Pomysł na Walentynki, czyli jak go zaskoczyć

Walentynki! Pomysł na idealny walentynkowy podarunek dla chłopaka to dopiero zadanie

Sprawdź aktualne oferty pracy w Holandii

Holandia pnie się stopniowo w górę, jeśli chodzi o ranking krajów, do których Polacy wyjeżdżają w celach zarobkowych.

Ne lekceważ objawów – ból z lewej strony brzucha

Kłucie w nadbrzuszu czy ból z lewej strony brzucha mogą świadczyć o zupełnie innym problemie zdrowotnym.

Naturalne sposoby na lepszą odporność

Naturalne, domowe i ogólnie dostępne sposoby na wzmocnienie układu odpornościowego

Karnawał 2018 – w co się bawić…?

Karnawał to czas zabawy, tańca, kolorowych maskarad, imprez. Polacy nie należą jednak do najbardziej szalonych imprezowiczów – statystyki informują, że ok. 2/3 ankietowanych spędza karnawałowe weekendy w domu (nie mylić z domówkami)…

Zaszalej z głową – fryzury na sylwestra i karnawał

Odpowiednie uczesanie to spora część sukcesu, jakim jest udana stylizacja na sylwestra

Fajne zabawy – czym zająć dziecko w domu

Odpowiedzi na pytanie czym zająć dziecko w domu, są na wagę złota

Dlaczego warto stosować dermokosmetyki

Po dermokosmetyki najlepiej wybrać się do dobrej drogerii albo do apteki, gdzie uzyskamy poradę w tym zakresie.

Świąteczne drzewko, tradycyjna choinka

Zarówno choinka, jak i to, co na niej wieszamy ma swoje znaczenie.

Kiedy pojawia się ból gardła przy przełykaniu

Objawem, na który chorzy uskarżają się najczęściej, jest ból gardła przy przełykaniu, będący pierwszym symptomem schorzeń na tle wirusowym, bakteryjnym

Zdrowie na talerzu – żywność ekologiczna

Zdrowe odżywianie, świadomość jak dieta wpływa na nasze zdrowie i potencjał. To zagadnienia bardzo ważne, interesujące i na czasie. Pisząc o dietach wegetariańskich wspomniałam co nieco o żywności ekologicznej. Co prawda nie są to pojęcia tożsame, ale w dużej mierze wegetarianie bazują dziś na produktach eko. Warto jednak wiedzieć, że również jedząc nabiał, wyroby mięsne, ryby, można odżywiać się naprawdę bio i ekologicznie.

żywność eko

Co warto wiedzieć o bio jedzeniu

Żywność ekologiczna – jak to się je
Na pewno warto wiedzieć co rozumiemy pod pojęciem żywności ekologicznej. Otóż będą to produkty żywnościowe otrzymywane metodami rolnictwa ekologicznego. W dużym skrócie chodzi tu eliminację nawozów sztucznych, pestycydów, hormonów wzrostu czy antybiotyków. Idea jest taka, aby dzięki temu stworzyć system zrównoważony ekologicznie, ekonomicznie i społecznie (wspierający wieś i rolnictwo). Warto docenić, że wraz ze wzrostem popytu i zainteresowania eko żywnością, wyraźnie widać też coraz większą podaż i konkurencję. Dzięki temu ekologiczne produkty żywnościowe są dziś nieco tańsze i znajdziemy je nawet w popularnych hipermarketach, sklepach osiedlowych. Nie brakuje także gastronomii z nastawieniem na eko smakołyki.

euroliść

Euroliść

Jakie są wymagania wobec żywności ekologicznej?

Ekożywność to dziś dość prestiżowe określenie, co przejawia się m.in. w tym, że musi być produkowana zgodnie z pewnymi zasadami i normami. Dzięki temu wyroby eko łatwo odróżnić, ponieważ posiadają widoczny, charakterystyczny znak, logo – euroliść. Przyjrzyjmy się zatem jakie warunki musi spełnić producent, aby mleko, przetwory, wędlina czy pieczywo mogły poszczycić się takim certyfikatem.
Przede wszystkim produkty są wytwarzane w środowisku naturalnym i bezpiecznym, bez użycia wszelkiego rodzaju syntetyków, modyfikacji genetycznych, sterydów i innych niezdrowych „wspomagaczy i przyspieszaczy”. Warto także pamiętać, że produkcja ekożywności nie może szkodzić środowisku.
Ekoprodukt musi spełniać jeszcze inne kryteria, takie jak chociażby nadzorowanie procesu wytwarzania, podejście energooszczędne. Składniki i produkt nie mogą być testowane na zwierzętach. Preferuje się opakowania do ponownego wykorzystania. Pamiętajmy także o tym, że co najmniej 95% składników żywności eko to produkty wytwarzane naturalnie.

wybór

Wybierajmy to, co naprawdę zdrowe

„Zdrowa żywność” niekoniecznie ekologiczna
Promując żywność eko warto zatrzymać się na chwilę przy pojęciu „zdrowej żywności”. Należy tu zachować daleko idącą ostrożność. O ile uzyskanie certyfikatu i statusu ekożywności wymaga zachowania ściśle określonych norm, o tyle tzw. zdrowa żywność bywa jedynie chwytliwym hasłem marketingowym. Oznacza to, że producent może nazwać swoje wyroby zdrowymi i bezpiecznymi, bez konieczności potwierdzania i udowadniania tego. A zatem kupujmy i jedzmy mądrze, świadomie i naprawdę zdrowo.


Zdjęcia: livegreen.org.pl, shutterstock, pinterest

 

About The Author

Reply