Proteza zębowa, czyli jak się cieszyć „trzecimi zębami”

Proteza zębowa ratuje życie towarzyskie, przywraca swobodny, szczery uśmiech, poprawia samopoczucie.

Kapelusze słomkowe – nieodzowny letni dodatek

W tym sezonie królują kapelusze, najczęściej słomkowe, są stylowe, piękne, nadają wyjątkowy charakter stylizacji

Pizza Hut w Gdyni

Pizza Hut to doskonały przykład dobrego jedzenia – odpowiada tym samym, wysokim standardom na całym świecie

Znamiona na skórze – to warto wiedzieć

Znamiona na skórze mogą być prawie niezauważalne albo stanowić problem dla ich posiadacza

Wybierz najlepiej przyswajalny magnez w tabletkach

Warto sięgać po skuteczne preparaty, najlepiej przyswajalny magnez w tabletkach

Pryszcze, zaskórniki, trądzik – to także „dorosły problem”

Trądzik u dorosłych nie jest wcale zjawiskiem marginalnym.

SuperOwoc! Czereśnie – słodko i zdrowo

Rozkoszując się smakiem czereśni warto wiedzieć, że mają one kompleksowy i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Wrzody żołądka – objawy, przyczyny, charakterystyka

Choroba wrzodowa żołądka i jej objawy dotyczą statystycznie od 5 do 10% populacji

Kleszcz łąkowy, psi, pospolity… wszystkie groźne!

Jak atakuje kleszcz, jakie są rodzaje (np. kleszcz psi, kleszcz łąkowy czy… obrzeżek gołębień).

Dlaczego warto przesiąść się na rower

Oszczędność, czasu, poznawanie okolicy, proekologiczna postawa i coś dla ciała i dla ducha – warto wsiąść na rower

Garnki do zadań specjalnych

Garnek, jak to łatwo powiedzieć… pozwolę sobie sparafrazować stary szlagier :), ale rzeczywiście garnki nie kojarzą nam się z czymś super ekstra. Tymczasem są oczywiście niezbędne i mogą być przecież naprawdę wysokiej jakości, praktyczne, funkcjonalne, a ich design sprawia, że są ozdobą kuchni. W szerokiej ofercie kuchennych skarbów są również naczynia do zadań specjalnych, garnki, patelnie, które ułatwiają kulinarne wyczyny i podnoszą walory przygotowywanych potraw.

Klasyką gatunku jest na pewno szybkowar, to taki garnek, który pamiętam z kuchni mojego dzieciństwa, znacznie ułatwiał mamie kulinarną codzienność. Szybkowar to gruby, ciężki garnek z pokrywą, którą dociska bardzo szczelnie specjalnie zaprojektowany mechanizm. Dzięki temu podczas gotowania wewnątrz garnka wzrasta ciśnienie, a w konsekwencji również temperatura, co na zdrowy rozum znacznie skraca czas gotowania potraw. Jeśli ciśnienie w garnku wzrośnie za bardzo zawór bezpieczeństwa uwalnia nadmiar pary. Mamy tu do czynienia z gotowaniem w parze wodnej, a zatem dania zyskują na jakości i walorach smakowych. Oczywiście takie gotowanie jest również bardziej ekonomiczne – wszystko przyrządza się dużo szybciej, np. ziemniaki i marchewki w 8 minut, zupę jarzynową w 15 minut, rosół w 25 minut, pieczeń wołową w 30 minut. A zatem zużywa się mniej prądu. Pewnym mankamentem szybkowarów jest to, że musimy pamiętać o wszystkich składnikach i przyprawach na samym początku, w trakcie gotowania nie można bowiem otworzyć pokrywy i wrzucić liść laurowy, dosolić czy „dosmaczyć” w innych sposób.

szybkowar

Szybkowar – zdrowo, szybko, smacznie i oszczędnie

Skoro mowa o gotowaniu na parze nie możemy pominąć garnków specjalnie przeznaczonych do parowania, które jest jedną z najzdrowszych form obróbki termicznej w kuchni. Wbrew pozorom nie musimy kupować specjalnych urządzeń – parowarów, które nie należą do tanich i są dość skomplikowane w czyszczeniu i myciu. Garnek do gotowania na parze to rozwiązanie dużo prostsze i skuteczne. Taki garnek składa się standardowo z trzech części – garnka na wodę, sitka na składniki dania i pokrywki. Aby przyrządzić zdrowe parowane dania należy:
• wlać wodę do garnka, tyle, aby produkty na sitku nie dotykały wody (minimum 2,5 centymetra poniżej sita),
• ułożyć na koszyku warzywa, mięso, rybę… czyli składniki potrawy,
• przykryć dokładnie pokrywką.
I voila! para wypełnia garnek i nasze smakołyki gotują się zdrowo i szybko.
Na rynku dostępne są różne wersje takich naczyń, np.:
• garnki do gotowania na parze ze stali nierdzewnej
• garnki do gotowania na parze ceramiczne
• szklane garnki do gotowania na parze
• emaliowane garnki do gotowania na parze.

na parze

Gotowanie parze jest zdrowe i smaczne

WOK – nieodzowny w kuchni smakoszy potraw orientalnych. Jest to właściwie specjalna azjatycka patelnia znana najbardziej ze smażenia typu stir fry, czyli szybko i w wysokich temperaturach. Kształt WOKA sprawia, że nie potrzeba do tego dużej ilości tłuszczu, potrawa jest równomiernie podgrzewana, a dania są mniej tłuste, zdrowe i smaczne. WOK to uniwersalne naczynie, w którym można także smażyć w głębokim tłuszczu, gotować w wodzie, na parze oraz dusić potrawy (warto kupić WOK pokrywą, ze stali albo żeliwny). Bardzo ważna jest konserwacja WOKA, a szczególnie wypalanie, które wytworzy na jego powierzchni tzw. patynę. W tym celu należy:
• nowy WOK umyć ciepłą wodą i detergentem (jedyny raz, potem myje się go tylko wodą),
• wytrzeć i natrzeć olejem,
• wstawić do piekarnika (nagrzany do 200°C) lub postawić na palniku na 20 minut,
• ostudzić, umyć wodą,
• powtarzamy czynność 4 razy, za każdym razem coraz trudniej będzie usunąć specyficzny nalot, czyli wspomnianą patynę,
• po ostatnim wypaleniu osuszamy naczynie, smarujemy olejem i odstawiamy.

wok

WOK dla wielbicieli smaków orientalnych

Oczywiście garnków specjalnych jest wiele, np. do gotowania mleka, makaronów, szparagów, a nawet do… bigosu czy rosołu 🙂

Zdjęcia: shutterstock, east news

About The Author

Reply