Witaminy w ciąży i w okresie karmienia piersią

Zbilansowana dieta oraz odpowiednia suplementacja mają zapewnić niezbędne składniki mineralne oraz witaminy w ciąży.

O rety przytyłam… czyli poświąteczny detoks

Poświąteczny detoks można zacząć od ożywczego koktajlu, który stymuluje metabolizm

Zrób to sam, czyli maseczki domowe

Domowe maseczki bazują głównie na tym, czego używamy w kuchni

Za pięć dwunasta, czyli maseczki przed Sylwestrem

Warto zastosować odpowiednie maseczki, dobrze dobrane mogą naprawdę zdziałać cuda

Ból w plecach, problemy z kręgosłupem – kto ich nie zna…?

Statystycznie co drugi Polak narzeka na problemy z kręgosłupem

Jak nie zwariować przed świętami? Jak się nimi cieszyć…

Przypomnij sobie dlaczego lubiłaś święta jako dziecko

Karp – nie tylko od święta

Karp, ryba jadana głównie podczas świąt, nie musi wcale być jedynie wigilijnym daniem

Skuteczny i przyswajalny magnez z witaminą B6

Magne B6 – optymalne połączenie magnezu z witaminą B6.

Cukrzyca u kota – jedna z częstszych chorób endokrynologicznych

Cukrzyca, według obowiązującej definicji WHO, jest chorobą (a właściwie grupą chorób o złożonej etiologii) związaną z niedostatecznym wytwarzaniem i/lub działaniem insuliny oraz stanami hiperglikemii. Cukrzyca pierwotna obejmuje typy 1 oraz 2. U kotów stwierdza się, że jest to jedna z najczęściej występujących chorób endokrynologicznych. Co więcej, liczba zachorowań kociaków na cukrzycę stale wzrasta. W latach 60. i 70. ubiegłego wieku, odsetek kotów zmagających się z cukrzycą wynosił jeden przypadek na 1500. Lata 90. to już jeden przypadek zachorowania, na 250 kotów. Cukrzyca u kota staje się zatem dużym problemem dotyczącym całej populacji. Co powoduje cukrzycę u kota? Zaburzenia funkcjonowania trzustki

Domowe sposoby i skuteczny syrop na kaszel dla dzieci

Skuteczne sposoby oraz dobry syrop na kaszel dla dzieci to swoisty niezbędnik każdego rodzica

Marzy mi się kulinarny weekend w Barcelonie

Barcelona – niewątpliwie jedno z najpiękniejszych i najchętniej odwiedzanych miast na świecie. Stolica Katalonii, turystyczna perła znana m.in. z najpiękniejszych plaż miejskich, architektury Gaudiego i…znakomitej kuchni. Smacznej, aromatycznej, kolorowej, bo hiszpańskiej. Cóż może być zatem lepszego niż pyszna wycieczka do tego malowniczego miasta – pełen smaków weekend w Barcelonie, zorganizowany i dopięty na ostatni guzik.

Zorganizowane spotkanie ze smakami Barcelony
Muszę przyznać, że jestem zachwycona propozycją wycieczki o kuszącej nazwie „Kulinarny weekend w Barcelonie” organizowanej przez PLL LOT. Wiele osób ( w tym ja…) ma problem z wyborem spośród licznych atrakcji. W miejscu tak wyjątkowym jak Barcelona zaczynam się nerwowo rozglądać, zastanawiać gdzie pójść, co najpierw zobaczyć, poznać, czego spróbować. Dlatego dobrze przemyślana wycieczka tematyczna to dla mnie idealne rozwiązanie. Szczególnie, że kuchnia śródziemnomorska charakterystyczna dla tego regionu Hiszpanii, jest mi bardzo w smak. Tym bardziej, że będą to smaki podkreślone wyśmienitymi winami.
A zatem przyjrzyjmy się bliżej atutom kulinarnego weekendu w Barcelonie. Na początek warto wiedzieć, że w ramach wycieczki uczestnicy będą mieli zapewnione:
• przelot PLL LOT na trasie Warszawa – Barcelona – Warszawa,
• transfer między lotniskiem a hotelem
• 3 noclegi w hotelu trzygwiazdkowym w Barcelonie,
• miejsce w pokoju 2-osobowym,
• śniadania,
• wycieczkę pieszą w ramach Wieczoru z Tapas,
• wycieczkę degustacyjną – „Vino y Cava” do lokalnych winnic,
• ubezpieczenie turystyczne KL, NNW i bagaż.

barcelona

Barcelona – prawdziwa turystyczna perła

Najbardziej interesujący jest program wycieczki…
Pierwszy dzień to oczywiście przylot, dojazd i zakwaterowanie w hotelu, a potem jak na koloniach – czas wolny, który na pewno warto wykorzystać na poznanie choć części pięknej Barcelony.
Atrakcje zorganizowane rozpoczną się w drugim dniu pobytu. Kulinarny weekend w Barcelonie zainauguruje piesza wycieczka z Tapas. Podczas wieczornego spaceru po Barcelonie uczestnicy poznają m.in. najlepsze miejsca serwujące słynne hiszpańskie Tapas. Są to niewielkie przekąski podawane w barach hiszpańskich. Mogą być serwowane na ciepło lub na zimno, zarówno jako proste przekąski, jak i bardziej wyrafinowane dania. Dzięki wiedzy przewodnika goście poznają nie tylko smaki, ale też dowiedzą się sporo na temat kulinariów Hiszpanii. Spacerując najbardziej znaną ulicą w Barcelonie – La Rambla, odwiedzą znane bary, słynny targ La Bouqeria i wreszcie dotrą do restauracji na poczęstunek złożony oczywiście z tapas i wina. Kolejnym celem wycieczki będzie średniowiecza dzielnica Barri Góticna Starym Mieście, a zwieńczeniem wieczoru będzie znów degustacja tapas i najlepszych trunków w modnym barze.
Równie atrakcyjnie zapowiada się trzeci dzień wyprawy, kiedy to uczestnicy wyruszą autokarem na wycieczkę „Vino y Cava” – skarby lokalnych winnic. Obejmie ona trzy winnice jednego z najlepszych regionów winnych, jakim jest Penedes. Taka wycieczka to okazja do degustacji, zakupów oraz wysłuchania interesującego wykładu na temat win.
Czwarty dzień to niestety pożegnanie z Barceloną – smaczne śniadanie, a potem transfer na lotnisko i powrót do Warszawy z głową pełną wrażeń i smakowych najlepszych wspomnień.

tapas

Słynne hiszpańskie tapas

Zdjęcia: lottravel.com

About The Author

Reply