Żywienie niemowląt – jak przygotować mleko modyfikowane

Wybór odpowiedniej mieszanki i wiedza o tym, jak przygotować mleko modyfikowane, są bardzo ważne dla każdej młodej mamy

Grecja – doskonały pomysł na udany urlop

Greca to wymarzony i zawsze modny kierunek wyjazdów urlopowych i wycieczek krajoznawczych

Wiosenne przeziębienie u dzieci

Przeziębienie u dzieci nie jest stanem wyjątkowym, w okresie budowania odporności dzieci chorują nawet kilkanaście razy w ciągu roku

Motywy roślinne, ekologia i egzotyka we wnętrzach

Bardzo modne motywy roślinne mogą stanowić główny motyw, ale także efektowne dodatki, dekoracje, akcesoria.

zdobienie paznokci

Stemplowanie paznokci – jak zacząć?

Stemplowanie paznokci to jedna z najpopularniejszych obecnie metod ich zdobienia. Pozwala ona dość szybko i łatwo zamienić zwykły manicure w mało dzieło sztuki. I to bez czasochłonnego i wymagającego ręcznego malowania wzorów. Teraz wystarczy odbicie wzorów z płytek oraz przeniesienie ich na paznokci. I gotowe!

Jak zacząć biegać – oto jest pytanie…

Kluczowe znaczenie ma odpowiedź na pytanie – jak zacząć biegać tak, aby stało się to pasją, przyzwyczajeniem, czymś ważnym, a nawet niezbędnym.

Niebanalne buty na wiosnę

Wyobraźni projektantom nie brakuje i zapewniają nam prawdziwy diabelski młyn z butami

lampa do paznokci

Lampa LED do paznokci – jak dobrze wybrać?

Manicure żelowy i hybrydowy cieszy się dziś ogromną popularnością. I nie ma się co dziwić, jego wykonanie nie jest wcale skomplikowane, a pozwala na uzyskanie trwałego efektu, dzięki czemu paznokcie są bardzo zadbane i atrakcyjne.

Co na kaszel dla małego dziecka

Co na kaszel u najmłodszych pacjentów? Jak ulżyć i nie zakłócać mechanizmu samooczyszczania dróg oddechowych

Dlaczego smakuje nam kurczak w sosie kurkowym?

Często sięgam po przepisy na dania z drobiu, np. takie jak kurczak w sosie kurkowym.

Zdrowie na talerzu – żywność ekologiczna

Zdrowe odżywianie, świadomość jak dieta wpływa na nasze zdrowie i potencjał. To zagadnienia bardzo ważne, interesujące i na czasie. Pisząc o dietach wegetariańskich wspomniałam co nieco o żywności ekologicznej. Co prawda nie są to pojęcia tożsame, ale w dużej mierze wegetarianie bazują dziś na produktach eko. Warto jednak wiedzieć, że również jedząc nabiał, wyroby mięsne, ryby, można odżywiać się naprawdę bio i ekologicznie.

żywność eko

Co warto wiedzieć o bio jedzeniu

Żywność ekologiczna – jak to się je
Na pewno warto wiedzieć co rozumiemy pod pojęciem żywności ekologicznej. Otóż będą to produkty żywnościowe otrzymywane metodami rolnictwa ekologicznego. W dużym skrócie chodzi tu eliminację nawozów sztucznych, pestycydów, hormonów wzrostu czy antybiotyków. Idea jest taka, aby dzięki temu stworzyć system zrównoważony ekologicznie, ekonomicznie i społecznie (wspierający wieś i rolnictwo). Warto docenić, że wraz ze wzrostem popytu i zainteresowania eko żywnością, wyraźnie widać też coraz większą podaż i konkurencję. Dzięki temu ekologiczne produkty żywnościowe są dziś nieco tańsze i znajdziemy je nawet w popularnych hipermarketach, sklepach osiedlowych. Nie brakuje także gastronomii z nastawieniem na eko smakołyki.

euroliść

Euroliść

Jakie są wymagania wobec żywności ekologicznej?

Ekożywność to dziś dość prestiżowe określenie, co przejawia się m.in. w tym, że musi być produkowana zgodnie z pewnymi zasadami i normami. Dzięki temu wyroby eko łatwo odróżnić, ponieważ posiadają widoczny, charakterystyczny znak, logo – euroliść. Przyjrzyjmy się zatem jakie warunki musi spełnić producent, aby mleko, przetwory, wędlina czy pieczywo mogły poszczycić się takim certyfikatem.
Przede wszystkim produkty są wytwarzane w środowisku naturalnym i bezpiecznym, bez użycia wszelkiego rodzaju syntetyków, modyfikacji genetycznych, sterydów i innych niezdrowych „wspomagaczy i przyspieszaczy”. Warto także pamiętać, że produkcja ekożywności nie może szkodzić środowisku.
Ekoprodukt musi spełniać jeszcze inne kryteria, takie jak chociażby nadzorowanie procesu wytwarzania, podejście energooszczędne. Składniki i produkt nie mogą być testowane na zwierzętach. Preferuje się opakowania do ponownego wykorzystania. Pamiętajmy także o tym, że co najmniej 95% składników żywności eko to produkty wytwarzane naturalnie.

wybór

Wybierajmy to, co naprawdę zdrowe

„Zdrowa żywność” niekoniecznie ekologiczna
Promując żywność eko warto zatrzymać się na chwilę przy pojęciu „zdrowej żywności”. Należy tu zachować daleko idącą ostrożność. O ile uzyskanie certyfikatu i statusu ekożywności wymaga zachowania ściśle określonych norm, o tyle tzw. zdrowa żywność bywa jedynie chwytliwym hasłem marketingowym. Oznacza to, że producent może nazwać swoje wyroby zdrowymi i bezpiecznymi, bez konieczności potwierdzania i udowadniania tego. A zatem kupujmy i jedzmy mądrze, świadomie i naprawdę zdrowo.


Zdjęcia: livegreen.org.pl, shutterstock, pinterest

 

About The Author

Reply