Proteza zębowa, czyli jak się cieszyć „trzecimi zębami”

Proteza zębowa ratuje życie towarzyskie, przywraca swobodny, szczery uśmiech, poprawia samopoczucie.

Kapelusze słomkowe – nieodzowny letni dodatek

W tym sezonie królują kapelusze, najczęściej słomkowe, są stylowe, piękne, nadają wyjątkowy charakter stylizacji

Pizza Hut w Gdyni

Pizza Hut to doskonały przykład dobrego jedzenia – odpowiada tym samym, wysokim standardom na całym świecie

Znamiona na skórze – to warto wiedzieć

Znamiona na skórze mogą być prawie niezauważalne albo stanowić problem dla ich posiadacza

Wybierz najlepiej przyswajalny magnez w tabletkach

Warto sięgać po skuteczne preparaty, najlepiej przyswajalny magnez w tabletkach

Pryszcze, zaskórniki, trądzik – to także „dorosły problem”

Trądzik u dorosłych nie jest wcale zjawiskiem marginalnym.

SuperOwoc! Czereśnie – słodko i zdrowo

Rozkoszując się smakiem czereśni warto wiedzieć, że mają one kompleksowy i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Wrzody żołądka – objawy, przyczyny, charakterystyka

Choroba wrzodowa żołądka i jej objawy dotyczą statystycznie od 5 do 10% populacji

Kleszcz łąkowy, psi, pospolity… wszystkie groźne!

Jak atakuje kleszcz, jakie są rodzaje (np. kleszcz psi, kleszcz łąkowy czy… obrzeżek gołębień).

Dlaczego warto przesiąść się na rower

Oszczędność, czasu, poznawanie okolicy, proekologiczna postawa i coś dla ciała i dla ducha – warto wsiąść na rower

Zielono mi… na zdrowie

Szczypiorek, pietruszka, koper, czyli tzw. zielenina, to dla wielu osób dekoracja, dodatek smakowy do ziemniaków czy twarogu. Tymczasem niepozorne zielone roślinki to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i bogactwo wartości odżywczych.

Kolor jedzenia ma znaczenie, to nie mit lecz fakt. Okazuje się, że barwniki w roślinach uczestniczą np. w transportowaniu tlenu, azotu oraz witamin Jeśli chodzi o zieleń, rośliny zawdzięczają ją zawartości chlorofilu.

zielenina

Zielone – na zdrowie

Zieloną królową w polskiej kuchni jest natka pietruszki

Oto dlaczego warto po nią sięgać:

  • poprawia wzrok,
  • zapobiega anemii,
  • działa moczopędnie, odtruwa organizm,
  • regeneruje naczynia krwionośne
  • ułatwia przyswajanie żelaza

To witaminowa bomba, zawiera wit. A, C, PP, kwas foliowy, B, E, D i K, a także skarbnica składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, potasu.

natka

Natka pietruszki

 

rosoł

Nieodzowny dodatek do prawdziwego rosołu

Szczypiorek to nie tylko zielony dodatek…

…choć doceniamy jego ostry smak, wynikający z zawartości związków siarki. Co nam daje szczypiorek…?

  • pobudza apetyt
  • ułatwia trawienie,
  • działa lekko przeczyszczająco

Zawiera m.in.: karoten, kwas foliowy, witaminy C, B1, B2, potas, sód, wapń, magnez, fosfor, kwas krzemowy i chlor.

szczypior

Aromatyczny szczypiorek

 

kanapka

Idealny dodatek do białego sera

Koper nie tylko na młode ziemniaki

Zawarte w nim olejki eteryczne pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i ułatwiają trawienie. Koperek ułatwia też przyswajanie pokarmów, działa wiatropędnie. Zawiera dużo witaminy C i beta karoten.

koper

Wiosenny koperek

 

ziemniaki

Najsmaczniejsze młode ziemniaki z koperkiem

Rzeżucha na zdrowie:

  • zawiera dużo jodu,
  • jest bogata w chrom, który reguluje poziom glukozy we krwi
  • zawiera żelazo, siarkę, wapń, witaminy: C, A, B3, PP i E
rzeżucha

Rzeżucha

 

 

Zdjęcia: pixabay.com, shutterstock

About The Author

Reply