Żywienie niemowląt – jak przygotować mleko modyfikowane

Wybór odpowiedniej mieszanki i wiedza o tym, jak przygotować mleko modyfikowane, są bardzo ważne dla każdej młodej mamy

Grecja – doskonały pomysł na udany urlop

Greca to wymarzony i zawsze modny kierunek wyjazdów urlopowych i wycieczek krajoznawczych

Wiosenne przeziębienie u dzieci

Przeziębienie u dzieci nie jest stanem wyjątkowym, w okresie budowania odporności dzieci chorują nawet kilkanaście razy w ciągu roku

Motywy roślinne, ekologia i egzotyka we wnętrzach

Bardzo modne motywy roślinne mogą stanowić główny motyw, ale także efektowne dodatki, dekoracje, akcesoria.

zdobienie paznokci

Stemplowanie paznokci – jak zacząć?

Stemplowanie paznokci to jedna z najpopularniejszych obecnie metod ich zdobienia. Pozwala ona dość szybko i łatwo zamienić zwykły manicure w mało dzieło sztuki. I to bez czasochłonnego i wymagającego ręcznego malowania wzorów. Teraz wystarczy odbicie wzorów z płytek oraz przeniesienie ich na paznokci. I gotowe!

Jak zacząć biegać – oto jest pytanie…

Kluczowe znaczenie ma odpowiedź na pytanie – jak zacząć biegać tak, aby stało się to pasją, przyzwyczajeniem, czymś ważnym, a nawet niezbędnym.

Niebanalne buty na wiosnę

Wyobraźni projektantom nie brakuje i zapewniają nam prawdziwy diabelski młyn z butami

lampa do paznokci

Lampa LED do paznokci – jak dobrze wybrać?

Manicure żelowy i hybrydowy cieszy się dziś ogromną popularnością. I nie ma się co dziwić, jego wykonanie nie jest wcale skomplikowane, a pozwala na uzyskanie trwałego efektu, dzięki czemu paznokcie są bardzo zadbane i atrakcyjne.

Co na kaszel dla małego dziecka

Co na kaszel u najmłodszych pacjentów? Jak ulżyć i nie zakłócać mechanizmu samooczyszczania dróg oddechowych

Dlaczego smakuje nam kurczak w sosie kurkowym?

Często sięgam po przepisy na dania z drobiu, np. takie jak kurczak w sosie kurkowym.

Jesienne przetwory z warzyw

Większość z nas narzeka na jesień, bo pogoda nie taka, zimno, deszczowo, a dni coraz krótsze. Oczywiście jest w tym sporo racji. Polska złota jesień to na ogół kilka, czasem kilkanaście dni słonecznej pogody. A poza tym, wiadomo – szary listopad. Dla mnie jesień to nie tylko katar i zmarznięte stopy. To również idealny czas na domowe przetwory, które będą jak znalazł, kiedy zrobi się naprawdę zimno, śnieżnie lub deszczowo.

Jesień to czas na przetwory
Wczesna jesień przestawia nas mniej lub bardziej delikatnie na kiepską aurę i coraz mniej słońca. Dlatego co roku staramy się zamknąć to słońce w słoiku i cieszyć się nim w listopadzie, grudniu czy styczniu. Wrzesień, październik to czas, kiedy na straganach królują moje ulubione warzywa i owoce. Jest kolorowo i smacznie za sprawą różnych odmian jabłek, śliwek, gruszek. Oko i podniebienie cieszą pomidory, ogórki, cukinie, papryka. To czas, kiedy wyciągam zapiski, które wręczyła mi (i co roku uzupełnia) moja mama i gotuję, smażę, mieszam, napełniam słoiki i nie mogę doczekać się, kiedy skosztujemy naszych domowych przetworów.

warzywa

Jesienią na straganach jest naprawdę kolorowo i… bogato

Pomidorowe słońce zamknięte w słoiku
Jednym z naszych ulubionych przysmaków są suszone pomidory. Jak wiadomo nie należą do najtańszych, a sprawdzają się w wielu smakowitych potrawach. A zatem voila! Przepis, z którego chętnie korzystam:
Potrzebne będą oczywiście dobre, dojrzałe, soczyste pomidory (ok. 4 kg). Do tego 2 szklanki oleju, czosnek (kilka ząbków, jak kto lubi), 1-2 papryczki chili. Do smaku sól i zioła – tymianek, bazylia, oregano (najlepiej świeże).
Pomidory należy umyć, osuszyć, pokroić na połówki i pozbawić nasionek. Następnie układam je w piekarniku nagrzanym do 50°C. Układam je skórką do dołu i lekko solimy. Takie podsuszanie powinno trwać z przerwami ok. 16 godzin, ale sprawdzam jak się wysuszają. Powinny się redukować, ale pozostać elastyczne. Kiedy pomidorki są już gotowe, przygotowuję dodatki – obieram czosnek, a papryczki kroję i wyciągam pestki. W każdym słoiczku umieszczam kawałek papryki, czosnek i ciepłe pomidory oraz świeże zioła. Taką kompozycję zalewam ciepłym olejem. Zakręcam słoik i ustawiam wieczkiem na dół, aby ostygł…
Polecam, palce lizać!

suszone pomidory

Pyszne suszone pomidory

Samo zdrowie – papryka i miód
Kolejny jesienny przebój to oczywiście papryka. Ja rozkoszuję się wersją w zalewie miodowej.
Poza papryką (ok. 2 kg) potrzebujemy 5 szklanek wody, szklankę winnego octu, ¾ szklanki cukru, 2 łyżki miodu, sól (1 łyżka) i 2 łyżki oleju. Ponadto – czosnek, pieprz i estragon. Zalewę przygotowuję z wody, octu, oleju, cukru i miodu. Należy ją zagotować. Paprykę kroję w dość szerokie paski i umieszczam w słoiku, poza tym dodaję czosnek, kilka ziarenek pieprzu i estragon. Następnie zalewam i gotuję (wekuję) przez ok. 15 minut. I gotowa, a jaka smaczna!

papryka

Witaminy i wspaniały smak papryki

Oczywiście przepisów na warzywne rarytasy jest dużo więcej. Przygotowujemy smakowite ogóreczki na ostro oraz domowy przecier na zupę. W tym roku planuję również zadebiutować z przetworami z cukinii…

Zdjęcia: shutterstock, pixabay, doctoroz.com

About The Author

Reply