Smacznie, zdrowo, egzotycznie – pierś z kurczaka w sosie curry

Egzotyczny klasyk kulinarny, pierś z kurczaka w sosie curry – smacznie i zdrowo

Chrup orzechy na zdrowie!

Orzechy – najcenniejsze z bakalii, wyjątkowo wartościowe i smaczne.

Dieta i trening na redukcję – ogólne zasady

Dieta oraz trening będą skuteczne, jeśli określimy cel i dostosujemy plan treningowy oraz menu do tego celu.

Plecaki, torby worki – praktycznie, stylowo, na każdą okazję

Plecaki i worki mody praktycznej – niebanalne, oryginalne i unikatowe

Jesienne skarby – papryka

Papryka jest zdrowa, kolorowa, smaczna, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni

Alergia u dzieci – uważamy, diagnozujemy, leczymy

Alergie u dzieci to ścisła czołówka problemów diagnozowanych u naszych pociech.

Bolące stawy – reumatyzm i inne przyczyny

Najczęściej bolące stawy kojarzymy z reumatyzmem, ale to nie jedyna przyczyna takich dolegliwości.

Ból brzucha – gdzie boli i dlaczego

Ból brzucha to wyzwanie dla pacjenta i diagnostyki i jedna z najczęściej zgłaszanych dolegliwości

Pyszne pasztety – na śniadanie i od święta

Parafrazując słowa poety możemy z dumą powiedzieć, że Polacy nie gęsi i swoje pasztety mają

Przygotuj włosy do zimy

Sezon jesienno – zimowy bywa największym wyzwaniem dla włosów

Ekologiczna żywność – postaw na zdrowie

Coraz więcej osób interesuje się tzw. zdrowym jedzeniem. Bez wątpienia jest to słuszna postawa i dobry trend, nie od dziś wiadomo przecież, że jesteś tym co jesz. Jednakże, aby naprawdę zdrowo i mądrze się odżywiać, trzeba wiedzieć więcej na ten temat. Kluczowe znaczenie ma znajomość podstawowych pojęć, takich żywność bio czy ekologiczna żywność. Wbrew pozorom tzw. „zdrowe produkty” nie zawsze są bio czy eko…

Zdrowe, bio, ekologiczne…

Produkty pozyskiwane z upraw lub hodowli ekologicznych z założenia są zdrowsze, lepszej jakości. Dlatego kluczową informacją na etykietach jest właśnie to, że są bio, organiczne czy ekologiczne. Pamiętajmy jednak o tym, że samo sformułowanie zdrowa żywność wcale nie musi wiązać się z ekologicznym procesem produkcyjnym. Tak naprawdę może być to marketingowe hasło, które skuteczniej „sprzeda” produkt. Wszyscy wiemy, że owsianka czy razowy chleb są wskazane w zbilansowanej diecie. Dlatego można napisać, że jest to zdrowa owsianka czy zdrowa grahamka, nie oznacza to jednak, że składniki pozyskano z upraw ekologicznych. Przyjrzyjmy się zatem, jakie normy i wymagania musi spełniać nasze zdrowe jedzenie, aby można było uznać je za naprawdę wartościową żywność ekologiczną.

chleb

Warto wiedzieć czy to pieczywo ekologiczne czy tylko „zdrowy” chleb

Ekologiczne podejście do produkcji żywności

W przypadku bio żywności wszystko ma znaczenie. Począwszy od składników, po sposób pozyskiwania, obróbki, produkcji, konfekcjonowania. Pierwszym i kluczowym warunkiem jest to, że produkt ekologiczny musi zawierać co najmniej 95% składników z upraw i hodowli ekologicznych. Jakie jeszcze wymagania stoją przed prawdziwie ekologiczną żywnością? Warto wiedzieć, że dotyczą one wielu aspektów:

  • produkcja ekologiczna nie może stanowić zagrożenia dla środowiska naturalnego,
  • od gospodarstw ekologicznych wymaga się jak największej samowystarczalności,
  • szczególny nacisk kładzie się na produkcję stymulującą rozwój wsi i rolnictwa,
  • gospodarstwa ekologiczne nie stosują agrochemii, GMO,
  • w hodowli bio istotny jest szacunek dla ludzi i zwierząt,
  • proces produkcji żywności ekologicznej wyklucza sztuczne konserwanty, wzmacniacze smaku i zapachu,
  • stosuje się naturalne procesy obróbki,
  • znaczenie ma maksymalizacja zawartości witamin, minerałów i składników odżywczych.
kury

