Żywienie niemowląt – jak przygotować mleko modyfikowane

Wybór odpowiedniej mieszanki i wiedza o tym, jak przygotować mleko modyfikowane, są bardzo ważne dla każdej młodej mamy

Grecja – doskonały pomysł na udany urlop

Greca to wymarzony i zawsze modny kierunek wyjazdów urlopowych i wycieczek krajoznawczych

Wiosenne przeziębienie u dzieci

Przeziębienie u dzieci nie jest stanem wyjątkowym, w okresie budowania odporności dzieci chorują nawet kilkanaście razy w ciągu roku

Motywy roślinne, ekologia i egzotyka we wnętrzach

Bardzo modne motywy roślinne mogą stanowić główny motyw, ale także efektowne dodatki, dekoracje, akcesoria.

zdobienie paznokci

Stemplowanie paznokci – jak zacząć?

Stemplowanie paznokci to jedna z najpopularniejszych obecnie metod ich zdobienia. Pozwala ona dość szybko i łatwo zamienić zwykły manicure w mało dzieło sztuki. I to bez czasochłonnego i wymagającego ręcznego malowania wzorów. Teraz wystarczy odbicie wzorów z płytek oraz przeniesienie ich na paznokci. I gotowe!

Jak zacząć biegać – oto jest pytanie…

Kluczowe znaczenie ma odpowiedź na pytanie – jak zacząć biegać tak, aby stało się to pasją, przyzwyczajeniem, czymś ważnym, a nawet niezbędnym.

Niebanalne buty na wiosnę

Wyobraźni projektantom nie brakuje i zapewniają nam prawdziwy diabelski młyn z butami

lampa do paznokci

Lampa LED do paznokci – jak dobrze wybrać?

Manicure żelowy i hybrydowy cieszy się dziś ogromną popularnością. I nie ma się co dziwić, jego wykonanie nie jest wcale skomplikowane, a pozwala na uzyskanie trwałego efektu, dzięki czemu paznokcie są bardzo zadbane i atrakcyjne.

Co na kaszel dla małego dziecka

Co na kaszel u najmłodszych pacjentów? Jak ulżyć i nie zakłócać mechanizmu samooczyszczania dróg oddechowych

Dlaczego smakuje nam kurczak w sosie kurkowym?

Często sięgam po przepisy na dania z drobiu, np. takie jak kurczak w sosie kurkowym.

Jesienne przetwory na słodko – przysmaki z owoców

Jesienią na straganach królują wszelkie odmiany jabłek. Kupujemy śliwki o różnych rozmiarach, kolorach – słodkie i pyszne. Do tego prawdziwe polskie gruszki, najlepsze i soczyste. Napisałam już co nieco na temat warzyw, a przecież sezon jesienny to również owoce. W tym moje ulubione jabłka i węgierki. A zatem czas pochwalić się owocowymi rarytasami, którymi delektujemy się późną jesienią i zimą (o ile wystarczy zapasów…).

Z bogatego zbioru przepisów na specjały od mojej mamy wybrałam te, które każdy może zrobić we własnym zakresie, a przy tym są doskonałe. Smakują na śniadanie, na deser, kolację, a nawet do dań obiadowych… Bazą są typowe polskie owoce, czyli wspomniane jabłka, gruszki i śliwki.

owoce

Owoce jesieni – do wyboru i koloru

Marmolada dla wielbicieli polskich owoców
Na początek klasyka gatunku, czyli marmolada. I to dla każdego amatora owoców, bo do przygotowania używamy wszystkich trzech „sztandarowych” owoców.
Przepis jest prosty, podobnie, jak i proporcje. Będziemy potrzebować 1 kg jabłek, tyle samo śliwek i dokładnie takiej samej ilości śliwek. A skoro marmolada to będzie słodko – dodajemy 1 kg cukru. Wszystkie owoce myjemy i kroimy, a następnie umieszczamy w dużym garnku. Im większy i szerszy tym szybciej rozgotują się nasze owoce. Oczywiście pilnujemy, mieszamy i sprawdzamy miękkość. Gotowe, dobrze rozgotowane owoce należy przestudzić, zmiksować i wymieszać z cukrem. A potem gotować aż słodka mikstura dobrze zgęstnieje. Niezbędna jest cierpliwość albo zmiennicy oraz naprawdę solidny, szeroki garnek. Gorącą marmoladę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pozostawiamy do wystygnięcia w cieple (np. pod kocem).

dzem

Owocowe marmolady i dżemy własnej roboty, mniam…

Jabłko do zadań specjalnych i… wytrawnych
Napisałam, że nasze owocowe wiktuały nadają się również do dań obiadowych. Słowo się rzekło, a zatem przepis na duszone jabłka idealne do mięs.
Potrzebne będą jabłka (ok. 1kg), najlepiej kwaskowe. Do tego 4 łyżki soku z cytryny, 2 cebule i 2 ząbki czosnku. A do smaku – 6 łyżek cukru, sól, goździki, niepełna łyżeczka skórki z cytryny i łyżeczka majeranku.
Do dzieła:
Umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka kroję drobno i skrapiam sokiem z cytryny. Dodaję do tego drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek. Do takiej mieszanki dolewam wody (ok 6-8 łyżek) i smażę na małym ogniu aż rozgotują się jabłka. Następnie dodaję cukier, szczyptę soli, dwa goździki i duszę całość na małym ogniu przez ok 15-20 minut. Kropką nad i jest dosypanie odrobiny majeranku i skórki z cytryny. A dalej postępujemy jak powyżej – do słoiczków i pod kocyk.

jablko

Jabłko jako dodatek do mięs…

Śliwkowa Nutella to jest to!
A na koniec nasz ulubiony rarytas. Nutella ze śliwek…ten smakołyk to prawdziwy hit. Zachwycają się nim wszyscy, nic dziwnego, że w internetowych kulinarnych serwisach to jedna z najpopularniejszych receptur. W naszym przypadku sprawdza się następujący przepis:
Przygotowujemy ok. 2,5 kg śliwek, 1 kg cukru, 2 cukry waniliowe i 200g dobrego, gorzkiego kakao. Wypestkowane śliwki dokładnie rozdrabniamy, mielimy i smażymy z cukrem (ok 2 godz.) – muszą solidnie odparować. Do tego dodajemy cukry, kakao i smażymy dalej. Gotową, aromatyczną mieszankę umieszczamy w słoikach, kiedy jest jeszcze gorąca.
Taka Nutella jest idealna na zimowe wieczory…

sliwkowa nutella

Śliwkowa Nutella jest najsmaczniejsza!

 

Zdjęcia: pixabay.com, shutterstock, food.com, birdworms,com

About The Author

Reply