Garnki Philipiak – smacznie, ekonomicznie i na zdrowie

Wysokiej klasy garnki ze stali chirurgicznej – gotowanie zdrowe, smaczne i ekonomiczne

Będzie się działo, czyli trendy na wiosnę i lato 2020

Za oknami kombinacja listopada i zimy, a przed nami trendy na wiosnę i lato 2020

Dobre tłuszcze, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Dobre tłuszcze zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Kostka brukowa – zalety i układanie

Wśród wielu zalet kostki brukowej na szczególną uwagę zasługują jej trwałość i wytrzymałość oraz walory estetyczne

poczdam

Studia zagranicą? Może uniwersytet i akademik w Poczdamie?

Kwestię zamieszkania na czas studiów rozwiązuje Basecamp – akademik w Poczdamie

Zapach idealny – jak wybrać perfumy?

Warto wiedzieć więcej o zapachach, o tym jak wybrać perfumy, jakie są ich rodzaje

Warto jeździć na łyżwach!

Jazda na łyżwach poprawia nie tylko kondycję czy figurę, ale także wpływa dobroczynnie na samopoczucie

Stłuszczenie wątroby – przyczyny, dieta i leczenie

Stłuszczenie wątroby występuje u ok. 20-25% Polaków, z czego 10-15% zmaga się niealkoholowym stłuszczeniem wątroby

Kurkuma – w kuchni, kosmetyczce i dla zdrowia

Kurkuma – od wieków ceniona za dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę

Łysienie androgenowe – specyfika, pielęgnacja

Podstawą pielęgnacji jest odpowiedni szampon do włosów wypadających.

Dobre tłuszcze, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Kto nie słyszał o tym, że należy unikać albo przynajmniej ograniczać spożycie tłuszczu? Nie jest to do końca słuszna sugestia, owszem – nie należy przesadzać, przede wszystkim jednak liczy się to, jakie tłuszcze wybieramy. Są takie, które warto wyeliminować i takie, które są nam niezbędne. Tzw. dobre tłuszcze zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Dobre i złe tłuszcze

Tłuszcze są źródłem energii, są także nośnikiem jakże ważnych dla nas witamin – A, D, E i K, zapewniają im optymalne wchłanianie. Należy jednak odróżniać dobre tłuszcze od tych, które nam nie służą i włączyć do diety przydatne składniki, a wyeliminować takie, które mogą np. podnosić poziom złego cholesterolu, sprzyjać otyłości i wywołać niestrawność. Największe znaczenie ma rodzaj kwasów tłuszczowych zawartych w pożywieniu. Zaleca się unikanie kwasów nasyconych, ich źródłem są stałe tłuszcze zwierzęce (masło, smalec, tłuste mięso i nabiał). Natomiast jak najbardziej potrzebne są tłuszcze zawierające kwasy nienasycone.

sałata

Dobre tłuszcze są nieodzowne w naszej diecie

Zdrowe kwasy tłuszczowe (NNKT)

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są nam potrzebne, ale niestety organizm człowieka ich sam nie produkuje. Dlatego musimy dostarczać je w odpowiednio skomponowanych posiłkach, ewentualnie suplementując je odpowiednimi preparatami. Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych niesie ze sobą poważne konsekwencje dla funkcjonowania organizmu, m.in.:

  • reakcje zapalne
  • zahamowanie wzrostu niemowląt i dzieci
  • zmiany skórne
  • przesuszenie skóry
  • utrudnione gojenie się ran
  • wrażliwość na infekcje
  • kruchość naczyń włosowatych
  • zaburzenia gospodarki cholesterolowej
  • zaburzenia czynności wielu tkanek i narządów.
orzechy

W diecie nie może zabraknąć produktów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe

Źródła kwasów tłuszczowych NNKT

Do NNKT  zalicza się kwasy tłuszczowe Omega-6 oraz Omega-3. Kwasy Omega-6 znajdziemy m.in. w olejach jadalnych (kukurydzianym, sojowym, sezamowym, słonecznikowym, z wiesiołka, ogórecznika, kiełków pszenicy). Szczególnie cenne dla zdrowie kwasy Omega-3 znajdują się przede wszystkim w tłustych rybach morskich, takich jak makrele, łososie, sardynki, śledzie, dorsze, tuńczyki. Ich źródłem są także owoce morza. W mniejszych ilościach dostarczą ich zielone warzywa liściaste, oleje roślinne (np. lniany, z pestek dyni), siemię lniane oraz orzechy.

Dlaczego kwasy Omega-3 są tak ważne

Mówiąc o dobrych tłuszczach należy przede wszystkim wziąć pod uwagę kwasy Omeg-3, które są budulcem błony komórkowej odpowiedzialnej za obieg substancji w organizmie i usprawnienie procesów życiowych. Odpowiednia podaż kwasów Omega-3 ma kluczowe znaczenie dla zdrowia:

  • w profilaktyce miażdżycy i zawału serca – obniżają poziom złego cholesterolu LDL, regulują poziom trójglicerydów
  • stabilizują ciśnienie
  • zapobiegają udarom, zmniejszając lepkość krwi
  • wspierają elastyczność stawów, ograniczają ich deformacje
  • wspomagają równowagę hormonalną
  • zapobiegają chorobom skóry
  • wzmacniają odporność na infekcje
  • w profilaktyce alergii
  • wspomagają leczenie stanów zapalnych
  • mogą zapobiegać rozwojowi komórek nowotworowych (np. w przypadku raka jelita grubego i sutka)
  • opóźniają starczą demencję,
  • pomagają w profilaktyce chorób degeneracyjnych (m.in. SM).
kapsułki

Czasem niezbędna jest suplementacja kwasów Omega-3

Zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe jest związane z masą ciała, stylem życia, stenem zdrowia i dietą. W razie ryzyka niedoborów, przy tłustej, ciężkiej diecie, warto suplementować je odpowiednimi preparatami. Jeśli w diecie brakuje zdrowych, tłustych ryb (3 razy w tygodniu) można zażywać np. tran.

Zdjęcia: pixabay.com

About The Author

Reply