Frytkownica na gorące powietrze i marzenie o beztłuszczowych frytkach

Pyszne frytki bez tłuszczu przygotujemy w frytkownicy na gorące powietrze.

Co to jest rolowanie? Spraw sobie roller!

Rolowanie to metoda masażu, którą każdy może zastosować we własnym zakresie

Jak „rozważnie” pić alkohol i jak zwalczać kaca

Jak świat światem odpowiedź na odwieczne pytanie jak leczyć kaca, jest praktycznie na wagę złota

Chcesz schudnąć na wiosnę? Uważaj na zaburzenia odżywiania!

Do najczęściej diagnozowanych zaburzeń należą anoreksja, bulimia oraz ortoreksja.

Jak często TO robisz?

Myć albo nie myć… okna i jak często to robić?

Jak zrobić sushi? To wcale nie jest takie trudne!

Jak się robi sushi? Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne.

Karaiby – turystyczny raj!

Wyspy Karaibskie są niekwestionowanym turystycznym hitem na skalę światową

Domowe sposoby na spierzchnięte usta

Spierzchnięte usta to częsty i niestety bolesny problem wielu pań

Awokado – jedz na zdrowie

Awokado zawiera stosunkowo niewiele cukrów prostych, jest natomiast bogate w… tłuszcze.

Bezsenność, kłopoty ze snem – co robić…?

Kłopoty ze snem to dziś dość powszechny problem, możemy mówić nawet o bezsenności.

Smacznie, zdrowo, egzotycznie – pierś z kurczaka w sosie curry

Zdrowo i smacznie –  tak chcemy i powinniśmy jeść. Coraz większa świadomość faktu, że naprawdę jesteś tym, co jesz, sprawia, że chętnie sięgamy po chude gatunki mięs. Mało tego – patrzymy na to skąd pochodzą, na ich jakość. Oczywiście nie zapominamy o doznaniach smakowych, a doskonałym przykładem może być egzotyczny klasyk kulinarny, jakim jest pierś z kurczaka w sosie curry.

Kurczak, ale tylko dobrej jakości

Mięso drobiowe jest zdrowe i powinno mieć stałe miejsce w naszej diecie. Jest zdecydowanie chudsze niż wciąż popularna wieprzowina, zawiera cenne, łatwo przyswajalne białko oraz witaminy i składniki mineralne. Zaleca się je osobom aktywnym fizycznie, dzieciom, młodzieży, kobietom w ciąży, ale także tym, którzy są na diecie odchudzającej, z uwag na niską kaloryczność. Szczególnie, jeśli wybiera się mięso bez skóry, delikatną, chudą pierś z kurczaka. Wystarczy porównać kaloryczne wartości – 100 gramowa porcja wieprzowiny to średnio 260 kcal, a filet z piersi kurczaka bez skóry – zaledwie 100 kcal. Oczywiście nie koncentrujemy się tylko na kaloriach bardzo istotne jest pochodzenie mięsa. Dla osób, które chcą jeść smacznie i zdrowo dobrym wyborem jest kurczak Zagrodowy, który jest hodowany tradycyjnie, żywiony paszą bez GMO, co zapewnia nam mięso nie tylko wartościowe, ale także kruche, delikatne i bardzo smaczne.

zagrodowy

Smaczny i zdrowy Zagrodowy

Dlaczego właśnie curry?

Pierś z kurczaka w sosie curry to jedno z tych dań, które doskonale przyjęły się w naszej kuchni. Receptura jest oczywiście inspirowana tradycjami indyjskimi, a zatem może być dość pikantnie. Kurczak curry to podstawa menu w restauracjach indyjskich, a smak i aromat zapewnia mu przede wszystkim unikalna kompozycja ziół i przypraw. Curry ma najczęściej charakterystyczny żółty kolor, choć są też pasty intensywnie czerwone i zielone. W skład mieszanki wchodzą z reguły:

  • kurkuma
  • kozieradka
  • kolendra
  • kmin rzymski
  • cynamon
  • goździki
  • gałka muszkatołowa
  • anyż
  • imbir
  • pieprz cayenne i czarny
  • kardamon
  • czosnek
  • gorczyca
  • chili

Poza walorami smakowymi, niepowtarzalnym aromatem i… mocą, curry to także działanie prozdrowotne. Warto wiedzieć, że działa dobroczynnie m.in. na układ krążenia, stawy, wspiera profilaktykę antynowotworową i zwalcza bakterie.

curry

Curry – smak, aromat, działanie prozdrowotne

Zagrodowy i curry…

Wariacji na temat kurczaka curry jest wiele. Jeden z bardzo apetycznych przepisów na pierś z kurczaka w sosie curry proponuje nam producent zdrowego Zagrodowego. Warto się zainspirować, receptura już na pierwszy rzut oka wygląda bardzo smakowicie:

Przepis na pierś kurczaka zagrodowego w sosie curry z kolorową papryką, bakłażanem i cukinią

kurczak w curry

Pierś z kurczaka w sosie curry

 

 

Zdjęcia: zagrodowy.pl, pixabay.com

About The Author

Reply