Bolące stawy – reumatyzm i inne przyczyny

Najczęściej bolące stawy kojarzymy z reumatyzmem, ale to nie jedyna przyczyna takich dolegliwości.

Ból brzucha – gdzie boli i dlaczego

Ból brzucha to wyzwanie dla pacjenta i diagnostyki i jedna z najczęściej zgłaszanych dolegliwości

Pyszne pasztety – na śniadanie i od święta

Parafrazując słowa poety możemy z dumą powiedzieć, że Polacy nie gęsi i swoje pasztety mają

Przygotuj włosy do zimy

Sezon jesienno – zimowy bywa największym wyzwaniem dla włosów

Fosfolipidy – dlaczego są tak ważne dla wątroby

Pojęcia takie jak hepatocyty, fosfolipidy czy też funkcje wątroby, powinny być nam znane.

Jesień w parku – dla zdrowia i dla zabawy

Jesienny park zamiast telewizora i komputera!

Chroń skórę, sięgnij po Iwostin Solecrin

Wielbiciele opalania powinni wiedzieć, że słońce to nie samo dobro, może negatywnie wpływać na skórę i zagrażać zdrowiu

Ekologiczna żywność – postaw na zdrowie

Jakie wymagania musi spełniać zdrowe jedzenie, aby można było uznać je za wartościową żywność ekologiczną

Zdrowie pupila – pełnowartościowe karmy dla psów

Odpowiednio dobrane pełnowartościowe karmy dla psów zapewnią im zdrowie, kondycję, odporność, energię, oczywiście będą im także smakować.

Odparzenia pieluszkowe – jak im zapobiec i jak je leczyć

Skóra niemowląt jest delikatna, a odparzenia pieluszkowe spędzają sen z powiek najbardziej troskliwym mamom

Zielono mi… na zdrowie

Szczypiorek, pietruszka, koper, czyli tzw. zielenina, to dla wielu osób dekoracja, dodatek smakowy do ziemniaków czy twarogu. Tymczasem niepozorne zielone roślinki to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i bogactwo wartości odżywczych.

Kolor jedzenia ma znaczenie, to nie mit lecz fakt. Okazuje się, że barwniki w roślinach uczestniczą np. w transportowaniu tlenu, azotu oraz witamin Jeśli chodzi o zieleń, rośliny zawdzięczają ją zawartości chlorofilu.

zielenina

Zielone – na zdrowie

Zieloną królową w polskiej kuchni jest natka pietruszki

Oto dlaczego warto po nią sięgać:

  • poprawia wzrok,
  • zapobiega anemii,
  • działa moczopędnie, odtruwa organizm,
  • regeneruje naczynia krwionośne
  • ułatwia przyswajanie żelaza

To witaminowa bomba, zawiera wit. A, C, PP, kwas foliowy, B, E, D i K, a także skarbnica składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, potasu.

natka

Natka pietruszki

 

rosoł

Nieodzowny dodatek do prawdziwego rosołu

Szczypiorek to nie tylko zielony dodatek…

…choć doceniamy jego ostry smak, wynikający z zawartości związków siarki. Co nam daje szczypiorek…?

  • pobudza apetyt
  • ułatwia trawienie,
  • działa lekko przeczyszczająco

Zawiera m.in.: karoten, kwas foliowy, witaminy C, B1, B2, potas, sód, wapń, magnez, fosfor, kwas krzemowy i chlor.

szczypior

Aromatyczny szczypiorek

 

kanapka

Idealny dodatek do białego sera

Koper nie tylko na młode ziemniaki

Zawarte w nim olejki eteryczne pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i ułatwiają trawienie. Koperek ułatwia też przyswajanie pokarmów, działa wiatropędnie. Zawiera dużo witaminy C i beta karoten.

koper

Wiosenny koperek

 

ziemniaki

Najsmaczniejsze młode ziemniaki z koperkiem

Rzeżucha na zdrowie:

  • zawiera dużo jodu,
  • jest bogata w chrom, który reguluje poziom glukozy we krwi
  • zawiera żelazo, siarkę, wapń, witaminy: C, A, B3, PP i E
rzeżucha

Rzeżucha

 

 

Zdjęcia: pixabay.com, shutterstock

About The Author

Reply