Menopauza – zdrowa dieta ma znaczenie

Menopauza kojarzy się z pewnymi niedogodnościami, towarzyszy jej często przyrost masy ciała

Nasiona chia – samo zdrowie

Nasiona chia to źródło cennych kwasów tłuszczowych, białka, wapnia, fosforu oraz błonnika.

Dżinsowa rewolucja – modne jeansy, nowe kolory i fasony

Wielki renesans spranego jeansu, marmurków, a pas naszych ulubionych spodni wędruje do góry

Makijaż ślubny – to warto wiedzieć!

Wyjątkowy makijaż ślubny rożni się od codziennego czy wykonywanego na tzw. wyjścia, imprezy.

Wiosna i lato na głowie – modne odcienie blondu

Jakie odcienie blond będą modne wiosną i latem?

Domino’s – włoska pizza na Pradze, Ursynowie… wszędzie

Dzięki Domino’s w Warszawie zjemy pizzę na Pradze, Bemowie… w centrum i na przedmieściach

Wielkanocne tradycje

Warto zatem znać tradycje wielkanocne i nie kojarzyć świąt tylko z wydatkami i suto zastawionym stołem

Powrót Mary Jane– grzeczne czółenka znów modne!

Mary Jane to dziś klasyk, obuwie mocno osadzone w stylistyce retro

Frytkownica na gorące powietrze i marzenie o beztłuszczowych frytkach

Pyszne frytki bez tłuszczu przygotujemy w frytkownicy na gorące powietrze.

Co to jest rolowanie? Spraw sobie roller!

Rolowanie to metoda masażu, którą każdy może zastosować we własnym zakresie

Jabłko – warto ulec pokusie

Każdy ma jakąś słabość, podobno…. Niektóre z nich są naprawdę niefajne lub niezdrowe – np. palenie papierosów czy hazard. Inni walczą ze słabością do czekolady. O sobie mogę powiedzieć, że jestem jabłkoholiczką. Owoce lubię i nie wyobrażam sobie mojego codziennego menu bez owoców. Bez warzyw również. Ale zdecydowanie prym wiodą jabłka i nie ma takiej możliwości, żeby w naszym domu nie było jabłek.

jabłko na dloni

Z sercem… z jabłkiem na dłoni 🙂

Jabłko – samo zdrowie
Oczywiście jest to jak najbardziej słuszny trend, jest to bowiem owoc ze wszech miar zalecany i polecany. Wystarczy tylko przyjrzeć się właściwościom i wartości jabłek, a jeśli dodamy do tego słodycz rubinów czy gali albo soczyste gryzy jonagoldów… Kuszące nieprawdaż? A to zaledwie początek, jeśli chodzi o sens spożywania jabłek. Nie bez powodu mówi się – zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny. No cóż, ja nie wysnuwałabym aż tak daleko idących wniosków. Niemniej jednak przyjrzyjmy się co w jabłkach siedzi (oby nie robak :)).

obieranie jabłka

Jabłka jemy ze skórką!

Pektyny sprzątają i regulują
Pektyny, to prawdziwy skarb, ukryty niestety tam, gdzie niektórzy nie sięgają, czyli w gniazdach nasiennych oraz w skórce. Prawdziwi miłośnicy jabłek jedzą je oczywiście ze skórką, można się również zapomnieć i spożyć nafaszerowane pektynami gniazdka nasienne (wiem coś o tym). A pektyny to samo dobro – oczyszczają nasz organizm z toksyn, pomagają w wydalaniu metali ciężkich oraz resztek pokarmów. Są balsamem dla flory bakteryjnej i znacznie zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Surowe pektyny (najlepsze są surowe jabłka) wpływają również na przemianę materii i zapobiegają zaparciom.

dziecko je jabłko

Jabłka – dla dużych i dla małych

Jabłko – owoc do zadań specjalnych
Jabłko to również bogactwo witaminy C, która jak wiadomo ma szereg przymiotów. Przede wszystkim wzmacnia odporność, usuwa wolne rodniki, bierze udział w biosyntezie kolagenu, a dzięki temu zapobiega wiotczeniu skóry (owoc młodości!). Jest także nieodzowna dla uszczelnienia i wzmocnienia naczyń krwionośnych. A zatem coś dla zdrowia i coś dla piękna.
Co dalej? Jabłka odkwaszają organizm, wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie oraz chronią wątrobę. Oczywiście najlepiej jeść surowe jabłka, nie pozbawiając ich cennych witamin i minerałów. Wyjątkiem są gotowane, tarte jabłka podawane jako remedium na biegunkę u dzieci. Ocet jabłkowy to kolejne „samo zdrowie”, stymuluje trawienie, uzupełnia potas i zapobiega rozwojowi infekcji.

kosz jabłek

Jabłko – bogactwo smaków i aromatów

Tysiące pysznych jabłek!
Czy wiecie, że jest ponad 10 tysięcy odmian jabłek? A ja znam zaledwie kilkanaście. Można powiedzieć, że jabłka to dla każdego coś dobrego. Są słodkie i twarde (delikates, gala, rubin, ligol, golden delicious). Mogą być kwaskowe, idealne do szarlotki – słynna szara reneta czy antonówka. Na gotowany deserek dla dzieci najlepiej nadają się jabłka kruche, takie jak cortland, champion, lobo albo jonagored.
Zaletą jabłek jest również to, że można je zajadać prawie przez cały rok. Prawie… niestety im bliżej lata tym mniej dobrych jabłek w sklepach i na straganach. Oczywiście zastąpią je cudowne truskawki, śliwki i czereśnie. Ale jako nałogowy jabłkoholik niecierpliwie będę wyczekiwać pierwszych, nieco kwaskowych odmian, które zgodnie z kalendarzem sezonowości owoców i warzyw, pojawią się dopiero pod koniec lata i jesienią.

Bez tytułu

Zdjęcia: Shutterstock

About The Author

Reply