Bolące stawy – reumatyzm i inne przyczyny

Najczęściej bolące stawy kojarzymy z reumatyzmem, ale to nie jedyna przyczyna takich dolegliwości.

Ból brzucha – gdzie boli i dlaczego

Ból brzucha to wyzwanie dla pacjenta i diagnostyki i jedna z najczęściej zgłaszanych dolegliwości

Pyszne pasztety – na śniadanie i od święta

Parafrazując słowa poety możemy z dumą powiedzieć, że Polacy nie gęsi i swoje pasztety mają

Przygotuj włosy do zimy

Sezon jesienno – zimowy bywa największym wyzwaniem dla włosów

Fosfolipidy – dlaczego są tak ważne dla wątroby

Pojęcia takie jak hepatocyty, fosfolipidy czy też funkcje wątroby, powinny być nam znane.

Jesień w parku – dla zdrowia i dla zabawy

Jesienny park zamiast telewizora i komputera!

Chroń skórę, sięgnij po Iwostin Solecrin

Wielbiciele opalania powinni wiedzieć, że słońce to nie samo dobro, może negatywnie wpływać na skórę i zagrażać zdrowiu

Ekologiczna żywność – postaw na zdrowie

Jakie wymagania musi spełniać zdrowe jedzenie, aby można było uznać je za wartościową żywność ekologiczną

Zdrowie pupila – pełnowartościowe karmy dla psów

Odpowiednio dobrane pełnowartościowe karmy dla psów zapewnią im zdrowie, kondycję, odporność, energię, oczywiście będą im także smakować.

Odparzenia pieluszkowe – jak im zapobiec i jak je leczyć

Skóra niemowląt jest delikatna, a odparzenia pieluszkowe spędzają sen z powiek najbardziej troskliwym mamom

Na kanapki i nie tylko – pasztet drobiowo wieprzowy

Można powiedzieć, że polska kuchnia pieczeniami i pasztetami stoi. Choć bez wątpienia za mistrzów pasztetowych przysmaków uchodzą Francuzi. Z historii kulinariów wiemy co prawda, że znakomite pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie, ale to właśnie francuscy pasztetnicy stworzyli najwspanialsze przepisy, na których bazuje się również dzisiaj.

pasztet francuski

Dziś także korzystamy z francuskich inspiracji i przepisów

 

pasztet francuski 2

„Wyrafinowany pasztet francuski łączy w sobie intensywność smaku z ciekawą, zawierającą delikatne kawałki podrobów konsystencją”

 

Przyznam, że chętnie sięgamy po pasztety. Zarówno te domowe, na które mam sporo przepisów, jak równie wybrane, dobre kupowane przysmaki. Atutem tej potrawy jest jej uniwersalność oraz szerokie spektrum produktów, z których można ją przygotować. Na tradycyjne mięsne pasztety nadaje się mięso drobiowe, wieprzowe, dziczyzna, ryby, podroby, ale także grzyby, warzywa czy soja w przypadku wegetariańskich i wegańskich przepisów. Pasztet drobiowo wieprzowy można przyrządzić z mięsa surowego, gotowanego, pieczonego. Podobnie jest z innymi składnikami. O smaku pasztetów decydują również dodatki oraz przyprawy, najczęściej sięga używa się jajek bułki tartej, mąki, ale także siemienia lnianego czy różnych rodzajów kaszy. Smak podkreślają odpowiednie proporcje pieprzu, soli, imbiru, gałki muszkatołowej oraz ziół.

domowy pasztet

Domowy pasztet smakuje wybornie

 

kanapka

Idealny do śniadaniowych kanapek

 

tartinki

Świetnie smakuje i wygląda również jako przystawka

 

Oczywiście bardzo często przygotowujemy domowe pasztety, np. chudy, zdrowy z drobiu albo klasyczny z podrobami i grzybami. Na co dzień chętnie sięgam po sprawdzone produkty dostępne w sklepach np. po pasztet z kurcząt albo pasztet drobiowo wieprzowy sprawdzonej marki Drosed. Na śniadanie, do lunch boxu, a nawet na małych, eleganckich tartinki – smakuje i pasuje zawsze.

pasztet drosed

Znamy i cenimy pasztety marki Drosed

pasztet belgijski

Małe, praktyczne opakowanie można zabrać do pracy na śniadanie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcia: shutterstock, drosed.com.pl

About The Author

Reply