121-plus-google

Internetowa klinika – diagnoza i leki online

121.doc.com to świetnie zorganizowany system pomagania pacjentom. Wystarczy wybrać lek, aby przejść przez prosty, ale skuteczny system weryfikacji pacjenta.

owoce-pix

Jesienne przetwory na słodko – przysmaki z owoców

Jesienią na straganach królują wszelkie odmiany jabłek. Kupujemy śliwki o różnych rozmiarach, kolorach – słodkie i pyszne. Do tego prawdziwe polskie gruszki, najlepsze i soczyste. Napisałam już co nieco na temat warzyw, a przecież sezon jesienny to również owoce. W tym moje ulubione jabłka i węgierki. A zatem czas pochwalić się owocowymi rarytasami, którymi delektujemy się późną jesienią i zimą (o ile wystarczy zapasów…). Z bogatego zbioru przepisów na specjały od mojej mamy wybrałam te, które każdy może zrobić we własnym zakresie, a przy tym są doskonałe. Smakują na śniadanie, na deser, kolację, a nawet do dań obiadowych… Bazą są

jesienne-warz-doctoroz-com

Jesienne przetwory z warzyw

Większość z nas narzeka na jesień, bo pogoda nie taka, zimno, deszczowo, a dni coraz krótsze. Oczywiście jest w tym sporo racji. Polska złota jesień to na ogół kilka, czasem kilkanaście dni słonecznej pogody. A poza tym, wiadomo – szary listopad. Dla mnie jesień to nie tylko katar i zmarznięte stopy. To również idealny czas na domowe przetwory, które będą jak znalazł, kiedy zrobi się naprawdę zimno, śnieżnie lub deszczowo. Jesień to czas na przetwory Wczesna jesień przestawia nas mniej lub bardziej delikatnie na kiepską aurę i coraz mniej słońca. Dlatego co roku staramy się zamknąć to słońce w słoiku

folik-sh1

Warto wiedzieć jak ważny jest pierwszy tydzień ciąży

Świadome macierzyństwo powinno rozpocząć się zanim jeszcze przyszła mama zajdzie w ciążę. W idealnym świecie, gdyby wszystkie ciąże były planowane… Wówczas można przede wszystkim przygotować organizm do tak dużego wyzwania jakim są trzy trymestry oczekiwania na dziecko. Można także zadbać o maleństwo i mamę już od pierwszego tygodnia ciąży. Chociażby poprzez zdrową, zbilansowaną dietę, higieniczny tryb życia, unikanie zagrożeń oraz suplementację kwasu foliowego (np. preparat folik mama). Świadome podejście do macierzyństwa Dość często zdarza się tak, że w pierwszym okresie kobieta nawet nie wie, że doszło do zapłodnienia. Tymczasem pierwszy tydzień ciąży jest bardzo ważny, jednocześnie zarodek jest bardzo podatny

budzet-sh-3

Październik miesiącem oszczędzania. Zacznij już dziś!

Za moich czasów szkolnych październik był nazywany miesiącem oszczędzania. Nie wiem czy ta świecka tradycja nadal obowiązuje. Niemniej jednak uważam, że po ostatnim urlopowym miesiącu (wrześniu), przed jesienno – zimowymi zakupami i świętami, warto pomyśleć o podreperowaniu budżetu. Podzielę się zatem sposobami, z których część osobiście zastosowałam i muszę przyznać, że TO DZIAŁA! Trzeba stworzyć domowy budżet i mądrze nim zarządzać Jeśli chcemy zarządzać budżetem domowym, trzeba go najpierw… mieć. Oczywiście mamy jakieś środki, ale z reguły nie do końca je kontrolujemy, szczególnie w odległej perspektywie. Do zaprowadzenia ładu i dla skutecznej kontroli wystarczy arkusz kalkulacyjny i nawyk zbierania paragonów.

jesienne-2

Zdrowe jesienne warzywa i owoce

Całkiem niesłusznie wiele osób sądzi, że koniec lata to także pożegnanie z kolorowym jadłospisem, w którym królowały świeże i zdrowe jarzynki. Jesienią warto sięgnąć po sezonowe smakołyki, które także mają dobroczynny wpływ na siły obronne organizmu, a przy tym są bardzo smaczne. 1. Za królową jesieni możemy uznać dynię – źródło witaminy A, B1, B2, C, PP, a także fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Zdrowe są również pestki z dyni. 2. Bataty, czyli słodkie ziemniaki – bardzo bogate w zdrowy beta-karoten, witaminę C, zawierają też cenny błonnik, witaminę B6 i żelazo, potas, mangan, miedź. 3. Warzywa kapustne – rzepa,

