Bolące stawy – reumatyzm i inne przyczyny

Najczęściej bolące stawy kojarzymy z reumatyzmem, ale to nie jedyna przyczyna takich dolegliwości.

Ból brzucha – gdzie boli i dlaczego

Ból brzucha to wyzwanie dla pacjenta i diagnostyki i jedna z najczęściej zgłaszanych dolegliwości

Pyszne pasztety – na śniadanie i od święta

Parafrazując słowa poety możemy z dumą powiedzieć, że Polacy nie gęsi i swoje pasztety mają

Przygotuj włosy do zimy

Sezon jesienno – zimowy bywa największym wyzwaniem dla włosów

Fosfolipidy – dlaczego są tak ważne dla wątroby

Pojęcia takie jak hepatocyty, fosfolipidy czy też funkcje wątroby, powinny być nam znane.

Jesień w parku – dla zdrowia i dla zabawy

Jesienny park zamiast telewizora i komputera!

Chroń skórę, sięgnij po Iwostin Solecrin

Wielbiciele opalania powinni wiedzieć, że słońce to nie samo dobro, może negatywnie wpływać na skórę i zagrażać zdrowiu

Ekologiczna żywność – postaw na zdrowie

Jakie wymagania musi spełniać zdrowe jedzenie, aby można było uznać je za wartościową żywność ekologiczną

Zdrowie pupila – pełnowartościowe karmy dla psów

Odpowiednio dobrane pełnowartościowe karmy dla psów zapewnią im zdrowie, kondycję, odporność, energię, oczywiście będą im także smakować.

Odparzenia pieluszkowe – jak im zapobiec i jak je leczyć

Skóra niemowląt jest delikatna, a odparzenia pieluszkowe spędzają sen z powiek najbardziej troskliwym mamom

Garnki do zadań specjalnych

Garnek, jak to łatwo powiedzieć… pozwolę sobie sparafrazować stary szlagier :), ale rzeczywiście garnki nie kojarzą nam się z czymś super ekstra. Tymczasem są oczywiście niezbędne i mogą być przecież naprawdę wysokiej jakości, praktyczne, funkcjonalne, a ich design sprawia, że są ozdobą kuchni. W szerokiej ofercie kuchennych skarbów są również naczynia do zadań specjalnych, garnki, patelnie, które ułatwiają kulinarne wyczyny i podnoszą walory przygotowywanych potraw.

Klasyką gatunku jest na pewno szybkowar, to taki garnek, który pamiętam z kuchni mojego dzieciństwa, znacznie ułatwiał mamie kulinarną codzienność. Szybkowar to gruby, ciężki garnek z pokrywą, którą dociska bardzo szczelnie specjalnie zaprojektowany mechanizm. Dzięki temu podczas gotowania wewnątrz garnka wzrasta ciśnienie, a w konsekwencji również temperatura, co na zdrowy rozum znacznie skraca czas gotowania potraw. Jeśli ciśnienie w garnku wzrośnie za bardzo zawór bezpieczeństwa uwalnia nadmiar pary. Mamy tu do czynienia z gotowaniem w parze wodnej, a zatem dania zyskują na jakości i walorach smakowych. Oczywiście takie gotowanie jest również bardziej ekonomiczne – wszystko przyrządza się dużo szybciej, np. ziemniaki i marchewki w 8 minut, zupę jarzynową w 15 minut, rosół w 25 minut, pieczeń wołową w 30 minut. A zatem zużywa się mniej prądu. Pewnym mankamentem szybkowarów jest to, że musimy pamiętać o wszystkich składnikach i przyprawach na samym początku, w trakcie gotowania nie można bowiem otworzyć pokrywy i wrzucić liść laurowy, dosolić czy „dosmaczyć” w innych sposób.

szybkowar

Szybkowar – zdrowo, szybko, smacznie i oszczędnie

Skoro mowa o gotowaniu na parze nie możemy pominąć garnków specjalnie przeznaczonych do parowania, które jest jedną z najzdrowszych form obróbki termicznej w kuchni. Wbrew pozorom nie musimy kupować specjalnych urządzeń – parowarów, które nie należą do tanich i są dość skomplikowane w czyszczeniu i myciu. Garnek do gotowania na parze to rozwiązanie dużo prostsze i skuteczne. Taki garnek składa się standardowo z trzech części – garnka na wodę, sitka na składniki dania i pokrywki. Aby przyrządzić zdrowe parowane dania należy:
• wlać wodę do garnka, tyle, aby produkty na sitku nie dotykały wody (minimum 2,5 centymetra poniżej sita),
• ułożyć na koszyku warzywa, mięso, rybę… czyli składniki potrawy,
• przykryć dokładnie pokrywką.
I voila! para wypełnia garnek i nasze smakołyki gotują się zdrowo i szybko.
Na rynku dostępne są różne wersje takich naczyń, np.:
• garnki do gotowania na parze ze stali nierdzewnej
• garnki do gotowania na parze ceramiczne
• szklane garnki do gotowania na parze
• emaliowane garnki do gotowania na parze.

na parze

Gotowanie parze jest zdrowe i smaczne

WOK – nieodzowny w kuchni smakoszy potraw orientalnych. Jest to właściwie specjalna azjatycka patelnia znana najbardziej ze smażenia typu stir fry, czyli szybko i w wysokich temperaturach. Kształt WOKA sprawia, że nie potrzeba do tego dużej ilości tłuszczu, potrawa jest równomiernie podgrzewana, a dania są mniej tłuste, zdrowe i smaczne. WOK to uniwersalne naczynie, w którym można także smażyć w głębokim tłuszczu, gotować w wodzie, na parze oraz dusić potrawy (warto kupić WOK pokrywą, ze stali albo żeliwny). Bardzo ważna jest konserwacja WOKA, a szczególnie wypalanie, które wytworzy na jego powierzchni tzw. patynę. W tym celu należy:
• nowy WOK umyć ciepłą wodą i detergentem (jedyny raz, potem myje się go tylko wodą),
• wytrzeć i natrzeć olejem,
• wstawić do piekarnika (nagrzany do 200°C) lub postawić na palniku na 20 minut,
• ostudzić, umyć wodą,
• powtarzamy czynność 4 razy, za każdym razem coraz trudniej będzie usunąć specyficzny nalot, czyli wspomnianą patynę,
• po ostatnim wypaleniu osuszamy naczynie, smarujemy olejem i odstawiamy.

wok

WOK dla wielbicieli smaków orientalnych

Oczywiście garnków specjalnych jest wiele, np. do gotowania mleka, makaronów, szparagów, a nawet do… bigosu czy rosołu 🙂

Zdjęcia: shutterstock, east news

About The Author

Reply