Garnki Philipiak – smacznie, ekonomicznie i na zdrowie

Wysokiej klasy garnki ze stali chirurgicznej – gotowanie zdrowe, smaczne i ekonomiczne

Będzie się działo, czyli trendy na wiosnę i lato 2020

Za oknami kombinacja listopada i zimy, a przed nami trendy na wiosnę i lato 2020

Dobre tłuszcze, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Dobre tłuszcze zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Kostka brukowa – zalety i układanie

Wśród wielu zalet kostki brukowej na szczególną uwagę zasługują jej trwałość i wytrzymałość oraz walory estetyczne

poczdam

Studia zagranicą? Może uniwersytet i akademik w Poczdamie?

Kwestię zamieszkania na czas studiów rozwiązuje Basecamp – akademik w Poczdamie

Zapach idealny – jak wybrać perfumy?

Warto wiedzieć więcej o zapachach, o tym jak wybrać perfumy, jakie są ich rodzaje

Warto jeździć na łyżwach!

Jazda na łyżwach poprawia nie tylko kondycję czy figurę, ale także wpływa dobroczynnie na samopoczucie

Stłuszczenie wątroby – przyczyny, dieta i leczenie

Stłuszczenie wątroby występuje u ok. 20-25% Polaków, z czego 10-15% zmaga się niealkoholowym stłuszczeniem wątroby

Kurkuma – w kuchni, kosmetyczce i dla zdrowia

Kurkuma – od wieków ceniona za dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę

Łysienie androgenowe – specyfika, pielęgnacja

Podstawą pielęgnacji jest odpowiedni szampon do włosów wypadających.

Matcha – samo zdrowie, wyborny smak i aromat

Pisząc o zdrowej żywności i produktach superfood nie można pominąć herbaty nad herbatami, jaką jest matcha. Jest to rodzaj zielonej herbaty w proszku, której właściwości prozdrowotne potwierdza nauka oraz smakosze wonnego naparu i innych smakołyków na bazie matcha.

Niezwykła matcha

Matcha zawdzięcza swoje niezwykłe właściwości specyfice procesu produkcyjnego. Otóż krzewy matcha już dwa tygodnie przed zbiorami są osłaniane przed słońcem, co spowalnia ich wzrost. Liście nabierają charakterystycznego bladego odcienia zieleni i wytwarzają się w nich aminokwasy. To właśnie dzięki temu herbata jest tak słodka i aromatyczna. Warto wiedzieć, że zdrowotne działanie matcha znane jest już od tysiącleci, ale dopiero teraz potwierdzono je naukowo i doceniono m.in. działanie antynowotworowe czy… odchudzające.

matcha

Cenny, zielony proszek – herbata matcha

Matcha dla zdrowia, samopoczucia i urody

Przyjrzyjmy się bliżej niektórym bardzo ważnym właściwościom matcha:

  • może ochronić przed nowotworami i chorobami serca – ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów zapobiega rozwojowi nowotworów, chorobom serca, nadciśnieniu i cukrzycy, szczególnie, że jedna filiżanka herbaty matcha zapewnia wartości odżywcze 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty i jest 137 razy bogatsza w antyoksydanty
  • może zastąpić kawę, ponieważ zawiera prawie tyle samo kofeiny, a przy tym dostarczana energia uwalnia się stopniowo, co zapobiega nagłemu spadkowi sił witalnych,
  • może działać odprężająco jeśli jest zaparzana dłużej (ok. 5-8 minut), dzięki zawartości L-teaniny ma działanie uspokajające, pomaga niwelować skutki stresu, niepokoju, stabilizuje nastrój, a jednocześnie pozwala zachować koncentrację,
  • pomaga w odchudzaniu, dzięki zawartości związku o nazwie EGCG (galusan epigallokatechiny), który poprawia metabolizm, oczywiście przy zachowaniu zdrowych nawyków żywieniowych i odpowiedniej aktywności fizycznej.
herbata matcha

Matcha – pij dla zdrowia

Matcha od kuchni

Przede wszystkim warto wiedzieć jak prawidłowo zaparzyć herbatę matcha. Tak, aby smakowała i zachowała swoje wartości odżywcze. Do jej przygotowania będą potrzebne:

  • matchawan – specjalna duża czarka w kształcie miseczki, (można ją zastąpić zwykłą miseczką),
  • chashaku – bambusowa łyżeczka do nakładania matchy (lub zwykła mała łyżeczka),
  • chasen – bambusowa miotełka do ubijania herbaty matcha, wygląda jak pędzel do kremu do golenia (można ją zastąpić spieniaczem do mleka lub małą trzepaczką kuchenną),
  • sitko do przesiania matchy przed zaparzeniem (aby nie powstawały grudki).

Aby zaparzyć aromatyczną herbatę matcha należy płaską łyżeczkę proszku wsypać do miseczki, zalać 150-200 ml wody o temperaturze 70-80°C (nie wrzątkiem). Następnie trzeba mieszać szybko miotełką, aż momentu rozpuszczenia się proszku i uzyskania na powierzchni herbaty pianki.

Matcha w kuchni to nie tylko herbata. Używa się jej np. do jogurtów, smoothie, koktajli, matcha latte (z mlekiem). Cenny proszek wzbogaca też desery, torty, ciasta – poprawia ich smak, wartości odżywcze i nadaje efektowny wygląd.

rolada

Matcha – zdrowy dodatek do deserów

 

 

Zdjęcia: pixabay.com

About The Author

Reply