Bolące stawy – reumatyzm i inne przyczyny

Najczęściej bolące stawy kojarzymy z reumatyzmem, ale to nie jedyna przyczyna takich dolegliwości.

Ból brzucha – gdzie boli i dlaczego

Ból brzucha to wyzwanie dla pacjenta i diagnostyki i jedna z najczęściej zgłaszanych dolegliwości

Pyszne pasztety – na śniadanie i od święta

Parafrazując słowa poety możemy z dumą powiedzieć, że Polacy nie gęsi i swoje pasztety mają

Przygotuj włosy do zimy

Sezon jesienno – zimowy bywa największym wyzwaniem dla włosów

Fosfolipidy – dlaczego są tak ważne dla wątroby

Pojęcia takie jak hepatocyty, fosfolipidy czy też funkcje wątroby, powinny być nam znane.

Jesień w parku – dla zdrowia i dla zabawy

Jesienny park zamiast telewizora i komputera!

Chroń skórę, sięgnij po Iwostin Solecrin

Wielbiciele opalania powinni wiedzieć, że słońce to nie samo dobro, może negatywnie wpływać na skórę i zagrażać zdrowiu

Ekologiczna żywność – postaw na zdrowie

Jakie wymagania musi spełniać zdrowe jedzenie, aby można było uznać je za wartościową żywność ekologiczną

Zdrowie pupila – pełnowartościowe karmy dla psów

Odpowiednio dobrane pełnowartościowe karmy dla psów zapewnią im zdrowie, kondycję, odporność, energię, oczywiście będą im także smakować.

Odparzenia pieluszkowe – jak im zapobiec i jak je leczyć

Skóra niemowląt jest delikatna, a odparzenia pieluszkowe spędzają sen z powiek najbardziej troskliwym mamom

Moje pączki – nikt się im nie oprze!

Są takie dni, kiedy odkładam do kąta swoje zdroworozsądkowe, dietetyczne zasady i pozwalam sobie na odrobinę szaleństwa. Wśród takich dni są na pewno ostatki i tłusty czwartek. Wówczas do kawy nie chrupię owsianego ciasta, ale rozkoszuję się pączkiem z różaną konfiturą oraz słodkim chrustem.

tłusty czwartek

To dzień, w którym zwalniam się z dietetycznych zobowiązań

 

pączek z kawą

Mojej kawie towarzyszą pączki

Oczywiście jem domowe pączki i naprawdę smażę je sama osobiście według przepisu od mojej mamy.

pączki z marmoladą

Zajadam się tylko domowymi pączkami

 

Składniki:
* 4 szklanki mąki (używam typ 450)
* 60 g drożdży
* 60 g stopionego i przestudzonego masła
* 6 żółtek
* 4 łyżki cukru
* 400 ml mleka

Lukier:
* 2 szklanki cukru pudru
* 4-5 łyżek zimnej wody

Dodatkowo:
* konfitura różana
* olej, używam zamiast smalcu

skąłdniki pączków

Dbam o jakość składników

konfitura różana

Najlepsze są pączki z konfiturą różaną

 

smażenie na oleju

A do smażenia używam oleju

Drożdże łączę z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami, mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.
Do wyrośniętego zaczynu wlewam podgrzane mleko, dodaję cukier, mąkę, masło oraz żółtka i wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto. Przekładam je do opruszonej mąka formy i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto ląduje na podsypanej mąką stolnicy i wałkuję je na grubość ok. pół centymetra, a potem wykrawam koła o średnicy ok. 8 cm. Na środku krążka umieszczam łyżeczkę konfitury i sklejam w kulkę. Takie surowe pączki odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny
Kolejny etap to smażenie na małym ogniu do chwili aż zarumienią się z obu stron. Następnie pączki lądują na papierze do odsączenia Przestudzone pączki polewam lukrem.
Proste? Raczej tak!. A jakie smaczne…

 

pączki z konfiturą

Takim pączkom nie można się oprzeć

pączki na talerzu

Częstuję sąsiadów i przyjaciół

 

 

 

 

 

 

 

pączki z marmoladą

Na takie szaleństwa pozwalam sobie tylko w tym dniu

 

 

Zdjęcia: shutterstock, goodfood.com.au, bakingdom.com

About The Author

Reply