Z jednej strony na swój sposób obchodzimy tradycyjne święta, chociażby takie jak zbliżając się Wielkanoc. Z drugiej – są one coraz bardziej komercyjne, skupiamy się na zakupach, sprzątaniu, nowej fryzurze czy sukience na spotkania rodzinne. Warto zatem przypomnieć sobie najważniejsze tradycje wielkanocne i nie kojarzyć świąt tylko z wydatkami i suto zastawionym stołem.
Czy pamiętamy o tradycyjnej Wielkanocy?
Wiele osób wciąż zanosi koszyk ze święconką w Wielką Sobotę, nieco mniej święci palemkę. Zanika nawet tradycja polewania panien, ewentualnie zamienia się w niekontrolowane wylewanie wiader wody na każdego przechodnia. A przecież jeszcze kilkanaście lat temu wielkanocne tradycje były dobrze znane, rozumiane i ważne.
Zaczynamy Wielkim Postem…
Wielkanoc to najważniejsze święto katolickie, choć komercyjnym rozmachem ustępuje Bożemu Narodzeniu. Przygotowania trwają aż 40 dni Wielkiego Postu i rozpoczynają się Środą Popielcową. Oczywiście mało kto przestrzega obecnie restrykcyjnego postu, ale wciąż wiele osób powstrzymuje się w tym czasie od zabaw, tańców itp.
Wielki Tydzień i Niedziela Palmowa
Tuż przed świętami wchodzimy w ostatni tydzień Wielkiego Postu, a poprzedza go Palmowa Niedziela. Osoby wierzące albo przestrzegające tradycji, przychodzą na uroczystą mszę, podczas której święcone są przyniesione przez nich palemki. Po Niedzieli Palmowej zaczyna się ostatni tydzień postu, a zamyka go Wielki Czwartek.
Pisanki, kraszanki, czyli wielkanocne zdobienie jajek
To jedna z tych tradycji, które wciąż są celebrowane. Niestety wiele osób idzie „na łatwiznę” i używa gotowych naklejek na jajka. Tymczasem jajko to jeden z najważniejszych symboli, kojarzony z początkiem życia, siłami witalnymi. Niegdyś malowanie czy wydrapywanie wzorków było ulubioną wielkanocną czynnością najmłodszych, ale nie tylko. W wielu regionach nadal można podziwiać prawdziwe dzieła na skorupkach jajek. Poza tym rodzinne tworzenie pisanek to doskonały sposób na wspólne przygotowanie do świąt.
Święconka
To zwyczaj, który jest chyba najbardziej przestrzegany i kultywowany. Świadczą o tym stoły pełne koszyków z pokarmami. W Wielką Sobotę wierni zanoszą do kościołów kosze z symbolicznymi pokarmami, tam zostają one poświęcone. Pokarmy ze święconki stanowią najważniejszą część śniadania wielkanocnego (Wielka Niedziela). W koszyku najczęściej umieszcza się pisanki, chleb, kawałek białej kiełbasy, wędliny. Ponadto pieprz, sól, czasem również chrzan. Dekorację stanowi cukrowy baranek i bukszpan.
Wielkanocne śniadanie
To kolejny zwyczaj mocno osadzony w polskiej tradycji. Podczas wielkanocnego śniadania rodzina zasiada do stołu i najpierw częstuje się tym, co zostało dzień wcześniej poświęcone. Ponadto na stole najczęściej pojawia się świąteczny żurek, szynka, pasztet wielkanocny oraz domowe wypieki – mazurek, babka, makowiec itp.
Lany poniedziałek
Na Śmigus Dyngus, który kojarzymy dziś z polewaniem się wodą, niegdyś składały dwa zwyczaje. Śmigus to symboliczne smaganie witkami wierzbowymi po nogach i oblewanie zimną wodą w ramach wiosennego oczyszczenia. Dyngus wiązał się z wykupieniem od polewania wodą, najczęściej jakimś tradycyjnym przysmakiem. Niegdyś taki świąteczny prysznic dotyczył tylko niezamężnych panien, a im bardziej mokra była panna tym większe były jej szanse na zamążpójście.
Emaus, czyli świąteczny odpust w Wielki Poniedziałek
Tej tradycji przestrzega się w niektórych regionach polski. Najsłynniejszy odpust wielkanocny odbywa się w Krakowie i obfituje w kolorowe stragany i kiermasze ludowe.
Zdjęcia: pixabay.com