Jak się robi sushi – to wcale nie jest takie trudne

Jak się robi sushi? Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne.

Domowe sposoby na spierzchnięte usta

Spierzchnięte usta to częsty i niestety bolesny problem wielu pań

Awokado – jedz na zdrowie

Awokado zawiera stosunkowo niewiele cukrów prostych, jest natomiast bogate w… tłuszcze.

Bezsenność, kłopoty ze snem – co robić…?

Kłopoty ze snem to dziś dość powszechny problem, możemy mówić nawet o bezsenności.

Zadbaj o stopy zimą

Zimą stopy są traktowane ciężkimi, ciepłymi butami, grubymi skarpetkami, zapominamy o pielęgnacji

Profilaktyka i leczenie – sposoby na ból dziąseł

Warto znać sposoby na ból dziąseł, ale przede wszystkim jego przyczyny i metody zapobiegania.

Zamotana w szale

Szal stanowi jeden z istotniejszych elementów stylizacji, dodaje jej szyku lub jest awangardowy, oryginalny, niebanalny.

Witaminy w ciąży i w okresie karmienia piersią

Zbilansowana dieta oraz odpowiednia suplementacja mają zapewnić niezbędne składniki mineralne oraz witaminy w ciąży.

O rety przytyłam… czyli poświąteczny detoks

Poświąteczny detoks można zacząć od ożywczego koktajlu, który stymuluje metabolizm

Zrób to sam, czyli maseczki domowe

Domowe maseczki bazują głównie na tym, czego używamy w kuchni

Dlaczego wybrałam garnki indukcyjne

Temat garnków wraca jak bumerang, tym razem jednak chciałabym przybliżyć zasadę działania oraz korzyści jakie zapewniają dobre garnki indukcyjne. Ich rosnąca popularność jest ściśle związana z coraz szerszym zastosowaniem kuchni indukcyjnych, a zatem zacznę od tego dlaczego warto wybrać takie rozwiązanie w swojej kuchni.

Jak to działa?
Co prawda kuchenka lub płyta indukcyjna jest droższa niż tradycyjne elektryczne albo gazowe modele, ale jej eksploatacja to komfort, bezpieczeństwo, a także oszczędność energii i czasu. W przypadku indukcji chodzi bowiem o wytworzenie silnego zmiennego pola magnetycznego pod blatem, na którym ustawia się naczynia. Pole to jest wytwarzane w patelni albo garnku indukcyjnym, które nagrzewają się po ustawieniu na płycie – uruchamiają ją. Jak łatwo się domyślić muszą być to specjalne naczynia, pod względem konstrukcji i zastosowanych materiałów.

garnkii

Garnki nagrzewają się po ustawieniu na płycie

Garnek indukcyjny – właściwości
Najważniejsza jest podstawa garnka indukcyjnego – dno musi być idealnie płaskie, wykonane z materiału o właściwościach ferromagnetycznych, czyli z metalu, który się magnesuje. Tylko takie garnki zostaną „zauważone” przez płytę indukcyjną i rozpocznie się nagrzewanie. Należy również zwrócić uwagę na gabaryty (średnicę) garnka, powinna być dopasowana do wielkości pola grzewczego. Wygodne i praktyczne garnki indukcyjne mają także praktyczne udogodnienia, np. podziałkę wewnętrzną, nieprzewodzące ciepła uchwyty, profilowane brzegi do odcedzania i przelewania, wskaźnik temperatury itp. Tego typu naczynia najczęściej wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która ma znakomite właściwości ferromagnetyczne, a przy tym jest trwała i prezentuje się bardzo stylowo.

seria Melody

Ergonomiczne, praktyczne garnki do indukcji

Garnki indukcyjne marki Tefal
Moje zachwyty garnkami indukcyjnymi wynikają oczywiście z faktu, iż od niedawna takowe posiadam, przetestowałam i z czystym sumieniem polecam. Postawiłam na sprawdzoną markę Tefeal, która oferuje wiele praktycznych produktów, zarówno w zestawach, jak i pojedyncze naczynia. Garnki indukcyjne Tefal to nie tylko opisane powyżej właściwości tego rodzaju naczyń. Zastosowano tu również ciekawe rozwiązania przydatne w kuchni, np. powłokę Intensy, która chroni przed przywieraniem, technologię ThermoSpot, dzięki której nie przegrzejemy gotowanych produktów, pokrywki z otworem na parę, okładzinę Soft Touch itp. Nie sposób również pominąć bardzo atrakcyjnego wzornictwa – takie garnki to ozdoba każdej kuchni.

hero

Zestaw Hero marki Tefal

Oferta garnków indukcyjnych Tefal dostępna jest tutaj

Zdjęcia: tefal.pl, shutterstock

About The Author

Reply