Kolejna pachnąca, zdrowa słodycz, której wyczekuję przez cały rok… czereśnie. Warto wiedzieć, że te znakomite owoce to naprawdę samo dobro!
Niepozorne, niewielkie, a takie smaczne, a przy tym prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Czereśnie zawierają potas, fosfor, wapń, magnez, siarka, chlor, sód, cynk, mangan, żelazo, miedź, jod, a także witaminy C, A, PP oraz z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12).
Jedz czereśnie na zdrowie
Rozkoszując się smakiem czereśni warto wiedzieć, że mają one kompleksowy i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Polecane w leczeniu i profilaktyce dny moczanowej. Czereśnie odtruwają jelita, żyły, tętnice i stawy ze złogów, a także odkwaszają organizm. Zalecane przy problemach z drogami moczowymi i żółciowymi, korzystnie wpływają na pracę nerek i pęcherza
Czereśnie to słodkość dla osób na diecie odchudzającej:
- są niskokaloryczne
- zawierają mało sacharozy
- regulują pracę żołądka i poziom płynów
Mają dobroczynny wpływ na układ trawienny, poprawiają metabolizm, zapobiegają zaparciom.
Czereśnie poprawiają krążenie, wspomagają pracę serca i wątroby, zalecane przy nadciśnieniu. Czereśnie wspierają tworzenie się tkanki kostnej i działają krwiotwórczo. Wzmacniają zęby i dziąsła.
Te pyszne owoce działają przeciwzapalne, przeciwnowotworowo dzięki zawartym w nich antocyjanom. Mają dobroczynny wpływ na wzrok. Czereśnie działają dobroczynnie na kondycję skóry, włosy, spowalniają procesy starzenia.
Bogate w jod czereśnie wspierają pracę hormonów tarczycy, stymulują więc przemianę materii i wzrost u dzieci. Zalecane także w leczeniu i profilaktyce artretyzmu i dolegliwości w obrębie stawów.
Zdjęcia: pixabay.com