Modna twarz, czyli makijaż na jesień i zimę

Warto przyjrzeć się trendem makijażowym na 2017/2018 rok, szczególnie, że będzie się działo, oj będzie!

Jak fotografować otaczający świat – praktyczne porady dla pasjonatów

Fotografowanie otaczającego świata oraz ludzi wymaga zarówno dobrego sprzętu jak i niemałych umiejętności

Smakołyki i przetwory z grzybów

Grzyby lubimy w obiadowych wersjach, jak również w postaci smakowitych przetworów.

To, co tygrysice lubią najbardziej, czyli modne buty AD 2017/2018

Wybieg może być idealną inspiracją, oryginalne, „zakręcone” buty nadają charakter całej stylizacji.

Jak przebiega ciąża – 27 tydzień

Ciąża w 27 tygodniu trwa już ok. 189 dni, jak łatwo obliczyć do rozwiązania pozostało już zdecydowanie mniej, bo ok. 91 dni.

Do kuchni marsz! Czas na jesienne przetwory

Koniec lata i jesień to idealny czas na przetwory. Na rynkach królują śliwki, morele, jabłka, gruszki, cukinie, dynie, pomidory, ogórki, papryki

Probiotyk – dobroczynne działanie przy antybiotykoterapii

W parze z antybiotykiem powinien iść skuteczny probiotyk.

Zdrowo i smacznie – dieta niskosodowa

Nadmierne spożywanie soli jest groźne dla zdrowia, dla większości z nas najlepszą opcją jest dieta niskosodowa.

Suplementacja i dieta wegańska

Optymalna zaplanowana dieta wegańska zawiera wszystkie składniki, suplementacja obejmuje głównie witaminy – B12 i D.

przeziębenie

Przeziębienie u dzieci – nie taki diabeł straszny…

Przeziębienie u dziecka to zawsze powód do troski, warto jednak mieć na względzie, że to jedyna droga do budowania odporności

Do kuchni marsz! Czas na jesienne przetwory

Kuchnia pełna kolorów, warzyw i owoców oraz półki uginające się pod domowymi przetworami – to wspomnienia z niejednego „babcinego” domu. Dziś wracamy do tej nieco zapomnianej „tradycji”, można nawet mówić o modzie na domowe konfitury czy pikle. Nie da się ukryć, że jesienne przetwory to prawdziwie szerokie pole do popisu.

słoiki

Pora zapełniać półki przetworami

O walorach domowych przetworów można napisać całe poematy. Przede wszystkim wiemy co w słoikach siedzi, bo każdy owoc czy warzywo przeszło przez nasze ręce. Jest w nich wszystkiego tyle ile trzeba, ile lubimy (cukru, przypraw, soli itp.), nie ma na pewno żadnych sztucznych „wspomagaczy” – aromatów, barwników, konserwantów. Sama natura i bogactwo smaków.

przetwory

Smaczne, zdrowe i domowej roboty

Koniec lata i jesień to wręcz idealny czas na przetwory. Na rynkach, straganach i stoiskach królują takie skarby jak śliwki, morele, jabłka, gruszki, cukinie, dynie, pomidory, ogórki, papryki itp. Wystarczy kilka sprawdzonych receptur, solidne garnki, zapas słoików i dobre chęci. Wyczarujemy najlepsze kompoty, konfitury i dżemy, które osłodzą zimowe poranki. Przygotujemy domowy przecier pomidorowy, ketchup, pikle, marynowane papryczki i najlepsze ogórki.

ogórki

Domowe ogóreczki? Samo zdrowie

 

konfitury

Domowe przeciery i konfitury – zimą przypomną o lecie

Na pewno każdy zna wiele przepisów na smakowite przetwory. Warto jednak kolekcjonować kolejne, np. na domowe suszone pomidory, szczególnie, że te sklepowe kosztują sporo

pomidory

Pomidorowe przetwory na każdy dzień

Składniki:
• 4 kg podłużnych, dojrzałych pomidorów
• ok. 2 szklanki oleju
• 8 ząbków czosnku
• 2 papryczki chilli
• sól
• kilka gałązek świeżego tymianku
• kilka gałązek świeżej bazylii
• kilka gałązek świeżego oregano

suszone

Pachnące latem suszone pomidory

Przygotowanie:
• Myjemy i osuszamy pomidory, przekrawamy na połówki i usuwamy nasionka.
• Układamy na blasze w piekarniku nastawionym na 50stopni (najlepiej z termoobiegiem) skórą do dołu, solimy
• Suszymy około 16 godzin (z przerwami – np. w nocy).
• Sprawdzamy – pomidory powinny pozostać elastyczne, nie mogą wyschnąć „na wiór”.
• Kiedy pomidory są gotowe obieramy i kroimy cienko czosnek, a papryczki kroimy wzdłuż usuwając nasionka.
• W słoikach umieszczamy: po kawałku papryczki, czosnek, ususzone, ciepłe pomidory i listki ziół.
• Zalewamy gorącym (ale nie wrzącym) olejem, tak aby dostał się pomiędzy pomidory.
• Zakręcamy, stawiamy do góry nogami do ostygnięcia

Zdjęcia – pixabay.com

About The Author

Reply