Proteza zębowa, czyli jak się cieszyć „trzecimi zębami”

Proteza zębowa ratuje życie towarzyskie, przywraca swobodny, szczery uśmiech, poprawia samopoczucie.

Kapelusze słomkowe – nieodzowny letni dodatek

W tym sezonie królują kapelusze, najczęściej słomkowe, są stylowe, piękne, nadają wyjątkowy charakter stylizacji

Pizza Hut w Gdyni

Pizza Hut to doskonały przykład dobrego jedzenia – odpowiada tym samym, wysokim standardom na całym świecie

Znamiona na skórze – to warto wiedzieć

Znamiona na skórze mogą być prawie niezauważalne albo stanowić problem dla ich posiadacza

Wybierz najlepiej przyswajalny magnez w tabletkach

Warto sięgać po skuteczne preparaty, najlepiej przyswajalny magnez w tabletkach

Pryszcze, zaskórniki, trądzik – to także „dorosły problem”

Trądzik u dorosłych nie jest wcale zjawiskiem marginalnym.

SuperOwoc! Czereśnie – słodko i zdrowo

Rozkoszując się smakiem czereśni warto wiedzieć, że mają one kompleksowy i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Wrzody żołądka – objawy, przyczyny, charakterystyka

Choroba wrzodowa żołądka i jej objawy dotyczą statystycznie od 5 do 10% populacji

Kleszcz łąkowy, psi, pospolity… wszystkie groźne!

Jak atakuje kleszcz, jakie są rodzaje (np. kleszcz psi, kleszcz łąkowy czy… obrzeżek gołębień).

Dlaczego warto przesiąść się na rower

Oszczędność, czasu, poznawanie okolicy, proekologiczna postawa i coś dla ciała i dla ducha – warto wsiąść na rower

Zdrowe i smaczne rozszerzanie diety niemowląt

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia najlepszą dietą dla niemowląt w pierwszym półroczu życia jest karmienie naturalne. Mleko mamy zawiera wszelkie niezbędne składniki, jest bardzo istotnym elementem budowania odporności małego człowieka. Niemniej jednak zarówno dzieci karmione w ten sposób, jak również odpowiednim mlekiem modyfikowanym, powinny zacząć poznawać nowe smaki i nowe produkty. Rozszerzanie diety niemowląt jest bardzo ważnym etapem, zarówno pod względem zbilansowanego, prawidłowego żywienia, jak również szerzej rozumianego rozwoju dziecka. Powinno zatem przebiegać zgodnie ze schematem żywienia niemowląt.

Zdrowa i coraz bogatsza dieta niemowlęcia
Większość rodziców nie może się doczekać momentu, w którym w menu ich pociechy pojawi się coś więcej niż tylko mleko. Jest to jak najbardziej zrozumiałe, nowe smaki i konsystencje to dla maluszka wielka niespodzianka i radość dla rodziców, szczególnie kiedy owoc czy warzywo zasmakuje małemu łasuszkowi. Należy oczywiście trzymać się określonych zasad opracowanych przez ekspertów. I tak nowe smaki mogą pojawić się w diecie dziecka już po 4 miesiącu życia. Warto wiedzieć, że pomiędzy 17 a 26 tygodniem życia niemowlę najłatwiej akceptuje nowe pokarmy (okres tzw. okna tolerancji). Są również pewne sygnały, które świadczą o tym, że maluszek jest już gotowy na nieznane dotąd doznania smakowe. W artykule „Jak mądrze i zdrowo rozszerzać dietę niemowlaka” wymienia się np. takie zachowania dziecka:
• zainteresowanie jedzeniem,
• wodzenie wzrokiem za jedzącym rodzicem,
• zjadanie (nawet nieporadne) pokarmu z łyżeczki
Należy także pamiętać, że rozszerzanie diety niemowląt nie powinno rozpocząć się później niż w 6 miesiącu. Przede wszystkim dlatego, iż stopniowo rośnie zapotrzebowanie energetyczne dziecka oraz wymagania organizmu odnoście składników odżywczych zawartych w posiłkach. Organizm musi się rozwijać i to dynamicznie, buduje się jego odporność, a żucie, gryzienie produktów o różnej konsystencji pomaga budować sprawny aparat mowy.

dziecko

Rozwój dziecka jest ściśle związany z dietą

Jak wzbogacać dietę niemowlęcia
Wiemy już zatem, że dieta małego człowieka musi być coraz bardziej urozmaicona. Nie zapominamy przy tym o porządku wprowadzania nowych smaków i konsystencji oraz o tym, aby bacznie obserwować reakcję maluszka na każdą nowość. Bardzo jasno i przejrzyście pierwszy etap rozszerzana diety niemowląt prezentuje np. ten film

Początki wzbogacania menu maluszka oznaczają zapoznanie go z podstawowymi grupami pokarmów, są to:
• warzywa – z czasem powinny stanowić codzienny element diety, a zaczynamy np. od marchewki, dyni, brokułów,
• owoce – po ok. 2 tygodniach od wprowadzenia warzyw można „poczęstować” niemowlę owocem, np. przetartym na mus jabłkiem albo gruszką, z czasem włączamy banany, śliwki, morele itp.,
• zboża włączamy do menu między 4 a 6 miesiącem życia i zaczynamy od bezglutenowych (kaszki, kleiki itp.),
• mięso – czas na posiłki mięsne, ok 5 miesiąca wprowadza się do diety dziecka delikatne mięso drobiowe, cielęcinę, a potem inne gatunki mięs,
• ryby – większość dzieci dość opornie próbuje specyficznego smaku ryb, mając jednak na uwadze ich wartości odżywcze warto wykazać się cierpliwością i nauczyć maluszka jeść ryby,
• produkty mleczne – w pierwszym roku życia, po 6 miesiącu można rozszerzać dietę niemowląt dodając przetwory takie jak kefir czy jogurt.

dziecko je

Dziecko chętnie poznaje nowe smaki

Nowe elementy w menu dziecka to oczywiście budowanie zbilansowanej, wartościowej diety, ale również nauka ciekawości smaków, urozmaicanie menu oraz tworzenie zdrowych nawyków żywieniowych.

dieta

Dieta powinna być bogata, zdrowa i urozmaicona

 

Zdjęcia: zdrowystartwprzyszlosc.pl,shutterstock
Film: youtube

About The Author

Reply