Proteza zębowa, czyli jak się cieszyć „trzecimi zębami”

Proteza zębowa ratuje życie towarzyskie, przywraca swobodny, szczery uśmiech, poprawia samopoczucie.

Kapelusze słomkowe – nieodzowny letni dodatek

W tym sezonie królują kapelusze, najczęściej słomkowe, są stylowe, piękne, nadają wyjątkowy charakter stylizacji

Pizza Hut w Gdyni

Pizza Hut to doskonały przykład dobrego jedzenia – odpowiada tym samym, wysokim standardom na całym świecie

Znamiona na skórze – to warto wiedzieć

Znamiona na skórze mogą być prawie niezauważalne albo stanowić problem dla ich posiadacza

Wybierz najlepiej przyswajalny magnez w tabletkach

Warto sięgać po skuteczne preparaty, najlepiej przyswajalny magnez w tabletkach

Pryszcze, zaskórniki, trądzik – to także „dorosły problem”

Trądzik u dorosłych nie jest wcale zjawiskiem marginalnym.

SuperOwoc! Czereśnie – słodko i zdrowo

Rozkoszując się smakiem czereśni warto wiedzieć, że mają one kompleksowy i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Wrzody żołądka – objawy, przyczyny, charakterystyka

Choroba wrzodowa żołądka i jej objawy dotyczą statystycznie od 5 do 10% populacji

Kleszcz łąkowy, psi, pospolity… wszystkie groźne!

Jak atakuje kleszcz, jakie są rodzaje (np. kleszcz psi, kleszcz łąkowy czy… obrzeżek gołębień).

Dlaczego warto przesiąść się na rower

Oszczędność, czasu, poznawanie okolicy, proekologiczna postawa i coś dla ciała i dla ducha – warto wsiąść na rower

Zdrowe jesienne warzywa i owoce

Całkiem niesłusznie wiele osób sądzi, że koniec lata to także pożegnanie z kolorowym jadłospisem, w którym królowały świeże i zdrowe jarzynki. Jesienią warto sięgnąć po sezonowe smakołyki, które także mają dobroczynny wpływ na siły obronne organizmu, a przy tym są bardzo smaczne.

warzywa

Jesiennie kolorowo i zdrowo

1. Za królową jesieni możemy uznać dynię – źródło witaminy A, B1, B2, C, PP, a także fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Zdrowe są również pestki z dyni.

zupa z dyni

Zupa z dyni

2. Bataty, czyli słodkie ziemniaki – bardzo bogate w zdrowy beta-karoten, witaminę C, zawierają też cenny błonnik, witaminę B6 i żelazo, potas, mangan, miedź.

batat

Słodkie bataty

3. Warzywa kapustne – rzepa, kapusta, jarmuż, kalafior, brukselka, brokuły – to gotowy zestaw na wiele pysznych dań. Dostarczają nam ditioltiny i indole, czyli mocne przeciwutleniacze o właściwościach przeciwnowotworowych. Odtruwają organizm, wzmacniają system odpornościowy, skutecznie walczą z przeziębieniami i grypą.

brokuły

Zielone zdrowie – brokuły

4. Żurawina – silny przeciwutleniacz (zawiera poliantocyjanidy), bogate źródło witaminy C, nieoceniona w leczeniu zapaleń pęcherza, redukuje zły cholesterol.

żurawina

Pełna witamin żurawina

5. Buraki – pomagają w leczeniu anemii, wzmacniają odporność, wskazane dla przyszłych mam. Alkalizują organizm (kwaszony sok z buraków).

burak

Swojskie buraki

6. Warzywa cebulowe – takie jak szczypiorek, por, cebula, szalotka, czosnek – odtruwają organizm, usuwają substancje rakotwórcze, działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie.

czosne cebula

Naturalne antybiotyki – cebula i czosnek

7. Fasole – wiele gatunków fasoli to również bogactwo smaków i kolorów. Bogate źródło białka, idealne dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Mają działanie antystresowe, antydepresyjne, zawierają błonnik, stabilizują ciśnienie.

fasola

Smacznie i zdrowo z fasolą

 

zdjęcia – shutterstock, iStock

About The Author

Reply