Modna twarz, czyli makijaż na jesień i zimę

Warto przyjrzeć się trendem makijażowym na 2017/2018 rok, szczególnie, że będzie się działo, oj będzie!

Jak fotografować otaczający świat – praktyczne porady dla pasjonatów

Fotografowanie otaczającego świata oraz ludzi wymaga zarówno dobrego sprzętu jak i niemałych umiejętności

Smakołyki i przetwory z grzybów

Grzyby lubimy w obiadowych wersjach, jak również w postaci smakowitych przetworów.

To, co tygrysice lubią najbardziej, czyli modne buty AD 2017/2018

Wybieg może być idealną inspiracją, oryginalne, „zakręcone” buty nadają charakter całej stylizacji.

Jak przebiega ciąża – 27 tydzień

Ciąża w 27 tygodniu trwa już ok. 189 dni, jak łatwo obliczyć do rozwiązania pozostało już zdecydowanie mniej, bo ok. 91 dni.

Do kuchni marsz! Czas na jesienne przetwory

Koniec lata i jesień to idealny czas na przetwory. Na rynkach królują śliwki, morele, jabłka, gruszki, cukinie, dynie, pomidory, ogórki, papryki

Probiotyk – dobroczynne działanie przy antybiotykoterapii

W parze z antybiotykiem powinien iść skuteczny probiotyk.

Zdrowo i smacznie – dieta niskosodowa

Nadmierne spożywanie soli jest groźne dla zdrowia, dla większości z nas najlepszą opcją jest dieta niskosodowa.

Suplementacja i dieta wegańska

Optymalna zaplanowana dieta wegańska zawiera wszystkie składniki, suplementacja obejmuje głównie witaminy – B12 i D.

przeziębenie

Przeziębienie u dzieci – nie taki diabeł straszny…

Przeziębienie u dziecka to zawsze powód do troski, warto jednak mieć na względzie, że to jedyna droga do budowania odporności

Zdrowe i smaczne rozszerzanie diety niemowląt

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia najlepszą dietą dla niemowląt w pierwszym półroczu życia jest karmienie naturalne. Mleko mamy zawiera wszelkie niezbędne składniki, jest bardzo istotnym elementem budowania odporności małego człowieka. Niemniej jednak zarówno dzieci karmione w ten sposób, jak również odpowiednim mlekiem modyfikowanym, powinny zacząć poznawać nowe smaki i nowe produkty. Rozszerzanie diety niemowląt jest bardzo ważnym etapem, zarówno pod względem zbilansowanego, prawidłowego żywienia, jak również szerzej rozumianego rozwoju dziecka. Powinno zatem przebiegać zgodnie ze schematem żywienia niemowląt.

Zdrowa i coraz bogatsza dieta niemowlęcia
Większość rodziców nie może się doczekać momentu, w którym w menu ich pociechy pojawi się coś więcej niż tylko mleko. Jest to jak najbardziej zrozumiałe, nowe smaki i konsystencje to dla maluszka wielka niespodzianka i radość dla rodziców, szczególnie kiedy owoc czy warzywo zasmakuje małemu łasuszkowi. Należy oczywiście trzymać się określonych zasad opracowanych przez ekspertów. I tak nowe smaki mogą pojawić się w diecie dziecka już po 4 miesiącu życia. Warto wiedzieć, że pomiędzy 17 a 26 tygodniem życia niemowlę najłatwiej akceptuje nowe pokarmy (okres tzw. okna tolerancji). Są również pewne sygnały, które świadczą o tym, że maluszek jest już gotowy na nieznane dotąd doznania smakowe. W artykule „Jak mądrze i zdrowo rozszerzać dietę niemowlaka” wymienia się np. takie zachowania dziecka:
• zainteresowanie jedzeniem,
• wodzenie wzrokiem za jedzącym rodzicem,
• zjadanie (nawet nieporadne) pokarmu z łyżeczki
Należy także pamiętać, że rozszerzanie diety niemowląt nie powinno rozpocząć się później niż w 6 miesiącu. Przede wszystkim dlatego, iż stopniowo rośnie zapotrzebowanie energetyczne dziecka oraz wymagania organizmu odnoście składników odżywczych zawartych w posiłkach. Organizm musi się rozwijać i to dynamicznie, buduje się jego odporność, a żucie, gryzienie produktów o różnej konsystencji pomaga budować sprawny aparat mowy.

dziecko

Rozwój dziecka jest ściśle związany z dietą

Jak wzbogacać dietę niemowlęcia
Wiemy już zatem, że dieta małego człowieka musi być coraz bardziej urozmaicona. Nie zapominamy przy tym o porządku wprowadzania nowych smaków i konsystencji oraz o tym, aby bacznie obserwować reakcję maluszka na każdą nowość. Bardzo jasno i przejrzyście pierwszy etap rozszerzana diety niemowląt prezentuje np. ten film

Początki wzbogacania menu maluszka oznaczają zapoznanie go z podstawowymi grupami pokarmów, są to:
• warzywa – z czasem powinny stanowić codzienny element diety, a zaczynamy np. od marchewki, dyni, brokułów,
• owoce – po ok. 2 tygodniach od wprowadzenia warzyw można „poczęstować” niemowlę owocem, np. przetartym na mus jabłkiem albo gruszką, z czasem włączamy banany, śliwki, morele itp.,
• zboża włączamy do menu między 4 a 6 miesiącem życia i zaczynamy od bezglutenowych (kaszki, kleiki itp.),
• mięso – czas na posiłki mięsne, ok 5 miesiąca wprowadza się do diety dziecka delikatne mięso drobiowe, cielęcinę, a potem inne gatunki mięs,
• ryby – większość dzieci dość opornie próbuje specyficznego smaku ryb, mając jednak na uwadze ich wartości odżywcze warto wykazać się cierpliwością i nauczyć maluszka jeść ryby,
• produkty mleczne – w pierwszym roku życia, po 6 miesiącu można rozszerzać dietę niemowląt dodając przetwory takie jak kefir czy jogurt.

dziecko je

Dziecko chętnie poznaje nowe smaki

Nowe elementy w menu dziecka to oczywiście budowanie zbilansowanej, wartościowej diety, ale również nauka ciekawości smaków, urozmaicanie menu oraz tworzenie zdrowych nawyków żywieniowych.

dieta

Dieta powinna być bogata, zdrowa i urozmaicona

 

Zdjęcia: zdrowystartwprzyszlosc.pl,shutterstock
Film: youtube

About The Author

Reply