Skuteczne leczenie i domowe sposoby na grypę

Dobrze zaopatrzona apteczka, domowe sposoby na grypę i przeziębienie oraz zdrowy rozsądek – to nasz jesienno – zimowy zestaw obowiązkowy

Smacznie, zdrowo, egzotycznie – pierś z kurczaka w sosie curry

Egzotyczny klasyk kulinarny, pierś z kurczaka w sosie curry – smacznie i zdrowo

Chrup orzechy na zdrowie!

Orzechy – najcenniejsze z bakalii, wyjątkowo wartościowe i smaczne.

Dieta i trening na redukcję – ogólne zasady

Dieta oraz trening będą skuteczne, jeśli określimy cel i dostosujemy plan treningowy oraz menu do tego celu.

Plecaki, torby worki – praktycznie, stylowo, na każdą okazję

Plecaki i worki mody praktycznej – niebanalne, oryginalne i unikatowe

Jesienne skarby – papryka

Papryka jest zdrowa, kolorowa, smaczna, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni

Alergia u dzieci – uważamy, diagnozujemy, leczymy

Alergie u dzieci to ścisła czołówka problemów diagnozowanych u naszych pociech.

Bolące stawy – reumatyzm i inne przyczyny

Najczęściej bolące stawy kojarzymy z reumatyzmem, ale to nie jedyna przyczyna takich dolegliwości.

Ból brzucha – gdzie boli i dlaczego

Ból brzucha to wyzwanie dla pacjenta i diagnostyki i jedna z najczęściej zgłaszanych dolegliwości

Pyszne pasztety – na śniadanie i od święta

Parafrazując słowa poety możemy z dumą powiedzieć, że Polacy nie gęsi i swoje pasztety mają

Dlaczego warto jeść lody

Najlepszy, ulubiony letni deser to lody, chyba nikt nie dyskutuje z tym stwierdzeniem. Praktycznie każdy je lubi, jedni wolą tradycyjne, mleczne, inni sorbety, nie brakuje wielbicieli oryginalnych wegańskich przysmaków lodowych. Mimo to wcale nie jesteśmy liderami w delektowaniu się zimnym deserem – okazuje się, że Polak zjada ok. 4 litrów lodów w ciągu roku, a statystyczny Amerykanin aż 22! Być może wpływ na taki wynik ma fakt, że w nie do końca wiemy czy lody są zdrowe czy nie, tuczą czy można jeść je w czasie diety. No właśnie jeść czy nie jeść – oto jest pytanie…

Lody a dieta

Podobnie jak z każdym produktem zasadniczą kwestią jest skład i jakość. Lody nafaszerowane cukrem, barwnikami i niezdrowymi tłuszczami – skreślamy. Naturalne, na bazie prawdziwego mleka, owoców, z dobrą czekoladą czy wanilią – takim przysmakom mówimy TAK. Nawet jeśli się odchudzamy,  nie trzeba całkiem rezygnować z zimnej słodyczy. Jedna kulka dobrych mlecznych lodów to ok. 80 kcal, a sorbet może być jeszcze bardziej dietetyczny i lekki. Oczywiście jeśli udamy się do kawiarni, lodziarni i zafundujemy sobie deser z kilku kulek lodów, bitej śmietany, wafelków i słodkiej polewy – ilość kalorii będzie o wiele większa.

deser

Taki deser może być kaloryczną bombą

Zdrowe lody? Jak najbardziej

Wielbiciele tradycyjnych lodów mlecznych nie muszą martwić się tym, że ich ulubiony deser jest bardziej kaloryczny niż lekki sorbet. Naturalne lody na prawdziwym mleku albo wersja jogurtowa to źródło wapnia, cennego budulca kości i zębów. Warto także wiedzieć, że wapń zwiększa produkcję enzymu, który odpowiada za spalanie tłuszczu. Dobre lody dostarczą organizmowi również witaminy A, D, B2, E oraz K. W przypadku lodów owocowych lub sorbetów – również witaminę C i antyoksydanty.

Gardłowa sprawa i lody

Wbrew obiegowej opinii lody nie są zagrożeniem dla naszych gardeł. Oczywiście w czasie upałów jedzmy je powoli, delektując się smakiem i nie narażając migdałków na szok termiczny. Na uwagę zasługuje jednak fakt, iż lody obniżając temperaturę w gardle, przyspieszą gojenie się śluzówki np. po zabiegach laryngologicznych. Ponadto lody mleczne i śmietankowe zawierają zemulgowany tłuszcz i białka, które pokrywają śluzówkę gardła ochronnym filmem i łagodzą podrażnienia.

lodziarnia

Dobre lody – dla zdrowia i przyjemności

Dobry nastrój dzięki lodom

Lody zawsze kojarzą się z latem, urlopem, wakacjami. Przywołują wspomnienia dzieciństwa, wspólne wyjście na lody to świetny pomysł na miłe rodzinne popołudnie, randkę czy plotki z koleżankami. Lody czekoladowe zawierające fenyloetyloaminę pobudzają wydzielanie endorfin, wzrasta też produkcja dopaminy. Z kolei prawdziwa wanilia w ulubionych lodach waniliowych działa pobudzająco dzięki glikozydom waniliny.

Reasumując – na pytanie jeść czy nie jeść, odpowiadamy sobie TAK. Stawiamy jednak na dobrej jakości lody, naturalne, z dobrym składem, bogate w prawdziwe mleko, zdrowe owoce, orzechy, bakalie, czekoladę i inne pyszne dodatki. Lody orzeźwiają, są lekkostrawne, zastąpią zatem lekki letni posiłek w czasie upałów, kiedy nie bardzo mamy ochotę na jedzenie.

sorbet

Pyszne, lekkostrawne, orzeźwiające

 

 

Zdjęcia: pixabay.com

About The Author

Reply