Proteza zębowa, czyli jak się cieszyć „trzecimi zębami”

Proteza zębowa ratuje życie towarzyskie, przywraca swobodny, szczery uśmiech, poprawia samopoczucie.

Kapelusze słomkowe – nieodzowny letni dodatek

W tym sezonie królują kapelusze, najczęściej słomkowe, są stylowe, piękne, nadają wyjątkowy charakter stylizacji

Pizza Hut w Gdyni

Pizza Hut to doskonały przykład dobrego jedzenia – odpowiada tym samym, wysokim standardom na całym świecie

Znamiona na skórze – to warto wiedzieć

Znamiona na skórze mogą być prawie niezauważalne albo stanowić problem dla ich posiadacza

Wybierz najlepiej przyswajalny magnez w tabletkach

Warto sięgać po skuteczne preparaty, najlepiej przyswajalny magnez w tabletkach

Pryszcze, zaskórniki, trądzik – to także „dorosły problem”

Trądzik u dorosłych nie jest wcale zjawiskiem marginalnym.

SuperOwoc! Czereśnie – słodko i zdrowo

Rozkoszując się smakiem czereśni warto wiedzieć, że mają one kompleksowy i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Wrzody żołądka – objawy, przyczyny, charakterystyka

Choroba wrzodowa żołądka i jej objawy dotyczą statystycznie od 5 do 10% populacji

Kleszcz łąkowy, psi, pospolity… wszystkie groźne!

Jak atakuje kleszcz, jakie są rodzaje (np. kleszcz psi, kleszcz łąkowy czy… obrzeżek gołębień).

Dlaczego warto przesiąść się na rower

Oszczędność, czasu, poznawanie okolicy, proekologiczna postawa i coś dla ciała i dla ducha – warto wsiąść na rower

Moje pączki – nikt się im nie oprze!

Są takie dni, kiedy odkładam do kąta swoje zdroworozsądkowe, dietetyczne zasady i pozwalam sobie na odrobinę szaleństwa. Wśród takich dni są na pewno ostatki i tłusty czwartek. Wówczas do kawy nie chrupię owsianego ciasta, ale rozkoszuję się pączkiem z różaną konfiturą oraz słodkim chrustem.

tłusty czwartek

To dzień, w którym zwalniam się z dietetycznych zobowiązań

 

pączek z kawą

Mojej kawie towarzyszą pączki

Oczywiście jem domowe pączki i naprawdę smażę je sama osobiście według przepisu od mojej mamy.

pączki z marmoladą

Zajadam się tylko domowymi pączkami

 

Składniki:
* 4 szklanki mąki (używam typ 450)
* 60 g drożdży
* 60 g stopionego i przestudzonego masła
* 6 żółtek
* 4 łyżki cukru
* 400 ml mleka

Lukier:
* 2 szklanki cukru pudru
* 4-5 łyżek zimnej wody

Dodatkowo:
* konfitura różana
* olej, używam zamiast smalcu

skąłdniki pączków

Dbam o jakość składników

konfitura różana

Najlepsze są pączki z konfiturą różaną

 

smażenie na oleju

A do smażenia używam oleju

Drożdże łączę z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami, mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.
Do wyrośniętego zaczynu wlewam podgrzane mleko, dodaję cukier, mąkę, masło oraz żółtka i wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto. Przekładam je do opruszonej mąka formy i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto ląduje na podsypanej mąką stolnicy i wałkuję je na grubość ok. pół centymetra, a potem wykrawam koła o średnicy ok. 8 cm. Na środku krążka umieszczam łyżeczkę konfitury i sklejam w kulkę. Takie surowe pączki odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny
Kolejny etap to smażenie na małym ogniu do chwili aż zarumienią się z obu stron. Następnie pączki lądują na papierze do odsączenia Przestudzone pączki polewam lukrem.
Proste? Raczej tak!. A jakie smaczne…

 

pączki z konfiturą

Takim pączkom nie można się oprzeć

pączki na talerzu

Częstuję sąsiadów i przyjaciół

 

 

 

 

 

 

 

pączki z marmoladą

Na takie szaleństwa pozwalam sobie tylko w tym dniu

 

 

Zdjęcia: shutterstock, goodfood.com.au, bakingdom.com

About The Author

Reply