Menopauza – zdrowa dieta ma znaczenie

Menopauza kojarzy się z pewnymi niedogodnościami, towarzyszy jej często przyrost masy ciała

Nasiona chia – samo zdrowie

Nasiona chia to źródło cennych kwasów tłuszczowych, białka, wapnia, fosforu oraz błonnika.

Dżinsowa rewolucja – modne jeansy, nowe kolory i fasony

Wielki renesans spranego jeansu, marmurków, a pas naszych ulubionych spodni wędruje do góry

Makijaż ślubny – to warto wiedzieć!

Wyjątkowy makijaż ślubny rożni się od codziennego czy wykonywanego na tzw. wyjścia, imprezy.

Wiosna i lato na głowie – modne odcienie blondu

Jakie odcienie blond będą modne wiosną i latem?

Domino’s – włoska pizza na Pradze, Ursynowie… wszędzie

Dzięki Domino’s w Warszawie zjemy pizzę na Pradze, Bemowie… w centrum i na przedmieściach

Wielkanocne tradycje

Warto zatem znać tradycje wielkanocne i nie kojarzyć świąt tylko z wydatkami i suto zastawionym stołem

Powrót Mary Jane– grzeczne czółenka znów modne!

Mary Jane to dziś klasyk, obuwie mocno osadzone w stylistyce retro

Frytkownica na gorące powietrze i marzenie o beztłuszczowych frytkach

Pyszne frytki bez tłuszczu przygotujemy w frytkownicy na gorące powietrze.

Co to jest rolowanie? Spraw sobie roller!

Rolowanie to metoda masażu, którą każdy może zastosować we własnym zakresie

Jak zrobić sushi? To wcale nie jest takie trudne!

Jeśli chodzi o dania orientalne, sushi jest jednym z prawdziwych „hitów” i to pod każdą szerokością geograficzną. Restauracje serwujące efektowne rolki doskonale radzą sobie również w Polsce. Warto jednak wiedzieć, że tak naprawdę każdy może przygotować ten przysmak samodzielnie. Jak zrobić sushi? Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne.

Japońskie przysmaki – na zdrowie

Kuchnia japońska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie, a sushi to wręcz sztandarowe danie z Kraju Kwitnącej Wiśni. Pod względem wartości nie odbiega od japońskich przysmaków – mamy tu ryż, który jest źródłem złożonych węglowodanów i białka. Zawiera też witaminy z grupy B oraz składniki mineralne. Z kolei ryby, istotny element sushi, to cenne białko, sole mineralne, węglowodany, witaminy z grupy B, witamina A oraz C, D i E. Niska zawartość tłuszczu sprawia, że sushi można spożywać także na diecie.

Rodzaje sushi

Sushi może mieć różny kształt i formę, zawsze jednak jest to prawdziwa uczta – dla oczu i dla kubków smakowych. Najbardziej znane rodzaje sushi to:

  • nigiri – wałek z ryżu pojedynczym składnikiem na wierzchu,
  • hosomaki – niewielkie rolki z 1-2 składnikami i z ryżem wewnątrz,
  • futomaki – duże rolki z 3-5 składnikami i z ryżem wewnątrz,
  • uramaki – ryż na zewnątrz rolki, na wierzchu dekorowane składnikam, takimi jak awokado, łosoś czy sezam,
  • temaki – rożek wykonany z nori wypełniony ryżem i ulubionymi dodatkami,
  • gunkan maki – owinięty w nori ryż udekorowany na wierzchu np. nim kawiorem.

