Najlepszy, ulubiony letni deser to lody, chyba nikt nie dyskutuje z tym stwierdzeniem. Praktycznie każdy je lubi, jedni wolą tradycyjne, mleczne, inni sorbety, nie brakuje wielbicieli oryginalnych wegańskich przysmaków lodowych. Mimo to wcale nie jesteśmy liderami w delektowaniu się zimnym deserem – okazuje się, że Polak zjada ok. 4 litrów lodów w ciągu roku, a statystyczny Amerykanin aż 22! Być może wpływ na taki wynik ma fakt, że w nie do końca wiemy czy lody są zdrowe czy nie, tuczą czy można jeść je w czasie diety. No właśnie jeść czy nie jeść – oto jest pytanie…
Lody a dieta
Podobnie jak z każdym produktem zasadniczą kwestią jest skład i jakość. Lody nafaszerowane cukrem, barwnikami i niezdrowymi tłuszczami – skreślamy. Naturalne, na bazie prawdziwego mleka, owoców, z dobrą czekoladą czy wanilią – takim przysmakom mówimy TAK. Nawet jeśli się odchudzamy, nie trzeba całkiem rezygnować z zimnej słodyczy. Jedna kulka dobrych mlecznych lodów to ok. 80 kcal, a sorbet może być jeszcze bardziej dietetyczny i lekki. Oczywiście jeśli udamy się do kawiarni, lodziarni i zafundujemy sobie deser z kilku kulek lodów, bitej śmietany, wafelków i słodkiej polewy – ilość kalorii będzie o wiele większa.
Zdrowe lody? Jak najbardziej
Wielbiciele tradycyjnych lodów mlecznych nie muszą martwić się tym, że ich ulubiony deser jest bardziej kaloryczny niż lekki sorbet. Naturalne lody na prawdziwym mleku albo wersja jogurtowa to źródło wapnia, cennego budulca kości i zębów. Warto także wiedzieć, że wapń zwiększa produkcję enzymu, który odpowiada za spalanie tłuszczu. Dobre lody dostarczą organizmowi również witaminy A, D, B2, E oraz K. W przypadku lodów owocowych lub sorbetów – również witaminę C i antyoksydanty.
Gardłowa sprawa i lody
Wbrew obiegowej opinii lody nie są zagrożeniem dla naszych gardeł. Oczywiście w czasie upałów jedzmy je powoli, delektując się smakiem i nie narażając migdałków na szok termiczny. Na uwagę zasługuje jednak fakt, iż lody obniżając temperaturę w gardle, przyspieszą gojenie się śluzówki np. po zabiegach laryngologicznych. Ponadto lody mleczne i śmietankowe zawierają zemulgowany tłuszcz i białka, które pokrywają śluzówkę gardła ochronnym filmem i łagodzą podrażnienia.
Dobry nastrój dzięki lodom
Lody zawsze kojarzą się z latem, urlopem, wakacjami. Przywołują wspomnienia dzieciństwa, wspólne wyjście na lody to świetny pomysł na miłe rodzinne popołudnie, randkę czy plotki z koleżankami. Lody czekoladowe zawierające fenyloetyloaminę pobudzają wydzielanie endorfin, wzrasta też produkcja dopaminy. Z kolei prawdziwa wanilia w ulubionych lodach waniliowych działa pobudzająco dzięki glikozydom waniliny.
Reasumując – na pytanie jeść czy nie jeść, odpowiadamy sobie TAK. Stawiamy jednak na dobrej jakości lody, naturalne, z dobrym składem, bogate w prawdziwe mleko, zdrowe owoce, orzechy, bakalie, czekoladę i inne pyszne dodatki. Lody orzeźwiają, są lekkostrawne, zastąpią zatem lekki letni posiłek w czasie upałów, kiedy nie bardzo mamy ochotę na jedzenie.
Zdjęcia: pixabay.com