tefal-s-1

Dlaczego kupiłam nowe żelazko

Czasem trudno jest pogodzić nasze chcieć z naszym móc. Poziom trudności wzrasta, kiedy owe „chcenia” pozornie się wykluczają… Tak jest z moją niechęcią do prasowania i silną potrzebą posiadania ładnych, wygładzonych ubrań. Przez długi czas myślałam, że to konflikt, w którym nie ma zwycięzców – albo męczę się okrutnie prasując albo z niechęcią sięgam po żelazko i mam niedoprasowane ubrania. Nie mówiąc już o przeświadczeniu mojej skądinąd miłej teściowej, że o żonie świadczy także to, jak wyprasowana jest koszula męża… Prasowanie to wyzwanie Cóż mi zatem pozostało? Jak we wstępie – zacisnąć zęby i prasować, prasować, prasować. Mogłam też machnąć

dieta2-s

Dieta dla niemowlaka – to warto wiedzieć!

Pisałam jakiś czas temu o tym, jak ważna jest dieta małego człowieka. Nie tylko w kontekście składników, wartości odżywczej, choć oczywiście jest to bardzo istotna kwestia. W ciekawych opracowaniach, do których się wtedy odniosłam, podobało mi się jednak to, że dieta dla niemowlaka to także kolejny bodziec do szeroko rozumianego rozwoju. Poza oczywistym poznawaniem nowych smaków czy konsystencji, uczy także samodzielności, wyrażania własnego zdania, a jednocześnie wzmacnia relacje rodzinne. Dieta dziecka i jej znaczenie w rozwoju Biorąc pod uwagę wiele ciekawych spostrzeżeń i porad zamieszczonych w opracowaniach dostępnych tutaj, warto podejść do rozszerzania diety dla niemowlaka rozsądnie. Oznacza to, że

depilator-3

Depilator świetlny to nie magia

Gładkie nogi bez zbędnego owłosienia to absolutne minimum kobiecych oczekiwań. Czasy dziś takie, że kobieta wręcz musi być dokładnie wydepilowana – nogi, pachy, obszar bikini na plażę. To estetyczne, a nawet społeczne wymaganie wobec piękniejszej płci. Dlatego istotą skutecznej depilacji jest dziś nie tylko kwestia uzyskania jedwabiście gładkiej łydki, ale także trwałość rezultatów i eliminacja problemów takich jak wrastające włoski. A to już zdecydowanie większe wyzwanie, któremu chcemy sprostać różnymi metodami i urządzeniami, np. takimi jak depilator świetlny. Depilacja światłem – jak to działa? Zabrzmiało magicznie i tajemniczo, ale metoda jest już znana i sprawdzona. Przy czym niegdyś była dostępna

dieta-sh2

Smaczna dieta na odporność

Kończy się lato, zaczyna się sezon na infekcje. Można powiedzieć, że to już pewna prawidłowość. Ale kto powiedział, że mamy przyjmować to za pewnik i poddać się jesiennej chandrze? Odporność na sezon jesienno – zimowy możemy stymulować, budować, wzmacniać na wiele sposobów. Na pewno jednym z kluczowych elementów jest tu odpowiednia dieta. Szczególnie, że im bardziej jesiennie, tym częściej mamy ochotę na kaloryczne i obfite posiłki. Oczywiście dieta na odporność powinna być syta i pożywna, ale niekoniecznie dzięki pączkom, frytkom czy za sprawą porcji sernika. Na dobry początek – śniadanie Bardzo istotnym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie, a kiedy

Dieta dla niemowlaka – to warto wiedzieć!

Pisałam jakiś czas temu o tym, jak ważna jest dieta małego człowieka. Nie tylko w kontekście składników, wartości odżywczej, choć oczywiście jest to bardzo istotna kwestia. W ciekawych opracowaniach, do których się wtedy odniosłam, podobało mi się jednak to, że dieta dla niemowlaka to także kolejny bodziec do szeroko rozumianego rozwoju. Poza oczywistym poznawaniem nowych smaków czy konsystencji, uczy także samodzielności, wyrażania własnego zdania, a jednocześnie wzmacnia relacje rodzinne.

