Pomysł na Walentynki, czyli jak go zaskoczyć

Walentynki! Pomysł na idealny walentynkowy podarunek dla chłopaka to dopiero zadanie

Sprawdź aktualne oferty pracy w Holandii

Holandia pnie się stopniowo w górę, jeśli chodzi o ranking krajów, do których Polacy wyjeżdżają w celach zarobkowych.

Ne lekceważ objawów – ból z lewej strony brzucha

Kłucie w nadbrzuszu czy ból z lewej strony brzucha mogą świadczyć o zupełnie innym problemie zdrowotnym.

Naturalne sposoby na lepszą odporność

Naturalne, domowe i ogólnie dostępne sposoby na wzmocnienie układu odpornościowego

Karnawał 2018 – w co się bawić…?

Karnawał to czas zabawy, tańca, kolorowych maskarad, imprez. Polacy nie należą jednak do najbardziej szalonych imprezowiczów – statystyki informują, że ok. 2/3 ankietowanych spędza karnawałowe weekendy w domu (nie mylić z domówkami)…

Zaszalej z głową – fryzury na sylwestra i karnawał

Odpowiednie uczesanie to spora część sukcesu, jakim jest udana stylizacja na sylwestra

Fajne zabawy – czym zająć dziecko w domu

Odpowiedzi na pytanie czym zająć dziecko w domu, są na wagę złota

Dlaczego warto stosować dermokosmetyki

Po dermokosmetyki najlepiej wybrać się do dobrej drogerii albo do apteki, gdzie uzyskamy poradę w tym zakresie.

Świąteczne drzewko, tradycyjna choinka

Zarówno choinka, jak i to, co na niej wieszamy ma swoje znaczenie.

Kiedy pojawia się ból gardła przy przełykaniu

Objawem, na który chorzy uskarżają się najczęściej, jest ból gardła przy przełykaniu, będący pierwszym symptomem schorzeń na tle wirusowym, bakteryjnym

Bezglutenowe naleśniki gryczane

Nie jestem mistrzynią sztuk kulinarnych, ale staram się, aby nasza zdrowa kuchnia była też smaczna. Od niedawna w naszym menu goszczą absolutnie doskonałe naleśniki gryczane, których spróbowałam przypadkiem, podczas wizyty u znajomych, którzy z przyczyn zdrowotnych uskuteczniają naprawdę smaczne przepisy bezglutenowe.

gluten free

Kiedy stosuje się dietę bezglutenową

Kto stosuje dietę bezglutenową
O diecie bezglutenowej słyszy się coraz więcej i częściej, przede wszystkim dlatego, że u wielu osób diagnozuje się alergię na gluten albo celiaklię. Choć dieta jest praktycznie identyczna dla tych dwóch jednostek chorobowych, to zdecydowanie nie należy ich utożsamiać ze sobą. Alergia, jak wskazuje nazwa oznacza uczulenie na glutem zawarty w pokarmach, natomiast celiaklia to choroba o podłożu autoimmunologicznym i ma charakter przewlekły, co oznacza że dietę bezglutenową należy stosować już zawsze.

Zakazane i dozwolone w diecie bezglutenowej

maki

Mąki bezglutenowe – np. kukurydziana, gryczana, sojowa, z prosa

Dieta bezglutenowa to dieta eliminacyjna, z której należy wykluczyć białko – gluten. Występuje ono przede wszystkim w pszenicy, pszenżycie, życie, orkiszu oraz jęczmieniu. Można natomiast stosować mąkę kukurydzianą, gryczaną, ryżową, sojową, z prosa, amarantusa i komosy ryżowej. Pamiętajmy jednak o tym, żeby wybierać produkty z charakterystycznym znakiem przekreślonego kłosa, czyli certyfikowaną żywność bezglutenową. Niestety nawet pozornie bezpieczne mąki bezglutenowe mogą bowiem być skażone np. w trakcie mielenia albo przetwarzania.
Gluten może być również „ukryty” w niektórych produktach, ponieważ jest białkiem poprawiającym konsystencję różnych wyrobów. Chociażby takich jak wędliny, przetwory rybne, dania gotowe, garmaż, sosy, niektóre jogurty, lody, mrożone owoce i warzywa.

Nasze ulubione naleśniki

naleśniki

Gryczane naleśniki – palce lizać!

Tyle dowiedziałam się podczas wizyty u znajomych, zajadając się naprawdę doskonałymi naleśnikami z mąki gryczanej. Muszę przyznać, że smakują zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Wiem, bo skosztowałam naleśników z owocami, konfiturą oraz z wyśmienitym farszem ze szpinaku i fety. Oczywiście nie wyszłabym bez przepisu na tak doskonałe naleśniki ze zdrowej mąki o niskim indeksie glikemicznym. Mąka gryczana to także źródło magnezu, potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu i sodu. A zatem ideał w kuchni – zdrowo i smacznie.

Przepis na około 20 naleśników:
* 600 g mleka (plus ok. 100ml do dolania, ponieważ mąka gryczana chłonie więcej wody),
* 100 g wody gazowanej,
* 400 g mąki gryczanej,
* 5 jaj,
* 40 g oliwki,
* cukier puder, sól
W pierwszej kolejności mieszam jajka, mleko, oliwkę, cukier i sól, a następnie dodaję powoli po łyżce mąki oraz wodę, aż do uzyskania konsystencji rzadkiego ciasta. Tak przygotowaną masę odstawiam na około 30 minut. Następnie rozgrzewam patelnię i „symbolicznie” spryskuję ją olejem. Jeśli moje gryczane ciasto jest zbyt gęste dolewam dodatkowe mleko. Naleśniki gryczane smażę po jednej stronie aż wierzch będzie suchy, a po drugiej około 1-1,5 minuty. W zależności od apetytu i pory dnia podaję z ulubioną konfiturą, świeżymi owocami i miodem albo z wytrawnymi farszami – naszym faworytem jest nadzienie na bazie koziego sera oraz szpinaku
Smacznego!

Zdjęcia: Shutterstock, Pinterest

About The Author

Reply