Garnki Philipiak – smacznie, ekonomicznie i na zdrowie

Wysokiej klasy garnki ze stali chirurgicznej – gotowanie zdrowe, smaczne i ekonomiczne

Będzie się działo, czyli trendy na wiosnę i lato 2020

Za oknami kombinacja listopada i zimy, a przed nami trendy na wiosnę i lato 2020

Dobre tłuszcze, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Dobre tłuszcze zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Kostka brukowa – zalety i układanie

Wśród wielu zalet kostki brukowej na szczególną uwagę zasługują jej trwałość i wytrzymałość oraz walory estetyczne

poczdam

Studia zagranicą? Może uniwersytet i akademik w Poczdamie?

Kwestię zamieszkania na czas studiów rozwiązuje Basecamp – akademik w Poczdamie

Zapach idealny – jak wybrać perfumy?

Warto wiedzieć więcej o zapachach, o tym jak wybrać perfumy, jakie są ich rodzaje

Warto jeździć na łyżwach!

Jazda na łyżwach poprawia nie tylko kondycję czy figurę, ale także wpływa dobroczynnie na samopoczucie

Stłuszczenie wątroby – przyczyny, dieta i leczenie

Stłuszczenie wątroby występuje u ok. 20-25% Polaków, z czego 10-15% zmaga się niealkoholowym stłuszczeniem wątroby

Kurkuma – w kuchni, kosmetyczce i dla zdrowia

Kurkuma – od wieków ceniona za dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę

Łysienie androgenowe – specyfika, pielęgnacja

Podstawą pielęgnacji jest odpowiedni szampon do włosów wypadających.

Wielkanocne tradycje

Z jednej strony na swój sposób obchodzimy tradycyjne święta, chociażby takie jak zbliżając się Wielkanoc. Z drugiej – są one coraz bardziej komercyjne, skupiamy się na zakupach, sprzątaniu, nowej fryzurze czy sukience na spotkania rodzinne. Warto zatem przypomnieć sobie najważniejsze tradycje wielkanocne i nie kojarzyć świąt tylko z wydatkami i suto zastawionym stołem.

Czy pamiętamy o tradycyjnej Wielkanocy?

Wiele osób wciąż zanosi koszyk ze święconką w Wielką Sobotę, nieco mniej święci palemkę. Zanika nawet tradycja polewania panien, ewentualnie zamienia się w niekontrolowane wylewanie wiader wody na każdego przechodnia. A przecież jeszcze kilkanaście lat temu wielkanocne tradycje były dobrze znane, rozumiane i ważne.

Zaczynamy Wielkim Postem…

Wielkanoc to najważniejsze święto katolickie, choć komercyjnym rozmachem ustępuje Bożemu Narodzeniu. Przygotowania trwają aż 40 dni Wielkiego Postu i rozpoczynają się Środą Popielcową. Oczywiście mało kto przestrzega obecnie restrykcyjnego postu, ale wciąż wiele osób powstrzymuje się w tym czasie od zabaw, tańców itp.

Wielki Tydzień i Niedziela Palmowa

Tuż przed świętami wchodzimy w ostatni tydzień Wielkiego Postu, a poprzedza go Palmowa Niedziela. Osoby wierzące albo przestrzegające tradycji, przychodzą na uroczystą mszę, podczas której święcone są przyniesione przez nich palemki. Po Niedzieli Palmowej zaczyna się ostatni tydzień postu, a zamyka go Wielki Czwartek.

pisanki

Zdobienie jajek, pisanki wielkanocne

Pisanki, kraszanki, czyli wielkanocne zdobienie jajek

To jedna z tych tradycji, które wciąż są celebrowane. Niestety wiele osób idzie „na łatwiznę” i używa gotowych naklejek na jajka. Tymczasem jajko to jeden z najważniejszych symboli, kojarzony z początkiem życia, siłami witalnymi. Niegdyś malowanie czy wydrapywanie wzorków było ulubioną wielkanocną czynnością najmłodszych, ale nie tylko. W wielu regionach nadal można podziwiać prawdziwe dzieła na skorupkach jajek. Poza tym rodzinne tworzenie pisanek to doskonały sposób na wspólne przygotowanie do świąt.

święconka

Wielka Sobota – święcenie potraw

Święconka

To zwyczaj, który jest chyba najbardziej przestrzegany i kultywowany. Świadczą o tym stoły pełne koszyków z pokarmami. W Wielką Sobotę wierni zanoszą do kościołów kosze z symbolicznymi pokarmami, tam zostają one poświęcone. Pokarmy ze święconki stanowią najważniejszą część śniadania wielkanocnego  (Wielka Niedziela). W koszyku najczęściej umieszcza się pisanki, chleb, kawałek białej kiełbasy, wędliny. Ponadto pieprz, sól, czasem również chrzan. Dekorację stanowi cukrowy baranek i bukszpan.

Wielkanocne śniadanie

To kolejny zwyczaj mocno osadzony w polskiej tradycji. Podczas wielkanocnego śniadania rodzina zasiada do stołu i najpierw częstuje się tym, co zostało dzień wcześniej poświęcone. Ponadto na stole najczęściej pojawia się świąteczny żurek, szynka, pasztet wielkanocny oraz domowe wypieki – mazurek, babka, makowiec itp.

śnaidanie

Tradycyjne wielkanocne śniadanie

Lany poniedziałek

Na Śmigus Dyngus, który kojarzymy dziś z polewaniem się wodą, niegdyś składały dwa zwyczaje. Śmigus to symboliczne smaganie witkami wierzbowymi po nogach i oblewanie zimną wodą w ramach wiosennego oczyszczenia. Dyngus wiązał się z wykupieniem od polewania wodą, najczęściej jakimś tradycyjnym przysmakiem. Niegdyś taki świąteczny prysznic dotyczył tylko niezamężnych panien, a im bardziej mokra była panna tym większe były jej szanse na zamążpójście.

Emaus, czyli świąteczny odpust w Wielki Poniedziałek

Tej tradycji przestrzega się w niektórych regionach polski. Najsłynniejszy odpust wielkanocny odbywa się w Krakowie i obfituje w kolorowe stragany i kiermasze ludowe.

Zdjęcia: pixabay.com

About The Author

Reply