Żywienie niemowląt – jak przygotować mleko modyfikowane

Wybór odpowiedniej mieszanki i wiedza o tym, jak przygotować mleko modyfikowane, są bardzo ważne dla każdej młodej mamy

Grecja – doskonały pomysł na udany urlop

Greca to wymarzony i zawsze modny kierunek wyjazdów urlopowych i wycieczek krajoznawczych

Wiosenne przeziębienie u dzieci

Przeziębienie u dzieci nie jest stanem wyjątkowym, w okresie budowania odporności dzieci chorują nawet kilkanaście razy w ciągu roku

Motywy roślinne, ekologia i egzotyka we wnętrzach

Bardzo modne motywy roślinne mogą stanowić główny motyw, ale także efektowne dodatki, dekoracje, akcesoria.

zdobienie paznokci

Stemplowanie paznokci – jak zacząć?

Stemplowanie paznokci to jedna z najpopularniejszych obecnie metod ich zdobienia. Pozwala ona dość szybko i łatwo zamienić zwykły manicure w mało dzieło sztuki. I to bez czasochłonnego i wymagającego ręcznego malowania wzorów. Teraz wystarczy odbicie wzorów z płytek oraz przeniesienie ich na paznokci. I gotowe!

Jak zacząć biegać – oto jest pytanie…

Kluczowe znaczenie ma odpowiedź na pytanie – jak zacząć biegać tak, aby stało się to pasją, przyzwyczajeniem, czymś ważnym, a nawet niezbędnym.

Niebanalne buty na wiosnę

Wyobraźni projektantom nie brakuje i zapewniają nam prawdziwy diabelski młyn z butami

lampa do paznokci

Lampa LED do paznokci – jak dobrze wybrać?

Manicure żelowy i hybrydowy cieszy się dziś ogromną popularnością. I nie ma się co dziwić, jego wykonanie nie jest wcale skomplikowane, a pozwala na uzyskanie trwałego efektu, dzięki czemu paznokcie są bardzo zadbane i atrakcyjne.

Co na kaszel dla małego dziecka

Co na kaszel u najmłodszych pacjentów? Jak ulżyć i nie zakłócać mechanizmu samooczyszczania dróg oddechowych

Dlaczego smakuje nam kurczak w sosie kurkowym?

Często sięgam po przepisy na dania z drobiu, np. takie jak kurczak w sosie kurkowym.

Smaczne i zdrowe owoce morza – moje ulubione krewetki

Z jednej strony mam świadomość słuszności powiedzenia „Jesteś tym, co jesz”. Z drugiej zaś nie uśmiecha mi się wcale wielogodzinne gotowanie, pieczenie, smażenie i inne tego typu rozkosze. Stawiam na kuchnię zdrową, smaczną, ale prostą. Jednakże raz na jakiś czas nawet mi zdarzają się dania wymagające nieco więcej zaangażowania, a pretekstem często bywają bardzo przeze mnie lubiane owoce morza, ze szczególnym wskazanie na krewetki.

krewetki

Okazałe krewetki – samo zdrowie

Po krewetki warto sięgać
Jestem fanką kuchni śródziemnomorskiej, za smaki, aromaty, kolory, lekkość. I oczywiście za bogactwo przepisów z owocami morza. Krewetki może nie są szczególnie oryginalnym składnikiem, ale właśnie za to je cenię – są uniwersalne, smaczne i dają naprawdę szerokie pole do popisu. Nawet takim amatorom jak ja. Warto również wiedzieć, że te niepozorne skorupiaki są nie tylko delikatne i pyszne, ale także stanowią idealne źródło wielu cennych składników odżywczych. Krewetki to także bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka. Mimo niskiej zawartości tłuszczu zapewniają nam kwasy Omega 3, a także dostarczają solidne dawki witamin z grupy B oraz ważne minerały, jak selen, miedź, potas i fosfor. Jeśli dodam do tego, że są naprawdę niskokaloryczne i wręcz nieodzowne w zdrowych, zbilansowanych dietach, nie pozostaje nic innego jak tylko kupić dobre krewetki i troszkę poszaleć w kuchni.

Krewetki – to warto wiedzieć

smażone krewetki

Zdrowo i smacznie – krewetki w menu

W sklepach znajdziemy dziś różne rodzaje krewetek – najczęściej w postaci mrożonej albo świeże. Należy pamiętać, że krewetki świeże mają z reguły kolor jasno szary, natomiast mrożone, wcześniej wstępnie obgotowane, są zazwyczaj różowe. Kolor jest tu najlepszym kryterium oceny świeżości oraz jakości. Najchętniej sięgam po okazałe krewetki tygrysie, choć do wielu przystawek, sałatek, doskonałe są również krewetki koktajlowe.

paella

Nasza ulubiona paella

 

Paella z krewetkami
Z krewetek potrafię przygotować kilka naprawdę popisowych dań – od sałatek, przez krewetki grillowane po moją ulubioną paellę, która wymaga co prawda więcej pracy, ale warta jest każdej chwili spędzonej w kuchni. Na moją prawdziwie śródziemnomorską paellę składają się tak znakomite produkty jak chociażby różne owoce morza – krewetki, kałamarnice, omułki, można też dodać małże, co kto lubi. Oczywiście w przepisie nie może zabraknąć warzyw – fasolki szparagowej, czosnku, pomidorów. Niezbędny będzie szafran, papryka cytryna oraz oczywiście sól. Potrzebny będzie też dobry bulion rybny oraz ryż. Przygotowanie paelii wymaga trochę zabiegów, ubrudzimy kilka naczyń, ale aromaty i smak zawsze skutecznie przyciągają do mojej kuchni amatorów dobrego jedzenia.

Zdjęcia: shutterstock, allrecipes,pl, thedailymeal.net

About The Author

Reply