Warto jeździć na łyżwach!

Jazda na łyżwach poprawia nie tylko kondycję czy figurę, ale także wpływa dobroczynnie na samopoczucie

Stłuszczenie wątroby – przyczyny, dieta i leczenie

Stłuszczenie wątroby występuje u ok. 20-25% Polaków, z czego 10-15% zmaga się niealkoholowym stłuszczeniem wątroby

Kurkuma – w kuchni, kosmetyczce i dla zdrowia

Kurkuma – od wieków ceniona za dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę

Łysienie androgenowe – specyfika, pielęgnacja

Podstawą pielęgnacji jest odpowiedni szampon do włosów wypadających.

Hipotonia – niedociśnienie też jest niebezpieczne dla zdrowia

Objawy hipotonii mogą być uciążliwe, niebezpieczne i utrudniają normalne funkcjonowanie

Prywatne akademiki w Łodzi – BaseCamp

Studenci wybierają nowoczesne, doskonale zaprojektowane prywatne akademiki w Łodzi

Kawa w domowych kosmetykach do włosów i ciała

Pozornie zbędne fusy z kawy warto wykorzystać w zabiegach pielęgnacyjnych

Spotkania i dania w Centrum Handlowym Młociny

Galeria Młociny to jedzenie – od wykwintnego, po kultowe dania fast food, od słodkości po zdrową kuchnię

Parafina – działanie lecznicze i kosmetyczne

Parafina ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i w leczeniu różnych dolegliwości

Groprinosin dla dzieci – idealny na wirusy

W apteczce warto mieć lek na gorączkę, bolące gardło i przeciwwirusowy Groprinosin

Truskawki – na powitanie lata!

Czerwiec, początek lata – dla wielu smakoszy oznacza to sezon na truskawki. Bez wątpienia to nasze ulubione owoce, które przy okazji są naprawdę bardzo zdrowe, smaczne i mają wyjątkowo mało kalorii. Nic tylko zajadać…

Lato pachnie i smakuje truskawkami

Pachną, smakują i pięknie wyglądają. Polskie truskawki pojawiają się w sprzedaży na początku czerwca i możemy się nimi cieszyć co najmniej przez miesiąc. Na przełomie lata i jesieni dostępne są jeszcze późniejsze odmiany, ale szczyt sezonu truskawkowego to właśnie czerwiec. Warto korzystać, kupować, zajadać, a także produkować domowe przetwory. Truskawki są nie tylko pyszne, ale mają właściwości prozdrowotne oraz wartości odżywcze.

truskawki

Lato zaczyna się od… truskawek

O truskawkach słów kilka

Jedzmy truskawki, bo są smaczne, a ponadto:

  • mają mało kalorii
  • zawierają pektyny i kwasy organiczne stymulujące trawienie i pobudzające przemianę materii
  • poprawiają apetyt
  • gaszą pragnienie

Truskawki to prawdziwa witaminowa bomba, ze szczególnym wskazaniem na zawartość witaminy C – jedna szklanka truskawek zaspokaja w 120% zapotrzebowanie dzienne na tę witaminę. Ponadto w słodkich owocach jest też sporo witaminy A, B1, B2 oraz PP. Warto wiedzieć, że w 100 gramach truskawek znajduje się ok. 60 mg witaminy C, 100 mcg. witaminy B2, 30 mcg. witaminy B1 i około 100 j.m. witaminy A. Na tym nie koniec, ponieważ truskawki są też skarbnicą makro- i mikroelementów. Dostarczają nam też cenny wapń, fosfor, żelazo, mangan i magnez.

owsianka

Dlaczego warto jeść truskawki?

Truskawki na zdrowie

Słodkie i smaczne owoce chronią przed anemią, są krwiotwórcze, wspomagają profilaktykę i leczenie chorób układu moczowego, wątroby i nerek oraz reumatycznych. Dlaczego jeszcze warto zajadać się truskawkami?

  • ze względu na właściwości odtruwające i oczyszczające – wspomagają spalanie tłuszczów, dzięki zawartości bromeliny, która rozkłada białka
  • dla właściwości przeciwnowotworowych – wysoka zawartość witaminy C i kwasu elagowego, który jest antyoksydantem, wzmacnia odporność i przeciwdziała substancjom rakotwórczym
  • bo zawierają flawonoidy (antocyjany, katechiny, kwercetyna oraz kemferol), które obniżają poziom cholesterolu, poprawiają stabilność blaszek miażdżycowych, zmniejszają ryzyko zakrzepicy i chorób układu sercowo-naczyniowego
  • z uwagi na niski indeks glikemiczny (IG=40) i metabolizowaną bez udziału insuliny fruktozę – mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę
  • bo zawierają pektyny, pobudzają metabolizm i mają tylko 32 kcal na 100 g
  • bo działają żółciopędnie, moczopędnie i w 90% składają się z wody.
konfitura

Smaczne i zdrowe truskawki

Uwaga alergicy!

Niestety truskawki należą do czołówki, jeśli chodzi o alergizujące owoce, dlatego nie podaje się ich dzieciom do 10 miesiąca. Alergia na truskawki może pojawiać się na każdym etapie życia, również u dorosłych, a zatem każdy sezon zaczynajmy od małej ilości tych pysznych owoców. Truskawki zawierają też salicylany, nie powinny więc pojawiać się w diecie osób uczulonych na kwas salicylowy. Ostrożność należy zachować także przy problemach z zespołem drażliwego jelita.

Zdjęcia: pixabay.com

About The Author

Reply