Pryszcze, zaskórniki, trądzik – to także „dorosły problem”

Trądzik u dorosłych nie jest wcale zjawiskiem marginalnym.

SuperOwoc! Czereśnie – słodko i zdrowo

Rozkoszując się smakiem czereśni warto wiedzieć, że mają one kompleksowy i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Wrzody żołądka – objawy, przyczyny, charakterystyka

Choroba wrzodowa żołądka i jej objawy dotyczą statystycznie od 5 do 10% populacji

Kleszcz łąkowy, psi, pospolity… wszystkie groźne!

Jak atakuje kleszcz, jakie są rodzaje (np. kleszcz psi, kleszcz łąkowy czy… obrzeżek gołębień).

Dlaczego warto przesiąść się na rower

Oszczędność, czasu, poznawanie okolicy, proekologiczna postawa i coś dla ciała i dla ducha – warto wsiąść na rower

Dlaczego warto jeść lody

Nie do końca wiemy czy lody są zdrowe czy nie, tuczą czy można jeść je w czasie diety

Latem pokaż zadbane, gładkie nogi

Nogi nie muszą być do samej szyi i idealnie zgrabne, ale na pewno powinny być zadbane i gładkie

Sezon na… alergiczny nieżyt nosa

Dla wielu osób bujnie rozkwitająca zieleń oznacza uciążliwe, przykre objawy, takie jak alergiczny nieżyt nosa

Jak dbać o włosy – letnie wyzwania

Co zrobić, żeby po udanych wakacjach nie wyglądać jak strach na wróble, jak dbać o włosy?

Cytrynowo i zdrowo, czyli dobry tran dla dzieci

Warto wiedzieć jaki tran wybrać, aby zaspokoić zapotrzebowanie młodego organizmu.

Smaczne i zdrowe owoce morza – moje ulubione krewetki

Z jednej strony mam świadomość słuszności powiedzenia „Jesteś tym, co jesz”. Z drugiej zaś nie uśmiecha mi się wcale wielogodzinne gotowanie, pieczenie, smażenie i inne tego typu rozkosze. Stawiam na kuchnię zdrową, smaczną, ale prostą. Jednakże raz na jakiś czas nawet mi zdarzają się dania wymagające nieco więcej zaangażowania, a pretekstem często bywają bardzo przeze mnie lubiane owoce morza, ze szczególnym wskazanie na krewetki.

krewetki

Okazałe krewetki – samo zdrowie

Po krewetki warto sięgać
Jestem fanką kuchni śródziemnomorskiej, za smaki, aromaty, kolory, lekkość. I oczywiście za bogactwo przepisów z owocami morza. Krewetki może nie są szczególnie oryginalnym składnikiem, ale właśnie za to je cenię – są uniwersalne, smaczne i dają naprawdę szerokie pole do popisu. Nawet takim amatorom jak ja. Warto również wiedzieć, że te niepozorne skorupiaki są nie tylko delikatne i pyszne, ale także stanowią idealne źródło wielu cennych składników odżywczych. Krewetki to także bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka. Mimo niskiej zawartości tłuszczu zapewniają nam kwasy Omega 3, a także dostarczają solidne dawki witamin z grupy B oraz ważne minerały, jak selen, miedź, potas i fosfor. Jeśli dodam do tego, że są naprawdę niskokaloryczne i wręcz nieodzowne w zdrowych, zbilansowanych dietach, nie pozostaje nic innego jak tylko kupić dobre krewetki i troszkę poszaleć w kuchni.

Krewetki – to warto wiedzieć

smażone krewetki

Zdrowo i smacznie – krewetki w menu

W sklepach znajdziemy dziś różne rodzaje krewetek – najczęściej w postaci mrożonej albo świeże. Należy pamiętać, że krewetki świeże mają z reguły kolor jasno szary, natomiast mrożone, wcześniej wstępnie obgotowane, są zazwyczaj różowe. Kolor jest tu najlepszym kryterium oceny świeżości oraz jakości. Najchętniej sięgam po okazałe krewetki tygrysie, choć do wielu przystawek, sałatek, doskonałe są również krewetki koktajlowe.

paella

Nasza ulubiona paella

 

Paella z krewetkami
Z krewetek potrafię przygotować kilka naprawdę popisowych dań – od sałatek, przez krewetki grillowane po moją ulubioną paellę, która wymaga co prawda więcej pracy, ale warta jest każdej chwili spędzonej w kuchni. Na moją prawdziwie śródziemnomorską paellę składają się tak znakomite produkty jak chociażby różne owoce morza – krewetki, kałamarnice, omułki, można też dodać małże, co kto lubi. Oczywiście w przepisie nie może zabraknąć warzyw – fasolki szparagowej, czosnku, pomidorów. Niezbędny będzie szafran, papryka cytryna oraz oczywiście sól. Potrzebny będzie też dobry bulion rybny oraz ryż. Przygotowanie paelii wymaga trochę zabiegów, ubrudzimy kilka naczyń, ale aromaty i smak zawsze skutecznie przyciągają do mojej kuchni amatorów dobrego jedzenia.

Zdjęcia: shutterstock, allrecipes,pl, thedailymeal.net

About The Author

Reply