Żywienie niemowląt – jak przygotować mleko modyfikowane

Wybór odpowiedniej mieszanki i wiedza o tym, jak przygotować mleko modyfikowane, są bardzo ważne dla każdej młodej mamy

Grecja – doskonały pomysł na udany urlop

Greca to wymarzony i zawsze modny kierunek wyjazdów urlopowych i wycieczek krajoznawczych

Wiosenne przeziębienie u dzieci

Przeziębienie u dzieci nie jest stanem wyjątkowym, w okresie budowania odporności dzieci chorują nawet kilkanaście razy w ciągu roku

Motywy roślinne, ekologia i egzotyka we wnętrzach

Bardzo modne motywy roślinne mogą stanowić główny motyw, ale także efektowne dodatki, dekoracje, akcesoria.

zdobienie paznokci

Stemplowanie paznokci – jak zacząć?

Stemplowanie paznokci to jedna z najpopularniejszych obecnie metod ich zdobienia. Pozwala ona dość szybko i łatwo zamienić zwykły manicure w mało dzieło sztuki. I to bez czasochłonnego i wymagającego ręcznego malowania wzorów. Teraz wystarczy odbicie wzorów z płytek oraz przeniesienie ich na paznokci. I gotowe!

Jak zacząć biegać – oto jest pytanie…

Kluczowe znaczenie ma odpowiedź na pytanie – jak zacząć biegać tak, aby stało się to pasją, przyzwyczajeniem, czymś ważnym, a nawet niezbędnym.

Niebanalne buty na wiosnę

Wyobraźni projektantom nie brakuje i zapewniają nam prawdziwy diabelski młyn z butami

lampa do paznokci

Lampa LED do paznokci – jak dobrze wybrać?

Manicure żelowy i hybrydowy cieszy się dziś ogromną popularnością. I nie ma się co dziwić, jego wykonanie nie jest wcale skomplikowane, a pozwala na uzyskanie trwałego efektu, dzięki czemu paznokcie są bardzo zadbane i atrakcyjne.

Co na kaszel dla małego dziecka

Co na kaszel u najmłodszych pacjentów? Jak ulżyć i nie zakłócać mechanizmu samooczyszczania dróg oddechowych

Dlaczego smakuje nam kurczak w sosie kurkowym?

Często sięgam po przepisy na dania z drobiu, np. takie jak kurczak w sosie kurkowym.

Pierś z kurczaka w zdrowej i zbilansowanej diecie

Mięso w diecie to główne źródło białka, a jednym z najczęściej polecanych gatunków jest drób. Stanowi połączenie najistotniejszych czynników – łatwo przyswajalnego białka wysokiej jakości, wartości odżywczych oraz niskiej kaloryczności. Należy jednak pamiętać, że kluczowe znaczenie ma również jakość i pochodzenie mięsa. Pierś z kurczaka z chowu naturalnego zdecydowanie różni się od tej pochodzącej z brojlerów.

Mięso drobiowe – ważny składnik diety

Wielkim atutem drobiowego mięsa jest wysoka wartość odżywcza i niewielka zawartość tłuszczu, szczególnie jeśli nie jada się go ze skórką. Warto wiedzieć, że pierś z kurczaka dostarcza zaledwie 100 kcal w 100 gramowej porcji (bez skóry), podczas gdy 100 g wieprzowiny to aż 260 kcal! Jednocześnie mięso drobiowe to źródło tak cennego dla nas białka oraz witamin i składników mineralnych (cynku, selenu, magnezu, żelaza, fosforu i potasu).

Poniżej zestawienie dotyczące piersi z kurczaka – najpopularniejszej i szczególnie zalecanej w zdrowej diecie:

witamina A

 30 IU (jednostek międzynarodowych)
witamina C  1,2 mg
witamina D  5 IU (jednostek międzynarodowych)
witamina E  0,19 mg
witamina K  0,2 mcg
tiamina  0,064 mg
ryboflawina  0,1 mg
niacyna  10,4 mg
witamina B6  0,75 mg
kwas foliowy  4 mcg
witamina B12  0,2 mcg
kwas pantotenowy  1,425 mg
cholina  73,4 mg
betaina  9,5 mg
wapń  5 mg
żelazo  0,37 mg
magnez  26 mg
fosfor  210 mg
potas  370 mg
sód  116 mg
cynk  0,58 mg
miedź  0,027 mcg
mangan  0,015 mcg
selen

32 mcg

Kurczak kurczakowi nierówny

Coraz więcej osób ma również świadomość, że nie wystarczy jeść kurczaka, musi być to odpowiedniej jakości mięso, co ma wpływ zarówno na smak, jak i na wartość odżywczą. A zatem jak wybrać kurczaka, aby „poszedł na zdrowie”? Biorąc pod uwagę fakt, iż bardzo istotna jest metoda chowu oraz żywienie, doskonałym wyborem jest np. Kurczak Zagrodowy – marka, która zdobywa coraz szersze grono konsumentów, właśnie ze względu na wyjątkowy smak. W przypadku Zagrodowego nie ma mowy o „popędzaniu” wzrostu i rozwoju, tak jak ma to miejsce w hodowli brojlerów. Ponadto Zagrodowe kurczaki są hodowane w czystym regionie malowniczego Podlasia, w małych, tradycyjnych gospodarstwach, z dostępem do świeżego powietrza i wybiegu. Żywione są naturalną, zbilansowana paszą bez GMO. Dzięki temu mięso Kurczaka Zagrodowego jest delikatne, a jednocześnie umięśnione, ma o wiele mniej tłuszczu oraz cienką skórkę. Doznania smakowe są nieporównywalne ze „zwykłym” kurczakiem, dotyczy to również wartości odżywczych.

zagrodowy

Kurczak Zagrodowy – to warto wiedzieć

Smacznego kurczaka!

Warto zajrzeć na stronę internetową producenta Zagrodowego, ponieważ czeka tam wiele inspirujących przepisów na dania, np. ze zdrową, niskokaloryczną pierś z kurczaka. Smakołyki takie jak pierś kurczaka w sosie curry z papryką, bakłażanem i cukinią, fileciki z kurczaka o w chrupiącej panierce kukurydzianej z sosem jogurtowym i szczypiorkiem czy sałatka z grillowanej piersi kurczaka ze świeżym ogórkiem, papryką i jogurtowym sosem curry, skuszą na pewno wielu amatorów pysznej i zdrowej kuchni.

danie

Zdrowa, smaczna, dietetyczna pierś z kurczaka

 

Zdjęcia: zagrodowy.pl, pixabay.com

About The Author

Reply