Pryszcze, zaskórniki, trądzik – to także „dorosły problem”

Trądzik u dorosłych nie jest wcale zjawiskiem marginalnym.

SuperOwoc! Czereśnie – słodko i zdrowo

Rozkoszując się smakiem czereśni warto wiedzieć, że mają one kompleksowy i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Wrzody żołądka – objawy, przyczyny, charakterystyka

Choroba wrzodowa żołądka i jej objawy dotyczą statystycznie od 5 do 10% populacji

Kleszcz łąkowy, psi, pospolity… wszystkie groźne!

Jak atakuje kleszcz, jakie są rodzaje (np. kleszcz psi, kleszcz łąkowy czy… obrzeżek gołębień).

Dlaczego warto przesiąść się na rower

Oszczędność, czasu, poznawanie okolicy, proekologiczna postawa i coś dla ciała i dla ducha – warto wsiąść na rower

Dlaczego warto jeść lody

Nie do końca wiemy czy lody są zdrowe czy nie, tuczą czy można jeść je w czasie diety

Latem pokaż zadbane, gładkie nogi

Nogi nie muszą być do samej szyi i idealnie zgrabne, ale na pewno powinny być zadbane i gładkie

Sezon na… alergiczny nieżyt nosa

Dla wielu osób bujnie rozkwitająca zieleń oznacza uciążliwe, przykre objawy, takie jak alergiczny nieżyt nosa

Jak dbać o włosy – letnie wyzwania

Co zrobić, żeby po udanych wakacjach nie wyglądać jak strach na wróble, jak dbać o włosy?

Cytrynowo i zdrowo, czyli dobry tran dla dzieci

Warto wiedzieć jaki tran wybrać, aby zaspokoić zapotrzebowanie młodego organizmu.

Bezglutenowe naleśniki gryczane

Nie jestem mistrzynią sztuk kulinarnych, ale staram się, aby nasza zdrowa kuchnia była też smaczna. Od niedawna w naszym menu goszczą absolutnie doskonałe naleśniki gryczane, których spróbowałam przypadkiem, podczas wizyty u znajomych, którzy z przyczyn zdrowotnych uskuteczniają naprawdę smaczne przepisy bezglutenowe.

gluten free

Kiedy stosuje się dietę bezglutenową

Kto stosuje dietę bezglutenową
O diecie bezglutenowej słyszy się coraz więcej i częściej, przede wszystkim dlatego, że u wielu osób diagnozuje się alergię na gluten albo celiaklię. Choć dieta jest praktycznie identyczna dla tych dwóch jednostek chorobowych, to zdecydowanie nie należy ich utożsamiać ze sobą. Alergia, jak wskazuje nazwa oznacza uczulenie na glutem zawarty w pokarmach, natomiast celiaklia to choroba o podłożu autoimmunologicznym i ma charakter przewlekły, co oznacza że dietę bezglutenową należy stosować już zawsze.

Zakazane i dozwolone w diecie bezglutenowej

maki

Mąki bezglutenowe – np. kukurydziana, gryczana, sojowa, z prosa

Dieta bezglutenowa to dieta eliminacyjna, z której należy wykluczyć białko – gluten. Występuje ono przede wszystkim w pszenicy, pszenżycie, życie, orkiszu oraz jęczmieniu. Można natomiast stosować mąkę kukurydzianą, gryczaną, ryżową, sojową, z prosa, amarantusa i komosy ryżowej. Pamiętajmy jednak o tym, żeby wybierać produkty z charakterystycznym znakiem przekreślonego kłosa, czyli certyfikowaną żywność bezglutenową. Niestety nawet pozornie bezpieczne mąki bezglutenowe mogą bowiem być skażone np. w trakcie mielenia albo przetwarzania.
Gluten może być również „ukryty” w niektórych produktach, ponieważ jest białkiem poprawiającym konsystencję różnych wyrobów. Chociażby takich jak wędliny, przetwory rybne, dania gotowe, garmaż, sosy, niektóre jogurty, lody, mrożone owoce i warzywa.

Nasze ulubione naleśniki

naleśniki

Gryczane naleśniki – palce lizać!

Tyle dowiedziałam się podczas wizyty u znajomych, zajadając się naprawdę doskonałymi naleśnikami z mąki gryczanej. Muszę przyznać, że smakują zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Wiem, bo skosztowałam naleśników z owocami, konfiturą oraz z wyśmienitym farszem ze szpinaku i fety. Oczywiście nie wyszłabym bez przepisu na tak doskonałe naleśniki ze zdrowej mąki o niskim indeksie glikemicznym. Mąka gryczana to także źródło magnezu, potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu i sodu. A zatem ideał w kuchni – zdrowo i smacznie.

Przepis na około 20 naleśników:
* 600 g mleka (plus ok. 100ml do dolania, ponieważ mąka gryczana chłonie więcej wody),
* 100 g wody gazowanej,
* 400 g mąki gryczanej,
* 5 jaj,
* 40 g oliwki,
* cukier puder, sól
W pierwszej kolejności mieszam jajka, mleko, oliwkę, cukier i sól, a następnie dodaję powoli po łyżce mąki oraz wodę, aż do uzyskania konsystencji rzadkiego ciasta. Tak przygotowaną masę odstawiam na około 30 minut. Następnie rozgrzewam patelnię i „symbolicznie” spryskuję ją olejem. Jeśli moje gryczane ciasto jest zbyt gęste dolewam dodatkowe mleko. Naleśniki gryczane smażę po jednej stronie aż wierzch będzie suchy, a po drugiej około 1-1,5 minuty. W zależności od apetytu i pory dnia podaję z ulubioną konfiturą, świeżymi owocami i miodem albo z wytrawnymi farszami – naszym faworytem jest nadzienie na bazie koziego sera oraz szpinaku
Smacznego!

Zdjęcia: Shutterstock, Pinterest

About The Author

Reply