Karp – nie tylko od święta

Karp, ryba jadana głównie podczas świąt, nie musi wcale być jedynie wigilijnym daniem

Skuteczny i przyswajalny magnez z witaminą B6

Magne B6 – optymalne połączenie magnezu z witaminą B6.

Cukrzyca u kota – jedna z częstszych chorób endokrynologicznych

Cukrzyca, według obowiązującej definicji WHO, jest chorobą (a właściwie grupą chorób o złożonej etiologii) związaną z niedostatecznym wytwarzaniem i/lub działaniem insuliny oraz stanami hiperglikemii. Cukrzyca pierwotna obejmuje typy 1 oraz 2. U kotów stwierdza się, że jest to jedna z najczęściej występujących chorób endokrynologicznych. Co więcej, liczba zachorowań kociaków na cukrzycę stale wzrasta. W latach 60. i 70. ubiegłego wieku, odsetek kotów zmagających się z cukrzycą wynosił jeden przypadek na 1500. Lata 90. to już jeden przypadek zachorowania, na 250 kotów. Cukrzyca u kota staje się zatem dużym problemem dotyczącym całej populacji. Co powoduje cukrzycę u kota? Zaburzenia funkcjonowania trzustki

Domowe sposoby i skuteczny syrop na kaszel dla dzieci

Skuteczne sposoby oraz dobry syrop na kaszel dla dzieci to swoisty niezbędnik każdego rodzica

Kochamy kundelki!

Kochamy kundelki. Dla wielu osób to absolutnie bezdyskusyjne i prawdziwe stwierdzenie.

Vademecum rodzica – jak przewijać noworodka

Kiedy w grę wchodzi przewijanie noworodka, na początku pojawia się u rodziców obawa…

Biegunka u niemowlaka – elektrolity i probiotyki

Biegunka u niemowlaka niesie ryzyko odwodnienia, którego nigdy nie można lekceważyć.

Skuteczne leczenie i domowe sposoby na grypę

Dobrze zaopatrzona apteczka, domowe sposoby na grypę i przeziębienie oraz zdrowy rozsądek – to nasz jesienno – zimowy zestaw obowiązkowy

Smacznie, zdrowo, egzotycznie – pierś z kurczaka w sosie curry

Egzotyczny klasyk kulinarny, pierś z kurczaka w sosie curry – smacznie i zdrowo

Chrup orzechy na zdrowie!

Orzechy – najcenniejsze z bakalii, wyjątkowo wartościowe i smaczne.

Smaczne i zdrowe owoce morza – moje ulubione krewetki

Z jednej strony mam świadomość słuszności powiedzenia „Jesteś tym, co jesz”. Z drugiej zaś nie uśmiecha mi się wcale wielogodzinne gotowanie, pieczenie, smażenie i inne tego typu rozkosze. Stawiam na kuchnię zdrową, smaczną, ale prostą. Jednakże raz na jakiś czas nawet mi zdarzają się dania wymagające nieco więcej zaangażowania, a pretekstem często bywają bardzo przeze mnie lubiane owoce morza, ze szczególnym wskazanie na krewetki.

krewetki

Okazałe krewetki – samo zdrowie

Po krewetki warto sięgać
Jestem fanką kuchni śródziemnomorskiej, za smaki, aromaty, kolory, lekkość. I oczywiście za bogactwo przepisów z owocami morza. Krewetki może nie są szczególnie oryginalnym składnikiem, ale właśnie za to je cenię – są uniwersalne, smaczne i dają naprawdę szerokie pole do popisu. Nawet takim amatorom jak ja. Warto również wiedzieć, że te niepozorne skorupiaki są nie tylko delikatne i pyszne, ale także stanowią idealne źródło wielu cennych składników odżywczych. Krewetki to także bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka. Mimo niskiej zawartości tłuszczu zapewniają nam kwasy Omega 3, a także dostarczają solidne dawki witamin z grupy B oraz ważne minerały, jak selen, miedź, potas i fosfor. Jeśli dodam do tego, że są naprawdę niskokaloryczne i wręcz nieodzowne w zdrowych, zbilansowanych dietach, nie pozostaje nic innego jak tylko kupić dobre krewetki i troszkę poszaleć w kuchni.

Krewetki – to warto wiedzieć

smażone krewetki

Zdrowo i smacznie – krewetki w menu

W sklepach znajdziemy dziś różne rodzaje krewetek – najczęściej w postaci mrożonej albo świeże. Należy pamiętać, że krewetki świeże mają z reguły kolor jasno szary, natomiast mrożone, wcześniej wstępnie obgotowane, są zazwyczaj różowe. Kolor jest tu najlepszym kryterium oceny świeżości oraz jakości. Najchętniej sięgam po okazałe krewetki tygrysie, choć do wielu przystawek, sałatek, doskonałe są również krewetki koktajlowe.

paella

Nasza ulubiona paella

 

Paella z krewetkami
Z krewetek potrafię przygotować kilka naprawdę popisowych dań – od sałatek, przez krewetki grillowane po moją ulubioną paellę, która wymaga co prawda więcej pracy, ale warta jest każdej chwili spędzonej w kuchni. Na moją prawdziwie śródziemnomorską paellę składają się tak znakomite produkty jak chociażby różne owoce morza – krewetki, kałamarnice, omułki, można też dodać małże, co kto lubi. Oczywiście w przepisie nie może zabraknąć warzyw – fasolki szparagowej, czosnku, pomidorów. Niezbędny będzie szafran, papryka cytryna oraz oczywiście sól. Potrzebny będzie też dobry bulion rybny oraz ryż. Przygotowanie paelii wymaga trochę zabiegów, ubrudzimy kilka naczyń, ale aromaty i smak zawsze skutecznie przyciągają do mojej kuchni amatorów dobrego jedzenia.

Zdjęcia: shutterstock, allrecipes,pl, thedailymeal.net

About The Author

Reply