Frytkownica na gorące powietrze i marzenie o beztłuszczowych frytkach

Pyszne frytki bez tłuszczu przygotujemy w frytkownicy na gorące powietrze.

Co to jest rolowanie? Spraw sobie roller!

Rolowanie to metoda masażu, którą każdy może zastosować we własnym zakresie

Jak „rozważnie” pić alkohol i jak zwalczać kaca

Jak świat światem odpowiedź na odwieczne pytanie jak leczyć kaca, jest praktycznie na wagę złota

Chcesz schudnąć na wiosnę? Uważaj na zaburzenia odżywiania!

Do najczęściej diagnozowanych zaburzeń należą anoreksja, bulimia oraz ortoreksja.

Jak często TO robisz?

Myć albo nie myć… okna i jak często to robić?

Jak zrobić sushi? To wcale nie jest takie trudne!

Jak się robi sushi? Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne.

Karaiby – turystyczny raj!

Wyspy Karaibskie są niekwestionowanym turystycznym hitem na skalę światową

Domowe sposoby na spierzchnięte usta

Spierzchnięte usta to częsty i niestety bolesny problem wielu pań

Awokado – jedz na zdrowie

Awokado zawiera stosunkowo niewiele cukrów prostych, jest natomiast bogate w… tłuszcze.

Bezsenność, kłopoty ze snem – co robić…?

Kłopoty ze snem to dziś dość powszechny problem, możemy mówić nawet o bezsenności.

Jesienne skarby – papryka

Jesień to nie tylko chłód, deszcz i spadające liście, ale również sezon na warzywa. Papryka to jedna z jesiennych „gwiazd” – zdrowa, kolorowa, smaczna, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.

Kolorowa papryka w kuchni

Cieszy oko, smakuje i jest wartościowa. Papryka może być czerwona, żółta, zielona, a nawet biała. Jest delikatna, słodka, ale także bardzo pikantna (czuszka lub pepperoni). Sprawdza się jako bohaterka przetworów, jest niezastąpiona w leczo tradycyjnym i wegańskim, możemy ją faszerować, gotować, piec, zajadać na kanapkach i w sałatkach.

sałatka

Papryka – królowa sałatek

 

przetwory

Przetwory z papryki – pycha!

 

leczo

Nie ma leczo bez papryki

Wartościowa papryka

Papryka to źródło wielu cennych składników:

Wartości odżywcze w 100g papryki czerwonej/zielonej/ żółtej

  • Wartość energetyczna – 31/20/27 kcal
  • Białko ogółem – 0.99/0.86/1.00 g
  • Tłuszcz – 0.30/0.17/0.21 g
  • Węglowodany – 6.03/4.64/6.32 g (w tym cukry proste 4.20/2.40 g/ – )
  • Błonnik – 2.1/1.7/0.9 g

Witaminy

  • Witamina C – 127.7/80.4/183.5 mg
  • Tiamina – 0.054/0.057/0.028 mg
  • Ryboflawina – 0.085/0.028/0.025 mg
  • Niacyna – 0.979/0.480/0.890 mg
  • Witamina B6 – 0.291/0.224/0.168 mg
  • Kwas foliowy – 46/10/26 µg
  • Witamina A – 3131/370/200 IU
  • Witamina E – 1.58/0.37/ – mg
  • Witamina K – 4.9/7.4/ – µg

Minerały

  • Wapń – 7/10/11 mg
  • Żelazo – 0.43/0.34/0.46 mg
  • Magnez – 12/10/12 mg
  • Fosfor – 26/12/24 mg
  • Potas – 211/175/212 mg
  • Sód – 4/3/2 mg
  • Cynk – 0.25/0.13/0.17 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

papryki

Papryka – wartościowa, kolorowa, zdrowa

Na zdrowie!

Papryka to przede wszystkim witamina C, zawiera jej o wiele więcej niż cytrusy. Ponadto jest źródłem beta-karotenu, witaminy E, witamin z grupy B. Zajadając ją dostarczamy sobie jakże cenny fosfor, żelazo, potas i magnez. W papryce jest antynowotworowy likopen, a w pikantnych odmianach także kapsaicyna, która działa rozgrzewająco, przeciwbólowo oraz stymuluje przemianę materii (termogenik). Wisienką na torcie jest pozytywny wpływ papryki na… libido kobiet i mężczyzn.

papryki wazrywa

Witaminy, minerały, likopen – samo dobro

 

chili

Pikantne odmiany zawierają cenną kapsaicynę

 

 

Zdjęcia: pixabay.com, shutterstock

About The Author

Reply