Jak się robi sushi – to wcale nie jest takie trudne

Jak się robi sushi? Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne.

Domowe sposoby na spierzchnięte usta

Spierzchnięte usta to częsty i niestety bolesny problem wielu pań

Awokado – jedz na zdrowie

Awokado zawiera stosunkowo niewiele cukrów prostych, jest natomiast bogate w… tłuszcze.

Bezsenność, kłopoty ze snem – co robić…?

Kłopoty ze snem to dziś dość powszechny problem, możemy mówić nawet o bezsenności.

Zadbaj o stopy zimą

Zimą stopy są traktowane ciężkimi, ciepłymi butami, grubymi skarpetkami, zapominamy o pielęgnacji

Profilaktyka i leczenie – sposoby na ból dziąseł

Warto znać sposoby na ból dziąseł, ale przede wszystkim jego przyczyny i metody zapobiegania.

Zamotana w szale

Szal stanowi jeden z istotniejszych elementów stylizacji, dodaje jej szyku lub jest awangardowy, oryginalny, niebanalny.

Witaminy w ciąży i w okresie karmienia piersią

Zbilansowana dieta oraz odpowiednia suplementacja mają zapewnić niezbędne składniki mineralne oraz witaminy w ciąży.

O rety przytyłam… czyli poświąteczny detoks

Poświąteczny detoks można zacząć od ożywczego koktajlu, który stymuluje metabolizm

Zrób to sam, czyli maseczki domowe

Domowe maseczki bazują głównie na tym, czego używamy w kuchni

Moje pączki – nikt się im nie oprze!

Są takie dni, kiedy odkładam do kąta swoje zdroworozsądkowe, dietetyczne zasady i pozwalam sobie na odrobinę szaleństwa. Wśród takich dni są na pewno ostatki i tłusty czwartek. Wówczas do kawy nie chrupię owsianego ciasta, ale rozkoszuję się pączkiem z różaną konfiturą oraz słodkim chrustem.

tłusty czwartek

To dzień, w którym zwalniam się z dietetycznych zobowiązań

 

pączek z kawą

Mojej kawie towarzyszą pączki

Oczywiście jem domowe pączki i naprawdę smażę je sama osobiście według przepisu od mojej mamy.

pączki z marmoladą

Zajadam się tylko domowymi pączkami

 

Składniki:
* 4 szklanki mąki (używam typ 450)
* 60 g drożdży
* 60 g stopionego i przestudzonego masła
* 6 żółtek
* 4 łyżki cukru
* 400 ml mleka

Lukier:
* 2 szklanki cukru pudru
* 4-5 łyżek zimnej wody

Dodatkowo:
* konfitura różana
* olej, używam zamiast smalcu

skąłdniki pączków

Dbam o jakość składników

konfitura różana

Najlepsze są pączki z konfiturą różaną

 

smażenie na oleju

A do smażenia używam oleju

Drożdże łączę z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami, mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.
Do wyrośniętego zaczynu wlewam podgrzane mleko, dodaję cukier, mąkę, masło oraz żółtka i wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto. Przekładam je do opruszonej mąka formy i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto ląduje na podsypanej mąką stolnicy i wałkuję je na grubość ok. pół centymetra, a potem wykrawam koła o średnicy ok. 8 cm. Na środku krążka umieszczam łyżeczkę konfitury i sklejam w kulkę. Takie surowe pączki odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny
Kolejny etap to smażenie na małym ogniu do chwili aż zarumienią się z obu stron. Następnie pączki lądują na papierze do odsączenia Przestudzone pączki polewam lukrem.
Proste? Raczej tak!. A jakie smaczne…

 

pączki z konfiturą

Takim pączkom nie można się oprzeć

pączki na talerzu

Częstuję sąsiadów i przyjaciół

 

 

 

 

 

 

 

pączki z marmoladą

Na takie szaleństwa pozwalam sobie tylko w tym dniu

 

 

Zdjęcia: shutterstock, goodfood.com.au, bakingdom.com

About The Author

Reply