Mniej znane i nieco egzotyczne rodzaje sushi:

  • oshizushi o kanciastym kształcie z uciskanego ryżu i wybranych dodatków, bloczki uformowane w specjalnych foremkach, zwanych oshi-bako, kroi się na małe kawałki,
  • sugatazushi – unikatowa forma spotykana w niektórych regionach Japonii, namaczana w solance ryba jest patroszona i nadziewana ryżem, a następnie krojona na małe porcje,
  • temarizushi – dekoracyjne danie, ma charakterystyczny, okrągły kształt ryżowych kuleczek, które są ozdobione kolorowymi dodatkami.
zestaw

Sushi – jest wiele rodzajów tego orientalnego dania

Jak zrobić sushi – niezbędne składniki i akcesoria

Zanim sięgniemy po sprawdzony przepis na sushi lub obejrzymy praktyczny tutorial, trzeba skompletować niezbędne „wyposażenie” oraz ulubione dodatki:

  • ryż do sushi – nie jakikolwiek, tylko przeznaczony do tego dania, kleisty, krótkoziarnisty,
  • ocet ryżowy,
  • cukier i sól,
  • bambusowa mata do rolowania,
  • nori, czyli arkusze prasowanych alg,
  • wasabi – wybitnie ostry, zielony chrzan,
  • sos sojowy dobrej jakości,
  • marynowany imbir w cienkich plasterkach.

Poza tym potrzebny będzie bardzo dobrze naostrzony nóż bez ząbków oraz pałeczki.

Jeśli chodzi o inne składniki do sushi to dobiera się je według preferencji smakowych, wybranego przepisu na sushi. Najczęściej jest to ryba, która powinna być dobrej jakości, świeża, ze sprawdzonego źródła albo mrożona. W smakowitych rolkach doskonale sprawdza się łosoś, tuńczyk, ale także owoce morza, np. krewetki. W wielu przepisach na sushi wymienia się też specjalną rzepę, awokado, ogórka, kawior, ale także delikatny serek Philadelphia, czy nawet wegańskie tofu. Do dekoracji przydaje się czarny sezam. Kluczowe znaczenie ma jakość i świeżość dodatków.

nigiri

Odpowiedni ryż i pyszne składniki – klucz do sukcesu

Ryż – podstawa udanego sushi

Aby zrobić dobre i ładne sushi trzeba odpowiednio przygotować ryż. Musi być to odmiana przeznaczona do tej potrawy. Ryż należy najpierw dokładnie wypłukać, aż woda będzie całkiem przejrzysta. Następnie namacza się go przez ok. 30 minut. Po ostatnim przepłukaniu można ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż powinien ostygnąć zanim doda się do niego przygotowany wcześniej sos, na który oczywiście również jest specjalny przepis.

Sos do ryżu:

Na półkilogramową porcję ryżu potrzebne będzie:

  • 7 łyżek octu ryżowego,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • szczypta soli

Składniki należy połączyć w niewielkim rondelku i podgrzewać mieszając do rozpuszczenia, nie dopuszczając do zagotowania. Taką miksturę dodaje się do ryżu i pozostawia pod przykryciem do ostygnięcia.

Do rzeczy – jak zrobić sushi

Przygotowania są bardzo ważne:

  • ryż musi być dobrze wystudzony, ponieważ z ciepłego nori wchłonie wodę i będzie jak guma,
  • wszystkie składniki do sushi przygotowuje się wcześniej, krojąc na odpowiednie porcje i osuszając,
  • pod ręką musi być mata, miseczka z wodą (moczymy w niej dłonie, aby nie kleił się do nich ryż).

Wszystko gotowe? A zatem do dzieła!

Arkusz nori układa się na macie i równomiernie (nie za grubo) pokrywa ryżem, tak aby na brzegu zostało trochę przestrzeni (pamiętamy o zwilżaniu dłoni). Na tak przygotowanym arkuszu kładzie się dodatki, dość dużo, aby sushi nie smakowało tylko ryżem. Zwijanie rolki wbrew pozorom nie jest wcale trudne, a krojenie zakończy się sukcesem, jeśli mamy naprawdę ostry nóż bez ząbków. Przed ukrojeniem każdej porcji należy go przepłukać i wytrzeć.

Sushi pięknie wygląda na deseczkach, a każdy gość powinien dostać miseczkę z sosem sojowym, wasabi i płatki imbiru.

sushi

Efektownie podane smakuje lepiej

Jeśli jeszcze nie wiesz jak zrobić sushi, ten film na pewno wiele wyjaśni.

 

 

 

 

Zdjęcia: pixabay.com
Film: youtube

About The Author

Reply