Proteza zębowa, czyli jak się cieszyć „trzecimi zębami”

Proteza zębowa ratuje życie towarzyskie, przywraca swobodny, szczery uśmiech, poprawia samopoczucie.

Kapelusze słomkowe – nieodzowny letni dodatek

W tym sezonie królują kapelusze, najczęściej słomkowe, są stylowe, piękne, nadają wyjątkowy charakter stylizacji

Pizza Hut w Gdyni

Pizza Hut to doskonały przykład dobrego jedzenia – odpowiada tym samym, wysokim standardom na całym świecie

Znamiona na skórze – to warto wiedzieć

Znamiona na skórze mogą być prawie niezauważalne albo stanowić problem dla ich posiadacza

Wybierz najlepiej przyswajalny magnez w tabletkach

Warto sięgać po skuteczne preparaty, najlepiej przyswajalny magnez w tabletkach

Pryszcze, zaskórniki, trądzik – to także „dorosły problem”

Trądzik u dorosłych nie jest wcale zjawiskiem marginalnym.

SuperOwoc! Czereśnie – słodko i zdrowo

Rozkoszując się smakiem czereśni warto wiedzieć, że mają one kompleksowy i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Wrzody żołądka – objawy, przyczyny, charakterystyka

Choroba wrzodowa żołądka i jej objawy dotyczą statystycznie od 5 do 10% populacji

Kleszcz łąkowy, psi, pospolity… wszystkie groźne!

Jak atakuje kleszcz, jakie są rodzaje (np. kleszcz psi, kleszcz łąkowy czy… obrzeżek gołębień).

Dlaczego warto przesiąść się na rower

Oszczędność, czasu, poznawanie okolicy, proekologiczna postawa i coś dla ciała i dla ducha – warto wsiąść na rower

Pączki – nasz must have na tłusty czwartek

Karnawał to nie tylko taneczne przyjemności na parkietach, maskowe bale itp. Karnawałowa tradycja nakazuje rozpieszczać również podniebienie, a jej zwieńczeniem jest tłusty czwartek, kiedy to zajadamy się najbardziej kalorycznymi i smakowitymi wypiekami. Wśród nich prym wiodą oczywiście pączki!

W ten czwartek nie liczymy kalorii
Pączki tradycyjne, z dziurką, mini pączusie, oponki serowe, paczki wiedeńskie, z budyniem, konfiturą, z czekoladą. Szaleństwo smaków i kaloryczne bombardowanie. Dla porządku warto zapoznać się z liczbowym (kalorycznym) obliczem pączków:
Wartość Odżywcza
Porcja: 1 duży (10 cm średnicy)
Kilodżule 1251 kJ
Kalorie 299 kcal
Białko 3,55 g
Węglowodany 35,29 g
Cukier 15,98 g
Tłuszcze 16,26 g
Tłuszcz Nasycony 2,574 g
Tłuszcz Jednonienasycony 5,596 g
Tłuszcz Wielonienasycony 5,596 g
Cholesterol 26 mg
Błonnik 1,1 g
Sód 388 mg
Potas 90 m
No cóż, nie jest to dieta light i odchudzająca, ale na szczęście tłusty czwartek jest tylko raz w roku, a już tydzień później wchodzimy w czas Wielkiego Postu, w którym zgodnie z tradycją unikamy kulinarnej rozpusty. A zatem – wiemy już, że pyszne czwartkowe pączki są kaloryczne, pora zatem na ciekawe pączkowe przepisy.

Na dobry początek tradycyjnie, swojsko i po polsku, czyli receptura prawdziwych, domowych pączków. Powinny być puszyste, lekkie i grzesznie słodkie.
Składniki na ciasto drożdżowe:
Proporcja na 18 pączków
• 30 dag mąki
• 7 dag cukru
• 7 dag masła
• 3 jajka
• 1/2 szklanki mleka
• 1,5 dag drożdży
• 1 łyżka rumu
Nadzienie – marmolada, gęsta konfitura
Ponadto potrzebny będzie tłuszcz (np. olej) do smażenia i cukier puder do posypania.

