Kotły grzewcze – wybór optymalnego rozwiązania

Kotły grzewcze powinny być jak najbardziej ekonomiczne, a także bezawaryjne i bezpieczne

dziewczyna

Szybka pożyczka pozabankowa – to warto wiedzieć

Rozwiązaniem przejściowych problemów z płynnością finansową może być szybka pożyczka, czyli tzw. chwilówka na raty

Czy znasz WAS – syndrom stresu weekendowego?

WAS, czyli syndrom stresu weekendowego, jest swoistym znakiem dzisiejszych zabieganych czasów i życia w pośpiechu

Matcha – samo zdrowie, wyborny smak i aromat

Pisząc o zdrowej żywności i produktach superfood nie można pominąć herbaty nad herbatami, jaką jest matcha

Inhalacje – na przeziębienie, katar i chore zatoki

Inhalacje – na przeziębienie, uporczywy kaszel, katar, problemy z zatokami i efektywną aplikację leków

piegowata

Znajdź swój sposób na piegi

Poznaj swój sposób na piegi – na ich zamaskowanie, ukrycie, a nawet usunięcie

Lato 2019 – wybierz modny kostium kąpielowy

Sezon letni to czas na uzupełnienie garderoby, a jej nieodzownym elementem jest oczywiście kostium kąpielowy.

Truskawki – na powitanie lata!

Truskawki to nasze ulubione owoce, są naprawdę bardzo zdrowe, smaczne i mają wyjątkowo mało kalorii

Małe torebki – modne i kobiece

Wdzięk, kobiecość i elegancja to małe torebki, które w tym sezonie są bardzo modne

Jak odżywić włosy po farbowaniu?

Szukamy odpowiedzi na pytanie – jak odżywić włosy po farbowaniu, zwłaszcza, kiedy zaczynają wypadać.

Jak zrobić sushi? To wcale nie jest takie trudne!

Jeśli chodzi o dania orientalne, sushi jest jednym z prawdziwych „hitów” i to pod każdą szerokością geograficzną. Restauracje serwujące efektowne rolki doskonale radzą sobie również w Polsce. Warto jednak wiedzieć, że tak naprawdę każdy może przygotować ten przysmak samodzielnie. Jak zrobić sushi? Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne.

Japońskie przysmaki – na zdrowie

Kuchnia japońska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie, a sushi to wręcz sztandarowe danie z Kraju Kwitnącej Wiśni. Pod względem wartości nie odbiega od japońskich przysmaków – mamy tu ryż, który jest źródłem złożonych węglowodanów i białka. Zawiera też witaminy z grupy B oraz składniki mineralne. Z kolei ryby, istotny element sushi, to cenne białko, sole mineralne, węglowodany, witaminy z grupy B, witamina A oraz C, D i E. Niska zawartość tłuszczu sprawia, że sushi można spożywać także na diecie.

Rodzaje sushi

Sushi może mieć różny kształt i formę, zawsze jednak jest to prawdziwa uczta – dla oczu i dla kubków smakowych. Najbardziej znane rodzaje sushi to:

  • nigiri – wałek z ryżu pojedynczym składnikiem na wierzchu,
  • hosomaki – niewielkie rolki z 1-2 składnikami i z ryżem wewnątrz,
  • futomaki – duże rolki z 3-5 składnikami i z ryżem wewnątrz,
  • uramaki – ryż na zewnątrz rolki, na wierzchu dekorowane składnikam, takimi jak awokado, łosoś czy sezam,
  • temaki – rożek wykonany z nori wypełniony ryżem i ulubionymi dodatkami,
  • gunkan maki – owinięty w nori ryż udekorowany na wierzchu np. nim kawiorem.

