Witaminy w ciąży i w okresie karmienia piersią

Zbilansowana dieta oraz odpowiednia suplementacja mają zapewnić niezbędne składniki mineralne oraz witaminy w ciąży.

O rety przytyłam… czyli poświąteczny detoks

Poświąteczny detoks można zacząć od ożywczego koktajlu, który stymuluje metabolizm

Zrób to sam, czyli maseczki domowe

Domowe maseczki bazują głównie na tym, czego używamy w kuchni

Za pięć dwunasta, czyli maseczki przed Sylwestrem

Warto zastosować odpowiednie maseczki, dobrze dobrane mogą naprawdę zdziałać cuda

Ból w plecach, problemy z kręgosłupem – kto ich nie zna…?

Statystycznie co drugi Polak narzeka na problemy z kręgosłupem

Jak nie zwariować przed świętami? Jak się nimi cieszyć…

Przypomnij sobie dlaczego lubiłaś święta jako dziecko

Karp – nie tylko od święta

Karp, ryba jadana głównie podczas świąt, nie musi wcale być jedynie wigilijnym daniem

Skuteczny i przyswajalny magnez z witaminą B6

Magne B6 – optymalne połączenie magnezu z witaminą B6.

Cukrzyca u kota – jedna z częstszych chorób endokrynologicznych

Cukrzyca, według obowiązującej definicji WHO, jest chorobą (a właściwie grupą chorób o złożonej etiologii) związaną z niedostatecznym wytwarzaniem i/lub działaniem insuliny oraz stanami hiperglikemii. Cukrzyca pierwotna obejmuje typy 1 oraz 2. U kotów stwierdza się, że jest to jedna z najczęściej występujących chorób endokrynologicznych. Co więcej, liczba zachorowań kociaków na cukrzycę stale wzrasta. W latach 60. i 70. ubiegłego wieku, odsetek kotów zmagających się z cukrzycą wynosił jeden przypadek na 1500. Lata 90. to już jeden przypadek zachorowania, na 250 kotów. Cukrzyca u kota staje się zatem dużym problemem dotyczącym całej populacji. Co powoduje cukrzycę u kota? Zaburzenia funkcjonowania trzustki

Domowe sposoby i skuteczny syrop na kaszel dla dzieci

Skuteczne sposoby oraz dobry syrop na kaszel dla dzieci to swoisty niezbędnik każdego rodzica

Dlaczego warto jeść lody

Najlepszy, ulubiony letni deser to lody, chyba nikt nie dyskutuje z tym stwierdzeniem. Praktycznie każdy je lubi, jedni wolą tradycyjne, mleczne, inni sorbety, nie brakuje wielbicieli oryginalnych wegańskich przysmaków lodowych. Mimo to wcale nie jesteśmy liderami w delektowaniu się zimnym deserem – okazuje się, że Polak zjada ok. 4 litrów lodów w ciągu roku, a statystyczny Amerykanin aż 22! Być może wpływ na taki wynik ma fakt, że w nie do końca wiemy czy lody są zdrowe czy nie, tuczą czy można jeść je w czasie diety. No właśnie jeść czy nie jeść – oto jest pytanie…

Lody a dieta

Podobnie jak z każdym produktem zasadniczą kwestią jest skład i jakość. Lody nafaszerowane cukrem, barwnikami i niezdrowymi tłuszczami – skreślamy. Naturalne, na bazie prawdziwego mleka, owoców, z dobrą czekoladą czy wanilią – takim przysmakom mówimy TAK. Nawet jeśli się odchudzamy,  nie trzeba całkiem rezygnować z zimnej słodyczy. Jedna kulka dobrych mlecznych lodów to ok. 80 kcal, a sorbet może być jeszcze bardziej dietetyczny i lekki. Oczywiście jeśli udamy się do kawiarni, lodziarni i zafundujemy sobie deser z kilku kulek lodów, bitej śmietany, wafelków i słodkiej polewy – ilość kalorii będzie o wiele większa.

deser

Taki deser może być kaloryczną bombą

Zdrowe lody? Jak najbardziej

Wielbiciele tradycyjnych lodów mlecznych nie muszą martwić się tym, że ich ulubiony deser jest bardziej kaloryczny niż lekki sorbet. Naturalne lody na prawdziwym mleku albo wersja jogurtowa to źródło wapnia, cennego budulca kości i zębów. Warto także wiedzieć, że wapń zwiększa produkcję enzymu, który odpowiada za spalanie tłuszczu. Dobre lody dostarczą organizmowi również witaminy A, D, B2, E oraz K. W przypadku lodów owocowych lub sorbetów – również witaminę C i antyoksydanty.

Gardłowa sprawa i lody

Wbrew obiegowej opinii lody nie są zagrożeniem dla naszych gardeł. Oczywiście w czasie upałów jedzmy je powoli, delektując się smakiem i nie narażając migdałków na szok termiczny. Na uwagę zasługuje jednak fakt, iż lody obniżając temperaturę w gardle, przyspieszą gojenie się śluzówki np. po zabiegach laryngologicznych. Ponadto lody mleczne i śmietankowe zawierają zemulgowany tłuszcz i białka, które pokrywają śluzówkę gardła ochronnym filmem i łagodzą podrażnienia.

lodziarnia

Dobre lody – dla zdrowia i przyjemności

Dobry nastrój dzięki lodom

Lody zawsze kojarzą się z latem, urlopem, wakacjami. Przywołują wspomnienia dzieciństwa, wspólne wyjście na lody to świetny pomysł na miłe rodzinne popołudnie, randkę czy plotki z koleżankami. Lody czekoladowe zawierające fenyloetyloaminę pobudzają wydzielanie endorfin, wzrasta też produkcja dopaminy. Z kolei prawdziwa wanilia w ulubionych lodach waniliowych działa pobudzająco dzięki glikozydom waniliny.

Reasumując – na pytanie jeść czy nie jeść, odpowiadamy sobie TAK. Stawiamy jednak na dobrej jakości lody, naturalne, z dobrym składem, bogate w prawdziwe mleko, zdrowe owoce, orzechy, bakalie, czekoladę i inne pyszne dodatki. Lody orzeźwiają, są lekkostrawne, zastąpią zatem lekki letni posiłek w czasie upałów, kiedy nie bardzo mamy ochotę na jedzenie.

sorbet

Pyszne, lekkostrawne, orzeźwiające

 

 

Zdjęcia: pixabay.com

About The Author

Reply