Domowe sposoby na spierzchnięte usta

Spierzchnięte usta to częsty i niestety bolesny problem wielu pań

Awokado – jedz na zdrowie

Awokado zawiera stosunkowo niewiele cukrów prostych, jest natomiast bogate w… tłuszcze.

Bezsenność, kłopoty ze snem – co robić…?

Kłopoty ze snem to dziś dość powszechny problem, możemy mówić nawet o bezsenności.

Zadbaj o stopy zimą

Zimą stopy są traktowane ciężkimi, ciepłymi butami, grubymi skarpetkami, zapominamy o pielęgnacji

Profilaktyka i leczenie – sposoby na ból dziąseł

Warto znać sposoby na ból dziąseł, ale przede wszystkim jego przyczyny i metody zapobiegania.

Zamotana w szale

Szal stanowi jeden z istotniejszych elementów stylizacji, dodaje jej szyku lub jest awangardowy, oryginalny, niebanalny.

Witaminy w ciąży i w okresie karmienia piersią

Zbilansowana dieta oraz odpowiednia suplementacja mają zapewnić niezbędne składniki mineralne oraz witaminy w ciąży.

O rety przytyłam… czyli poświąteczny detoks

Poświąteczny detoks można zacząć od ożywczego koktajlu, który stymuluje metabolizm

Zrób to sam, czyli maseczki domowe

Domowe maseczki bazują głównie na tym, czego używamy w kuchni

Za pięć dwunasta, czyli maseczki przed Sylwestrem

Warto zastosować odpowiednie maseczki, dobrze dobrane mogą naprawdę zdziałać cuda

Dynia nie tylko na Halloween

Ciekawe ile osób wie dlaczego efektowne lampy z dyni są nieodłącznym elementem tego święta? Poszukując informacji na temat Halloween trafiłam na wiele interesujących informacji.

dynia lampion

Dyniowe lampiony na halloween

Jedna z teorii dotyczących lampionów halloweenowych nawiązuje do irlandzkiego złodziejaszka Jacka Oszusta. Podobno oszukał on nawet samego diabła. W związku z tym po śmierci nie było dla niego miejsca ani w piekle ani w raju. Krąży więc wciąż między niebem a piekłem, oświetlając sobie drogę płonącym węglem umieszczonym w wydrążonej rzepie. Kiedy legenda trafiła na podatny amerykański grunt, niepozorną rzepę zastąpiła imponująca dynia.

dynia w kuchni

Dynia to samo zdrowie i składnik wielu potraw

A dynia to samo zdrowie i mało kalorii. Zawiera błonnik, beta karoten, potas, kwas foliowy, cynk i lecytynę (w pestkach). Samo zdrowie i uniwersalne zastosowanie w kuchni. Nadaje się do deserów, zup, ciast, sałatek, kotletów wege i farszów.

zupa z dyni

Dyniowa zupa – pycha!

Z okazji Halloween podzielę się sprawdzonym przepisem na naszą ulubioną dyniową zupę
Potrzebujemy:

• 0,5 kg obranej dyni
• 250 g ziemniaków
• 25 g masła
• 1 cebulę, 2ząbki czosnku
• 1 łyżeczkę kurkumy w proszku i tyle samo startego imbiru
• 1 pomidora
• 1 i 1/2 szklanki bulionu
• 1 szklankę mleka
Dynię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę, to samo robimy z ziemniakami. Czosnek i cebulę należy zeszklić na maśle i dodać ziemniaki, dynię oraz doprawić solą i przyprawami. Dolewamy bulion i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. W tym czasie obieramy pomidora, oczyszczamy z nasion i szypułek, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Chwila na zagotowanie i można zblendować zupę dodając mleko. Pyszności!

Inne pomysły na dynię 🙂

faszerowana dynia

Faszerowana z ryżem – pyszności

krem z dyni

Krem z dyni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

placek

Pyszny placek z dynią

 

Zdjęcia: shutterstock, momjunction.com

About The Author

Reply