Skuteczny i przyswajalny magnez z witaminą B6

Magne B6 – optymalne połączenie magnezu z witaminą B6.

Cukrzyca u kota – jedna z częstszych chorób endokrynologicznych

Cukrzyca, według obowiązującej definicji WHO, jest chorobą (a właściwie grupą chorób o złożonej etiologii) związaną z niedostatecznym wytwarzaniem i/lub działaniem insuliny oraz stanami hiperglikemii. Cukrzyca pierwotna obejmuje typy 1 oraz 2. U kotów stwierdza się, że jest to jedna z najczęściej występujących chorób endokrynologicznych. Co więcej, liczba zachorowań kociaków na cukrzycę stale wzrasta. W latach 60. i 70. ubiegłego wieku, odsetek kotów zmagających się z cukrzycą wynosił jeden przypadek na 1500. Lata 90. to już jeden przypadek zachorowania, na 250 kotów. Cukrzyca u kota staje się zatem dużym problemem dotyczącym całej populacji. Co powoduje cukrzycę u kota? Zaburzenia funkcjonowania trzustki

Domowe sposoby i skuteczny syrop na kaszel dla dzieci

Skuteczne sposoby oraz dobry syrop na kaszel dla dzieci to swoisty niezbędnik każdego rodzica

Kochamy kundelki!

Kochamy kundelki. Dla wielu osób to absolutnie bezdyskusyjne i prawdziwe stwierdzenie.

Vademecum rodzica – jak przewijać noworodka

Kiedy w grę wchodzi przewijanie noworodka, na początku pojawia się u rodziców obawa…

Biegunka u niemowlaka – elektrolity i probiotyki

Biegunka u niemowlaka niesie ryzyko odwodnienia, którego nigdy nie można lekceważyć.

Skuteczne leczenie i domowe sposoby na grypę

Dobrze zaopatrzona apteczka, domowe sposoby na grypę i przeziębienie oraz zdrowy rozsądek – to nasz jesienno – zimowy zestaw obowiązkowy

Smacznie, zdrowo, egzotycznie – pierś z kurczaka w sosie curry

Egzotyczny klasyk kulinarny, pierś z kurczaka w sosie curry – smacznie i zdrowo

Chrup orzechy na zdrowie!

Orzechy – najcenniejsze z bakalii, wyjątkowo wartościowe i smaczne.

Dieta i trening na redukcję – ogólne zasady

Dieta oraz trening będą skuteczne, jeśli określimy cel i dostosujemy plan treningowy oraz menu do tego celu.

Miód – smakołyk na zdrowie

Nie bez powodu używamy powiedzenia „słodki jak miód”, „miód na moje serce” albo bardziej współcześnie „miodzio”, kiedy chcemy wyrazić zachwyt, zadowolenie, czyli pozytywne emocje. Miód to rzeczywiście sama słodycz, ale zapewnia nie tylko walory smakowe, działa prozdrowotnie, profilaktycznie i dodaje urody.

miód imbir cyryna

Miód smakuje i leczy

Mówiąc o dobroczynnym wpływie miodu na nasz organizm musimy tworzyć dość długą listę, znajdą się na niej m.in.:
• szybsze gojenie się ran i mniejsze ryzyko powstania bliznowców,
• wsparcie w leczeniu wrzody żołądka,
• obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia krwi,
• działanie przeciwmiażdżycowe,
• wsparcie w leczeniu schorzeń wątroby i dróg żółciowych,
• kuracje na przeziębienia, kłopoty z gardłem,
• działanie uspakajające, nasenne,
• jednocześnie pobudzenie do pracy mózgu (glukoza jest paliwem dla szarych komórek).

miody

Miód na każdą okazję i… problemy zdrowotne

Samo zdrowie w pysznym miodzie
O miodzie mówi się, że jest naturalnym antybiotykiem. Dzieje się tak m.in. dzięki enzymom pochodzącym od owadów. Zawiera także nadtlenek wodoru, olejki eteryczne i flawonoidy, które działają bakteriostatycznie i wspierają siły obronne organizmu. Dzięki zawartości lizozymu i apidycyny miód może zwalczać gronkowce, paciorkowce, pałeczki gram-ujemne oraz wiele innych chorobotwórczych bakterii i grzybów. Warto również wspomnieć o acetycholinie, która występuje w miodzie. Jest to substancja wzmacniająca mięsień sercowy, poprawia też krążenie, chroni wątrobę, obniża ciśnienie i zwiększa wydzielanie żółci. Po zdrowe miody albo leki czy suplementy z miodem warto sięgać w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego czy wyczerpania organizmu wynikającego z długich albo przewlekłych chorób. Uzupełnia bowiem związki mineralne i pierwiastki śladowe, regeneruje siły, wspiera odporność, stymuluje apetyt
Miód jest prawdziwą skarbnicą witamin oraz składników mineralnych. Dostarcza nam m.in. potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan, krzem i kobalt oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Oczywiście ilość poszczególnych substancji jest uzależniona od różnych czynników, takich jak rodzaj miodu, a przede wszystkim jakość pokarmu „producenta” miodu, czyli pszczół.

Różne miody na różne potrzeby organizmu
Miodów Ci u nas dostatek, to wiemy, a zatem pytanie, „który wybrać” nie jest wcale takie proste. Spadziowy, nektarowy, a może mieszany…? Lipowy, wrzosowy czy raczej gęsty gryczany?

miody rodzaje

Szeroki wybór miodów

• Po miód rzepakowy powinny sięgnąć osoby, którym zależy na:
– leczeniu chorób układu pokarmowego
– wsparciu działania tarczycy
– wzmocnieniu budowy kości
– przyspieszeniu gojenia ran.
Miód akacjowy zawiera dużo magnezu, potasu i acetylocholiny. Pomaga leczyć stany zapalne w przewodzie pokarmowym, wspiera organizm wyczerpany fizycznie i psychicznie, stabilizuje ciśnienie, ułatwia zasypianie.
Miód lipowy jest od dawna znany jako skuteczny środek w leczeniu przeziębienia, grypy, anginy i zapalenia zatok. Działa antybakteryjnie, antyseptycznie, wykrztuśnie, przeciwgorączkowo oraz napotnie. Ułatwia również zasypianie, wycisza.
Miód spadziowy wykazuje dużą aktywność antybiotyczną, działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie. Jest wsparciem dla układu immunologicznego i skołatanych nerwów. Zaleca się go również w łagodzeniu bólów reumatycznych.
Miód gryczany – ciemny, esencjonalny i bardzo wartościowy. Zawiera rutynę, oczyszcza naczynia krwionośne, wspiera leczenie i profilaktykę miażdżycy, choroby wieńcowej i nadciśnienia. Dzięki magnezowi jest też zalecany osobom z nerwicą i żyjącym w stresie.
Miód wrzosowy – doskonały antyseptyk zalecany np. w leczeniu infekcji gardła, jamy ustnej, stanach zapalnych układu moczowego, jelit i w leczeniu biegunki. Zawiera także dużo żelaza.

Zdjęcia: shutterstock, pixabay

About The Author

Reply