Żywienie niemowląt – jak przygotować mleko modyfikowane

Wybór odpowiedniej mieszanki i wiedza o tym, jak przygotować mleko modyfikowane, są bardzo ważne dla każdej młodej mamy

Grecja – doskonały pomysł na udany urlop

Greca to wymarzony i zawsze modny kierunek wyjazdów urlopowych i wycieczek krajoznawczych

Wiosenne przeziębienie u dzieci

Przeziębienie u dzieci nie jest stanem wyjątkowym, w okresie budowania odporności dzieci chorują nawet kilkanaście razy w ciągu roku

Motywy roślinne, ekologia i egzotyka we wnętrzach

Bardzo modne motywy roślinne mogą stanowić główny motyw, ale także efektowne dodatki, dekoracje, akcesoria.

zdobienie paznokci

Stemplowanie paznokci – jak zacząć?

Stemplowanie paznokci to jedna z najpopularniejszych obecnie metod ich zdobienia. Pozwala ona dość szybko i łatwo zamienić zwykły manicure w mało dzieło sztuki. I to bez czasochłonnego i wymagającego ręcznego malowania wzorów. Teraz wystarczy odbicie wzorów z płytek oraz przeniesienie ich na paznokci. I gotowe!

Jak zacząć biegać – oto jest pytanie…

Kluczowe znaczenie ma odpowiedź na pytanie – jak zacząć biegać tak, aby stało się to pasją, przyzwyczajeniem, czymś ważnym, a nawet niezbędnym.

Niebanalne buty na wiosnę

Wyobraźni projektantom nie brakuje i zapewniają nam prawdziwy diabelski młyn z butami

lampa do paznokci

Lampa LED do paznokci – jak dobrze wybrać?

Manicure żelowy i hybrydowy cieszy się dziś ogromną popularnością. I nie ma się co dziwić, jego wykonanie nie jest wcale skomplikowane, a pozwala na uzyskanie trwałego efektu, dzięki czemu paznokcie są bardzo zadbane i atrakcyjne.

Co na kaszel dla małego dziecka

Co na kaszel u najmłodszych pacjentów? Jak ulżyć i nie zakłócać mechanizmu samooczyszczania dróg oddechowych

Dlaczego smakuje nam kurczak w sosie kurkowym?

Często sięgam po przepisy na dania z drobiu, np. takie jak kurczak w sosie kurkowym.

Na kanapki i nie tylko – pasztet drobiowo wieprzowy

Można powiedzieć, że polska kuchnia pieczeniami i pasztetami stoi. Choć bez wątpienia za mistrzów pasztetowych przysmaków uchodzą Francuzi. Z historii kulinariów wiemy co prawda, że znakomite pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie, ale to właśnie francuscy pasztetnicy stworzyli najwspanialsze przepisy, na których bazuje się również dzisiaj.

pasztet francuski

Dziś także korzystamy z francuskich inspiracji i przepisów

 

pasztet francuski 2

„Wyrafinowany pasztet francuski łączy w sobie intensywność smaku z ciekawą, zawierającą delikatne kawałki podrobów konsystencją”

 

Przyznam, że chętnie sięgamy po pasztety. Zarówno te domowe, na które mam sporo przepisów, jak równie wybrane, dobre kupowane przysmaki. Atutem tej potrawy jest jej uniwersalność oraz szerokie spektrum produktów, z których można ją przygotować. Na tradycyjne mięsne pasztety nadaje się mięso drobiowe, wieprzowe, dziczyzna, ryby, podroby, ale także grzyby, warzywa czy soja w przypadku wegetariańskich i wegańskich przepisów. Pasztet drobiowo wieprzowy można przyrządzić z mięsa surowego, gotowanego, pieczonego. Podobnie jest z innymi składnikami. O smaku pasztetów decydują również dodatki oraz przyprawy, najczęściej sięga używa się jajek bułki tartej, mąki, ale także siemienia lnianego czy różnych rodzajów kaszy. Smak podkreślają odpowiednie proporcje pieprzu, soli, imbiru, gałki muszkatołowej oraz ziół.

domowy pasztet

Domowy pasztet smakuje wybornie

 

kanapka

Idealny do śniadaniowych kanapek

 

tartinki

Świetnie smakuje i wygląda również jako przystawka

 

Oczywiście bardzo często przygotowujemy domowe pasztety, np. chudy, zdrowy z drobiu albo klasyczny z podrobami i grzybami. Na co dzień chętnie sięgam po sprawdzone produkty dostępne w sklepach np. po pasztet z kurcząt albo pasztet drobiowo wieprzowy sprawdzonej marki Drosed. Na śniadanie, do lunch boxu, a nawet na małych, eleganckich tartinki – smakuje i pasuje zawsze.

pasztet drosed

Znamy i cenimy pasztety marki Drosed

pasztet belgijski

Małe, praktyczne opakowanie można zabrać do pracy na śniadanie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcia: shutterstock, drosed.com.pl

About The Author

Reply