Profilaktyka i leczenie – sposoby na ból dziąseł

Warto znać sposoby na ból dziąseł, ale przede wszystkim jego przyczyny i metody zapobiegania.

Zamotana w szale

Szal stanowi jeden z istotniejszych elementów stylizacji, dodaje jej szyku lub jest awangardowy, oryginalny, niebanalny.

Witaminy w ciąży i w okresie karmienia piersią

Zbilansowana dieta oraz odpowiednia suplementacja mają zapewnić niezbędne składniki mineralne oraz witaminy w ciąży.

O rety przytyłam… czyli poświąteczny detoks

Poświąteczny detoks można zacząć od ożywczego koktajlu, który stymuluje metabolizm

Zrób to sam, czyli maseczki domowe

Domowe maseczki bazują głównie na tym, czego używamy w kuchni

Za pięć dwunasta, czyli maseczki przed Sylwestrem

Warto zastosować odpowiednie maseczki, dobrze dobrane mogą naprawdę zdziałać cuda

Ból w plecach, problemy z kręgosłupem – kto ich nie zna…?

Statystycznie co drugi Polak narzeka na problemy z kręgosłupem

Jak nie zwariować przed świętami? Jak się nimi cieszyć…

Przypomnij sobie dlaczego lubiłaś święta jako dziecko

Karp – nie tylko od święta

Karp, ryba jadana głównie podczas świąt, nie musi wcale być jedynie wigilijnym daniem

Skuteczny i przyswajalny magnez z witaminą B6

Magne B6 – optymalne połączenie magnezu z witaminą B6.

Jesienne skarby – papryka

Jesień to nie tylko chłód, deszcz i spadające liście, ale również sezon na warzywa. Papryka to jedna z jesiennych „gwiazd” – zdrowa, kolorowa, smaczna, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.

Kolorowa papryka w kuchni

Cieszy oko, smakuje i jest wartościowa. Papryka może być czerwona, żółta, zielona, a nawet biała. Jest delikatna, słodka, ale także bardzo pikantna (czuszka lub pepperoni). Sprawdza się jako bohaterka przetworów, jest niezastąpiona w leczo tradycyjnym i wegańskim, możemy ją faszerować, gotować, piec, zajadać na kanapkach i w sałatkach.

sałatka

Papryka – królowa sałatek

 

przetwory

Przetwory z papryki – pycha!

 

leczo

Nie ma leczo bez papryki

Wartościowa papryka

Papryka to źródło wielu cennych składników:

Wartości odżywcze w 100g papryki czerwonej/zielonej/ żółtej

  • Wartość energetyczna – 31/20/27 kcal
  • Białko ogółem – 0.99/0.86/1.00 g
  • Tłuszcz – 0.30/0.17/0.21 g
  • Węglowodany – 6.03/4.64/6.32 g (w tym cukry proste 4.20/2.40 g/ – )
  • Błonnik – 2.1/1.7/0.9 g

Witaminy

  • Witamina C – 127.7/80.4/183.5 mg
  • Tiamina – 0.054/0.057/0.028 mg
  • Ryboflawina – 0.085/0.028/0.025 mg
  • Niacyna – 0.979/0.480/0.890 mg
  • Witamina B6 – 0.291/0.224/0.168 mg
  • Kwas foliowy – 46/10/26 µg
  • Witamina A – 3131/370/200 IU
  • Witamina E – 1.58/0.37/ – mg
  • Witamina K – 4.9/7.4/ – µg

Minerały

  • Wapń – 7/10/11 mg
  • Żelazo – 0.43/0.34/0.46 mg
  • Magnez – 12/10/12 mg
  • Fosfor – 26/12/24 mg
  • Potas – 211/175/212 mg
  • Sód – 4/3/2 mg
  • Cynk – 0.25/0.13/0.17 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

papryki

Papryka – wartościowa, kolorowa, zdrowa

Na zdrowie!

Papryka to przede wszystkim witamina C, zawiera jej o wiele więcej niż cytrusy. Ponadto jest źródłem beta-karotenu, witaminy E, witamin z grupy B. Zajadając ją dostarczamy sobie jakże cenny fosfor, żelazo, potas i magnez. W papryce jest antynowotworowy likopen, a w pikantnych odmianach także kapsaicyna, która działa rozgrzewająco, przeciwbólowo oraz stymuluje przemianę materii (termogenik). Wisienką na torcie jest pozytywny wpływ papryki na… libido kobiet i mężczyzn.

papryki wazrywa

Witaminy, minerały, likopen – samo dobro

 

chili

Pikantne odmiany zawierają cenną kapsaicynę

 

 

Zdjęcia: pixabay.com, shutterstock

About The Author

Reply