dzieko pije mleko

Mleko przez długi czas stanowi podstawę diety

Dieta dziecka i jej znaczenie w rozwoju
Biorąc pod uwagę wiele ciekawych spostrzeżeń i porad zamieszczonych w opracowaniach dostępnych tutaj , warto podejść do rozszerzania diety dla niemowlaka rozsądnie. Oznacza to, że oczywiście trzeba znać zasady, wiedzieć kiedy dodać nowe produkty do menu. Należy przy tym zwracać uwagę na autonomię maluszka, coraz bardziej wyraźne manifestacje indywidualnych upodobań i preferencji smakowych.
Na pewno niezbędne będą podstawy, czyli wiedza o tym, jak i kiedy wprowadzać nowości do jadłospisu niemowlęcia. Pamiętajmy o tym, że zwlekanie i ograniczanie w tym zakresie może spowodować późniejsze problemy – opory dziecka przed nowymi posiłkami. Można tu mówić o pewnej prawidłowości, z którą trudno się nie zgodzić – im więcej nowych pokarmów wprowadzimy do diety dziecka przed 2 rokiem jego życia, tym mniejsze ryzyko związane ze wstrętem do jedzenia .

Rozszerzamy i wzbogacamy menu dziecka

dziecko je

Nowe smaki, konsystencje, kolory i…łyżeczka!

Przyjrzyjmy się bardziej szczegółowo schematowi rozszerzania diety niemowlęcia. Jak wiadomo wcześniej różnicuje się menu maluchów karmionych mlekiem modyfikowanym. W tym przypadku nowe produkty można wprowadzać już po 4 miesiącu. U dzieci karmionych tylko naturalnie ma to miejsce po pierwszym półroczu. Warto przy tym pamiętać, że dla maluszka jest to nie lada przygoda i wyzwanie. To nie tylko nowy smak, kolor, ale też inna niż mleko konsystencja. Obok smoczka z butelki czy matczynej piersi pojawia się także ŁYŻECZKA!
A zatem do rzeczy co i kiedy dajemy rozwijającym się maluchom?

Po 6 miesiącu dieta dla niemowlaka wzbogaca się o :
• bezglutenowe produkty zbożowe, takie jak kaszka (albo kleik) ryżowa lub kukurydziana (na mleku mamy lub mleku modyfikowanym),
• delikatne owoce i warzywa – jabłka, banany, brzoskwinie, marchewka, dynia, fasolka szparagowa, szpinak. Oczywiście podajemy je w postaci przecieru lub musu. Możemy kupić gotowe dania w słoiczkach albo podać owoce i warzywa domowej roboty,
• mięso – z kurczaka, indyka lub królika bez podrobów i wędlin. Można też podać ryby (najlepiej morskie) i żółtko jaj,
• glutenowe produkty zbożowe – lekkie kaszki pszenne lub owsiane, małe, mięciutkie kluseczki.
Oczywiście wszystko musi być dokładnie zmiksowane, a mleko nadal jest podstawową częścią dziecięcego menu

Kolejny etap zaczyna się w okolicach 8-12 miesiąca i trwa mniej więcej do 3 roku życia. A zatem jak łatwo się domyślić – będzie się wiele działo. Oczywiście nadal w diecie niemowlaka kluczową rolę odgrywa mleko, ale wprowadzamy pomału takie produkty jak twarożki, serki, jogurt. Menu malucha zaczyna coraz bardziej przypominać „dorosłe” jedzenie, szczególnie jeśli chodzi o schemat. Dziecko je 5 posiłków dziennie – śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację, a w menu pojawiają się m.in.:
• produkty zbożowe ze skrobią np. małe kluseczki, miękki ryż, kasze, ziemniaki,
• mięso i ryby – np. cielęcina, wieprzowina i wołowina,
• warzywa strączkowe, np. soczewica, groch, fasola, bób,
• surowe, starte owoce i warzywa,
• niektóre owoce egzotyczne – ananas, mango, kiwi – po 12 miesiącu życia,
• soczki owocowe dla dzieci,
• czekolada po 1. roku życia (hura!).
Zmiany dotyczą też konsystencji, stopniowo wprowadza się miękkie kawałeczki. Dietetycy przestrzegają przed uleganiem pokusie słodzenia i solenia potraw dla dzieci.

dziecko je z łyżeczki

Dziecko ciekawe świata i nowych smaków

Na etapie rozszerzania diety maluszka warto również brać pod uwagę tzw. neofobię pokarmową, która jest co prawda kłopotliwa, ale jest zjawiskiem powszechnie spotykanym. Chodzi oczywiście o niechęć do próbowania nowości, która występuje u wielu dzieci w okresie od 2 do 7 roku życia. Zastosowanie znajduje tu wspomniana wcześniej zasada – im więcej nowych pokarmów wprowadzimy do diety dziecka przed 2 rokiem jego życia, tym mniejsze ryzyko związane ze wstrętem do jedzenia. Przyzwyczajamy bowiem dziecko do nowości i różnych smaków oraz konsystencji.

Zdjęcia: shutterstock, today.com

About The Author

Reply


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.