SuperOwoc! Czereśnie – słodko i zdrowo

Rozkoszując się smakiem czereśni warto wiedzieć, że mają one kompleksowy i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Wrzody żołądka – objawy, przyczyny, charakterystyka

Choroba wrzodowa żołądka i jej objawy dotyczą statystycznie od 5 do 10% populacji

Kleszcz łąkowy, psi, pospolity… wszystkie groźne!

Jak atakuje kleszcz, jakie są rodzaje (np. kleszcz psi, kleszcz łąkowy czy… obrzeżek gołębień).

Dlaczego warto przesiąść się na rower

Oszczędność, czasu, poznawanie okolicy, proekologiczna postawa i coś dla ciała i dla ducha – warto wsiąść na rower

Dlaczego warto jeść lody

Nie do końca wiemy czy lody są zdrowe czy nie, tuczą czy można jeść je w czasie diety

Latem pokaż zadbane, gładkie nogi

Nogi nie muszą być do samej szyi i idealnie zgrabne, ale na pewno powinny być zadbane i gładkie

Sezon na… alergiczny nieżyt nosa

Dla wielu osób bujnie rozkwitająca zieleń oznacza uciążliwe, przykre objawy, takie jak alergiczny nieżyt nosa

Jak dbać o włosy – letnie wyzwania

Co zrobić, żeby po udanych wakacjach nie wyglądać jak strach na wróble, jak dbać o włosy?

Cytrynowo i zdrowo, czyli dobry tran dla dzieci

Warto wiedzieć jaki tran wybrać, aby zaspokoić zapotrzebowanie młodego organizmu.

Skuteczne, nowoczesne i ergonomiczne myjki ciśnieniowe

Myjki ciśnieniowe Husqvarna są łatwe w obsłudze, a jednocześnie bardzo skuteczne

Zdrowie na talerzu – żywność ekologiczna

Zdrowe odżywianie, świadomość jak dieta wpływa na nasze zdrowie i potencjał. To zagadnienia bardzo ważne, interesujące i na czasie. Pisząc o dietach wegetariańskich wspomniałam co nieco o żywności ekologicznej. Co prawda nie są to pojęcia tożsame, ale w dużej mierze wegetarianie bazują dziś na produktach eko. Warto jednak wiedzieć, że również jedząc nabiał, wyroby mięsne, ryby, można odżywiać się naprawdę bio i ekologicznie.

żywność eko

Co warto wiedzieć o bio jedzeniu

Żywność ekologiczna – jak to się je
Na pewno warto wiedzieć co rozumiemy pod pojęciem żywności ekologicznej. Otóż będą to produkty żywnościowe otrzymywane metodami rolnictwa ekologicznego. W dużym skrócie chodzi tu eliminację nawozów sztucznych, pestycydów, hormonów wzrostu czy antybiotyków. Idea jest taka, aby dzięki temu stworzyć system zrównoważony ekologicznie, ekonomicznie i społecznie (wspierający wieś i rolnictwo). Warto docenić, że wraz ze wzrostem popytu i zainteresowania eko żywnością, wyraźnie widać też coraz większą podaż i konkurencję. Dzięki temu ekologiczne produkty żywnościowe są dziś nieco tańsze i znajdziemy je nawet w popularnych hipermarketach, sklepach osiedlowych. Nie brakuje także gastronomii z nastawieniem na eko smakołyki.

euroliść

Euroliść

Jakie są wymagania wobec żywności ekologicznej?

Ekożywność to dziś dość prestiżowe określenie, co przejawia się m.in. w tym, że musi być produkowana zgodnie z pewnymi zasadami i normami. Dzięki temu wyroby eko łatwo odróżnić, ponieważ posiadają widoczny, charakterystyczny znak, logo – euroliść. Przyjrzyjmy się zatem jakie warunki musi spełnić producent, aby mleko, przetwory, wędlina czy pieczywo mogły poszczycić się takim certyfikatem.
Przede wszystkim produkty są wytwarzane w środowisku naturalnym i bezpiecznym, bez użycia wszelkiego rodzaju syntetyków, modyfikacji genetycznych, sterydów i innych niezdrowych „wspomagaczy i przyspieszaczy”. Warto także pamiętać, że produkcja ekożywności nie może szkodzić środowisku.
Ekoprodukt musi spełniać jeszcze inne kryteria, takie jak chociażby nadzorowanie procesu wytwarzania, podejście energooszczędne. Składniki i produkt nie mogą być testowane na zwierzętach. Preferuje się opakowania do ponownego wykorzystania. Pamiętajmy także o tym, że co najmniej 95% składników żywności eko to produkty wytwarzane naturalnie.

wybór

Wybierajmy to, co naprawdę zdrowe

„Zdrowa żywność” niekoniecznie ekologiczna
Promując żywność eko warto zatrzymać się na chwilę przy pojęciu „zdrowej żywności”. Należy tu zachować daleko idącą ostrożność. O ile uzyskanie certyfikatu i statusu ekożywności wymaga zachowania ściśle określonych norm, o tyle tzw. zdrowa żywność bywa jedynie chwytliwym hasłem marketingowym. Oznacza to, że producent może nazwać swoje wyroby zdrowymi i bezpiecznymi, bez konieczności potwierdzania i udowadniania tego. A zatem kupujmy i jedzmy mądrze, świadomie i naprawdę zdrowo.


Zdjęcia: livegreen.org.pl, shutterstock, pinterest

 

About The Author

Reply