121-plus-google

Internetowa klinika – diagnoza i leki online

121.doc.com to świetnie zorganizowany system pomagania pacjentom. Wystarczy wybrać lek, aby przejść przez prosty, ale skuteczny system weryfikacji pacjenta.

owoce-pix

Jesienne przetwory na słodko – przysmaki z owoców

Jesienią na straganach królują wszelkie odmiany jabłek. Kupujemy śliwki o różnych rozmiarach, kolorach – słodkie i pyszne. Do tego prawdziwe polskie gruszki, najlepsze i soczyste. Napisałam już co nieco na temat warzyw, a przecież sezon jesienny to również owoce. W tym moje ulubione jabłka i węgierki. A zatem czas pochwalić się owocowymi rarytasami, którymi delektujemy się późną jesienią i zimą (o ile wystarczy zapasów…). Z bogatego zbioru przepisów na specjały od mojej mamy wybrałam te, które każdy może zrobić we własnym zakresie, a przy tym są doskonałe. Smakują na śniadanie, na deser, kolację, a nawet do dań obiadowych… Bazą są

jesienne-warz-doctoroz-com

Jesienne przetwory z warzyw

Większość z nas narzeka na jesień, bo pogoda nie taka, zimno, deszczowo, a dni coraz krótsze. Oczywiście jest w tym sporo racji. Polska złota jesień to na ogół kilka, czasem kilkanaście dni słonecznej pogody. A poza tym, wiadomo – szary listopad. Dla mnie jesień to nie tylko katar i zmarznięte stopy. To również idealny czas na domowe przetwory, które będą jak znalazł, kiedy zrobi się naprawdę zimno, śnieżnie lub deszczowo. Jesień to czas na przetwory Wczesna jesień przestawia nas mniej lub bardziej delikatnie na kiepską aurę i coraz mniej słońca. Dlatego co roku staramy się zamknąć to słońce w słoiku

folik-sh1

Warto wiedzieć jak ważny jest pierwszy tydzień ciąży

Świadome macierzyństwo powinno rozpocząć się zanim jeszcze przyszła mama zajdzie w ciążę. W idealnym świecie, gdyby wszystkie ciąże były planowane… Wówczas można przede wszystkim przygotować organizm do tak dużego wyzwania jakim są trzy trymestry oczekiwania na dziecko. Można także zadbać o maleństwo i mamę już od pierwszego tygodnia ciąży. Chociażby poprzez zdrową, zbilansowaną dietę, higieniczny tryb życia, unikanie zagrożeń oraz suplementację kwasu foliowego (np. preparat folik mama). Świadome podejście do macierzyństwa Dość często zdarza się tak, że w pierwszym okresie kobieta nawet nie wie, że doszło do zapłodnienia. Tymczasem pierwszy tydzień ciąży jest bardzo ważny, jednocześnie zarodek jest bardzo podatny

budzet-sh-3

Październik miesiącem oszczędzania. Zacznij już dziś!

Za moich czasów szkolnych październik był nazywany miesiącem oszczędzania. Nie wiem czy ta świecka tradycja nadal obowiązuje. Niemniej jednak uważam, że po ostatnim urlopowym miesiącu (wrześniu), przed jesienno – zimowymi zakupami i świętami, warto pomyśleć o podreperowaniu budżetu. Podzielę się zatem sposobami, z których część osobiście zastosowałam i muszę przyznać, że TO DZIAŁA! Trzeba stworzyć domowy budżet i mądrze nim zarządzać Jeśli chcemy zarządzać budżetem domowym, trzeba go najpierw… mieć. Oczywiście mamy jakieś środki, ale z reguły nie do końca je kontrolujemy, szczególnie w odległej perspektywie. Do zaprowadzenia ładu i dla skutecznej kontroli wystarczy arkusz kalkulacyjny i nawyk zbierania paragonów.

