Witaminy w ciąży i w okresie karmienia piersią

Zbilansowana dieta oraz odpowiednia suplementacja mają zapewnić niezbędne składniki mineralne oraz witaminy w ciąży.

O rety przytyłam… czyli poświąteczny detoks

Poświąteczny detoks można zacząć od ożywczego koktajlu, który stymuluje metabolizm

Zrób to sam, czyli maseczki domowe

Domowe maseczki bazują głównie na tym, czego używamy w kuchni

Za pięć dwunasta, czyli maseczki przed Sylwestrem

Warto zastosować odpowiednie maseczki, dobrze dobrane mogą naprawdę zdziałać cuda

Ból w plecach, problemy z kręgosłupem – kto ich nie zna…?

Statystycznie co drugi Polak narzeka na problemy z kręgosłupem

Jak nie zwariować przed świętami? Jak się nimi cieszyć…

Przypomnij sobie dlaczego lubiłaś święta jako dziecko

Karp – nie tylko od święta

Karp, ryba jadana głównie podczas świąt, nie musi wcale być jedynie wigilijnym daniem

Skuteczny i przyswajalny magnez z witaminą B6

Magne B6 – optymalne połączenie magnezu z witaminą B6.

Cukrzyca u kota – jedna z częstszych chorób endokrynologicznych

Cukrzyca, według obowiązującej definicji WHO, jest chorobą (a właściwie grupą chorób o złożonej etiologii) związaną z niedostatecznym wytwarzaniem i/lub działaniem insuliny oraz stanami hiperglikemii. Cukrzyca pierwotna obejmuje typy 1 oraz 2. U kotów stwierdza się, że jest to jedna z najczęściej występujących chorób endokrynologicznych. Co więcej, liczba zachorowań kociaków na cukrzycę stale wzrasta. W latach 60. i 70. ubiegłego wieku, odsetek kotów zmagających się z cukrzycą wynosił jeden przypadek na 1500. Lata 90. to już jeden przypadek zachorowania, na 250 kotów. Cukrzyca u kota staje się zatem dużym problemem dotyczącym całej populacji. Co powoduje cukrzycę u kota? Zaburzenia funkcjonowania trzustki

Domowe sposoby i skuteczny syrop na kaszel dla dzieci

Skuteczne sposoby oraz dobry syrop na kaszel dla dzieci to swoisty niezbędnik każdego rodzica

Zdrowe i smaczne rozszerzanie diety niemowląt

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia najlepszą dietą dla niemowląt w pierwszym półroczu życia jest karmienie naturalne. Mleko mamy zawiera wszelkie niezbędne składniki, jest bardzo istotnym elementem budowania odporności małego człowieka. Niemniej jednak zarówno dzieci karmione w ten sposób, jak również odpowiednim mlekiem modyfikowanym, powinny zacząć poznawać nowe smaki i nowe produkty. Rozszerzanie diety niemowląt jest bardzo ważnym etapem, zarówno pod względem zbilansowanego, prawidłowego żywienia, jak również szerzej rozumianego rozwoju dziecka. Powinno zatem przebiegać zgodnie ze schematem żywienia niemowląt.

Zdrowa i coraz bogatsza dieta niemowlęcia
Większość rodziców nie może się doczekać momentu, w którym w menu ich pociechy pojawi się coś więcej niż tylko mleko. Jest to jak najbardziej zrozumiałe, nowe smaki i konsystencje to dla maluszka wielka niespodzianka i radość dla rodziców, szczególnie kiedy owoc czy warzywo zasmakuje małemu łasuszkowi. Należy oczywiście trzymać się określonych zasad opracowanych przez ekspertów. I tak nowe smaki mogą pojawić się w diecie dziecka już po 4 miesiącu życia. Warto wiedzieć, że pomiędzy 17 a 26 tygodniem życia niemowlę najłatwiej akceptuje nowe pokarmy (okres tzw. okna tolerancji). Są również pewne sygnały, które świadczą o tym, że maluszek jest już gotowy na nieznane dotąd doznania smakowe. W artykule „Jak mądrze i zdrowo rozszerzać dietę niemowlaka” wymienia się np. takie zachowania dziecka:
• zainteresowanie jedzeniem,
• wodzenie wzrokiem za jedzącym rodzicem,
• zjadanie (nawet nieporadne) pokarmu z łyżeczki
Należy także pamiętać, że rozszerzanie diety niemowląt nie powinno rozpocząć się później niż w 6 miesiącu. Przede wszystkim dlatego, iż stopniowo rośnie zapotrzebowanie energetyczne dziecka oraz wymagania organizmu odnoście składników odżywczych zawartych w posiłkach. Organizm musi się rozwijać i to dynamicznie, buduje się jego odporność, a żucie, gryzienie produktów o różnej konsystencji pomaga budować sprawny aparat mowy.

dziecko

Rozwój dziecka jest ściśle związany z dietą

Jak wzbogacać dietę niemowlęcia
Wiemy już zatem, że dieta małego człowieka musi być coraz bardziej urozmaicona. Nie zapominamy przy tym o porządku wprowadzania nowych smaków i konsystencji oraz o tym, aby bacznie obserwować reakcję maluszka na każdą nowość. Bardzo jasno i przejrzyście pierwszy etap rozszerzana diety niemowląt prezentuje np. ten film

Początki wzbogacania menu maluszka oznaczają zapoznanie go z podstawowymi grupami pokarmów, są to:
• warzywa – z czasem powinny stanowić codzienny element diety, a zaczynamy np. od marchewki, dyni, brokułów,
• owoce – po ok. 2 tygodniach od wprowadzenia warzyw można „poczęstować” niemowlę owocem, np. przetartym na mus jabłkiem albo gruszką, z czasem włączamy banany, śliwki, morele itp.,
• zboża włączamy do menu między 4 a 6 miesiącem życia i zaczynamy od bezglutenowych (kaszki, kleiki itp.),
• mięso – czas na posiłki mięsne, ok 5 miesiąca wprowadza się do diety dziecka delikatne mięso drobiowe, cielęcinę, a potem inne gatunki mięs,
• ryby – większość dzieci dość opornie próbuje specyficznego smaku ryb, mając jednak na uwadze ich wartości odżywcze warto wykazać się cierpliwością i nauczyć maluszka jeść ryby,
• produkty mleczne – w pierwszym roku życia, po 6 miesiącu można rozszerzać dietę niemowląt dodając przetwory takie jak kefir czy jogurt.

dziecko je

Dziecko chętnie poznaje nowe smaki

Nowe elementy w menu dziecka to oczywiście budowanie zbilansowanej, wartościowej diety, ale również nauka ciekawości smaków, urozmaicanie menu oraz tworzenie zdrowych nawyków żywieniowych.

dieta

Dieta powinna być bogata, zdrowa i urozmaicona

 

Zdjęcia: zdrowystartwprzyszlosc.pl,shutterstock
Film: youtube

About The Author

Reply