kozłowka

Zwiedzanie, relaks, piękne krajobrazy – turysto odwiedź lubelskie!

Wele ciekawego czeka na nas na wchodzie kraju, np. w mniej obleganym regionie województwa lubelskiego.

Grillowanie nie tylko na działce – grille elektryczne

TEFAL – grille elektryczne tego producenta są proste w obsłudze, ale można na nich przyrządzić naprawdę wyjątkowe dania.

Dieta i suplementacja – minerały i witaminy w ciąży

Zapotrzebowanie na minerały, składniki odżywcze oraz witaminy w ciąży jest wyższe.

odzież do jogi

Odzież do jogi unikalny look i design

Na pierwszy rzut oka zajęcia jogi mogą wydawać się proste, statyczne. Wystarczy jednak spróbować, aby przekonać się, że: po pierwsze joga to wymagająca forma aktywności, po drugie… pozytywnie wciąga i uzależnia. Jest to jednak nałóg wyjątkowo dobroczynny dla ciała i ducha, a także okazja do skompletowania bardzo interesującej garderoby. Ubrania do jogi charakteryzują się bowiem świetną jakością i naprawdę efektownym wzornictwem. Komfortowe ubrania do jogi Strój do jogi musi spełniać pewne wymagania, aby był praktyczny, funkcjonalny, nie ograniczał swobody ruchów, a tym samym nie zakłócał specyficznej filozofii tego treningu. Joga  to nie tylko sekwencje ruchów, ćwiczeń, ale także „coś dla

Pedicure – zadbane stopy i letnie trendy

Jak zadbać o efektowny pedicure, co w tym sezonie będziemy malować na paznokciach.

Bóle miesiączkowe – przyczyny, przebieg, leczenie

Nawet najbardziej skuteczne leki i wiedza o tym jak złagodzić bóle miesiączkowe, nie zastąpią konsultacji i badań

Bieg, nordic walking czy spacer dla zdrowia?

Popularne formy aktywności są dostępne praktycznie dla wszystkich – spacer, bieganie i nordic walking.

Zielono mi… na zdrowie

Niepozorna zielenina to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i bogactwo wartości odżywczych

Kosmetyki dla mężczyzn – udane zakupy, skuteczna pielęgnacja

Kosmetyki dla mężczyzn zajmują mniej miejsca w drogeriach, ale jest to naprawdę szeroki i różnorodny asortyment

Z kuchni do drogerii – dobroczynne zioła w kosmetyce

Rośliny mają dobroczynny wpływ na skórę, dlatego znajdują szerokie zastosowanie również w kosmetyce.

Garnki do zadań specjalnych

Garnek, jak to łatwo powiedzieć… pozwolę sobie sparafrazować stary szlagier :), ale rzeczywiście garnki nie kojarzą nam się z czymś super ekstra. Tymczasem są oczywiście niezbędne i mogą być przecież naprawdę wysokiej jakości, praktyczne, funkcjonalne, a ich design sprawia, że są ozdobą kuchni. W szerokiej ofercie kuchennych skarbów są również naczynia do zadań specjalnych, garnki, patelnie, które ułatwiają kulinarne wyczyny i podnoszą walory przygotowywanych potraw.

Klasyką gatunku jest na pewno szybkowar, to taki garnek, który pamiętam z kuchni mojego dzieciństwa, znacznie ułatwiał mamie kulinarną codzienność. Szybkowar to gruby, ciężki garnek z pokrywą, którą dociska bardzo szczelnie specjalnie zaprojektowany mechanizm. Dzięki temu podczas gotowania wewnątrz garnka wzrasta ciśnienie, a w konsekwencji również temperatura, co na zdrowy rozum znacznie skraca czas gotowania potraw. Jeśli ciśnienie w garnku wzrośnie za bardzo zawór bezpieczeństwa uwalnia nadmiar pary. Mamy tu do czynienia z gotowaniem w parze wodnej, a zatem dania zyskują na jakości i walorach smakowych. Oczywiście takie gotowanie jest również bardziej ekonomiczne – wszystko przyrządza się dużo szybciej, np. ziemniaki i marchewki w 8 minut, zupę jarzynową w 15 minut, rosół w 25 minut, pieczeń wołową w 30 minut. A zatem zużywa się mniej prądu. Pewnym mankamentem szybkowarów jest to, że musimy pamiętać o wszystkich składnikach i przyprawach na samym początku, w trakcie gotowania nie można bowiem otworzyć pokrywy i wrzucić liść laurowy, dosolić czy „dosmaczyć” w innych sposób.

szybkowar

Szybkowar – zdrowo, szybko, smacznie i oszczędnie

Skoro mowa o gotowaniu na parze nie możemy pominąć garnków specjalnie przeznaczonych do parowania, które jest jedną z najzdrowszych form obróbki termicznej w kuchni. Wbrew pozorom nie musimy kupować specjalnych urządzeń – parowarów, które nie należą do tanich i są dość skomplikowane w czyszczeniu i myciu. Garnek do gotowania na parze to rozwiązanie dużo prostsze i skuteczne. Taki garnek składa się standardowo z trzech części – garnka na wodę, sitka na składniki dania i pokrywki. Aby przyrządzić zdrowe parowane dania należy:
• wlać wodę do garnka, tyle, aby produkty na sitku nie dotykały wody (minimum 2,5 centymetra poniżej sita),
• ułożyć na koszyku warzywa, mięso, rybę… czyli składniki potrawy,
• przykryć dokładnie pokrywką.
I voila! para wypełnia garnek i nasze smakołyki gotują się zdrowo i szybko.
Na rynku dostępne są różne wersje takich naczyń, np.:
• garnki do gotowania na parze ze stali nierdzewnej
• garnki do gotowania na parze ceramiczne
• szklane garnki do gotowania na parze
• emaliowane garnki do gotowania na parze.

na parze

Gotowanie parze jest zdrowe i smaczne

WOK – nieodzowny w kuchni smakoszy potraw orientalnych. Jest to właściwie specjalna azjatycka patelnia znana najbardziej ze smażenia typu stir fry, czyli szybko i w wysokich temperaturach. Kształt WOKA sprawia, że nie potrzeba do tego dużej ilości tłuszczu, potrawa jest równomiernie podgrzewana, a dania są mniej tłuste, zdrowe i smaczne. WOK to uniwersalne naczynie, w którym można także smażyć w głębokim tłuszczu, gotować w wodzie, na parze oraz dusić potrawy (warto kupić WOK pokrywą, ze stali albo żeliwny). Bardzo ważna jest konserwacja WOKA, a szczególnie wypalanie, które wytworzy na jego powierzchni tzw. patynę. W tym celu należy:
• nowy WOK umyć ciepłą wodą i detergentem (jedyny raz, potem myje się go tylko wodą),
• wytrzeć i natrzeć olejem,
• wstawić do piekarnika (nagrzany do 200°C) lub postawić na palniku na 20 minut,
• ostudzić, umyć wodą,
• powtarzamy czynność 4 razy, za każdym razem coraz trudniej będzie usunąć specyficzny nalot, czyli wspomnianą patynę,
• po ostatnim wypaleniu osuszamy naczynie, smarujemy olejem i odstawiamy.

wok

WOK dla wielbicieli smaków orientalnych

Oczywiście garnków specjalnych jest wiele, np. do gotowania mleka, makaronów, szparagów, a nawet do… bigosu czy rosołu 🙂

Zdjęcia: shutterstock, east news

About The Author

Reply