Smacznie, zdrowo, egzotycznie – pierś z kurczaka w sosie curry

Egzotyczny klasyk kulinarny, pierś z kurczaka w sosie curry – smacznie i zdrowo

Chrup orzechy na zdrowie!

Orzechy – najcenniejsze z bakalii, wyjątkowo wartościowe i smaczne.

Dieta i trening na redukcję – ogólne zasady

Dieta oraz trening będą skuteczne, jeśli określimy cel i dostosujemy plan treningowy oraz menu do tego celu.

Plecaki, torby worki – praktycznie, stylowo, na każdą okazję

Plecaki i worki mody praktycznej – niebanalne, oryginalne i unikatowe

Jesienne skarby – papryka

Papryka jest zdrowa, kolorowa, smaczna, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni

Alergia u dzieci – uważamy, diagnozujemy, leczymy

Alergie u dzieci to ścisła czołówka problemów diagnozowanych u naszych pociech.

Bolące stawy – reumatyzm i inne przyczyny

Najczęściej bolące stawy kojarzymy z reumatyzmem, ale to nie jedyna przyczyna takich dolegliwości.

Ból brzucha – gdzie boli i dlaczego

Ból brzucha to wyzwanie dla pacjenta i diagnostyki i jedna z najczęściej zgłaszanych dolegliwości

Pyszne pasztety – na śniadanie i od święta

Parafrazując słowa poety możemy z dumą powiedzieć, że Polacy nie gęsi i swoje pasztety mają

Przygotuj włosy do zimy

Sezon jesienno – zimowy bywa największym wyzwaniem dla włosów

Do kuchni marsz! Czas na jesienne przetwory

Kuchnia pełna kolorów, warzyw i owoców oraz półki uginające się pod domowymi przetworami – to wspomnienia z niejednego „babcinego” domu. Dziś wracamy do tej nieco zapomnianej „tradycji”, można nawet mówić o modzie na domowe konfitury czy pikle. Nie da się ukryć, że jesienne przetwory to prawdziwie szerokie pole do popisu.

słoiki

Pora zapełniać półki przetworami

O walorach domowych przetworów można napisać całe poematy. Przede wszystkim wiemy co w słoikach siedzi, bo każdy owoc czy warzywo przeszło przez nasze ręce. Jest w nich wszystkiego tyle ile trzeba, ile lubimy (cukru, przypraw, soli itp.), nie ma na pewno żadnych sztucznych „wspomagaczy” – aromatów, barwników, konserwantów. Sama natura i bogactwo smaków.

przetwory

Smaczne, zdrowe i domowej roboty

Koniec lata i jesień to wręcz idealny czas na przetwory. Na rynkach, straganach i stoiskach królują takie skarby jak śliwki, morele, jabłka, gruszki, cukinie, dynie, pomidory, ogórki, papryki itp. Wystarczy kilka sprawdzonych receptur, solidne garnki, zapas słoików i dobre chęci. Wyczarujemy najlepsze kompoty, konfitury i dżemy, które osłodzą zimowe poranki. Przygotujemy domowy przecier pomidorowy, ketchup, pikle, marynowane papryczki i najlepsze ogórki.

ogórki

Domowe ogóreczki? Samo zdrowie

 

konfitury

Domowe przeciery i konfitury – zimą przypomną o lecie

Na pewno każdy zna wiele przepisów na smakowite przetwory. Warto jednak kolekcjonować kolejne, np. na domowe suszone pomidory, szczególnie, że te sklepowe kosztują sporo

pomidory

Pomidorowe przetwory na każdy dzień

Składniki:
• 4 kg podłużnych, dojrzałych pomidorów
• ok. 2 szklanki oleju
• 8 ząbków czosnku
• 2 papryczki chilli
• sól
• kilka gałązek świeżego tymianku
• kilka gałązek świeżej bazylii
• kilka gałązek świeżego oregano

suszone

Pachnące latem suszone pomidory

Przygotowanie:
• Myjemy i osuszamy pomidory, przekrawamy na połówki i usuwamy nasionka.
• Układamy na blasze w piekarniku nastawionym na 50stopni (najlepiej z termoobiegiem) skórą do dołu, solimy
• Suszymy około 16 godzin (z przerwami – np. w nocy).
• Sprawdzamy – pomidory powinny pozostać elastyczne, nie mogą wyschnąć „na wiór”.
• Kiedy pomidory są gotowe obieramy i kroimy cienko czosnek, a papryczki kroimy wzdłuż usuwając nasionka.
• W słoikach umieszczamy: po kawałku papryczki, czosnek, ususzone, ciepłe pomidory i listki ziół.
• Zalewamy gorącym (ale nie wrzącym) olejem, tak aby dostał się pomiędzy pomidory.
• Zakręcamy, stawiamy do góry nogami do ostygnięcia

Zdjęcia – pixabay.com

About The Author

Reply