Jakość przygotowywanych dań zależy od wielu czynników. Na pewno każdy wymieni w pierwszej kolejności umiejętności kulinarne, sprawdzone przepisy czy użyte produkty. Dla zdrowych i smacznych dań równie istotne są naczynia, w których gotujemy, pieczemy, smażymy. Wysokiej klasy garnki ze stali chirurgicznej czy nowoczesne patelnie groszkowe, wybierają nie tylko zawodowi kucharze i kulinarni blogerzy. Jest to bowiem inwestycja najbardziej opłacalna i ważna – we własne zdrowie, a wyjątkowy aromat oraz smak potraw jest bardzo istotnym i atrakcyjnym bonusem. Podobnie jak ekonomiczne gotowanie w garnkach sygnowanych np. przez markę Philipiak.
Philipiak – tradycja i nowoczesność
Najpierw widzimy oczywiście design stylowych garnków Philipiak. Oczywiście miło jest mieć w kuchni naczynia ładne, o atrakcyjnym wzornictwie. W tym kontekście marka jest niezawodna, jakby nie było wywodzi się z Włoch, które słyną ze znakomitych projektantów praktycznie w każdej dziedzinie. Dodajmy do tego fakt, że marka wywodzi się z rodzinnej firmy założonej w latach 60-tych przez familię Garavagliów. Dzięki temu naczynia z logo Philipiak są efektem połączenia nowoczesności i tradycji, pięknego wzornictwa i dbałości o każdy szczegół.
W roku 2001 marka Philipiak rozpoczęła działalność w Polsce. Od tej pory oferuje nie tylko wysokiej klasy naczynia, najlepsze garnki ze stali chirurgicznej czy niezawodne sztućce, ale także zaangażowanie w prozdrowotne inicjatywy i działalność charytatywną. Zgodnie z deklaracją firmy, jej misją jest promocja zdrowego trybu życia, a cegiełką, którą do tego dokłada są właśnie nowoczesne garnki – naczynia, w których gotuje się zdrowo, smacznie, zachowując składniki odżywcze.
Zdrowe gotowanie w naczyniach Philipiak
Dlaczego potrawy przyrządzane w naczyniach Philipiak smakują lepiej, pachną apetycznie i zachowują wartości odżywcze ? Klucz do sukcesu tkwi w zastosowanych technologiach, dzięki którym można wykorzystać efektywne i zdrowe metody obróbki. Konstrukcja tych nowoczesnych garnków ze stali chirurgicznych umożliwia więcej niż „zwykłe” gotowanie w wodzie czy wysmażenie mięsa w tłuszczu. Zgodnie z promowanym zdrowym stylem życia i żywienia zaleca się w szczególności:
- Gotowanie na parze słusznie uznawane za jedną z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. W garnkach marki Philipiak jest to bardzo proste i szczególnie efektywne, ponieważ pozwalają na optymalne wykorzystanie gorącej pary. Pamiętajmy o tym, że gotowanie na parze to idealny sposób na zachowanie walorów smakowych, aromatu, ale przede zapobiega utracie cennych witamin i minerałów zawartych w produktach.
- Gotowanie w małej ilości wody – nowoczesny i starannie przemyślany koncept garnków Philipiak zapewnia odpowiednią cyrkulację gorącej pary. Właśnie dlatego można użyć naprawdę bardzo mało wody. Efekt jest podobny, jak w przypadku gotowania na parze. Dania są zdrowe, pyszne, pachną smakowicie i nie tracą wartości odżywczych. Mięsa będą soczyste, warzywa jędrne, świeże, można zapomnieć o wygotowanych, jałowych w smaku potrawach. Warto również docenić, że zarówno gotowanie na parze, jak i w małej ilości wody, pozwala na ograniczenie soli, zachowujemy bowiem naturalne walory produktów, a dania nie smakują… wodą.
- Pieczenie – nowoczesne garnki ze stali chirurgicznej można także wykorzystać do pieczenia. Należy tylko odkręcić wcześniej uchwyty i termometry, które nie są odporne na bardzo wysokie temperatury w piekarniku. Warto wiedzieć, że w garnkach Philipiak upieczemy też bez piekarnika – są nawet specjalne naczynia do zapiekanek – Lasagnery czy Gęsiarki do mięsnych pieczeni
- Smażenie bez tłuszczu – konstrukcja naczyń Philipiak pozwala także na smażenie, przy którym wykorzystuje się tłuszcze naturalnie występujące w produktach. Taka obróbka jest zdrowsza i pozwala na zachowanie walorów smakowych i odżywczych.
