Proteza zębowa, czyli jak się cieszyć „trzecimi zębami”

Proteza zębowa ratuje życie towarzyskie, przywraca swobodny, szczery uśmiech, poprawia samopoczucie.

Kapelusze słomkowe – nieodzowny letni dodatek

W tym sezonie królują kapelusze, najczęściej słomkowe, są stylowe, piękne, nadają wyjątkowy charakter stylizacji

Pizza Hut w Gdyni

Pizza Hut to doskonały przykład dobrego jedzenia – odpowiada tym samym, wysokim standardom na całym świecie

Znamiona na skórze – to warto wiedzieć

Znamiona na skórze mogą być prawie niezauważalne albo stanowić problem dla ich posiadacza

Wybierz najlepiej przyswajalny magnez w tabletkach

Warto sięgać po skuteczne preparaty, najlepiej przyswajalny magnez w tabletkach

Pryszcze, zaskórniki, trądzik – to także „dorosły problem”

Trądzik u dorosłych nie jest wcale zjawiskiem marginalnym.

SuperOwoc! Czereśnie – słodko i zdrowo

Rozkoszując się smakiem czereśni warto wiedzieć, że mają one kompleksowy i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Wrzody żołądka – objawy, przyczyny, charakterystyka

Choroba wrzodowa żołądka i jej objawy dotyczą statystycznie od 5 do 10% populacji

Kleszcz łąkowy, psi, pospolity… wszystkie groźne!

Jak atakuje kleszcz, jakie są rodzaje (np. kleszcz psi, kleszcz łąkowy czy… obrzeżek gołębień).

Dlaczego warto przesiąść się na rower

Oszczędność, czasu, poznawanie okolicy, proekologiczna postawa i coś dla ciała i dla ducha – warto wsiąść na rower

Do kuchni marsz! Czas na jesienne przetwory

Kuchnia pełna kolorów, warzyw i owoców oraz półki uginające się pod domowymi przetworami – to wspomnienia z niejednego „babcinego” domu. Dziś wracamy do tej nieco zapomnianej „tradycji”, można nawet mówić o modzie na domowe konfitury czy pikle. Nie da się ukryć, że jesienne przetwory to prawdziwie szerokie pole do popisu.

słoiki

Pora zapełniać półki przetworami

O walorach domowych przetworów można napisać całe poematy. Przede wszystkim wiemy co w słoikach siedzi, bo każdy owoc czy warzywo przeszło przez nasze ręce. Jest w nich wszystkiego tyle ile trzeba, ile lubimy (cukru, przypraw, soli itp.), nie ma na pewno żadnych sztucznych „wspomagaczy” – aromatów, barwników, konserwantów. Sama natura i bogactwo smaków.

przetwory

Smaczne, zdrowe i domowej roboty

Koniec lata i jesień to wręcz idealny czas na przetwory. Na rynkach, straganach i stoiskach królują takie skarby jak śliwki, morele, jabłka, gruszki, cukinie, dynie, pomidory, ogórki, papryki itp. Wystarczy kilka sprawdzonych receptur, solidne garnki, zapas słoików i dobre chęci. Wyczarujemy najlepsze kompoty, konfitury i dżemy, które osłodzą zimowe poranki. Przygotujemy domowy przecier pomidorowy, ketchup, pikle, marynowane papryczki i najlepsze ogórki.

ogórki

Domowe ogóreczki? Samo zdrowie

 

konfitury

Domowe przeciery i konfitury – zimą przypomną o lecie

Na pewno każdy zna wiele przepisów na smakowite przetwory. Warto jednak kolekcjonować kolejne, np. na domowe suszone pomidory, szczególnie, że te sklepowe kosztują sporo

pomidory

Pomidorowe przetwory na każdy dzień

Składniki:
• 4 kg podłużnych, dojrzałych pomidorów
• ok. 2 szklanki oleju
• 8 ząbków czosnku
• 2 papryczki chilli
• sól
• kilka gałązek świeżego tymianku
• kilka gałązek świeżej bazylii
• kilka gałązek świeżego oregano

suszone

Pachnące latem suszone pomidory

Przygotowanie:
• Myjemy i osuszamy pomidory, przekrawamy na połówki i usuwamy nasionka.
• Układamy na blasze w piekarniku nastawionym na 50stopni (najlepiej z termoobiegiem) skórą do dołu, solimy
• Suszymy około 16 godzin (z przerwami – np. w nocy).
• Sprawdzamy – pomidory powinny pozostać elastyczne, nie mogą wyschnąć „na wiór”.
• Kiedy pomidory są gotowe obieramy i kroimy cienko czosnek, a papryczki kroimy wzdłuż usuwając nasionka.
• W słoikach umieszczamy: po kawałku papryczki, czosnek, ususzone, ciepłe pomidory i listki ziół.
• Zalewamy gorącym (ale nie wrzącym) olejem, tak aby dostał się pomiędzy pomidory.
• Zakręcamy, stawiamy do góry nogami do ostygnięcia

Zdjęcia – pixabay.com

About The Author

Reply