SuperOwoc! Czereśnie – słodko i zdrowo

Rozkoszując się smakiem czereśni warto wiedzieć, że mają one kompleksowy i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Wrzody żołądka – objawy, przyczyny, charakterystyka

Choroba wrzodowa żołądka i jej objawy dotyczą statystycznie od 5 do 10% populacji

Kleszcz łąkowy, psi, pospolity… wszystkie groźne!

Jak atakuje kleszcz, jakie są rodzaje (np. kleszcz psi, kleszcz łąkowy czy… obrzeżek gołębień).

Dlaczego warto przesiąść się na rower

Oszczędność, czasu, poznawanie okolicy, proekologiczna postawa i coś dla ciała i dla ducha – warto wsiąść na rower

Dlaczego warto jeść lody

Nie do końca wiemy czy lody są zdrowe czy nie, tuczą czy można jeść je w czasie diety

Latem pokaż zadbane, gładkie nogi

Nogi nie muszą być do samej szyi i idealnie zgrabne, ale na pewno powinny być zadbane i gładkie

Sezon na… alergiczny nieżyt nosa

Dla wielu osób bujnie rozkwitająca zieleń oznacza uciążliwe, przykre objawy, takie jak alergiczny nieżyt nosa

Jak dbać o włosy – letnie wyzwania

Co zrobić, żeby po udanych wakacjach nie wyglądać jak strach na wróble, jak dbać o włosy?

Cytrynowo i zdrowo, czyli dobry tran dla dzieci

Warto wiedzieć jaki tran wybrać, aby zaspokoić zapotrzebowanie młodego organizmu.

Skuteczne, nowoczesne i ergonomiczne myjki ciśnieniowe

Myjki ciśnieniowe Husqvarna są łatwe w obsłudze, a jednocześnie bardzo skuteczne

Jesienne przetwory na słodko – przysmaki z owoców

Jesienią na straganach królują wszelkie odmiany jabłek. Kupujemy śliwki o różnych rozmiarach, kolorach – słodkie i pyszne. Do tego prawdziwe polskie gruszki, najlepsze i soczyste. Napisałam już co nieco na temat warzyw, a przecież sezon jesienny to również owoce. W tym moje ulubione jabłka i węgierki. A zatem czas pochwalić się owocowymi rarytasami, którymi delektujemy się późną jesienią i zimą (o ile wystarczy zapasów…).

Z bogatego zbioru przepisów na specjały od mojej mamy wybrałam te, które każdy może zrobić we własnym zakresie, a przy tym są doskonałe. Smakują na śniadanie, na deser, kolację, a nawet do dań obiadowych… Bazą są typowe polskie owoce, czyli wspomniane jabłka, gruszki i śliwki.

owoce

Owoce jesieni – do wyboru i koloru

Marmolada dla wielbicieli polskich owoców
Na początek klasyka gatunku, czyli marmolada. I to dla każdego amatora owoców, bo do przygotowania używamy wszystkich trzech „sztandarowych” owoców.
Przepis jest prosty, podobnie, jak i proporcje. Będziemy potrzebować 1 kg jabłek, tyle samo śliwek i dokładnie takiej samej ilości śliwek. A skoro marmolada to będzie słodko – dodajemy 1 kg cukru. Wszystkie owoce myjemy i kroimy, a następnie umieszczamy w dużym garnku. Im większy i szerszy tym szybciej rozgotują się nasze owoce. Oczywiście pilnujemy, mieszamy i sprawdzamy miękkość. Gotowe, dobrze rozgotowane owoce należy przestudzić, zmiksować i wymieszać z cukrem. A potem gotować aż słodka mikstura dobrze zgęstnieje. Niezbędna jest cierpliwość albo zmiennicy oraz naprawdę solidny, szeroki garnek. Gorącą marmoladę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pozostawiamy do wystygnięcia w cieple (np. pod kocem).

dzem

Owocowe marmolady i dżemy własnej roboty, mniam…

Jabłko do zadań specjalnych i… wytrawnych
Napisałam, że nasze owocowe wiktuały nadają się również do dań obiadowych. Słowo się rzekło, a zatem przepis na duszone jabłka idealne do mięs.
Potrzebne będą jabłka (ok. 1kg), najlepiej kwaskowe. Do tego 4 łyżki soku z cytryny, 2 cebule i 2 ząbki czosnku. A do smaku – 6 łyżek cukru, sól, goździki, niepełna łyżeczka skórki z cytryny i łyżeczka majeranku.
Do dzieła:
Umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka kroję drobno i skrapiam sokiem z cytryny. Dodaję do tego drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek. Do takiej mieszanki dolewam wody (ok 6-8 łyżek) i smażę na małym ogniu aż rozgotują się jabłka. Następnie dodaję cukier, szczyptę soli, dwa goździki i duszę całość na małym ogniu przez ok 15-20 minut. Kropką nad i jest dosypanie odrobiny majeranku i skórki z cytryny. A dalej postępujemy jak powyżej – do słoiczków i pod kocyk.

jablko

Jabłko jako dodatek do mięs…

Śliwkowa Nutella to jest to!
A na koniec nasz ulubiony rarytas. Nutella ze śliwek…ten smakołyk to prawdziwy hit. Zachwycają się nim wszyscy, nic dziwnego, że w internetowych kulinarnych serwisach to jedna z najpopularniejszych receptur. W naszym przypadku sprawdza się następujący przepis:
Przygotowujemy ok. 2,5 kg śliwek, 1 kg cukru, 2 cukry waniliowe i 200g dobrego, gorzkiego kakao. Wypestkowane śliwki dokładnie rozdrabniamy, mielimy i smażymy z cukrem (ok 2 godz.) – muszą solidnie odparować. Do tego dodajemy cukry, kakao i smażymy dalej. Gotową, aromatyczną mieszankę umieszczamy w słoikach, kiedy jest jeszcze gorąca.
Taka Nutella jest idealna na zimowe wieczory…

sliwkowa nutella

Śliwkowa Nutella jest najsmaczniejsza!

 

Zdjęcia: pixabay.com, shutterstock, food.com, birdworms,com

About The Author

Reply