Smacznie, ekonomicznie i ekologicznie
Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest gotowanie w systemie wieżowym. Jak przystało na garnki Philipiak przygotujemy potrawy zdrowe i smaczne, a jednocześnie oszczędzamy czas i pieniądze. Naczynia ustawia się jedno na drugim, na poszczególnych „poziomach” smażymy, gotujemy, dusimy, aby otrzymać pełnowartościowy posiłek składający się nawet z kilku dań. Gotujemy jednocześnie wszystkie składniki posiłku, co za tym idzie zużywamy mniej energii – czyli jest taniej i ekologicznie. Jak widać garnki Philipiak to naprawdę świetna inwestycja.
Zdrowo i smacznie – jak to jest możliwe…?
Wiemy już, jak zdrowo gotować, piec i smażyć w naczyniach Philipiak. Warto także dowiedzieć się jak to jest możliwe. Przede wszystkim firma oferuje garnki ze stali szlachetnej. Jest to materiał najwyższej jakości, czyli stal chromowo – niklowa CR-Ni 18/10. Naczynia produkuje się w technologii wielowarstwowego scalania dna ze ściankami, pod naciskiem 2 tys. ton. Zastosowanie stali chirurgicznej sprawia, że garnki są antyalergiczne, antybakteryjne i nie dochodzi do szkodliwych reakcji z pożywieniem, nawet w bardzo wysokich temperaturach. Gotowanie w garnkach Philipiak nie zmienia naturalnego smaku produktów, aromatu przypraw, ale także nie wpływa na jakość i zawartość składników mineralnych czy witamin. Grube dno to nie tylko solidny, wytrzymały garnek, ale także efektywne kumulowanie ciepła, co znacznie skraca czas przygotowania potraw. Dzięki temu gotuje się szybciej, taniej, zdrowo i smacznie. Garnki ze stali chirurgicznej z logo Philipiak mają także satynowane wnętrza. Poza eleganckim wzornictwem zapewnia to odporność na uszkodzenia, zarysowania i przedłuża trwałość naczyń.
Philipiak – nowoczesne technologie i dbałość o szczegóły
Wzornictwo, doskonałej jakości stal chirurgiczna i nowoczesna konstrukcja – to najistotniejsze walory garnków Philipiak. Warto docenić także dbałość o najdrobniejsze szczegóły i rozwiązania, które sprawią, że gotowanie będzie nie tylko zdrowe, ale także łatwe i przyjemne:
- Wielowarstwowe dno akutermiczne nagrzewa się szybko i równomiernie rozprowadza ciepło wewnątrz garnków i patelni. Dzięki temu potrawy przygotowuje się szybko, a więc ekonomicznie i zdrowo.
- Pokrywa skraplacz pary – przemyślana konstrukcja pokrywek zapewnia optymalne wykorzystanie cyklu parowania, skraplania i opadania wody. Właśnie dlatego w garnkach Philipiak szybko i efektywnie gotuje się na parze albo w małej ilości wody. Pokrywka ma też wiele praktycznych zastosowań – podstawiona pod naczynie i na naczynie zastąpi termos i podtrzyma temperaturę potrawy. Można ją także odłożyć na uchwyt, aby nie zachlapać kuchenki albo blatu.
- Wspomniane uchwyty to kolejny doskonały patent – są ergonomiczne, nie nagrzewają się dzięki zastosowaniu termoizolacyjnych materiałów, umożliwiają odkładanie pokrywy w różnych konfiguracjach.
- Termometr w uchwycie pokrywy pozwala kontrolować temperaturę w naczyniu. Co nam to daje? Nie trzeba zaglądać pod pokrywę, a co za tym idzie nie traci się pary niezbędnej do gotowania na parze czy w małej ilości wody. Unikniemy także przegrzania naczynia i oszczędzamy energię.
- Krawędzie garnków to kolejny przykład na wyjątkowo dbałość o każdy szczegół. Są odpowiednio wyprofilowane, gładkie, dzięki czemu bezpiecznie przelejemy zawartość garnka.
Wysoka jakość materiałów, nowoczesne procesy produkcyjne i wieloletnie doświadczenie pozwalają także na udzielenie wyjątkowej gwarancji – 25 lat na naczynia i 2 lata na termostaty oraz uchwyty.
Philipiak – więcej niż biznes
Marka Philipiak od początku nie nastawia się tylko na komercyjne sukcesy. Znana jest z promowania wielu prozdrowotnych inicjatyw i zaangażowania w działania społeczne. Warto docenić udział w projektach takich jak np. „Wyrzuć solniczkę”, „Zdrowa kuchnia przedszkolaka”, „Miss po pięćdziesiątce”. Ogromny wkład w promowanie zdrowego i smacznego sposobu odżywania mają też uczestnicy słynnych obiadów czwartkowych. Firma współpracuje również z organizacjami pożytku publicznego. Obecnie jest to promocja i finansowe wsparcie dla fundacji „Akogo?” i kliniki „Budzik”.
zdjęcia: philipiakmilano.pl