Infekcja górnych dróg oddechowych i budowanie odporności

„Przechodzenie” infekcji to proces nabywania odporności na całe nastoletnie, młodzieńcze i dorosłe życie

Jesienią warto wiedzieć jak wzmocnić odporność

Odporność to zestaw mechanizmów, które uczestniczą w wytwarzaniu odpowiedzi immunologicznej.

Na zdrowie! Olej z rekina

Olej z rekina zawiera naturalne immunostymulatory – alkiloglicerole oraz skwalen.

Pierś z kurczaka w zdrowej i zbilansowanej diecie

Pierś z kurczaka dostarcza zaledwie 100 kcal w 100 gramowej porcji, podczas gdy 100 g wieprzowiny to aż 260 kcal

Tatuaż – moda, fanaberia, sposób na wyrażenie siebie

Tatuaże zdobią ciała kobiet i mężczyzn, mogą być niewielkie albo wręcz przeciwnie – spektakularne

Czy istnieją naprawdę skuteczne diety na odchudzanie?

Posty, diety eliminacyjne mogą być stosowane przez zdrowe osoby, a najlepiej skonsultować je z lekarzem lub dietetykiem.

Modne i kobiece – krótkie fryzury na jesień

Krótkie fryzury są nie tylko modne, ale przede wszystkim efektowne, kobiece i bardzo twarzowe

Botki i moje praktyczne spojrzenie na modę

Botki nosimy przez cały rok, a sezon jesienno – zimowy to prawdziwy festiwal botków

Jak dbać o wątrobę – dieta, profilaktyka, leczenie

Odpowiedzi na pytanie „jak dbać o wątrobę” powinien znać każdy.

Domino’s pizza w Krakowie smakuje wyśmienicie!

Jeśli pizza w Krakowie to tylko z Domino’s – przestrzega się tu najlepszych receptur charakterystycznych dla każdej pizzerii w tej sieci

Smaczna dieta na odporność

Kończy się lato, zaczyna się sezon na infekcje. Można powiedzieć, że to już pewna prawidłowość. Ale kto powiedział, że mamy przyjmować to za pewnik i poddać się jesiennej chandrze? Odporność na sezon jesienno – zimowy możemy stymulować, budować, wzmacniać na wiele sposobów. Na pewno jednym z kluczowych elementów jest tu odpowiednia dieta. Szczególnie, że im bardziej jesiennie, tym częściej mamy ochotę na kaloryczne i obfite posiłki. Oczywiście dieta na odporność powinna być syta i pożywna, ale niekoniecznie dzięki pączkom, frytkom czy za sprawą porcji sernika.

owoce i warzywa

Składniki jesiennej diety

Na dobry początek – śniadanie
Bardzo istotnym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie, a kiedy za oknem szarugi, słoty i zimne dni, pożywny pierwszy posiłek nabiera szczególnego znaczenia. Ograniczmy zatem szybkie, łatwe i przyjemne kanapki i poświęćmy śniadaniu nieco więcej czasu oraz uwagi. Najlepsze będzie ciepłe śniadanie, czyli zamiast musli i zimnego jogurtu zjadamy np. pożywną owsiankę. Oczywiście nie musi być to tylko ciepła zupa z płatkami owsianymi. Można sięgnąć po otręby i płatki z różnych zbóż. Dobrym pomysłem jest też kasza jaglana – zasadotwórcza, bogata w cenne witaminy B i E oraz minerały. Doskonałym dodatkiem do takich śniadań są owoce (suszone i świeże), orzechy, migdały, a także imbir, cynamon – rozgrzewają, chronią przed drobnoustrojami.
Jeśli komuś nie po drodze z takim „szkolnym” śniadaniem zawsze można przyrządzić sobie jajecznicę. Przy czym nie w wersji z pokaźną porcją bekonu, raczej skłaniamy się ku opcji beztłuszczowej. Do tego tosty z pełnoziarnistego pieczywa i voila! śniadanie gotowe.

owsianka

Owsianka – śniadaniowy przysmak

Królowa zupa w jesiennym menu
Jesienią na naszych stołach powinny królować zupy. Skłaniamy się zdecydowanie ku zupom gęstym, esencjonalnym, rozgrzewającym, choć prawdziwy rosół jest również mile widziany. Pamiętajmy – dieta na jesień ma rozgrzewać! Składników na jesienne zupy na pewno nie zabraknie – nieodzowne są warzywa korzeniowe. Sięgamy tradycyjnie po marchew, pietruszkę, seler, ale także korzystamy z aromatu porów, buraków, cebuli. Smak i konsystencję zup poprawią też soczewica, ciecierzyca, brokuły, cukinia, kalafior, fasola. Oczywiście jesienne zupy powinny zawierać także zdrową dynię – z dodatkiem imbiru smakuje wybornie, rozgrzewa i wzmacnia odporność. Przy takim zestawie warzyw uzyskamy zupy gęste, pożywne, możemy zrezygnować z zagęszczania mąką (zbędne kalorie). Nieodzownym dodatkiem są również zioła, przyprawy, które mają dobroczynny wpływa na nasz układ immunologiczny, a przy tym jak smakują! Sięgamy zatem po lubczyk, pieprz, chilli, goździk, imbir, cynamon itp.

dyniowa zupa

Dynia w zupie – jesienne zdrowie i smak

Dlaczego dieta jest tak ważna?
Być może pojawi się pytanie dlaczego menu ma tak istotny wpływ na nasza odporność. Przede wszystkim dlatego, że aż 80% komórek odpowiedzialnych za tzw. odpowiedź immunologiczną organizmu znajduje się w jelitach. A zatem musimy zapewnić organizmowi odpowiednią ilość i jakość składników odżywczych, witamin, minerałów. Na jesień zadbajmy o to, aby w diecie znalazły się:
• witamina D – utrzymuje układ odpornościowy w gotowości, a znajdziemy ją w tłustych rybach morskich, jajkach oraz żółtym serze,
• witamina C – niezbędna do produkcji glutationu, który jest najsilniejszym przeciwutleniaczem w organizmie. Jej bogatym źródłem są m.in. kiszona kapusta, szpinak, owoc dzikiej róży, jagody, owoce cytrusowe oraz kiwi,
• witamina A – stymuluje odporność. Zawierają ją np. marchew, kapusta, brokuły pomidory i papryka,
• witamina B – zawarta np. w fasoli, kiełkach, pestkach i orzechach,
• cenne minerały: cynk (w rybach i owocach morza, roślinach strączkowych, pestkach dyni oraz w jajkach i soi), selen (brokuły) i żelazo (przede wszystkim mięso).

danie

Danie na jesień – zdrowe ryby i warzywa

A zatem tuż przed nadejściem jesieni jedzmy mądrze, smacznie i na zdrowie!

Zdjęcia: shutterstock, healthyfoodspace.com, dailytimesgazette.com

About The Author

Reply