Żywienie niemowląt – jak przygotować mleko modyfikowane

Wybór odpowiedniej mieszanki i wiedza o tym, jak przygotować mleko modyfikowane, są bardzo ważne dla każdej młodej mamy

Grecja – doskonały pomysł na udany urlop

Greca to wymarzony i zawsze modny kierunek wyjazdów urlopowych i wycieczek krajoznawczych

Wiosenne przeziębienie u dzieci

Przeziębienie u dzieci nie jest stanem wyjątkowym, w okresie budowania odporności dzieci chorują nawet kilkanaście razy w ciągu roku

Motywy roślinne, ekologia i egzotyka we wnętrzach

Bardzo modne motywy roślinne mogą stanowić główny motyw, ale także efektowne dodatki, dekoracje, akcesoria.

zdobienie paznokci

Stemplowanie paznokci – jak zacząć?

Stemplowanie paznokci to jedna z najpopularniejszych obecnie metod ich zdobienia. Pozwala ona dość szybko i łatwo zamienić zwykły manicure w mało dzieło sztuki. I to bez czasochłonnego i wymagającego ręcznego malowania wzorów. Teraz wystarczy odbicie wzorów z płytek oraz przeniesienie ich na paznokci. I gotowe!

Jak zacząć biegać – oto jest pytanie…

Kluczowe znaczenie ma odpowiedź na pytanie – jak zacząć biegać tak, aby stało się to pasją, przyzwyczajeniem, czymś ważnym, a nawet niezbędnym.

Niebanalne buty na wiosnę

Wyobraźni projektantom nie brakuje i zapewniają nam prawdziwy diabelski młyn z butami

lampa do paznokci

Lampa LED do paznokci – jak dobrze wybrać?

Manicure żelowy i hybrydowy cieszy się dziś ogromną popularnością. I nie ma się co dziwić, jego wykonanie nie jest wcale skomplikowane, a pozwala na uzyskanie trwałego efektu, dzięki czemu paznokcie są bardzo zadbane i atrakcyjne.

Co na kaszel dla małego dziecka

Co na kaszel u najmłodszych pacjentów? Jak ulżyć i nie zakłócać mechanizmu samooczyszczania dróg oddechowych

Dlaczego smakuje nam kurczak w sosie kurkowym?

Często sięgam po przepisy na dania z drobiu, np. takie jak kurczak w sosie kurkowym.

Bezglutenowe naleśniki gryczane

Nie jestem mistrzynią sztuk kulinarnych, ale staram się, aby nasza zdrowa kuchnia była też smaczna. Od niedawna w naszym menu goszczą absolutnie doskonałe naleśniki gryczane, których spróbowałam przypadkiem, podczas wizyty u znajomych, którzy z przyczyn zdrowotnych uskuteczniają naprawdę smaczne przepisy bezglutenowe.

gluten free

Kiedy stosuje się dietę bezglutenową

Kto stosuje dietę bezglutenową
O diecie bezglutenowej słyszy się coraz więcej i częściej, przede wszystkim dlatego, że u wielu osób diagnozuje się alergię na gluten albo celiaklię. Choć dieta jest praktycznie identyczna dla tych dwóch jednostek chorobowych, to zdecydowanie nie należy ich utożsamiać ze sobą. Alergia, jak wskazuje nazwa oznacza uczulenie na glutem zawarty w pokarmach, natomiast celiaklia to choroba o podłożu autoimmunologicznym i ma charakter przewlekły, co oznacza że dietę bezglutenową należy stosować już zawsze.

Zakazane i dozwolone w diecie bezglutenowej

maki

Mąki bezglutenowe – np. kukurydziana, gryczana, sojowa, z prosa

Dieta bezglutenowa to dieta eliminacyjna, z której należy wykluczyć białko – gluten. Występuje ono przede wszystkim w pszenicy, pszenżycie, życie, orkiszu oraz jęczmieniu. Można natomiast stosować mąkę kukurydzianą, gryczaną, ryżową, sojową, z prosa, amarantusa i komosy ryżowej. Pamiętajmy jednak o tym, żeby wybierać produkty z charakterystycznym znakiem przekreślonego kłosa, czyli certyfikowaną żywność bezglutenową. Niestety nawet pozornie bezpieczne mąki bezglutenowe mogą bowiem być skażone np. w trakcie mielenia albo przetwarzania.
Gluten może być również „ukryty” w niektórych produktach, ponieważ jest białkiem poprawiającym konsystencję różnych wyrobów. Chociażby takich jak wędliny, przetwory rybne, dania gotowe, garmaż, sosy, niektóre jogurty, lody, mrożone owoce i warzywa.

Nasze ulubione naleśniki

naleśniki

Gryczane naleśniki – palce lizać!

Tyle dowiedziałam się podczas wizyty u znajomych, zajadając się naprawdę doskonałymi naleśnikami z mąki gryczanej. Muszę przyznać, że smakują zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Wiem, bo skosztowałam naleśników z owocami, konfiturą oraz z wyśmienitym farszem ze szpinaku i fety. Oczywiście nie wyszłabym bez przepisu na tak doskonałe naleśniki ze zdrowej mąki o niskim indeksie glikemicznym. Mąka gryczana to także źródło magnezu, potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu i sodu. A zatem ideał w kuchni – zdrowo i smacznie.

Przepis na około 20 naleśników:
* 600 g mleka (plus ok. 100ml do dolania, ponieważ mąka gryczana chłonie więcej wody),
* 100 g wody gazowanej,
* 400 g mąki gryczanej,
* 5 jaj,
* 40 g oliwki,
* cukier puder, sól
W pierwszej kolejności mieszam jajka, mleko, oliwkę, cukier i sól, a następnie dodaję powoli po łyżce mąki oraz wodę, aż do uzyskania konsystencji rzadkiego ciasta. Tak przygotowaną masę odstawiam na około 30 minut. Następnie rozgrzewam patelnię i „symbolicznie” spryskuję ją olejem. Jeśli moje gryczane ciasto jest zbyt gęste dolewam dodatkowe mleko. Naleśniki gryczane smażę po jednej stronie aż wierzch będzie suchy, a po drugiej około 1-1,5 minuty. W zależności od apetytu i pory dnia podaję z ulubioną konfiturą, świeżymi owocami i miodem albo z wytrawnymi farszami – naszym faworytem jest nadzienie na bazie koziego sera oraz szpinaku
Smacznego!

Zdjęcia: Shutterstock, Pinterest

About The Author

Reply