Pyszne pasztety – na śniadanie i od święta

Parafrazując słowa poety możemy z dumą powiedzieć, że Polacy nie gęsi i swoje pasztety mają

Przygotuj włosy do zimy

Sezon jesienno – zimowy bywa największym wyzwaniem dla włosów

Fosfolipidy – dlaczego są tak ważne dla wątroby

Pojęcia takie jak hepatocyty, fosfolipidy czy też funkcje wątroby, powinny być nam znane.

Jesień w parku – dla zdrowia i dla zabawy

Jesienny park zamiast telewizora i komputera!

Chroń skórę, sięgnij po Iwostin Solecrin

Wielbiciele opalania powinni wiedzieć, że słońce to nie samo dobro, może negatywnie wpływać na skórę i zagrażać zdrowiu

Ekologiczna żywność – postaw na zdrowie

Jakie wymagania musi spełniać zdrowe jedzenie, aby można było uznać je za wartościową żywność ekologiczną

Zdrowie pupila – pełnowartościowe karmy dla psów

Odpowiednio dobrane pełnowartościowe karmy dla psów zapewnią im zdrowie, kondycję, odporność, energię, oczywiście będą im także smakować.

Odparzenia pieluszkowe – jak im zapobiec i jak je leczyć

Skóra niemowląt jest delikatna, a odparzenia pieluszkowe spędzają sen z powiek najbardziej troskliwym mamom

Kondycja, wymarzona sylwetka i… skakanka

Skakanka to nie tylko spalanie kalorii, skacząc systematycznie pracujemy nad całym ciałem

Trendy jesienne – dla każdego coś… nowego

Trendy na sezon jesienny są wyjątkowo interesujące, charakterne i różnorodne

Nie taki węgorz groźny jak… mi się wydaje

Dania z ryb są dobre, bo są pyszne i zdrowe. To wiemy. Wiem i ja, dlatego dość często przyrządzamy w naszej kuchni najróżniejsze rybne przysmaki. Zwłaszcza, że jak wiadomo ryby można serwować na wiele sposobów i praktycznie na każdy posiłek, no może poza deserem… Osobiście bardzo chętnie robię rybne pasty, dania obiadowe, przystawki. Ale jest jedna ryba, która choć bardzo zdrowa i smakowita, pozostaje dla mnie wyzwaniem. Jest to oczywiście węgorz…

węgorz w wodzie

Tajemnicza ryba… węgorz

Groźna ryba
Nie oznacza to jednak, że nie jadamy węgorza, że nie podaje się go w naszym domu. Niemniej jednak tę rybę pozostawiam mojemu małżonkowi. I nie chodzi tu tylko o to, że naprawdę przyrządza ją po mistrzowsku. Problemem jest również mój wewnętrzny opór, niezrozumiały wiem. Jednakowoż nie mogę przekonać się do przepisów na rybę, która wygląda tak… groźnie.

węgorze

Według mnie wygląda groźnie

Węgorz to nie tylko kalorie
Oczywiście nie zmienia to faktu, iż mam świadomość jak zdrowa i wartościowa jest to ryba. A przy tym absolutnie niezwykła. Warto wiedzieć, że węgorze żyją w słodkich wodach, a rozmnażają się w morzu. Ich mięso zawiera wyjątkowo dużo tłuszczu (ok 25%) i dostarcza wiele kalorii, a jednocześnie jest bardzo zdrowe i stanowi prawdziwe bogactwo kwasów tłuszczowych omega 3. Ponadto białe mięso tej ryby dostarcza nam cenne witaminy A, B1, B2, C i E, doskonale przyswajalne białko oraz wiele minerałów, np. wapń, fosfor, potas, żelazo i sód. A jeśli dodamy do tego absolutnie wyjątkowe walory smakowe, mamy idealną rybę na wiele okazji i do wielu przepisów,… które realizuje mój mąż. Zresztą muszę przyznać, że wcale się przed tym nie broni. Jest smakoszem ryb, ze szczególnym wskazaniem na te pyszne i tłuste, jak węgorz…

wędzone węgorze

Zakupy rybne robi mąż

Mężczyzna przyrządza węgorza
W zależności od przepisu małżonek (który bierze na siebie również zakup) wybiera rybę patroszoną i oprawioną, świeżą albo wędzoną. Po węgorza jeździ do MAKRO, podobnie zresztą jak po inne ryby. Specjalnością mojego utalentowanego męża jest smażony węgorz. Podglądałam, więc wiem, że najpierw umytą, obraną ze skóry rybę kroi w kawałki i gotuje krótko w wywarze z warzyw, ziół i przypraw (skład pozostaje jego tajemnicą, ale aromat jest cudowny). Następnie ryba jest osuszana i tradycyjnie obtaczana w mace i jajku. Potem już tylko smażenie i troszkę czasu na tzw. „dojście” w piekarniku. Przyznam, że jest to danie prima sort. Podobnie jak sałatki z wędzonym węgorzem autorstwa utalentowanego pana domu.

węgorz z warzywami

Przyznam, że dania z węgorza smakują wybornie

Oczywiście nie jadamy węgorza codziennie. Pomimo niezaprzeczalnej wartości i smaku jest to jednak ryba tłusta i dość ciężka, no i kosztowna. Natomiast jest to bez wątpienia jedno z naszych popisowych dań, kiedy podejmujemy gości. Niektórzy wręcz dopytują się – czy będzie słynny smażony węgorz… A może pyszna sałatka z ziemniakami i wędzonym węgorzem…? Ba! Mój zdolny mąż przyrządza również wyborne sushi z węgorzem.

sushi z węgorzem

Równie pięknie się prezentują

 

Zdjęcia: shutterstock, 123rtf, flickr, foodnetwork, lancastersmokehouse.co.uk

About The Author

Reply