Jak się robi sushi – to wcale nie jest takie trudne

Jak się robi sushi? Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne.

Domowe sposoby na spierzchnięte usta

Spierzchnięte usta to częsty i niestety bolesny problem wielu pań

Awokado – jedz na zdrowie

Awokado zawiera stosunkowo niewiele cukrów prostych, jest natomiast bogate w… tłuszcze.

Bezsenność, kłopoty ze snem – co robić…?

Kłopoty ze snem to dziś dość powszechny problem, możemy mówić nawet o bezsenności.

Zadbaj o stopy zimą

Zimą stopy są traktowane ciężkimi, ciepłymi butami, grubymi skarpetkami, zapominamy o pielęgnacji

Profilaktyka i leczenie – sposoby na ból dziąseł

Warto znać sposoby na ból dziąseł, ale przede wszystkim jego przyczyny i metody zapobiegania.

Zamotana w szale

Szal stanowi jeden z istotniejszych elementów stylizacji, dodaje jej szyku lub jest awangardowy, oryginalny, niebanalny.

Witaminy w ciąży i w okresie karmienia piersią

Zbilansowana dieta oraz odpowiednia suplementacja mają zapewnić niezbędne składniki mineralne oraz witaminy w ciąży.

O rety przytyłam… czyli poświąteczny detoks

Poświąteczny detoks można zacząć od ożywczego koktajlu, który stymuluje metabolizm

Zrób to sam, czyli maseczki domowe

Domowe maseczki bazują głównie na tym, czego używamy w kuchni

Kleszcz łąkowy, psi, pospolity… wszystkie groźne!

Jak co roku i jak bumerang powraca temat kleszczy i zagrożeń, jakie niesie użądlenie przez te groźne insekty. Wiele pisze się o chorobach odkleszczowych, o tym jak zabezpieczać siebie i swoich czworonożnych przyjaciół. Bardzo istotne jest także poznanie wroga. Warto wiedzieć jak atakuje, jakie są rodzaje (np. kleszcz psi, kleszcz łąkowy czy… obrzeżek gołębień).

Kleszcze są groźne

Kleszcz kojarzy się słusznie z najgorszymi i budzącymi najwięcej lęku insektami. Zalicza się go bowiem do pajęczaków, a pająki lubi raczej wąskie grono „wielbicieli zwierzątek”. Mało tego – kleszcze należą do tej samej grupy co roztocza, czyli trudne do pokonania i groźne źródło alergenów. Nie da się ukryć, że jest to pasożyt i to bardzo niebezpieczny, ponieważ znakomicie adaptuje się do każdych warunków i potrafi przetrwać naprawdę długo w oczekiwaniu na żywiciela.

kleszcz

Kleszcze to groźne pajęczaki

Kleszcze to bardzo liczna „rodzina”

Warto wiedzieć, że na całym świecie występuje ok. 900 gatunków tych groźnych pajęczaków, z czego aż 19 można spotkać w różnych regionach naszego kraju. Główny podział, ze względu na budowę, obejmuje kleszcze twarde i miękkie. Jak łatwo się domyślić twarde okazy mają pancerz (scutum). Gatunki kleszczy twardych występują wszędzie poza obszarami arktycznymi. Zalicza się do nich kleszcze psie, kleszcze łąkowe, kleszcze pospolite oraz jeżowe. Miękkie osobniki nie maja pancerzyka, obszar ich występowania to głównie regiony tropikalne i subtropikalne. W Polsce „poluje” tylko obrzeżek gołębień, pasożytujący na ptactwie.

na dłoni

Jest wiele gatunków kleszczy

Anatomia i zwyczaje groźnych kleszczy

Jak przystało na pajęczaka kleszcz łąkowy, psi czy inny przedstawiciel, ma osiem odnóży, a jego budowa jest doskonałe zaprojektowanym aparatem do wyszukiwania ofiar i żerowania na nich. Kleszcz żywi się krwią i do tego celu służy mu perfekcyjny aparat żądlący. Bezwzględnie wbija się w skórę, a jego ślina zawiera środek znieczulający. Dlatego ofiara kleszcza nie ma pojęcia o ataku i o tym, że pasożyt wysysa z niej krew. Warto wiedzieć, że kleszcze mogą być przytwierdzone do żywiciela nawet przez dwa tygodnie! Kleszcz jest nie tylko doskonale przystosowany do bezwzględnego krwiopijstwa. Przetrwa praktycznie w każdym klimacie. Występujące w Polsce gatunki (np. kleszcz łąkowy, psi czy pospolity) uaktywniają się już przy kilkustopniowej temperaturze powyżej 0°C, a zatem przy łagodnej zimie mogą być groźne prawie przez cały rok. Pamiętajmy, że kleszcz szuka na ciele ofiary ciepłego, miękkiego miejsca. Dlatego tak ważna jest profilaktyka, ochrona, odpowiednia odzież.

Wiele cennych informacji na temat kleszczy można znaleźć tutaj.

miejsca

Kleszcze lubią miękkie i ciepłe miejsca

Zdjęcia: pixabay.com, kleszcze.info.pl

About The Author

Reply