Emulsja do kąpieli i pielęgnacji – co nam dają emolienty

Dobrym rozwiązaniem jest odpowiednia emulsja do kąpieli i zastosowany po niej emolient – emulsja do ciała.

Bezsenność – przyczyny, naturalne sposoby

Kiedy nie możesz zasnąć albo sen jest płytki i budzisz się kilka razy w ciągu nocy…

Stretching – dlaczego warto się porozciągać

Stretching to zajęcia oddechowe inspirowane klasyczną jogą i pilates.

Smacznie i zdrowo – Gerber dla dzieci

Gerber dla dzieci – żywność specjalnego przeznaczenia, co oznacza, że spełnia bardzo rygorystyczne wymogi odnoście składników i procesu produkcji

Infekcja górnych dróg oddechowych i budowanie odporności

„Przechodzenie” infekcji to proces nabywania odporności na całe nastoletnie, młodzieńcze i dorosłe życie

Jesienią warto wiedzieć jak wzmocnić odporność

Odporność to zestaw mechanizmów, które uczestniczą w wytwarzaniu odpowiedzi immunologicznej.

Na zdrowie! Olej z rekina

Olej z rekina zawiera naturalne immunostymulatory – alkiloglicerole oraz skwalen.

Pierś z kurczaka w zdrowej i zbilansowanej diecie

Pierś z kurczaka dostarcza zaledwie 100 kcal w 100 gramowej porcji, podczas gdy 100 g wieprzowiny to aż 260 kcal

Tatuaż – moda, fanaberia, sposób na wyrażenie siebie

Tatuaże zdobią ciała kobiet i mężczyzn, mogą być niewielkie albo wręcz przeciwnie – spektakularne

Czy istnieją naprawdę skuteczne diety na odchudzanie?

Posty, diety eliminacyjne mogą być stosowane przez zdrowe osoby, a najlepiej skonsultować je z lekarzem lub dietetykiem.

Tran norweski – cytrynowy smak i samo zdrowie

Jako amatorka potraw rybnych nie rozumiem dlaczego Polska należy do krajów o bardzo niskim poziomie spożycia ryb. Dotyczy to nie tylko dzieci, którym zdarza się kręcić nosem na obiad z rybą w roli głównej. Również dorośli zdecydowanie zbyt rzadko sięgają po sandacza, łososia, dorsza, makrelę czy nawet tradycyjne śledzie albo szprotki. A przecież ryby to nie tylko walory czysto kulinarne, to przede wszystkim źródło wielu cennych składników. Właśnie z uwagi na to, że nie jadamy ryb często, zaleca się suplementację, np. stosując dobry tran norweski.

łosoś

Spożywamy zbyt mało smacznych i zdrowych ryb

Dlaczego powinniśmy jeść ryby
Zamiast przysłowiowego już schabowego, filetów z kurczaka czy też innych wariacji na temat mięs, warto do diety wprowadzić więcej ryb. Niestety nadal jadamy rybnych potraw za mało. Zupełnie jakby wartość odżywcza ryb i ich dobroczynny wpływ na organizm owiane były tajemnicą. Tymczasem chyba każdy wie, że ryby (zwłaszcza tłuste gatunki) to wyjątkowo bogate i cenne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych oraz witamin. Taki koktajl ma kompleksowo dobry wpływ na organizm:
• wspomaga prace mózgu,
• umożliwia prawidłowy wzrost,
• zadba o oczy,
• stymuluje rozwój kości,
• wzmacnia odporność.
No ale cóż z tego, skoro ryby goszczą na naszych stołach tak rzadko!
Dobrym sposobem na uzupełnienie braków spowodowanych błędami dietetycznymi jest suplementacja. W tym przypadku oczywistym wyborem będzie np. tran norweski.

Dlaczego warto sięgnąć po tran

dzieci

Tran zalecany jest szczególnie w okresie intensywnego rozwoju dziecka

Dobrej jakości preparat dostarczy nam brakujące substancje. Takie jak kwasy omega, których organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować na własne potrzeby. Tymczasem kwasów tłuszczowych potrzebujemy praktycznie cały czas np. do budowy komórek układu nerwowego. I to jeden z wielu argumentów przemawiających za zażywaniem tranu. Badania potwierdzają także, że tran:
• wzmacnia układ odpornościowy,
• poprawia pracę mózgu,
• pomaga w profilaktyce przeciwnowotworowej,
• wspomaga pracę układu krwionośnego,
• może zapobiec chorobom oczu,
• wspiera budowę i rozwój kości,
• odżywi skórę.
Jego składniki są niezbędne w diecie każdego człowieka, ale szczególne znaczenie mają dla dzieci. Wynika to z wielu przesłanek, takich jak:
• szybki wzrost dzieci (w wieku przedszkolnym np. ok. 6 cm rocznie),
• przyrost masy,
• wyzwania intelektualne i fizyczne w wieku szkolnym,
• wzmocnienie układu odpornościowego.
Niestety wśród ulubionych przysmaków większości dzieci niezbyt często pojawiają się ryby. Oczywiście należy wprowadzać je stopniowo do menu dziecka. Uzupełnieniem niezbędnych składników może być także tran norweski.

vibovit

Tran norweski Vibovit
Sprawdzona marka, nowoczesny preparat – to idealne połączenie. Zapewne większość rodziców (i dziadków) doskonale zna charakterystyczne logo i nazwę Vibovit, kojarząc je słusznie ze zdrowymi i pysznymi witaminkami dla najmłodszych. Tran norweski o smaku cytrynowym to preparat dla dzieci od 3 roku życia, który skutecznie uzupełni niedobory tak ważnych składników jak kwasy tłuszczowe i witaminy. Dostarcza odpowiednią dawkę:
• kwasów omega 3 (EPA, EDA) – odpowiadają za prawidłową pracę mózgu, serca, poprawne widzenie,
• witaminy D – niezbędną dla prawidłowego wzrostu i budowy kości, wpływa też korzystnie na stan mięśni, zębów oraz stymuluje odporność,
• witaminy A – wspiera układ odpornościowy, korzystnie działa na wzrok,
• witaminy E – skuteczny antyoksydant.

tran

Tran norweski Vibovit

Biorąc pod uwagę, że spożycie zdrowych, tłustych ryb w Polsce jest kilkukrotnie niższe od zalecanego, taka suplementacja jest bardzo istotnym wsparciem dla prawidłowego rozwoju dziecka.

Zdjęcia: vibovit.pl, shutterstock, sheknows.com, wonderopolis.org

About The Author

Reply