kozłowka

Zwiedzanie, relaks, piękne krajobrazy – turysto odwiedź lubelskie!

Wele ciekawego czeka na nas na wchodzie kraju, np. w mniej obleganym regionie województwa lubelskiego.

Grillowanie nie tylko na działce – grille elektryczne

TEFAL – grille elektryczne tego producenta są proste w obsłudze, ale można na nich przyrządzić naprawdę wyjątkowe dania.

Dieta i suplementacja – minerały i witaminy w ciąży

Zapotrzebowanie na minerały, składniki odżywcze oraz witaminy w ciąży jest wyższe.

odzież do jogi

Odzież do jogi unikalny look i design

Na pierwszy rzut oka zajęcia jogi mogą wydawać się proste, statyczne. Wystarczy jednak spróbować, aby przekonać się, że: po pierwsze joga to wymagająca forma aktywności, po drugie… pozytywnie wciąga i uzależnia. Jest to jednak nałóg wyjątkowo dobroczynny dla ciała i ducha, a także okazja do skompletowania bardzo interesującej garderoby. Ubrania do jogi charakteryzują się bowiem świetną jakością i naprawdę efektownym wzornictwem. Komfortowe ubrania do jogi Strój do jogi musi spełniać pewne wymagania, aby był praktyczny, funkcjonalny, nie ograniczał swobody ruchów, a tym samym nie zakłócał specyficznej filozofii tego treningu. Joga  to nie tylko sekwencje ruchów, ćwiczeń, ale także „coś dla

Pedicure – zadbane stopy i letnie trendy

Jak zadbać o efektowny pedicure, co w tym sezonie będziemy malować na paznokciach.

Bóle miesiączkowe – przyczyny, przebieg, leczenie

Nawet najbardziej skuteczne leki i wiedza o tym jak złagodzić bóle miesiączkowe, nie zastąpią konsultacji i badań

Bieg, nordic walking czy spacer dla zdrowia?

Popularne formy aktywności są dostępne praktycznie dla wszystkich – spacer, bieganie i nordic walking.

Zielono mi… na zdrowie

Niepozorna zielenina to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i bogactwo wartości odżywczych

Kosmetyki dla mężczyzn – udane zakupy, skuteczna pielęgnacja

Kosmetyki dla mężczyzn zajmują mniej miejsca w drogeriach, ale jest to naprawdę szeroki i różnorodny asortyment

Z kuchni do drogerii – dobroczynne zioła w kosmetyce

Rośliny mają dobroczynny wpływ na skórę, dlatego znajdują szerokie zastosowanie również w kosmetyce.

Pączki – nasz must have na tłusty czwartek

Karnawał to nie tylko taneczne przyjemności na parkietach, maskowe bale itp. Karnawałowa tradycja nakazuje rozpieszczać również podniebienie, a jej zwieńczeniem jest tłusty czwartek, kiedy to zajadamy się najbardziej kalorycznymi i smakowitymi wypiekami. Wśród nich prym wiodą oczywiście pączki!

W ten czwartek nie liczymy kalorii
Pączki tradycyjne, z dziurką, mini pączusie, oponki serowe, paczki wiedeńskie, z budyniem, konfiturą, z czekoladą. Szaleństwo smaków i kaloryczne bombardowanie. Dla porządku warto zapoznać się z liczbowym (kalorycznym) obliczem pączków:
Wartość Odżywcza
Porcja: 1 duży (10 cm średnicy)
Kilodżule 1251 kJ
Kalorie 299 kcal
Białko 3,55 g
Węglowodany 35,29 g
Cukier 15,98 g
Tłuszcze 16,26 g
Tłuszcz Nasycony 2,574 g
Tłuszcz Jednonienasycony 5,596 g
Tłuszcz Wielonienasycony 5,596 g
Cholesterol 26 mg
Błonnik 1,1 g
Sód 388 mg
Potas 90 m
No cóż, nie jest to dieta light i odchudzająca, ale na szczęście tłusty czwartek jest tylko raz w roku, a już tydzień później wchodzimy w czas Wielkiego Postu, w którym zgodnie z tradycją unikamy kulinarnej rozpusty. A zatem – wiemy już, że pyszne czwartkowe pączki są kaloryczne, pora zatem na ciekawe pączkowe przepisy.