pączki z konfiturą

Prawdziwe domowe pączki z konfiturą

Najpierw przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy i dodajemy 10 dag mąki oraz letnie mleko. Całość dokładnie mieszamy i przykrywamy ściereczką po czym odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy je do mąki i wyrabiamy ciasto. Następnie dolewamy stopione wystudzone masło i wyrabiamy ręcznie 20 minut lub mikserem z hakiem, aż ciasto będzie gładkie i lśniące – powinno łatwo odchodzić od ręki i od ścianek miski. Na koniec można ciasto lekko ubić dłonią, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny (w ciepłym miejscu, bez przeciągów).
Z wyrośniętego ciasta formujemy jednakowej wielkości pączki. Ciasto jest dość lepkie, więc trzeba ręce oprószać mąką. Do każdego pączka nakładamy łyżeczkę marmolady, zlepiamy, formujemy kulki i odkładamy na ściereczkę lekko posypaną mąką. Następnie trzeba pączki przykryć drugą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut (do podwojenia objętości). Pączki czas smażyć! A zatem rozgrzewamy olej w głębokiej patelni – bardzo powoli, na małym ogniu. Pączki smażymy na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu osączamy z oleju na papierowym ręczniku. Na koniec oprószamy cukrem pudrem.

oponki

Czwartkowe oponki – pycha!

Alergicy i weganie też lubią pączki, a zatem specjalnie dla nich – oponki bez sera, jajek i drożdży.
Składniki:
• 100 ml mleka ryżowego (w temperaturze pokojowej)
• 80 ml soku jabłkowego (naturalny bez cukru w temperaturze pokojowej)
• 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
• 50 g cukru trzcinowego drobnego
• 350 g mąki orkiszowej jasnej
• 1 pełna łyżka naturalnego proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
• 2 łyżki roztopionej margaryny bezmlecznej
• cukier puder do oprószenia
• ok. 750 ml oleju rzepakowego lub ryżowego do smażenia

W średniej wielkości płaskim garnku umieszczamy olej i rozgrzewamy go do 175°C (najlepiej mieć pod ręką termometr kuchenny). W misce miksujemy sok jabłkowy, ekstrakt wanilii oraz cukier, i dodajemy margarynę. Następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cynamon i gałkę muszkatołową i znów mieszamy. Przelewamy składniki mokre do suchych, dolewamy mleko i łączymy składniki, wyrabiamy ręcznie, tak aby uzyskać gładkie ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,7 cm, wykrawamy koła o ok. 7 cm średnicy, a w środku przy pomocy małego kieliszka, wykrawamy dziurkę (oponki). Na rozgrzany na patelni lub w rondlu tłuszcz (ok. 175°C) kładziemy po kilka sztuk oponek, nie powinny się stykać ze sobą podczas smażenia i nie powinny dotykać dna. Smażymy je przez ok. 2 minuty z obu stron. Usmażone na złoto oponki wykładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

pączek

Trudno im się oprzeć, może wersja light?

W przypadku pączków trudno mówić o odchudzaniu, niemniej jednak można wypróbować lżejszą i mniej kaloryczną wersję, czyli pączki light pieczone w piekarniku.
Składniki:
• 50 g dobrej jakości margaryny
• 300 g mąki razowej
• 10 g suszonych drożdży
• 125 ml mleka light
• 60 g cukru
• 2 jajka
• szczypta soli
• 50 g fruktozy
• cynamon
Na dobry początek oczywiście rozczyn, który przygotowujemy z części mąki, drożdży, cukru i mleka , a następnie odstawiamy odstaw na 30 minut. Resztę mąki przesiewamy na stolnicę. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy na koniec do wymieszanych składników. Odstawiamy nasze ciasto w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut. Następnie rozwałkujemy ciasto na grubość ok. 2 centymetrów i wykrawamy kółeczka, które układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Takie dietetyczne pączki wstawiamy do piekarnika nastawionego na 170°C i pieczemy ok. 25 minut, aż staną się rumiane. Po wyjęciu z pieca posypujemy cynamonem i fruktozą.

Do wyboru do koloru i smacznego!

Zdjęcia: shutterstock

About The Author

Reply