Smacznie, zdrowo, egzotycznie – pierś z kurczaka w sosie curry

Egzotyczny klasyk kulinarny, pierś z kurczaka w sosie curry – smacznie i zdrowo

Chrup orzechy na zdrowie!

Orzechy – najcenniejsze z bakalii, wyjątkowo wartościowe i smaczne.

Dieta i trening na redukcję – ogólne zasady

Dieta oraz trening będą skuteczne, jeśli określimy cel i dostosujemy plan treningowy oraz menu do tego celu.

Plecaki, torby worki – praktycznie, stylowo, na każdą okazję

Plecaki i worki mody praktycznej – niebanalne, oryginalne i unikatowe

Jesienne skarby – papryka

Papryka jest zdrowa, kolorowa, smaczna, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni

Alergia u dzieci – uważamy, diagnozujemy, leczymy

Alergie u dzieci to ścisła czołówka problemów diagnozowanych u naszych pociech.

Bolące stawy – reumatyzm i inne przyczyny

Najczęściej bolące stawy kojarzymy z reumatyzmem, ale to nie jedyna przyczyna takich dolegliwości.

Ból brzucha – gdzie boli i dlaczego

Ból brzucha to wyzwanie dla pacjenta i diagnostyki i jedna z najczęściej zgłaszanych dolegliwości

Pyszne pasztety – na śniadanie i od święta

Parafrazując słowa poety możemy z dumą powiedzieć, że Polacy nie gęsi i swoje pasztety mają

Przygotuj włosy do zimy

Sezon jesienno – zimowy bywa największym wyzwaniem dla włosów

Jesienne skarby – papryka

Jesień to nie tylko chłód, deszcz i spadające liście, ale również sezon na warzywa. Papryka to jedna z jesiennych „gwiazd” – zdrowa, kolorowa, smaczna, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.

Kolorowa papryka w kuchni

Cieszy oko, smakuje i jest wartościowa. Papryka może być czerwona, żółta, zielona, a nawet biała. Jest delikatna, słodka, ale także bardzo pikantna (czuszka lub pepperoni). Sprawdza się jako bohaterka przetworów, jest niezastąpiona w leczo tradycyjnym i wegańskim, możemy ją faszerować, gotować, piec, zajadać na kanapkach i w sałatkach.

sałatka

Papryka – królowa sałatek

 

przetwory

Przetwory z papryki – pycha!

 

leczo

Nie ma leczo bez papryki

Wartościowa papryka

Papryka to źródło wielu cennych składników:

Wartości odżywcze w 100g papryki czerwonej/zielonej/ żółtej

  • Wartość energetyczna – 31/20/27 kcal
  • Białko ogółem – 0.99/0.86/1.00 g
  • Tłuszcz – 0.30/0.17/0.21 g
  • Węglowodany – 6.03/4.64/6.32 g (w tym cukry proste 4.20/2.40 g/ – )
  • Błonnik – 2.1/1.7/0.9 g

Witaminy

  • Witamina C – 127.7/80.4/183.5 mg
  • Tiamina – 0.054/0.057/0.028 mg
  • Ryboflawina – 0.085/0.028/0.025 mg
  • Niacyna – 0.979/0.480/0.890 mg
  • Witamina B6 – 0.291/0.224/0.168 mg
  • Kwas foliowy – 46/10/26 µg
  • Witamina A – 3131/370/200 IU
  • Witamina E – 1.58/0.37/ – mg
  • Witamina K – 4.9/7.4/ – µg

Minerały

  • Wapń – 7/10/11 mg
  • Żelazo – 0.43/0.34/0.46 mg
  • Magnez – 12/10/12 mg
  • Fosfor – 26/12/24 mg
  • Potas – 211/175/212 mg
  • Sód – 4/3/2 mg
  • Cynk – 0.25/0.13/0.17 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

papryki

Papryka – wartościowa, kolorowa, zdrowa

Na zdrowie!

Papryka to przede wszystkim witamina C, zawiera jej o wiele więcej niż cytrusy. Ponadto jest źródłem beta-karotenu, witaminy E, witamin z grupy B. Zajadając ją dostarczamy sobie jakże cenny fosfor, żelazo, potas i magnez. W papryce jest antynowotworowy likopen, a w pikantnych odmianach także kapsaicyna, która działa rozgrzewająco, przeciwbólowo oraz stymuluje przemianę materii (termogenik). Wisienką na torcie jest pozytywny wpływ papryki na… libido kobiet i mężczyzn.

papryki wazrywa

Witaminy, minerały, likopen – samo dobro

 

chili

Pikantne odmiany zawierają cenną kapsaicynę

 

 

Zdjęcia: pixabay.com, shutterstock

About The Author

Reply