Na dobry początek tradycyjnie, swojsko i po polsku, czyli receptura prawdziwych, domowych pączków. Powinny być puszyste, lekkie i grzesznie słodkie.
Składniki na ciasto drożdżowe:
Proporcja na 18 pączków
• 30 dag mąki
• 7 dag cukru
• 7 dag masła
• 3 jajka
• 1/2 szklanki mleka
• 1,5 dag drożdży
• 1 łyżka rumu
Nadzienie – marmolada, gęsta konfitura
Ponadto potrzebny będzie tłuszcz (np. olej) do smażenia i cukier puder do posypania.

pączki z konfiturą

Prawdziwe domowe pączki z konfiturą

Najpierw przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy i dodajemy 10 dag mąki oraz letnie mleko. Całość dokładnie mieszamy i przykrywamy ściereczką po czym odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy je do mąki i wyrabiamy ciasto. Następnie dolewamy stopione wystudzone masło i wyrabiamy ręcznie 20 minut lub mikserem z hakiem, aż ciasto będzie gładkie i lśniące – powinno łatwo odchodzić od ręki i od ścianek miski. Na koniec można ciasto lekko ubić dłonią, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny (w ciepłym miejscu, bez przeciągów).
Z wyrośniętego ciasta formujemy jednakowej wielkości pączki. Ciasto jest dość lepkie, więc trzeba ręce oprószać mąką. Do każdego pączka nakładamy łyżeczkę marmolady, zlepiamy, formujemy kulki i odkładamy na ściereczkę lekko posypaną mąką. Następnie trzeba pączki przykryć drugą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut (do podwojenia objętości). Pączki czas smażyć! A zatem rozgrzewamy olej w głębokiej patelni – bardzo powoli, na małym ogniu. Pączki smażymy na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu osączamy z oleju na papierowym ręczniku. Na koniec oprószamy cukrem pudrem.

oponki

Czwartkowe oponki – pycha!

Alergicy i weganie też lubią pączki, a zatem specjalnie dla nich – oponki bez sera, jajek i drożdży.
Składniki:
• 100 ml mleka ryżowego (w temperaturze pokojowej)
• 80 ml soku jabłkowego (naturalny bez cukru w temperaturze pokojowej)
• 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
• 50 g cukru trzcinowego drobnego
• 350 g mąki orkiszowej jasnej
• 1 pełna łyżka naturalnego proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
• 2 łyżki roztopionej margaryny bezmlecznej
• cukier puder do oprószenia
• ok. 750 ml oleju rzepakowego lub ryżowego do smażenia

W średniej wielkości płaskim garnku umieszczamy olej i rozgrzewamy go do 175°C (najlepiej mieć pod ręką termometr kuchenny). W misce miksujemy sok jabłkowy, ekstrakt wanilii oraz cukier, i dodajemy margarynę. Następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cynamon i gałkę muszkatołową i znów mieszamy. Przelewamy składniki mokre do suchych, dolewamy mleko i łączymy składniki, wyrabiamy ręcznie, tak aby uzyskać gładkie ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,7 cm, wykrawamy koła o ok. 7 cm średnicy, a w środku przy pomocy małego kieliszka, wykrawamy dziurkę (oponki). Na rozgrzany na patelni lub w rondlu tłuszcz (ok. 175°C) kładziemy po kilka sztuk oponek, nie powinny się stykać ze sobą podczas smażenia i nie powinny dotykać dna. Smażymy je przez ok. 2 minuty z obu stron. Usmażone na złoto oponki wykładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

pączek

Trudno im się oprzeć, może wersja light?

W przypadku pączków trudno mówić o odchudzaniu, niemniej jednak można wypróbować lżejszą i mniej kaloryczną wersję, czyli pączki light pieczone w piekarniku.
Składniki:
• 50 g dobrej jakości margaryny
• 300 g mąki razowej
• 10 g suszonych drożdży
• 125 ml mleka light
• 60 g cukru
• 2 jajka
• szczypta soli
• 50 g fruktozy
• cynamon
Na dobry początek oczywiście rozczyn, który przygotowujemy z części mąki, drożdży, cukru i mleka , a następnie odstawiamy odstaw na 30 minut. Resztę mąki przesiewamy na stolnicę. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy na koniec do wymieszanych składników. Odstawiamy nasze ciasto w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut. Następnie rozwałkujemy ciasto na grubość ok. 2 centymetrów i wykrawamy kółeczka, które układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Takie dietetyczne pączki wstawiamy do piekarnika nastawionego na 170°C i pieczemy ok. 25 minut, aż staną się rumiane. Po wyjęciu z pieca posypujemy cynamonem i fruktozą.

Do wyboru do koloru i smacznego!

Zdjęcia: shutterstock

About The Author

Reply