Mniej znane i nieco egzotyczne rodzaje sushi:

  • oshizushi o kanciastym kształcie z uciskanego ryżu i wybranych dodatków, bloczki uformowane w specjalnych foremkach, zwanych oshi-bako, kroi się na małe kawałki,
  • sugatazushi – unikatowa forma spotykana w niektórych regionach Japonii, namaczana w solance ryba jest patroszona i nadziewana ryżem, a następnie krojona na małe porcje,
  • temarizushi – dekoracyjne danie, ma charakterystyczny, okrągły kształt ryżowych kuleczek, które są ozdobione kolorowymi dodatkami.
zestaw

Sushi – jest wiele rodzajów tego orientalnego dania

Jak zrobić sushi – niezbędne składniki i akcesoria

Zanim sięgniemy po sprawdzony przepis na sushi lub obejrzymy praktyczny tutorial, trzeba skompletować niezbędne „wyposażenie” oraz ulubione dodatki:

  • ryż do sushi – nie jakikolwiek, tylko przeznaczony do tego dania, kleisty, krótkoziarnisty,
  • ocet ryżowy,
  • cukier i sól,
  • bambusowa mata do rolowania,
  • nori, czyli arkusze prasowanych alg,
  • wasabi – wybitnie ostry, zielony chrzan,
  • sos sojowy dobrej jakości,
  • marynowany imbir w cienkich plasterkach.

Poza tym potrzebny będzie bardzo dobrze naostrzony nóż bez ząbków oraz pałeczki.

Jeśli chodzi o inne składniki do sushi to dobiera się je według preferencji smakowych, wybranego przepisu na sushi. Najczęściej jest to ryba, która powinna być dobrej jakości, świeża, ze sprawdzonego źródła albo mrożona. W smakowitych rolkach doskonale sprawdza się łosoś, tuńczyk, ale także owoce morza, np. krewetki. W wielu przepisach na sushi wymienia się też specjalną rzepę, awokado, ogórka, kawior, ale także delikatny serek Philadelphia, czy nawet wegańskie tofu. Do dekoracji przydaje się czarny sezam. Kluczowe znaczenie ma jakość i świeżość dodatków.

nigiri

Odpowiedni ryż i pyszne składniki – klucz do sukcesu

Ryż – podstawa udanego sushi

Aby zrobić dobre i ładne sushi trzeba odpowiednio przygotować ryż. Musi być to odmiana przeznaczona do tej potrawy. Ryż należy najpierw dokładnie wypłukać, aż woda będzie całkiem przejrzysta. Następnie namacza się go przez ok. 30 minut. Po ostatnim przepłukaniu można ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż powinien ostygnąć zanim doda się do niego przygotowany wcześniej sos, na który oczywiście również jest specjalny przepis.

Sos do ryżu:

Na półkilogramową porcję ryżu potrzebne będzie:

  • 7 łyżek octu ryżowego,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • szczypta soli

Składniki należy połączyć w niewielkim rondelku i podgrzewać mieszając do rozpuszczenia, nie dopuszczając do zagotowania. Taką miksturę dodaje się do ryżu i pozostawia pod przykryciem do ostygnięcia.

Do rzeczy – jak zrobić sushi

Przygotowania są bardzo ważne:

  • ryż musi być dobrze wystudzony, ponieważ z ciepłego nori wchłonie wodę i będzie jak guma,
  • wszystkie składniki do sushi przygotowuje się wcześniej, krojąc na odpowiednie porcje i osuszając,
  • pod ręką musi być mata, miseczka z wodą (moczymy w niej dłonie, aby nie kleił się do nich ryż).

Wszystko gotowe? A zatem do dzieła!

Arkusz nori układa się na macie i równomiernie (nie za grubo) pokrywa ryżem, tak aby na brzegu zostało trochę przestrzeni (pamiętamy o zwilżaniu dłoni). Na tak przygotowanym arkuszu kładzie się dodatki, dość dużo, aby sushi nie smakowało tylko ryżem. Zwijanie rolki wbrew pozorom nie jest wcale trudne, a krojenie zakończy się sukcesem, jeśli mamy naprawdę ostry nóż bez ząbków. Przed ukrojeniem każdej porcji należy go przepłukać i wytrzeć.

Sushi pięknie wygląda na deseczkach, a każdy gość powinien dostać miseczkę z sosem sojowym, wasabi i płatki imbiru.

sushi

Efektownie podane smakuje lepiej

Jeśli jeszcze nie wiesz jak zrobić sushi, ten film na pewno wiele wyjaśni.

 

 

 

 

Zdjęcia: pixabay.com
Film: youtube

About The Author

Reply