Witaminy w ciąży i w okresie karmienia piersią

Zbilansowana dieta oraz odpowiednia suplementacja mają zapewnić niezbędne składniki mineralne oraz witaminy w ciąży.

O rety przytyłam… czyli poświąteczny detoks

Poświąteczny detoks można zacząć od ożywczego koktajlu, który stymuluje metabolizm

Zrób to sam, czyli maseczki domowe

Domowe maseczki bazują głównie na tym, czego używamy w kuchni

Za pięć dwunasta, czyli maseczki przed Sylwestrem

Warto zastosować odpowiednie maseczki, dobrze dobrane mogą naprawdę zdziałać cuda

Ból w plecach, problemy z kręgosłupem – kto ich nie zna…?

Statystycznie co drugi Polak narzeka na problemy z kręgosłupem

Jak nie zwariować przed świętami? Jak się nimi cieszyć…

Przypomnij sobie dlaczego lubiłaś święta jako dziecko

Karp – nie tylko od święta

Karp, ryba jadana głównie podczas świąt, nie musi wcale być jedynie wigilijnym daniem

Skuteczny i przyswajalny magnez z witaminą B6

Magne B6 – optymalne połączenie magnezu z witaminą B6.

Cukrzyca u kota – jedna z częstszych chorób endokrynologicznych

Cukrzyca, według obowiązującej definicji WHO, jest chorobą (a właściwie grupą chorób o złożonej etiologii) związaną z niedostatecznym wytwarzaniem i/lub działaniem insuliny oraz stanami hiperglikemii. Cukrzyca pierwotna obejmuje typy 1 oraz 2. U kotów stwierdza się, że jest to jedna z najczęściej występujących chorób endokrynologicznych. Co więcej, liczba zachorowań kociaków na cukrzycę stale wzrasta. W latach 60. i 70. ubiegłego wieku, odsetek kotów zmagających się z cukrzycą wynosił jeden przypadek na 1500. Lata 90. to już jeden przypadek zachorowania, na 250 kotów. Cukrzyca u kota staje się zatem dużym problemem dotyczącym całej populacji. Co powoduje cukrzycę u kota? Zaburzenia funkcjonowania trzustki

Domowe sposoby i skuteczny syrop na kaszel dla dzieci

Skuteczne sposoby oraz dobry syrop na kaszel dla dzieci to swoisty niezbędnik każdego rodzica

Pierś z kurczaka w zdrowej i zbilansowanej diecie

Mięso w diecie to główne źródło białka, a jednym z najczęściej polecanych gatunków jest drób. Stanowi połączenie najistotniejszych czynników – łatwo przyswajalnego białka wysokiej jakości, wartości odżywczych oraz niskiej kaloryczności. Należy jednak pamiętać, że kluczowe znaczenie ma również jakość i pochodzenie mięsa. Pierś z kurczaka z chowu naturalnego zdecydowanie różni się od tej pochodzącej z brojlerów.

Mięso drobiowe – ważny składnik diety

Wielkim atutem drobiowego mięsa jest wysoka wartość odżywcza i niewielka zawartość tłuszczu, szczególnie jeśli nie jada się go ze skórką. Warto wiedzieć, że pierś z kurczaka dostarcza zaledwie 100 kcal w 100 gramowej porcji (bez skóry), podczas gdy 100 g wieprzowiny to aż 260 kcal! Jednocześnie mięso drobiowe to źródło tak cennego dla nas białka oraz witamin i składników mineralnych (cynku, selenu, magnezu, żelaza, fosforu i potasu).

Poniżej zestawienie dotyczące piersi z kurczaka – najpopularniejszej i szczególnie zalecanej w zdrowej diecie:

witamina A

 30 IU (jednostek międzynarodowych)
witamina C  1,2 mg
witamina D  5 IU (jednostek międzynarodowych)
witamina E  0,19 mg
witamina K  0,2 mcg
tiamina  0,064 mg
ryboflawina  0,1 mg
niacyna  10,4 mg
witamina B6  0,75 mg
kwas foliowy  4 mcg
witamina B12  0,2 mcg
kwas pantotenowy  1,425 mg
cholina  73,4 mg
betaina  9,5 mg
wapń  5 mg
żelazo  0,37 mg
magnez  26 mg
fosfor  210 mg
potas  370 mg
sód  116 mg
cynk  0,58 mg
miedź  0,027 mcg
mangan  0,015 mcg
selen

32 mcg

Kurczak kurczakowi nierówny

Coraz więcej osób ma również świadomość, że nie wystarczy jeść kurczaka, musi być to odpowiedniej jakości mięso, co ma wpływ zarówno na smak, jak i na wartość odżywczą. A zatem jak wybrać kurczaka, aby „poszedł na zdrowie”? Biorąc pod uwagę fakt, iż bardzo istotna jest metoda chowu oraz żywienie, doskonałym wyborem jest np. Kurczak Zagrodowy – marka, która zdobywa coraz szersze grono konsumentów, właśnie ze względu na wyjątkowy smak. W przypadku Zagrodowego nie ma mowy o „popędzaniu” wzrostu i rozwoju, tak jak ma to miejsce w hodowli brojlerów. Ponadto Zagrodowe kurczaki są hodowane w czystym regionie malowniczego Podlasia, w małych, tradycyjnych gospodarstwach, z dostępem do świeżego powietrza i wybiegu. Żywione są naturalną, zbilansowana paszą bez GMO. Dzięki temu mięso Kurczaka Zagrodowego jest delikatne, a jednocześnie umięśnione, ma o wiele mniej tłuszczu oraz cienką skórkę. Doznania smakowe są nieporównywalne ze „zwykłym” kurczakiem, dotyczy to również wartości odżywczych.

zagrodowy

Kurczak Zagrodowy – to warto wiedzieć

Smacznego kurczaka!

Warto zajrzeć na stronę internetową producenta Zagrodowego, ponieważ czeka tam wiele inspirujących przepisów na dania, np. ze zdrową, niskokaloryczną pierś z kurczaka. Smakołyki takie jak pierś kurczaka w sosie curry z papryką, bakłażanem i cukinią, fileciki z kurczaka o w chrupiącej panierce kukurydzianej z sosem jogurtowym i szczypiorkiem czy sałatka z grillowanej piersi kurczaka ze świeżym ogórkiem, papryką i jogurtowym sosem curry, skuszą na pewno wielu amatorów pysznej i zdrowej kuchni.

danie

Zdrowa, smaczna, dietetyczna pierś z kurczaka

 

Zdjęcia: zagrodowy.pl, pixabay.com

About The Author

Reply