Infekcja górnych dróg oddechowych i budowanie odporności

„Przechodzenie” infekcji to proces nabywania odporności na całe nastoletnie, młodzieńcze i dorosłe życie

Jesienią warto wiedzieć jak wzmocnić odporność

Odporność to zestaw mechanizmów, które uczestniczą w wytwarzaniu odpowiedzi immunologicznej.

Na zdrowie! Olej z rekina

Olej z rekina zawiera naturalne immunostymulatory – alkiloglicerole oraz skwalen.

Pierś z kurczaka w zdrowej i zbilansowanej diecie

Pierś z kurczaka dostarcza zaledwie 100 kcal w 100 gramowej porcji, podczas gdy 100 g wieprzowiny to aż 260 kcal

Tatuaż – moda, fanaberia, sposób na wyrażenie siebie

Tatuaże zdobią ciała kobiet i mężczyzn, mogą być niewielkie albo wręcz przeciwnie – spektakularne

Czy istnieją naprawdę skuteczne diety na odchudzanie?

Posty, diety eliminacyjne mogą być stosowane przez zdrowe osoby, a najlepiej skonsultować je z lekarzem lub dietetykiem.

Modne i kobiece – krótkie fryzury na jesień

Krótkie fryzury są nie tylko modne, ale przede wszystkim efektowne, kobiece i bardzo twarzowe

Botki i moje praktyczne spojrzenie na modę

Botki nosimy przez cały rok, a sezon jesienno – zimowy to prawdziwy festiwal botków

Jak dbać o wątrobę – dieta, profilaktyka, leczenie

Odpowiedzi na pytanie „jak dbać o wątrobę” powinien znać każdy.

Domino’s pizza w Krakowie smakuje wyśmienicie!

Jeśli pizza w Krakowie to tylko z Domino’s – przestrzega się tu najlepszych receptur charakterystycznych dla każdej pizzerii w tej sieci

Do kuchni marsz! Czas na jesienne przetwory

Kuchnia pełna kolorów, warzyw i owoców oraz półki uginające się pod domowymi przetworami – to wspomnienia z niejednego „babcinego” domu. Dziś wracamy do tej nieco zapomnianej „tradycji”, można nawet mówić o modzie na domowe konfitury czy pikle. Nie da się ukryć, że jesienne przetwory to prawdziwie szerokie pole do popisu.

słoiki

Pora zapełniać półki przetworami

O walorach domowych przetworów można napisać całe poematy. Przede wszystkim wiemy co w słoikach siedzi, bo każdy owoc czy warzywo przeszło przez nasze ręce. Jest w nich wszystkiego tyle ile trzeba, ile lubimy (cukru, przypraw, soli itp.), nie ma na pewno żadnych sztucznych „wspomagaczy” – aromatów, barwników, konserwantów. Sama natura i bogactwo smaków.

przetwory

Smaczne, zdrowe i domowej roboty

Koniec lata i jesień to wręcz idealny czas na przetwory. Na rynkach, straganach i stoiskach królują takie skarby jak śliwki, morele, jabłka, gruszki, cukinie, dynie, pomidory, ogórki, papryki itp. Wystarczy kilka sprawdzonych receptur, solidne garnki, zapas słoików i dobre chęci. Wyczarujemy najlepsze kompoty, konfitury i dżemy, które osłodzą zimowe poranki. Przygotujemy domowy przecier pomidorowy, ketchup, pikle, marynowane papryczki i najlepsze ogórki.

ogórki

Domowe ogóreczki? Samo zdrowie

 

konfitury

Domowe przeciery i konfitury – zimą przypomną o lecie

Na pewno każdy zna wiele przepisów na smakowite przetwory. Warto jednak kolekcjonować kolejne, np. na domowe suszone pomidory, szczególnie, że te sklepowe kosztują sporo

pomidory

Pomidorowe przetwory na każdy dzień

Składniki:
• 4 kg podłużnych, dojrzałych pomidorów
• ok. 2 szklanki oleju
• 8 ząbków czosnku
• 2 papryczki chilli
• sól
• kilka gałązek świeżego tymianku
• kilka gałązek świeżej bazylii
• kilka gałązek świeżego oregano

suszone

Pachnące latem suszone pomidory

Przygotowanie:
• Myjemy i osuszamy pomidory, przekrawamy na połówki i usuwamy nasionka.
• Układamy na blasze w piekarniku nastawionym na 50stopni (najlepiej z termoobiegiem) skórą do dołu, solimy
• Suszymy około 16 godzin (z przerwami – np. w nocy).
• Sprawdzamy – pomidory powinny pozostać elastyczne, nie mogą wyschnąć „na wiór”.
• Kiedy pomidory są gotowe obieramy i kroimy cienko czosnek, a papryczki kroimy wzdłuż usuwając nasionka.
• W słoikach umieszczamy: po kawałku papryczki, czosnek, ususzone, ciepłe pomidory i listki ziół.
• Zalewamy gorącym (ale nie wrzącym) olejem, tak aby dostał się pomiędzy pomidory.
• Zakręcamy, stawiamy do góry nogami do ostygnięcia

Zdjęcia – pixabay.com

About The Author

Reply