Garnki Philipiak – smacznie, ekonomicznie i na zdrowie

Wysokiej klasy garnki ze stali chirurgicznej – gotowanie zdrowe, smaczne i ekonomiczne

Będzie się działo, czyli trendy na wiosnę i lato 2020

Za oknami kombinacja listopada i zimy, a przed nami trendy na wiosnę i lato 2020

Dobre tłuszcze, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Dobre tłuszcze zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Kostka brukowa – zalety i układanie

Wśród wielu zalet kostki brukowej na szczególną uwagę zasługują jej trwałość i wytrzymałość oraz walory estetyczne

poczdam

Studia zagranicą? Może uniwersytet i akademik w Poczdamie?

Kwestię zamieszkania na czas studiów rozwiązuje Basecamp – akademik w Poczdamie

Zapach idealny – jak wybrać perfumy?

Warto wiedzieć więcej o zapachach, o tym jak wybrać perfumy, jakie są ich rodzaje

Warto jeździć na łyżwach!

Jazda na łyżwach poprawia nie tylko kondycję czy figurę, ale także wpływa dobroczynnie na samopoczucie

Stłuszczenie wątroby – przyczyny, dieta i leczenie

Stłuszczenie wątroby występuje u ok. 20-25% Polaków, z czego 10-15% zmaga się niealkoholowym stłuszczeniem wątroby

Kurkuma – w kuchni, kosmetyczce i dla zdrowia

Kurkuma – od wieków ceniona za dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę

Łysienie androgenowe – specyfika, pielęgnacja

Podstawą pielęgnacji jest odpowiedni szampon do włosów wypadających.

Dlaczego warto jeść lody

Najlepszy, ulubiony letni deser to lody, chyba nikt nie dyskutuje z tym stwierdzeniem. Praktycznie każdy je lubi, jedni wolą tradycyjne, mleczne, inni sorbety, nie brakuje wielbicieli oryginalnych wegańskich przysmaków lodowych. Mimo to wcale nie jesteśmy liderami w delektowaniu się zimnym deserem – okazuje się, że Polak zjada ok. 4 litrów lodów w ciągu roku, a statystyczny Amerykanin aż 22! Być może wpływ na taki wynik ma fakt, że w nie do końca wiemy czy lody są zdrowe czy nie, tuczą czy można jeść je w czasie diety. No właśnie jeść czy nie jeść – oto jest pytanie…

Lody a dieta

Podobnie jak z każdym produktem zasadniczą kwestią jest skład i jakość. Lody nafaszerowane cukrem, barwnikami i niezdrowymi tłuszczami – skreślamy. Naturalne, na bazie prawdziwego mleka, owoców, z dobrą czekoladą czy wanilią – takim przysmakom mówimy TAK. Nawet jeśli się odchudzamy,  nie trzeba całkiem rezygnować z zimnej słodyczy. Jedna kulka dobrych mlecznych lodów to ok. 80 kcal, a sorbet może być jeszcze bardziej dietetyczny i lekki. Oczywiście jeśli udamy się do kawiarni, lodziarni i zafundujemy sobie deser z kilku kulek lodów, bitej śmietany, wafelków i słodkiej polewy – ilość kalorii będzie o wiele większa.

deser

Taki deser może być kaloryczną bombą

Zdrowe lody? Jak najbardziej

Wielbiciele tradycyjnych lodów mlecznych nie muszą martwić się tym, że ich ulubiony deser jest bardziej kaloryczny niż lekki sorbet. Naturalne lody na prawdziwym mleku albo wersja jogurtowa to źródło wapnia, cennego budulca kości i zębów. Warto także wiedzieć, że wapń zwiększa produkcję enzymu, który odpowiada za spalanie tłuszczu. Dobre lody dostarczą organizmowi również witaminy A, D, B2, E oraz K. W przypadku lodów owocowych lub sorbetów – również witaminę C i antyoksydanty.

Gardłowa sprawa i lody

Wbrew obiegowej opinii lody nie są zagrożeniem dla naszych gardeł. Oczywiście w czasie upałów jedzmy je powoli, delektując się smakiem i nie narażając migdałków na szok termiczny. Na uwagę zasługuje jednak fakt, iż lody obniżając temperaturę w gardle, przyspieszą gojenie się śluzówki np. po zabiegach laryngologicznych. Ponadto lody mleczne i śmietankowe zawierają zemulgowany tłuszcz i białka, które pokrywają śluzówkę gardła ochronnym filmem i łagodzą podrażnienia.

lodziarnia

Dobre lody – dla zdrowia i przyjemności

Dobry nastrój dzięki lodom

Lody zawsze kojarzą się z latem, urlopem, wakacjami. Przywołują wspomnienia dzieciństwa, wspólne wyjście na lody to świetny pomysł na miłe rodzinne popołudnie, randkę czy plotki z koleżankami. Lody czekoladowe zawierające fenyloetyloaminę pobudzają wydzielanie endorfin, wzrasta też produkcja dopaminy. Z kolei prawdziwa wanilia w ulubionych lodach waniliowych działa pobudzająco dzięki glikozydom waniliny.

Reasumując – na pytanie jeść czy nie jeść, odpowiadamy sobie TAK. Stawiamy jednak na dobrej jakości lody, naturalne, z dobrym składem, bogate w prawdziwe mleko, zdrowe owoce, orzechy, bakalie, czekoladę i inne pyszne dodatki. Lody orzeźwiają, są lekkostrawne, zastąpią zatem lekki letni posiłek w czasie upałów, kiedy nie bardzo mamy ochotę na jedzenie.

sorbet

Pyszne, lekkostrawne, orzeźwiające

 

 

Zdjęcia: pixabay.com

About The Author

Reply