jesienne-2

Zdrowe jesienne warzywa i owoce

Całkiem niesłusznie wiele osób sądzi, że koniec lata to także pożegnanie z kolorowym jadłospisem, w którym królowały świeże i zdrowe jarzynki. Jesienią warto sięgnąć po sezonowe smakołyki, które także mają dobroczynny wpływ na siły obronne organizmu, a przy tym są bardzo smaczne. 1. Za królową jesieni możemy uznać dynię – źródło witaminy A, B1, B2, C, PP, a także fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Zdrowe są również pestki z dyni. 2. Bataty, czyli słodkie ziemniaki – bardzo bogate w zdrowy beta-karoten, witaminę C, zawierają też cenny błonnik, witaminę B6 i żelazo, potas, mangan, miedź. 3. Warzywa kapustne – rzepa,

tefal-s-1

Dlaczego kupiłam nowe żelazko

Czasem trudno jest pogodzić nasze chcieć z naszym móc. Poziom trudności wzrasta, kiedy owe „chcenia” pozornie się wykluczają… Tak jest z moją niechęcią do prasowania i silną potrzebą posiadania ładnych, wygładzonych ubrań. Przez długi czas myślałam, że to konflikt, w którym nie ma zwycięzców – albo męczę się okrutnie prasując albo z niechęcią sięgam po żelazko i mam niedoprasowane ubrania. Nie mówiąc już o przeświadczeniu mojej skądinąd miłej teściowej, że o żonie świadczy także to, jak wyprasowana jest koszula męża… Prasowanie to wyzwanie Cóż mi zatem pozostało? Jak we wstępie – zacisnąć zęby i prasować, prasować, prasować. Mogłam też machnąć

dieta2-s

Dieta dla niemowlaka – to warto wiedzieć!

Pisałam jakiś czas temu o tym, jak ważna jest dieta małego człowieka. Nie tylko w kontekście składników, wartości odżywczej, choć oczywiście jest to bardzo istotna kwestia. W ciekawych opracowaniach, do których się wtedy odniosłam, podobało mi się jednak to, że dieta dla niemowlaka to także kolejny bodziec do szeroko rozumianego rozwoju. Poza oczywistym poznawaniem nowych smaków czy konsystencji, uczy także samodzielności, wyrażania własnego zdania, a jednocześnie wzmacnia relacje rodzinne. Dieta dziecka i jej znaczenie w rozwoju Biorąc pod uwagę wiele ciekawych spostrzeżeń i porad zamieszczonych w opracowaniach dostępnych tutaj, warto podejść do rozszerzania diety dla niemowlaka rozsądnie. Oznacza to, że

depilator-3

Depilator świetlny to nie magia

Gładkie nogi bez zbędnego owłosienia to absolutne minimum kobiecych oczekiwań. Czasy dziś takie, że kobieta wręcz musi być dokładnie wydepilowana – nogi, pachy, obszar bikini na plażę. To estetyczne, a nawet społeczne wymaganie wobec piękniejszej płci. Dlatego istotą skutecznej depilacji jest dziś nie tylko kwestia uzyskania jedwabiście gładkiej łydki, ale także trwałość rezultatów i eliminacja problemów takich jak wrastające włoski. A to już zdecydowanie większe wyzwanie, któremu chcemy sprostać różnymi metodami i urządzeniami, np. takimi jak depilator świetlny. Depilacja światłem – jak to działa? Zabrzmiało magicznie i tajemniczo, ale metoda jest już znana i sprawdzona. Przy czym niegdyś była dostępna

dieta-sh2

Smaczna dieta na odporność

Kończy się lato, zaczyna się sezon na infekcje. Można powiedzieć, że to już pewna prawidłowość. Ale kto powiedział, że mamy przyjmować to za pewnik i poddać się jesiennej chandrze? Odporność na sezon jesienno – zimowy możemy stymulować, budować, wzmacniać na wiele sposobów. Na pewno jednym z kluczowych elementów jest tu odpowiednia dieta. Szczególnie, że im bardziej jesiennie, tym częściej mamy ochotę na kaloryczne i obfite posiłki. Oczywiście dieta na odporność powinna być syta i pożywna, ale niekoniecznie dzięki pączkom, frytkom czy za sprawą porcji sernika. Na dobry początek – śniadanie Bardzo istotnym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie, a kiedy

Smaczna dieta na odporność

Kończy się lato, zaczyna się sezon na infekcje. Można powiedzieć, że to już pewna prawidłowość. Ale kto powiedział, że mamy przyjmować to za pewnik i poddać się jesiennej chandrze? Odporność na sezon jesienno – zimowy możemy stymulować, budować, wzmacniać na wiele sposobów. Na pewno jednym z kluczowych elementów jest tu odpowiednia dieta. Szczególnie, że im bardziej jesiennie, tym częściej mamy ochotę na kaloryczne i obfite posiłki. Oczywiście dieta na odporność powinna być syta i pożywna, ale niekoniecznie dzięki pączkom, frytkom czy za sprawą porcji sernika.

