Czy znasz WAS – syndrom stresu weekendowego?

WAS, czyli syndrom stresu weekendowego, jest swoistym znakiem dzisiejszych zabieganych czasów i życia w pośpiechu

Matcha – samo zdrowie, wyborny smak i aromat

Pisząc o zdrowej żywności i produktach superfood nie można pominąć herbaty nad herbatami, jaką jest matcha

Inhalacje – na przeziębienie, katar i chore zatoki

Inhalacje – na przeziębienie, uporczywy kaszel, katar, problemy z zatokami i efektywną aplikację leków

piegowata

Znajdź swój sposób na piegi

Poznaj swój sposób na piegi – na ich zamaskowanie, ukrycie, a nawet usunięcie

Lato 2019 – wybierz modny kostium kąpielowy

Sezon letni to czas na uzupełnienie garderoby, a jej nieodzownym elementem jest oczywiście kostium kąpielowy.

Truskawki – na powitanie lata!

Truskawki to nasze ulubione owoce, są naprawdę bardzo zdrowe, smaczne i mają wyjątkowo mało kalorii

Małe torebki – modne i kobiece

Wdzięk, kobiecość i elegancja to małe torebki, które w tym sezonie są bardzo modne

Jak odżywić włosy po farbowaniu?

Szukamy odpowiedzi na pytanie – jak odżywić włosy po farbowaniu, zwłaszcza, kiedy zaczynają wypadać.

Menopauza – zdrowa dieta ma znaczenie

Menopauza kojarzy się z pewnymi niedogodnościami, towarzyszy jej często przyrost masy ciała

Nasiona chia – samo zdrowie

Nasiona chia to źródło cennych kwasów tłuszczowych, białka, wapnia, fosforu oraz błonnika.

Matcha – samo zdrowie, wyborny smak i aromat

Pisząc o zdrowej żywności i produktach superfood nie można pominąć herbaty nad herbatami, jaką jest matcha. Jest to rodzaj zielonej herbaty w proszku, której właściwości prozdrowotne potwierdza nauka oraz smakosze wonnego naparu i innych smakołyków na bazie matcha.

Niezwykła matcha

Matcha zawdzięcza swoje niezwykłe właściwości specyfice procesu produkcyjnego. Otóż krzewy matcha już dwa tygodnie przed zbiorami są osłaniane przed słońcem, co spowalnia ich wzrost. Liście nabierają charakterystycznego bladego odcienia zieleni i wytwarzają się w nich aminokwasy. To właśnie dzięki temu herbata jest tak słodka i aromatyczna. Warto wiedzieć, że zdrowotne działanie matcha znane jest już od tysiącleci, ale dopiero teraz potwierdzono je naukowo i doceniono m.in. działanie antynowotworowe czy… odchudzające.

matcha

Cenny, zielony proszek – herbata matcha

Matcha dla zdrowia, samopoczucia i urody

Przyjrzyjmy się bliżej niektórym bardzo ważnym właściwościom matcha:

  • może ochronić przed nowotworami i chorobami serca – ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów zapobiega rozwojowi nowotworów, chorobom serca, nadciśnieniu i cukrzycy, szczególnie, że jedna filiżanka herbaty matcha zapewnia wartości odżywcze 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty i jest 137 razy bogatsza w antyoksydanty
  • może zastąpić kawę, ponieważ zawiera prawie tyle samo kofeiny, a przy tym dostarczana energia uwalnia się stopniowo, co zapobiega nagłemu spadkowi sił witalnych,
  • może działać odprężająco jeśli jest zaparzana dłużej (ok. 5-8 minut), dzięki zawartości L-teaniny ma działanie uspokajające, pomaga niwelować skutki stresu, niepokoju, stabilizuje nastrój, a jednocześnie pozwala zachować koncentrację,
  • pomaga w odchudzaniu, dzięki zawartości związku o nazwie EGCG (galusan epigallokatechiny), który poprawia metabolizm, oczywiście przy zachowaniu zdrowych nawyków żywieniowych i odpowiedniej aktywności fizycznej.
herbata matcha

Matcha – pij dla zdrowia

Matcha od kuchni

Przede wszystkim warto wiedzieć jak prawidłowo zaparzyć herbatę matcha. Tak, aby smakowała i zachowała swoje wartości odżywcze. Do jej przygotowania będą potrzebne:

  • matchawan – specjalna duża czarka w kształcie miseczki, (można ją zastąpić zwykłą miseczką),
  • chashaku – bambusowa łyżeczka do nakładania matchy (lub zwykła mała łyżeczka),
  • chasen – bambusowa miotełka do ubijania herbaty matcha, wygląda jak pędzel do kremu do golenia (można ją zastąpić spieniaczem do mleka lub małą trzepaczką kuchenną),
  • sitko do przesiania matchy przed zaparzeniem (aby nie powstawały grudki).

Aby zaparzyć aromatyczną herbatę matcha należy płaską łyżeczkę proszku wsypać do miseczki, zalać 150-200 ml wody o temperaturze 70-80°C (nie wrzątkiem). Następnie trzeba mieszać szybko miotełką, aż momentu rozpuszczenia się proszku i uzyskania na powierzchni herbaty pianki.

Matcha w kuchni to nie tylko herbata. Używa się jej np. do jogurtów, smoothie, koktajli, matcha latte (z mlekiem). Cenny proszek wzbogaca też desery, torty, ciasta – poprawia ich smak, wartości odżywcze i nadaje efektowny wygląd.

rolada

Matcha – zdrowy dodatek do deserów

 

 

Zdjęcia: pixabay.com

About The Author

Reply