Pryszcze, zaskórniki, trądzik – to także „dorosły problem”

Trądzik u dorosłych nie jest wcale zjawiskiem marginalnym.

SuperOwoc! Czereśnie – słodko i zdrowo

Rozkoszując się smakiem czereśni warto wiedzieć, że mają one kompleksowy i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Wrzody żołądka – objawy, przyczyny, charakterystyka

Choroba wrzodowa żołądka i jej objawy dotyczą statystycznie od 5 do 10% populacji

Kleszcz łąkowy, psi, pospolity… wszystkie groźne!

Jak atakuje kleszcz, jakie są rodzaje (np. kleszcz psi, kleszcz łąkowy czy… obrzeżek gołębień).

Dlaczego warto przesiąść się na rower

Oszczędność, czasu, poznawanie okolicy, proekologiczna postawa i coś dla ciała i dla ducha – warto wsiąść na rower

Dlaczego warto jeść lody

Nie do końca wiemy czy lody są zdrowe czy nie, tuczą czy można jeść je w czasie diety

Latem pokaż zadbane, gładkie nogi

Nogi nie muszą być do samej szyi i idealnie zgrabne, ale na pewno powinny być zadbane i gładkie

Sezon na… alergiczny nieżyt nosa

Dla wielu osób bujnie rozkwitająca zieleń oznacza uciążliwe, przykre objawy, takie jak alergiczny nieżyt nosa

Jak dbać o włosy – letnie wyzwania

Co zrobić, żeby po udanych wakacjach nie wyglądać jak strach na wróble, jak dbać o włosy?

Cytrynowo i zdrowo, czyli dobry tran dla dzieci

Warto wiedzieć jaki tran wybrać, aby zaspokoić zapotrzebowanie młodego organizmu.

Dynia nie tylko na Halloween

Ciekawe ile osób wie dlaczego efektowne lampy z dyni są nieodłącznym elementem tego święta? Poszukując informacji na temat Halloween trafiłam na wiele interesujących informacji.

dynia lampion

Dyniowe lampiony na halloween

Jedna z teorii dotyczących lampionów halloweenowych nawiązuje do irlandzkiego złodziejaszka Jacka Oszusta. Podobno oszukał on nawet samego diabła. W związku z tym po śmierci nie było dla niego miejsca ani w piekle ani w raju. Krąży więc wciąż między niebem a piekłem, oświetlając sobie drogę płonącym węglem umieszczonym w wydrążonej rzepie. Kiedy legenda trafiła na podatny amerykański grunt, niepozorną rzepę zastąpiła imponująca dynia.

dynia w kuchni

Dynia to samo zdrowie i składnik wielu potraw

A dynia to samo zdrowie i mało kalorii. Zawiera błonnik, beta karoten, potas, kwas foliowy, cynk i lecytynę (w pestkach). Samo zdrowie i uniwersalne zastosowanie w kuchni. Nadaje się do deserów, zup, ciast, sałatek, kotletów wege i farszów.

zupa z dyni

Dyniowa zupa – pycha!

Z okazji Halloween podzielę się sprawdzonym przepisem na naszą ulubioną dyniową zupę
Potrzebujemy:

• 0,5 kg obranej dyni
• 250 g ziemniaków
• 25 g masła
• 1 cebulę, 2ząbki czosnku
• 1 łyżeczkę kurkumy w proszku i tyle samo startego imbiru
• 1 pomidora
• 1 i 1/2 szklanki bulionu
• 1 szklankę mleka
Dynię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę, to samo robimy z ziemniakami. Czosnek i cebulę należy zeszklić na maśle i dodać ziemniaki, dynię oraz doprawić solą i przyprawami. Dolewamy bulion i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. W tym czasie obieramy pomidora, oczyszczamy z nasion i szypułek, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Chwila na zagotowanie i można zblendować zupę dodając mleko. Pyszności!

Inne pomysły na dynię 🙂

faszerowana dynia

Faszerowana z ryżem – pyszności

krem z dyni

Krem z dyni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

placek

Pyszny placek z dynią

 

Zdjęcia: shutterstock, momjunction.com

About The Author

Reply