Witaminy w ciąży i w okresie karmienia piersią

Zbilansowana dieta oraz odpowiednia suplementacja mają zapewnić niezbędne składniki mineralne oraz witaminy w ciąży.

O rety przytyłam… czyli poświąteczny detoks

Poświąteczny detoks można zacząć od ożywczego koktajlu, który stymuluje metabolizm

Zrób to sam, czyli maseczki domowe

Domowe maseczki bazują głównie na tym, czego używamy w kuchni

Za pięć dwunasta, czyli maseczki przed Sylwestrem

Warto zastosować odpowiednie maseczki, dobrze dobrane mogą naprawdę zdziałać cuda

Ból w plecach, problemy z kręgosłupem – kto ich nie zna…?

Statystycznie co drugi Polak narzeka na problemy z kręgosłupem

Jak nie zwariować przed świętami? Jak się nimi cieszyć…

Przypomnij sobie dlaczego lubiłaś święta jako dziecko

Karp – nie tylko od święta

Karp, ryba jadana głównie podczas świąt, nie musi wcale być jedynie wigilijnym daniem

Skuteczny i przyswajalny magnez z witaminą B6

Magne B6 – optymalne połączenie magnezu z witaminą B6.

Cukrzyca u kota – jedna z częstszych chorób endokrynologicznych

Cukrzyca, według obowiązującej definicji WHO, jest chorobą (a właściwie grupą chorób o złożonej etiologii) związaną z niedostatecznym wytwarzaniem i/lub działaniem insuliny oraz stanami hiperglikemii. Cukrzyca pierwotna obejmuje typy 1 oraz 2. U kotów stwierdza się, że jest to jedna z najczęściej występujących chorób endokrynologicznych. Co więcej, liczba zachorowań kociaków na cukrzycę stale wzrasta. W latach 60. i 70. ubiegłego wieku, odsetek kotów zmagających się z cukrzycą wynosił jeden przypadek na 1500. Lata 90. to już jeden przypadek zachorowania, na 250 kotów. Cukrzyca u kota staje się zatem dużym problemem dotyczącym całej populacji. Co powoduje cukrzycę u kota? Zaburzenia funkcjonowania trzustki

Domowe sposoby i skuteczny syrop na kaszel dla dzieci

Skuteczne sposoby oraz dobry syrop na kaszel dla dzieci to swoisty niezbędnik każdego rodzica

Smaczna, zdrowa… surowa – dieta raw food

Diety, zdrowe, ekologiczne i nowoczesne podejście do odżywiania. Nie ukrywam, że bardzo interesują mnie te zagadnienia. Od pewnego czasu coraz więcej mówi się o diecie raw food. Póki co nie jestem przekonana czy mogłabym całkowicie przejść na tego typu sposób odżywiania. Niemniej jednak uważam, że wprowadzenie elementów raw food do naszego życia byłoby z korzyścią dla zdrowia oraz doznań smakowych.

piramida raw food

Zasady diety raw food – warto znać

Powrót do natury
Właściwie raw food to żadna nowość. Oznacza dosłownie surowe jedzenie, a zatem można powiedzieć, że powrót do korzeni. Tak naprawdę człowiek jest jedynym „stworzeniem”, które przetwarza swoją żywność. A zatem można powiedzieć, że raw food to również doskonały sposób na identyfikowanie się z szeroko rozumianą naturą. W diecie osób, które przeszły na raw food, około 70% spożywanych posiłków powinny stanowić produkty nieprzetworzone, surowe (lub po lekkim ogrzaniu do ok. 42°C). Niektórzy wyznawcy tej filozofii (bo to nie tylko dieta) dopuszczają lekką obróbkę poprzez parowanie. Zakłada się również, że dieta surowa jest tożsama z weganizmem. I rzeczywiście zwolennicy surowego jedzenia na ogół żywią się produktami roślinnymi. Choć na raw food stawiają także osoby spożywające surowy nabiał (wegetarianie), a nawet amatorzy sushi (surowe ryby).

serce

Dieta raw food dla zdrowia

Dlaczego właśnie raw food?
Podobno idea surowej diety to efekt „cudownego” wyzdrowienia byłego finansisty z Wall Street. Leczony bezskutecznie na chorobę Leśniowskiego Crohna i inne schorzenia w obrębie jelit, postanowił diametralnie odmienić swój sposób żywienia i leczyć się na własną rękę – dietą. W efekcie zmian jego jadłospis składał się głównie z surowych warzyw oraz owoców. Okazało się, że była to słuszna decyzja i już po roku po chorobach nie było śladu.
Brzmi to może jak legenda, ale jest faktem. Podobnie jak faktem są udowodnione korzyści, jakie przynosi dieta raw food. Osoby, które przeszły na surowe menu mówią o lepszym samopoczuciu. Wśród pozytywnych „efektów ubocznych” raw food jest też pozbycie się nadwagi, eliminacja alergii, zwycięska batalia z migreną, zespołem jelita drażliwego, a nawet cukrzycą. Wiele mówi się również o antynowotworowym działania diety raw food.

mała porcja

Nie bójmy się – dieta raw food nie wygląda tak 🙂

Raw food to zdrowie i smak
Nie należy poddawać się stereotypom, które mówią, że dieta wegańska, a tym bardziej raw food, jest monotonna, uboga i niesmaczna. To naprawdę nie jest tylko liść sałaty itp. Warto oczywiście znać zasady i podstawy diety oraz życia w systemie raw food. Jakby nie patrzeć jest to rewolucja nie tylko na talerzu, ale dla naszego organizmu. Należałoby więc poszukać jak najwięcej informacji oraz przepisów, których w internecie naprawdę nie brakuje. Zwłaszcza, że jest to obecnie temat bardzo popularny i na czasie. Ja sama znalazłam wiele inspirujących pomysłów na dania raw food. Część już wprowadziłam w czyn, np. pasty warzywne, z orzechów, słonecznika, a nawet pyszne słodycze w nurcie raw food.

kanapka raw food

Smakowite danie raw food

Słodkie co nieco
Przebojem są na pewno batony raw food, które dotychczas kupowałam. A trzeba wiedzieć, że nie należą one do najtańszych. Dziś „produkuję” takie sama. Najczęściej na bazie daktyli albo fig z dodatkiem żurawiny, orzeszków. Można dodać dojrzałego banana i naprawdę nie trzeba już dosładzać takiego „słodycza”. Składniki miksuję dokładnie w blenderze. Gęstą, kleistą masę rozkładam na pergaminie na płasko i odstawiam do lodówki. Pycha!

słodkiekulki

Słodka dieta raw food

Polecam także pralinki raw food. Wystarczy mieć 200 g suszonych daktyli,200 g sezamu, ok. 40 g masła orzechowego z orzechów ziemnych (niesłodzonego i niesolonego). Sezam mielimy na „mąkę”. Dorzucamy daktyle (wcześniej namoczone i odsączone) i masło orzechowe. Wszystko razem miksujemy. Z otrzymanej masy formujemy kulki i odstawiamy do lodówki. Smacznego!

Zdjęcia: shutterstock, huffingtonpost.com, forbes.com, vegan-raw-diet.com, onegreenplanet.org

About The Author

Reply