Pyszne pasztety – na śniadanie i od święta

Parafrazując słowa poety możemy z dumą powiedzieć, że Polacy nie gęsi i swoje pasztety mają

Przygotuj włosy do zimy

Sezon jesienno – zimowy bywa największym wyzwaniem dla włosów

Fosfolipidy – dlaczego są tak ważne dla wątroby

Pojęcia takie jak hepatocyty, fosfolipidy czy też funkcje wątroby, powinny być nam znane.

Jesień w parku – dla zdrowia i dla zabawy

Jesienny park zamiast telewizora i komputera!

Chroń skórę, sięgnij po Iwostin Solecrin

Wielbiciele opalania powinni wiedzieć, że słońce to nie samo dobro, może negatywnie wpływać na skórę i zagrażać zdrowiu

Ekologiczna żywność – postaw na zdrowie

Jakie wymagania musi spełniać zdrowe jedzenie, aby można było uznać je za wartościową żywność ekologiczną

Zdrowie pupila – pełnowartościowe karmy dla psów

Odpowiednio dobrane pełnowartościowe karmy dla psów zapewnią im zdrowie, kondycję, odporność, energię, oczywiście będą im także smakować.

Odparzenia pieluszkowe – jak im zapobiec i jak je leczyć

Skóra niemowląt jest delikatna, a odparzenia pieluszkowe spędzają sen z powiek najbardziej troskliwym mamom

Kondycja, wymarzona sylwetka i… skakanka

Skakanka to nie tylko spalanie kalorii, skacząc systematycznie pracujemy nad całym ciałem

Trendy jesienne – dla każdego coś… nowego

Trendy na sezon jesienny są wyjątkowo interesujące, charakterne i różnorodne

Bezglutenowe naleśniki gryczane

Nie jestem mistrzynią sztuk kulinarnych, ale staram się, aby nasza zdrowa kuchnia była też smaczna. Od niedawna w naszym menu goszczą absolutnie doskonałe naleśniki gryczane, których spróbowałam przypadkiem, podczas wizyty u znajomych, którzy z przyczyn zdrowotnych uskuteczniają naprawdę smaczne przepisy bezglutenowe.

gluten free

Kiedy stosuje się dietę bezglutenową

Kto stosuje dietę bezglutenową
O diecie bezglutenowej słyszy się coraz więcej i częściej, przede wszystkim dlatego, że u wielu osób diagnozuje się alergię na gluten albo celiaklię. Choć dieta jest praktycznie identyczna dla tych dwóch jednostek chorobowych, to zdecydowanie nie należy ich utożsamiać ze sobą. Alergia, jak wskazuje nazwa oznacza uczulenie na glutem zawarty w pokarmach, natomiast celiaklia to choroba o podłożu autoimmunologicznym i ma charakter przewlekły, co oznacza że dietę bezglutenową należy stosować już zawsze.

Zakazane i dozwolone w diecie bezglutenowej

maki

Mąki bezglutenowe – np. kukurydziana, gryczana, sojowa, z prosa

Dieta bezglutenowa to dieta eliminacyjna, z której należy wykluczyć białko – gluten. Występuje ono przede wszystkim w pszenicy, pszenżycie, życie, orkiszu oraz jęczmieniu. Można natomiast stosować mąkę kukurydzianą, gryczaną, ryżową, sojową, z prosa, amarantusa i komosy ryżowej. Pamiętajmy jednak o tym, żeby wybierać produkty z charakterystycznym znakiem przekreślonego kłosa, czyli certyfikowaną żywność bezglutenową. Niestety nawet pozornie bezpieczne mąki bezglutenowe mogą bowiem być skażone np. w trakcie mielenia albo przetwarzania.
Gluten może być również „ukryty” w niektórych produktach, ponieważ jest białkiem poprawiającym konsystencję różnych wyrobów. Chociażby takich jak wędliny, przetwory rybne, dania gotowe, garmaż, sosy, niektóre jogurty, lody, mrożone owoce i warzywa.

Nasze ulubione naleśniki

naleśniki

Gryczane naleśniki – palce lizać!

Tyle dowiedziałam się podczas wizyty u znajomych, zajadając się naprawdę doskonałymi naleśnikami z mąki gryczanej. Muszę przyznać, że smakują zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Wiem, bo skosztowałam naleśników z owocami, konfiturą oraz z wyśmienitym farszem ze szpinaku i fety. Oczywiście nie wyszłabym bez przepisu na tak doskonałe naleśniki ze zdrowej mąki o niskim indeksie glikemicznym. Mąka gryczana to także źródło magnezu, potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu i sodu. A zatem ideał w kuchni – zdrowo i smacznie.

Przepis na około 20 naleśników:
* 600 g mleka (plus ok. 100ml do dolania, ponieważ mąka gryczana chłonie więcej wody),
* 100 g wody gazowanej,
* 400 g mąki gryczanej,
* 5 jaj,
* 40 g oliwki,
* cukier puder, sól
W pierwszej kolejności mieszam jajka, mleko, oliwkę, cukier i sól, a następnie dodaję powoli po łyżce mąki oraz wodę, aż do uzyskania konsystencji rzadkiego ciasta. Tak przygotowaną masę odstawiam na około 30 minut. Następnie rozgrzewam patelnię i „symbolicznie” spryskuję ją olejem. Jeśli moje gryczane ciasto jest zbyt gęste dolewam dodatkowe mleko. Naleśniki gryczane smażę po jednej stronie aż wierzch będzie suchy, a po drugiej około 1-1,5 minuty. W zależności od apetytu i pory dnia podaję z ulubioną konfiturą, świeżymi owocami i miodem albo z wytrawnymi farszami – naszym faworytem jest nadzienie na bazie koziego sera oraz szpinaku
Smacznego!

Zdjęcia: Shutterstock, Pinterest

About The Author

Reply