Menopauza – zdrowa dieta ma znaczenie

Menopauza kojarzy się z pewnymi niedogodnościami, towarzyszy jej często przyrost masy ciała

Nasiona chia – samo zdrowie

Nasiona chia to źródło cennych kwasów tłuszczowych, białka, wapnia, fosforu oraz błonnika.

Dżinsowa rewolucja – modne jeansy, nowe kolory i fasony

Wielki renesans spranego jeansu, marmurków, a pas naszych ulubionych spodni wędruje do góry

Makijaż ślubny – to warto wiedzieć!

Wyjątkowy makijaż ślubny rożni się od codziennego czy wykonywanego na tzw. wyjścia, imprezy.

Wiosna i lato na głowie – modne odcienie blondu

Jakie odcienie blond będą modne wiosną i latem?

Domino’s – włoska pizza na Pradze, Ursynowie… wszędzie

Dzięki Domino’s w Warszawie zjemy pizzę na Pradze, Bemowie… w centrum i na przedmieściach

Wielkanocne tradycje

Warto zatem znać tradycje wielkanocne i nie kojarzyć świąt tylko z wydatkami i suto zastawionym stołem

Powrót Mary Jane– grzeczne czółenka znów modne!

Mary Jane to dziś klasyk, obuwie mocno osadzone w stylistyce retro

Frytkownica na gorące powietrze i marzenie o beztłuszczowych frytkach

Pyszne frytki bez tłuszczu przygotujemy w frytkownicy na gorące powietrze.

Co to jest rolowanie? Spraw sobie roller!

Rolowanie to metoda masażu, którą każdy może zastosować we własnym zakresie

Moje pączki – nikt się im nie oprze!

Są takie dni, kiedy odkładam do kąta swoje zdroworozsądkowe, dietetyczne zasady i pozwalam sobie na odrobinę szaleństwa. Wśród takich dni są na pewno ostatki i tłusty czwartek. Wówczas do kawy nie chrupię owsianego ciasta, ale rozkoszuję się pączkiem z różaną konfiturą oraz słodkim chrustem.

tłusty czwartek

To dzień, w którym zwalniam się z dietetycznych zobowiązań

 

pączek z kawą

Mojej kawie towarzyszą pączki

Oczywiście jem domowe pączki i naprawdę smażę je sama osobiście według przepisu od mojej mamy.

pączki z marmoladą

Zajadam się tylko domowymi pączkami

 

Składniki:
* 4 szklanki mąki (używam typ 450)
* 60 g drożdży
* 60 g stopionego i przestudzonego masła
* 6 żółtek
* 4 łyżki cukru
* 400 ml mleka

Lukier:
* 2 szklanki cukru pudru
* 4-5 łyżek zimnej wody

Dodatkowo:
* konfitura różana
* olej, używam zamiast smalcu

skąłdniki pączków

Dbam o jakość składników

konfitura różana

Najlepsze są pączki z konfiturą różaną

 

smażenie na oleju

A do smażenia używam oleju

Drożdże łączę z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami, mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.
Do wyrośniętego zaczynu wlewam podgrzane mleko, dodaję cukier, mąkę, masło oraz żółtka i wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto. Przekładam je do opruszonej mąka formy i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto ląduje na podsypanej mąką stolnicy i wałkuję je na grubość ok. pół centymetra, a potem wykrawam koła o średnicy ok. 8 cm. Na środku krążka umieszczam łyżeczkę konfitury i sklejam w kulkę. Takie surowe pączki odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny
Kolejny etap to smażenie na małym ogniu do chwili aż zarumienią się z obu stron. Następnie pączki lądują na papierze do odsączenia Przestudzone pączki polewam lukrem.
Proste? Raczej tak!. A jakie smaczne…

 

pączki z konfiturą

Takim pączkom nie można się oprzeć

pączki na talerzu

Częstuję sąsiadów i przyjaciół

 

 

 

 

 

 

 

pączki z marmoladą

Na takie szaleństwa pozwalam sobie tylko w tym dniu

 

 

Zdjęcia: shutterstock, goodfood.com.au, bakingdom.com

About The Author

Reply