Żywienie niemowląt – jak przygotować mleko modyfikowane

Wybór odpowiedniej mieszanki i wiedza o tym, jak przygotować mleko modyfikowane, są bardzo ważne dla każdej młodej mamy

Grecja – doskonały pomysł na udany urlop

Greca to wymarzony i zawsze modny kierunek wyjazdów urlopowych i wycieczek krajoznawczych

Wiosenne przeziębienie u dzieci

Przeziębienie u dzieci nie jest stanem wyjątkowym, w okresie budowania odporności dzieci chorują nawet kilkanaście razy w ciągu roku

Motywy roślinne, ekologia i egzotyka we wnętrzach

Bardzo modne motywy roślinne mogą stanowić główny motyw, ale także efektowne dodatki, dekoracje, akcesoria.

zdobienie paznokci

Stemplowanie paznokci – jak zacząć?

Stemplowanie paznokci to jedna z najpopularniejszych obecnie metod ich zdobienia. Pozwala ona dość szybko i łatwo zamienić zwykły manicure w mało dzieło sztuki. I to bez czasochłonnego i wymagającego ręcznego malowania wzorów. Teraz wystarczy odbicie wzorów z płytek oraz przeniesienie ich na paznokci. I gotowe!

Jak zacząć biegać – oto jest pytanie…

Kluczowe znaczenie ma odpowiedź na pytanie – jak zacząć biegać tak, aby stało się to pasją, przyzwyczajeniem, czymś ważnym, a nawet niezbędnym.

Niebanalne buty na wiosnę

Wyobraźni projektantom nie brakuje i zapewniają nam prawdziwy diabelski młyn z butami

lampa do paznokci

Lampa LED do paznokci – jak dobrze wybrać?

Manicure żelowy i hybrydowy cieszy się dziś ogromną popularnością. I nie ma się co dziwić, jego wykonanie nie jest wcale skomplikowane, a pozwala na uzyskanie trwałego efektu, dzięki czemu paznokcie są bardzo zadbane i atrakcyjne.

Co na kaszel dla małego dziecka

Co na kaszel u najmłodszych pacjentów? Jak ulżyć i nie zakłócać mechanizmu samooczyszczania dróg oddechowych

Dlaczego smakuje nam kurczak w sosie kurkowym?

Często sięgam po przepisy na dania z drobiu, np. takie jak kurczak w sosie kurkowym.

Żywność funkcjonalna – jak i z czym to się je

Jesteśmy coraz bardziej świadomi jak przekłada się nasza dieta na stan zdrowia, kondycję, samopoczucie, czyli szeroko rozumianą jakość życia. Wiele osób decyduje się na diety takie jak wegetarianizm czy nawet weganizm, a sklepy z żywnością ekologiczną cieszą się rosnącym zainteresowaniem. W ten trend doskonale wpisuje się również tzw. żywność funkcjonalna. Zapewne większość słyszała już to określenie, ale chyba nie każdy wie czym charakteryzuje się ten rodzaj produktów.

zywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna to coś więcej niż tylko odżywianie

Żywność funkcjonalna… w pigułce
Zgodnie z definicją żywność funkcjonalna poza podstawowym zadaniem, jakim jest odżywianie, ma również szerszy wpływ na nasz organizm, a konkretnie na którąś z jego funkcji (jedną albo kilka). Chodzi oczywiście o pozytywne działanie. Może być to wpływ psychologiczny albo fizjologiczny, polegający np. na działaniu:
• przeciwzapalnym,
• obniżającym poziom cholesterolu,
• wzmacniającym odporność,
• stymulującym przemianę materii,
• spowalniającym procesy starzenia i degeneracji,
• wspomagającym leczenie zespołu jelita drażliwego itp.
Nie chodzi tu jednak o żadne mikstury czy tytułowe pigułki. Z założenia żywność funkcjonalna musi przypominać standardowe, konwencjonalne produkty spożywcze, a jednocześnie wykazywać korzystne działanie po spożyciu zwyczajowych ilości. Można zatem powiedzieć, że jest to jedzenie z wartością dodaną. Zresztą na ogół żywność funkcjonalna powstaje poprzez dodanie jednego albo kilku składników bioaktywnych, których nie ma w produktach w naturalnej wersji.

tabletki

To nie tabletki czy inne mikstury…

Żywność funkcjonalna to także swoista ideologia, podejście do żywienia, którym interesuje się dziś cały świat. Ogromnym powodzeniem cieszy się w krajach wysoko rozwiniętych kulturach zachodnich. Warto jednak wiedzieć, że idea pochodzi z filozofii Wschodu, które nie rozdzielają pożywienia od lekarstwa. Nie bez powodu światowym liderem w dziedzinie produkcji żywności funkcjonalnej jest Japonia.

Jak działa żywność funkcjonalna
W myśl oficjalne definicji opublikowanej w raporcie FUFOSE (Nauka o Żywności Funkcjonalnej w Europie) z 1999 r., żywność może być uznana za funkcjonalną, jeżeli naukowo udowodniono jej korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad te, które wynikają z walorów odżywczych. Co za tym idzie jej systematyczne jedzenie powinno dawać wymierne rezultaty zdrowotne dla naszego organizmu. Jak to się dzieje? Otóż musi ona mieć w swoim składzie takie substancje i składniki naturalne, których pozytywny wpływ został udokumentowany. Właśnie dlatego w żywności funkcjonalnej (soki, przetwory, produkty zbożowe, nabiał itp.) znajdują się np.:
• błonnik pokarmowy,
• prebiotyki,
• poliole,
• aminokwasy, peptydy, białka,
• witaminy,
• składniki mineralne,
• wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
• cholina i lecytyna,
• probiotyki,
• substancje fitochemiczne.
W ten sposób żywność działa profilaktycznie, leczniczo, ochronnie i regenerująco.

musli

Żywność funkcjonalna może być wzbogacona np. błonnikiem, witaminami czy składnikami mineralnymi

Aby uzyskać takie efekty trzeba odpowiednio wzbogacić, skomponować funkcjonalne produkty spożywcze. Odbywa się to np. poprzez:
• dodanie witamin i związków mineralnych,
• usunięcie niekorzystnych związków,
• dodanie prebiotyków lub probiotyków,
• odpowiednie zestawienie i proporcje składników,
• nowy skład chemiczny produktów spożywczych,
• obniżanie wartości energetycznej.
Najczęściej spotykane produkty zaliczane do funkcjonalnych to żywność: z probiotykami, z dodatkiem kwasów omega-3, wzbogacona sterolami oraz produkty wysokobłonnikowe.

zakupy

Starannie wybierajmy produkty podczas zakupów

Oczywiście zalecana jest ostrożność przy zakupie tego rodzaju produktów. Producenci mogą bowiem zachwalać swoja ofertę na różne sposoby. Czytajmy zatem etykiety, skład, szukajmy certyfikatów i dokładnych opisów – jak działa dany produkt spożywczy i jakie korzyści ma nam przynieść.

Zdjęcia: shutterstock,  foodnavigator.com

About The Author

Reply