyszne pasztety – na śniadanie i od święta

Parafrazując słowa poety możemy z dumą powiedzieć, że Polacy nie gęsi i swoje pasztety mają

Przygotuj włosy do zimy

Sezon jesienno – zimowy bywa największym wyzwaniem dla włosów

Fosfolipidy – dlaczego są tak ważne dla wątroby

Pojęcia takie jak hepatocyty, fosfolipidy czy też funkcje wątroby, powinny być nam znane.

Jesień w parku – dla zdrowia i dla zabawy

Jesienny park zamiast telewizora i komputera!

Chroń skórę, sięgnij po Iwostin Solecrin

Wielbiciele opalania powinni wiedzieć, że słońce to nie samo dobro, może negatywnie wpływać na skórę i zagrażać zdrowiu

Ekologiczna żywność – postaw na zdrowie

Jakie wymagania musi spełniać zdrowe jedzenie, aby można było uznać je za wartościową żywność ekologiczną

Zdrowie pupila – pełnowartościowe karmy dla psów

Odpowiednio dobrane pełnowartościowe karmy dla psów zapewnią im zdrowie, kondycję, odporność, energię, oczywiście będą im także smakować.

Odparzenia pieluszkowe – jak im zapobiec i jak je leczyć

Skóra niemowląt jest delikatna, a odparzenia pieluszkowe spędzają sen z powiek najbardziej troskliwym mamom

Dlaczego wybrałam garnki indukcyjne

Temat garnków wraca jak bumerang, tym razem jednak chciałabym przybliżyć zasadę działania oraz korzyści jakie zapewniają dobre garnki indukcyjne. Ich rosnąca popularność jest ściśle związana z coraz szerszym zastosowaniem kuchni indukcyjnych, a zatem zacznę od tego dlaczego warto wybrać takie rozwiązanie w swojej kuchni.

Jak to działa?
Co prawda kuchenka lub płyta indukcyjna jest droższa niż tradycyjne elektryczne albo gazowe modele, ale jej eksploatacja to komfort, bezpieczeństwo, a także oszczędność energii i czasu. W przypadku indukcji chodzi bowiem o wytworzenie silnego zmiennego pola magnetycznego pod blatem, na którym ustawia się naczynia. Pole to jest wytwarzane w patelni albo garnku indukcyjnym, które nagrzewają się po ustawieniu na płycie – uruchamiają ją. Jak łatwo się domyślić muszą być to specjalne naczynia, pod względem konstrukcji i zastosowanych materiałów.

garnkii

Garnki nagrzewają się po ustawieniu na płycie

Garnek indukcyjny – właściwości
Najważniejsza jest podstawa garnka indukcyjnego – dno musi być idealnie płaskie, wykonane z materiału o właściwościach ferromagnetycznych, czyli z metalu, który się magnesuje. Tylko takie garnki zostaną „zauważone” przez płytę indukcyjną i rozpocznie się nagrzewanie. Należy również zwrócić uwagę na gabaryty (średnicę) garnka, powinna być dopasowana do wielkości pola grzewczego. Wygodne i praktyczne garnki indukcyjne mają także praktyczne udogodnienia, np. podziałkę wewnętrzną, nieprzewodzące ciepła uchwyty, profilowane brzegi do odcedzania i przelewania, wskaźnik temperatury itp. Tego typu naczynia najczęściej wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która ma znakomite właściwości ferromagnetyczne, a przy tym jest trwała i prezentuje się bardzo stylowo.

seria Melody

Ergonomiczne, praktyczne garnki do indukcji

Garnki indukcyjne marki Tefal
Moje zachwyty garnkami indukcyjnymi wynikają oczywiście z faktu, iż od niedawna takowe posiadam, przetestowałam i z czystym sumieniem polecam. Postawiłam na sprawdzoną markę Tefeal, która oferuje wiele praktycznych produktów, zarówno w zestawach, jak i pojedyncze naczynia. Garnki indukcyjne Tefal to nie tylko opisane powyżej właściwości tego rodzaju naczyń. Zastosowano tu również ciekawe rozwiązania przydatne w kuchni, np. powłokę Intensy, która chroni przed przywieraniem, technologię ThermoSpot, dzięki której nie przegrzejemy gotowanych produktów, pokrywki z otworem na parę, okładzinę Soft Touch itp. Nie sposób również pominąć bardzo atrakcyjnego wzornictwa – takie garnki to ozdoba każdej kuchni.

hero

Zestaw Hero marki Tefal

Oferta garnków indukcyjnych Tefal dostępna jest tutaj

Zdjęcia: tefal.pl, shutterstock

About The Author

Reply