Jak się robi sushi – to wcale nie jest takie trudne

Jak się robi sushi? Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne.

Domowe sposoby na spierzchnięte usta

Spierzchnięte usta to częsty i niestety bolesny problem wielu pań

Awokado – jedz na zdrowie

Awokado zawiera stosunkowo niewiele cukrów prostych, jest natomiast bogate w… tłuszcze.

Bezsenność, kłopoty ze snem – co robić…?

Kłopoty ze snem to dziś dość powszechny problem, możemy mówić nawet o bezsenności.

Zadbaj o stopy zimą

Zimą stopy są traktowane ciężkimi, ciepłymi butami, grubymi skarpetkami, zapominamy o pielęgnacji

Profilaktyka i leczenie – sposoby na ból dziąseł

Warto znać sposoby na ból dziąseł, ale przede wszystkim jego przyczyny i metody zapobiegania.

Zamotana w szale

Szal stanowi jeden z istotniejszych elementów stylizacji, dodaje jej szyku lub jest awangardowy, oryginalny, niebanalny.

Witaminy w ciąży i w okresie karmienia piersią

Zbilansowana dieta oraz odpowiednia suplementacja mają zapewnić niezbędne składniki mineralne oraz witaminy w ciąży.

O rety przytyłam… czyli poświąteczny detoks

Poświąteczny detoks można zacząć od ożywczego koktajlu, który stymuluje metabolizm

Zrób to sam, czyli maseczki domowe

Domowe maseczki bazują głównie na tym, czego używamy w kuchni

Jabłko – warto ulec pokusie

Każdy ma jakąś słabość, podobno…. Niektóre z nich są naprawdę niefajne lub niezdrowe – np. palenie papierosów czy hazard. Inni walczą ze słabością do czekolady. O sobie mogę powiedzieć, że jestem jabłkoholiczką. Owoce lubię i nie wyobrażam sobie mojego codziennego menu bez owoców. Bez warzyw również. Ale zdecydowanie prym wiodą jabłka i nie ma takiej możliwości, żeby w naszym domu nie było jabłek.

jabłko na dloni

Z sercem… z jabłkiem na dłoni 🙂

Jabłko – samo zdrowie
Oczywiście jest to jak najbardziej słuszny trend, jest to bowiem owoc ze wszech miar zalecany i polecany. Wystarczy tylko przyjrzeć się właściwościom i wartości jabłek, a jeśli dodamy do tego słodycz rubinów czy gali albo soczyste gryzy jonagoldów… Kuszące nieprawdaż? A to zaledwie początek, jeśli chodzi o sens spożywania jabłek. Nie bez powodu mówi się – zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny. No cóż, ja nie wysnuwałabym aż tak daleko idących wniosków. Niemniej jednak przyjrzyjmy się co w jabłkach siedzi (oby nie robak :)).

obieranie jabłka

Jabłka jemy ze skórką!

Pektyny sprzątają i regulują
Pektyny, to prawdziwy skarb, ukryty niestety tam, gdzie niektórzy nie sięgają, czyli w gniazdach nasiennych oraz w skórce. Prawdziwi miłośnicy jabłek jedzą je oczywiście ze skórką, można się również zapomnieć i spożyć nafaszerowane pektynami gniazdka nasienne (wiem coś o tym). A pektyny to samo dobro – oczyszczają nasz organizm z toksyn, pomagają w wydalaniu metali ciężkich oraz resztek pokarmów. Są balsamem dla flory bakteryjnej i znacznie zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Surowe pektyny (najlepsze są surowe jabłka) wpływają również na przemianę materii i zapobiegają zaparciom.

dziecko je jabłko

Jabłka – dla dużych i dla małych

Jabłko – owoc do zadań specjalnych
Jabłko to również bogactwo witaminy C, która jak wiadomo ma szereg przymiotów. Przede wszystkim wzmacnia odporność, usuwa wolne rodniki, bierze udział w biosyntezie kolagenu, a dzięki temu zapobiega wiotczeniu skóry (owoc młodości!). Jest także nieodzowna dla uszczelnienia i wzmocnienia naczyń krwionośnych. A zatem coś dla zdrowia i coś dla piękna.
Co dalej? Jabłka odkwaszają organizm, wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie oraz chronią wątrobę. Oczywiście najlepiej jeść surowe jabłka, nie pozbawiając ich cennych witamin i minerałów. Wyjątkiem są gotowane, tarte jabłka podawane jako remedium na biegunkę u dzieci. Ocet jabłkowy to kolejne „samo zdrowie”, stymuluje trawienie, uzupełnia potas i zapobiega rozwojowi infekcji.

kosz jabłek

Jabłko – bogactwo smaków i aromatów

Tysiące pysznych jabłek!
Czy wiecie, że jest ponad 10 tysięcy odmian jabłek? A ja znam zaledwie kilkanaście. Można powiedzieć, że jabłka to dla każdego coś dobrego. Są słodkie i twarde (delikates, gala, rubin, ligol, golden delicious). Mogą być kwaskowe, idealne do szarlotki – słynna szara reneta czy antonówka. Na gotowany deserek dla dzieci najlepiej nadają się jabłka kruche, takie jak cortland, champion, lobo albo jonagored.
Zaletą jabłek jest również to, że można je zajadać prawie przez cały rok. Prawie… niestety im bliżej lata tym mniej dobrych jabłek w sklepach i na straganach. Oczywiście zastąpią je cudowne truskawki, śliwki i czereśnie. Ale jako nałogowy jabłkoholik niecierpliwie będę wyczekiwać pierwszych, nieco kwaskowych odmian, które zgodnie z kalendarzem sezonowości owoców i warzyw, pojawią się dopiero pod koniec lata i jesienią.

Bez tytułu

Zdjęcia: Shutterstock

About The Author

Reply