SuperOwoc! Czereśnie – słodko i zdrowo

Rozkoszując się smakiem czereśni warto wiedzieć, że mają one kompleksowy i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Wrzody żołądka – objawy, przyczyny, charakterystyka

Choroba wrzodowa żołądka i jej objawy dotyczą statystycznie od 5 do 10% populacji

Kleszcz łąkowy, psi, pospolity… wszystkie groźne!

Jak atakuje kleszcz, jakie są rodzaje (np. kleszcz psi, kleszcz łąkowy czy… obrzeżek gołębień).

Dlaczego warto przesiąść się na rower

Oszczędność, czasu, poznawanie okolicy, proekologiczna postawa i coś dla ciała i dla ducha – warto wsiąść na rower

Dlaczego warto jeść lody

Nie do końca wiemy czy lody są zdrowe czy nie, tuczą czy można jeść je w czasie diety

Latem pokaż zadbane, gładkie nogi

Nogi nie muszą być do samej szyi i idealnie zgrabne, ale na pewno powinny być zadbane i gładkie

Sezon na… alergiczny nieżyt nosa

Dla wielu osób bujnie rozkwitająca zieleń oznacza uciążliwe, przykre objawy, takie jak alergiczny nieżyt nosa

Jak dbać o włosy – letnie wyzwania

Co zrobić, żeby po udanych wakacjach nie wyglądać jak strach na wróble, jak dbać o włosy?

Cytrynowo i zdrowo, czyli dobry tran dla dzieci

Warto wiedzieć jaki tran wybrać, aby zaspokoić zapotrzebowanie młodego organizmu.

Skuteczne, nowoczesne i ergonomiczne myjki ciśnieniowe

Myjki ciśnieniowe Husqvarna są łatwe w obsłudze, a jednocześnie bardzo skuteczne

Na kanapki i nie tylko – pasztet drobiowo wieprzowy

Można powiedzieć, że polska kuchnia pieczeniami i pasztetami stoi. Choć bez wątpienia za mistrzów pasztetowych przysmaków uchodzą Francuzi. Z historii kulinariów wiemy co prawda, że znakomite pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie, ale to właśnie francuscy pasztetnicy stworzyli najwspanialsze przepisy, na których bazuje się również dzisiaj.

pasztet francuski

Dziś także korzystamy z francuskich inspiracji i przepisów

 

pasztet francuski 2

„Wyrafinowany pasztet francuski łączy w sobie intensywność smaku z ciekawą, zawierającą delikatne kawałki podrobów konsystencją”

 

Przyznam, że chętnie sięgamy po pasztety. Zarówno te domowe, na które mam sporo przepisów, jak równie wybrane, dobre kupowane przysmaki. Atutem tej potrawy jest jej uniwersalność oraz szerokie spektrum produktów, z których można ją przygotować. Na tradycyjne mięsne pasztety nadaje się mięso drobiowe, wieprzowe, dziczyzna, ryby, podroby, ale także grzyby, warzywa czy soja w przypadku wegetariańskich i wegańskich przepisów. Pasztet drobiowo wieprzowy można przyrządzić z mięsa surowego, gotowanego, pieczonego. Podobnie jest z innymi składnikami. O smaku pasztetów decydują również dodatki oraz przyprawy, najczęściej sięga używa się jajek bułki tartej, mąki, ale także siemienia lnianego czy różnych rodzajów kaszy. Smak podkreślają odpowiednie proporcje pieprzu, soli, imbiru, gałki muszkatołowej oraz ziół.

domowy pasztet

Domowy pasztet smakuje wybornie

 

kanapka

Idealny do śniadaniowych kanapek

 

tartinki

Świetnie smakuje i wygląda również jako przystawka

 

Oczywiście bardzo często przygotowujemy domowe pasztety, np. chudy, zdrowy z drobiu albo klasyczny z podrobami i grzybami. Na co dzień chętnie sięgam po sprawdzone produkty dostępne w sklepach np. po pasztet z kurcząt albo pasztet drobiowo wieprzowy sprawdzonej marki Drosed. Na śniadanie, do lunch boxu, a nawet na małych, eleganckich tartinki – smakuje i pasuje zawsze.

pasztet drosed

Znamy i cenimy pasztety marki Drosed

pasztet belgijski

Małe, praktyczne opakowanie można zabrać do pracy na śniadanie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcia: shutterstock, drosed.com.pl

About The Author

Reply