Dobre tłuszcze, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Dobre tłuszcze zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Kostka brukowa – zalety i układanie

Wśród wielu zalet kostki brukowej na szczególną uwagę zasługują jej trwałość i wytrzymałość oraz walory estetyczne

poczdam

Studia zagranicą? Może uniwersytet i akademik w Poczdamie?

Kwestię zamieszkania na czas studiów rozwiązuje Basecamp – akademik w Poczdamie

Zapach idealny – jak wybrać perfumy?

Warto wiedzieć więcej o zapachach, o tym jak wybrać perfumy, jakie są ich rodzaje

Warto jeździć na łyżwach!

Jazda na łyżwach poprawia nie tylko kondycję czy figurę, ale także wpływa dobroczynnie na samopoczucie

Stłuszczenie wątroby – przyczyny, dieta i leczenie

Stłuszczenie wątroby występuje u ok. 20-25% Polaków, z czego 10-15% zmaga się niealkoholowym stłuszczeniem wątroby

Kurkuma – w kuchni, kosmetyczce i dla zdrowia

Kurkuma – od wieków ceniona za dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę

Łysienie androgenowe – specyfika, pielęgnacja

Podstawą pielęgnacji jest odpowiedni szampon do włosów wypadających.

Hipotonia – niedociśnienie też jest niebezpieczne dla zdrowia

Objawy hipotonii mogą być uciążliwe, niebezpieczne i utrudniają normalne funkcjonowanie

Prywatne akademiki w Łodzi – BaseCamp

Studenci wybierają nowoczesne, doskonale zaprojektowane prywatne akademiki w Łodzi

Zdrowie na talerzu – żywność ekologiczna

Zdrowe odżywianie, świadomość jak dieta wpływa na nasze zdrowie i potencjał. To zagadnienia bardzo ważne, interesujące i na czasie. Pisząc o dietach wegetariańskich wspomniałam co nieco o żywności ekologicznej. Co prawda nie są to pojęcia tożsame, ale w dużej mierze wegetarianie bazują dziś na produktach eko. Warto jednak wiedzieć, że również jedząc nabiał, wyroby mięsne, ryby, można odżywiać się naprawdę bio i ekologicznie.

żywność eko

Co warto wiedzieć o bio jedzeniu

Żywność ekologiczna – jak to się je
Na pewno warto wiedzieć co rozumiemy pod pojęciem żywności ekologicznej. Otóż będą to produkty żywnościowe otrzymywane metodami rolnictwa ekologicznego. W dużym skrócie chodzi tu eliminację nawozów sztucznych, pestycydów, hormonów wzrostu czy antybiotyków. Idea jest taka, aby dzięki temu stworzyć system zrównoważony ekologicznie, ekonomicznie i społecznie (wspierający wieś i rolnictwo). Warto docenić, że wraz ze wzrostem popytu i zainteresowania eko żywnością, wyraźnie widać też coraz większą podaż i konkurencję. Dzięki temu ekologiczne produkty żywnościowe są dziś nieco tańsze i znajdziemy je nawet w popularnych hipermarketach, sklepach osiedlowych. Nie brakuje także gastronomii z nastawieniem na eko smakołyki.

euroliść

Euroliść

Jakie są wymagania wobec żywności ekologicznej?

Ekożywność to dziś dość prestiżowe określenie, co przejawia się m.in. w tym, że musi być produkowana zgodnie z pewnymi zasadami i normami. Dzięki temu wyroby eko łatwo odróżnić, ponieważ posiadają widoczny, charakterystyczny znak, logo – euroliść. Przyjrzyjmy się zatem jakie warunki musi spełnić producent, aby mleko, przetwory, wędlina czy pieczywo mogły poszczycić się takim certyfikatem.
Przede wszystkim produkty są wytwarzane w środowisku naturalnym i bezpiecznym, bez użycia wszelkiego rodzaju syntetyków, modyfikacji genetycznych, sterydów i innych niezdrowych „wspomagaczy i przyspieszaczy”. Warto także pamiętać, że produkcja ekożywności nie może szkodzić środowisku.
Ekoprodukt musi spełniać jeszcze inne kryteria, takie jak chociażby nadzorowanie procesu wytwarzania, podejście energooszczędne. Składniki i produkt nie mogą być testowane na zwierzętach. Preferuje się opakowania do ponownego wykorzystania. Pamiętajmy także o tym, że co najmniej 95% składników żywności eko to produkty wytwarzane naturalnie.

wybór

Wybierajmy to, co naprawdę zdrowe

„Zdrowa żywność” niekoniecznie ekologiczna
Promując żywność eko warto zatrzymać się na chwilę przy pojęciu „zdrowej żywności”. Należy tu zachować daleko idącą ostrożność. O ile uzyskanie certyfikatu i statusu ekożywności wymaga zachowania ściśle określonych norm, o tyle tzw. zdrowa żywność bywa jedynie chwytliwym hasłem marketingowym. Oznacza to, że producent może nazwać swoje wyroby zdrowymi i bezpiecznymi, bez konieczności potwierdzania i udowadniania tego. A zatem kupujmy i jedzmy mądrze, świadomie i naprawdę zdrowo.


Zdjęcia: livegreen.org.pl, shutterstock, pinterest

About The Author

Reply