Hodowla z poszanowaniem zwierząt i środowiska

Bio żywność, czyli zdrowe jedzenie

Takie podejście do uprawy, hodowli i produkcji sprawia, że bio żywność to naprawdę zdrowe jedzenie. Warzywa i owoce są bogatsze w cenne witaminy, antyoksydanty. Jednocześnie, w porównaniu ze standardową uprawą, zawierają o wiele mniej pestycydów czy azotu. Tym samym rolnictwo ekologiczne przyczynia się do ochrony środowiska naturalnego – nie eksploatuje nadmiernie gruntów, nie zanieczyszcza wód gruntowych. Zastosowanie bio pasz i naturalne tempo wzrostu zwierząt hodowanych to kolejny istotny aspekt przyczyniający się zarówno do produkcji bio żywności, jak i odpowiedzialnego podejścia do zasobów naturalnych. Nie bez znaczenia jest również fakt, iż rolnictwo ekologiczne zużywa o połowę mniej energii, zdecydowanie ogranicza także emisję gazów cieplarnianych, a jednocześnie wiąże więcej dwutlenku węgla z atmosfery.

sklep

Jak wybrać produkty ekologiczne?

Jak rozpoznać produkt ekologiczny?

Jak widać żywność ekologiczna to nie tylko dobre, wartościowe produkty, to coś więcej niż zdrowe jedzenie. Jest to pewien model życia, który wiąże się z  odpowiedzialnością za własne zdrowie (i rodziny), ale także z troską o stan całego środowiska naturalnego. Dlatego warto odróżniać marketingowe zdrowe produkty od żywności bio, potwierdzonej stosownym certyfikatem. Normy prawne dotyczące żywności eko, produkcji, przetwórstwa i oznakowania, reguluje ustawodawstwo unijne. Formalnym i zatwierdzonym oznaczeniem (logo) jest tzw. euroliść, czyli symbol zatwierdzony w roku 2010. Ponadto etykieta produktu zaliczanego do bio żywności powinna zawierać następujące dane:

  • numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega dany producent,
  • określenie rolnictwa , np. Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE
  • nazwa i adres producenta,
  • nazwa produktu,
  • znak identyfikacyjny partii towaru.

Jeśli chodzi o dystrybucję – żywność bio może być sprzedawana bezpośrednio przez producenta albo w zamkniętych, zabezpieczonych i właściwie oznakowanych opakowaniach.

euroliść

Unijny symbol żywności ekologicznej

Warto inwestować w bio jakość i zdrowie

Co prawda wiele osób podkreśla, że ekologiczna żywność jest wciąż droższa od standardowo wytwarzanych odpowiedników. Nie ma w tym jednak nic dziwnego – jak świat światem za wyższą jakość płaciło się więcej. Poza tym należy mieć na uwadze, że:

  • uprawy ekologiczne wiążą się z niższymi plonami,
  • nakład pracy, kontrola, procesy produkcyjne generują wyższe koszty,
  • zdecydowanie niższa jest też wydajność, jeśli chodzi o pozyskiwanie mleka i mięsa metodami ekologicznymi,
  • ekologiczne plony są nie tylko niższe, ale też wymagają więcej gruntów i przestrzeni,
  • pielęgnacja i ochrona hodowli oraz upraw bio jest kosztowniejsza,
  • niezbędne są dodatkowe koszty kontroli i certyfikacji.
jabka

Jakość jest lepsza, ale plony niższe…

Nie zmienia to faktu, że wciąż przybywa konsumentów, którzy cenią sobie naprawdę zdrowe jedzenie i jednocześnie z szacunkiem podchodzą do szeroko rozumianej ochrony środowiska. Jesteś tym co jesz, a zatem wydatki na żywność ekologiczną to jedyna słuszna inwestycja – w zdrowie, smak i dobre samopoczucie.

Zdjęcia:  pixabay.com

About The Author

Reply