owoce i warzywa

Składniki jesiennej diety

Na dobry początek – śniadanie
Bardzo istotnym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie, a kiedy za oknem szarugi, słoty i zimne dni, pożywny pierwszy posiłek nabiera szczególnego znaczenia. Ograniczmy zatem szybkie, łatwe i przyjemne kanapki i poświęćmy śniadaniu nieco więcej czasu oraz uwagi. Najlepsze będzie ciepłe śniadanie, czyli zamiast musli i zimnego jogurtu zjadamy np. pożywną owsiankę. Oczywiście nie musi być to tylko ciepła zupa z płatkami owsianymi. Można sięgnąć po otręby i płatki z różnych zbóż. Dobrym pomysłem jest też kasza jaglana – zasadotwórcza, bogata w cenne witaminy B i E oraz minerały. Doskonałym dodatkiem do takich śniadań są owoce (suszone i świeże), orzechy, migdały, a także imbir, cynamon – rozgrzewają, chronią przed drobnoustrojami.
Jeśli komuś nie po drodze z takim „szkolnym” śniadaniem zawsze można przyrządzić sobie jajecznicę. Przy czym nie w wersji z pokaźną porcją bekonu, raczej skłaniamy się ku opcji beztłuszczowej. Do tego tosty z pełnoziarnistego pieczywa i voila! śniadanie gotowe.

owsianka

Owsianka – śniadaniowy przysmak

Królowa zupa w jesiennym menu
Jesienią na naszych stołach powinny królować zupy. Skłaniamy się zdecydowanie ku zupom gęstym, esencjonalnym, rozgrzewającym, choć prawdziwy rosół jest również mile widziany. Pamiętajmy – dieta na jesień ma rozgrzewać! Składników na jesienne zupy na pewno nie zabraknie – nieodzowne są warzywa korzeniowe. Sięgamy tradycyjnie po marchew, pietruszkę, seler, ale także korzystamy z aromatu porów, buraków, cebuli. Smak i konsystencję zup poprawią też soczewica, ciecierzyca, brokuły, cukinia, kalafior, fasola. Oczywiście jesienne zupy powinny zawierać także zdrową dynię – z dodatkiem imbiru smakuje wybornie, rozgrzewa i wzmacnia odporność. Przy takim zestawie warzyw uzyskamy zupy gęste, pożywne, możemy zrezygnować z zagęszczania mąką (zbędne kalorie). Nieodzownym dodatkiem są również zioła, przyprawy, które mają dobroczynny wpływa na nasz układ immunologiczny, a przy tym jak smakują! Sięgamy zatem po lubczyk, pieprz, chilli, goździk, imbir, cynamon itp.

dyniowa zupa

Dynia w zupie – jesienne zdrowie i smak

Dlaczego dieta jest tak ważna?
Być może pojawi się pytanie dlaczego menu ma tak istotny wpływ na nasza odporność. Przede wszystkim dlatego, że aż 80% komórek odpowiedzialnych za tzw. odpowiedź immunologiczną organizmu znajduje się w jelitach. A zatem musimy zapewnić organizmowi odpowiednią ilość i jakość składników odżywczych, witamin, minerałów. Na jesień zadbajmy o to, aby w diecie znalazły się:
• witamina D – utrzymuje układ odpornościowy w gotowości, a znajdziemy ją w tłustych rybach morskich, jajkach oraz żółtym serze,
• witamina C – niezbędna do produkcji glutationu, który jest najsilniejszym przeciwutleniaczem w organizmie. Jej bogatym źródłem są m.in. kiszona kapusta, szpinak, owoc dzikiej róży, jagody, owoce cytrusowe oraz kiwi,
• witamina A – stymuluje odporność. Zawierają ją np. marchew, kapusta, brokuły pomidory i papryka,
• witamina B – zawarta np. w fasoli, kiełkach, pestkach i orzechach,
• cenne minerały: cynk (w rybach i owocach morza, roślinach strączkowych, pestkach dyni oraz w jajkach i soi), selen (brokuły) i żelazo (przede wszystkim mięso).

danie

Danie na jesień – zdrowe ryby i warzywa

A zatem tuż przed nadejściem jesieni jedzmy mądrze, smacznie i na zdrowie!

Zdjęcia: shutterstock, healthyfoodspace.com, dailytimesgazette.com

About The Author

Reply


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.