Krem nawilżający, pielęgnacja cery – nie tylko dla pań

Odpowiedni żel do mycia, peeling i krem nawilżający – taki zestaw powinien mieć każdy mężczyzna.

Oferty na doładowanie – promocje, korzyści

Doładowania i promocje ułatwiają kontrolowanie wydatków.

Mleko modyfikowane – tester produktów

Tester produktów, czyli możliwość wypróbowania mleka modyfikowanego – czy smakuje maluszkowi i jak jest przyswajane.

Dlaczego warto wybrać telewizor UHD 4K

Telewizory Ultra HD,zapewniają rozdzielczość obrazu 4K, czyli aż 3840 × 2160 pikseli.

Siłownia czy ćwiczenia w domu – oto jest pytanie!

Trening w domu czy w klubie? Wybór zależy od wielu czynników…

Kleszcze atakują – naturalne sposoby, które warto znać

Powinniśmy zabezpieczać się przed kleszczami, najlepiej na kilku frontach, korzystając z różnych metod.

Czystek – z naturą po zdrowie

Czystek wspiera układ odpornościowy, a to tylko jeden z jego licznych walorów

Dolce&Gabbana i sprzęt AGD…

Zachwycający sprzęt AGD sygnowany przez światowej klasy producenta AGD – firmę SMEG i dom mody Dolce&Gabbana.

Męskie sprawy – jak zwiększyć potencję

Mężczyźni rzadko pytają o to jak zwiększyć potencję czy o przyczyny ewentualnych zaburzeń erekcji

Dlaczego wybrałam garnki indukcyjne

Garnki indukcyjne to komfort, bezpieczeństwo, a także oszczędność energii i czasu

Skrzydełko czy nóżka? Polacy coraz częściej wybierają drób

Mięso drobiowe, a szczególnie z kurczaka, cieszy się dużym powodzeniem – w rankingu dotyczącym rocznego spożycia wyprzedza je tylko wieprzowina. Okazuje się, że statystyczny Polak zjada aż 27 kg mięsa z kurczaka. Można powiedzieć, że jest to dobry wybór, oczywiście jeśli kupuje się produkty dobrej jakości, od sprawdzonych dostawców. Drób jest lekkostrawny, dostarcza wielu wartości odżywczych, jest smaczny i można przyrządzać go na wiele sposobów.

Źródło zdrowego białka, witamin i minerałów
Zanim przejdziemy do walorów smakowych oraz tego, co z kurczaka można wyczarować w kuchni, przyjrzyjmy się wartościom odżywczym. Przede wszystkim kurczak jest bogaty w łatwo przyswajalne białko. Nie bez powodu ma swoje ważne miejsce w diecie sportowców, np. kulturystów, którym zależy na budowaniu mięśni bez ryzyka spożycia zbyt dużej ilości tłuszczu. Wybierając drób zamiast wieprzowiny czy wołowiny zapewniamy sobie solidną, większą dawkę białka i niewiele tłuszczu. Tak naprawdę w przypadku uda, piersi czy skrzydełka z kurczaka najwięcej tłuszczu znajduje się tuż pod skórą. A zatem wystarczy ją usunąć, aby znacznie obniżyć zawartość tłuszczu oraz ilość spożywanych kalorii.
Chude delikatne mięso z drobiu jest zalecane w diecie lekkostrawnej, dla osób z problemami z układem pokarmowym, kontrolujących cholesterol czy te najzwyczajniej w świecie odchudzających się. Jednocześnie to cenne źródło witamin (zwłaszcza z grupy B – niacyny i pirydoksyny), jak również minerałów (cynk, selen, fosfor, magnez).

drób

Mięso drobiowe – wybór wielu konsumentów

Szeroki asortyment na każdą okazję
Nie bez znaczenia jest również fakt, że udka, piersi czy skrzydełka z kurczaka to niemal nieograniczone możliwości do kulinarnych popisów. Od przystawek, sałatek, małego co nieco, przez tradycyjne obiadowe dania, po prawdziwą ucztę (np. faszerowany kurczak) oraz egzotyczne potrawy. Drób to szeroki asortyment produktów, z którego można przyrządzić dania na każdą okazję. To chude, delikatne wędliny, kurczaki w całości, elementy, konserwy, a także praktyczne i smaczne pomysły na pyszne danie, takie jak np. skrzydełka w marynacie. Już przyprawione, dzięki zalewie soczyste, przygotujemy je łatwo, szybko i co szczególnie ważne – nie zawierają konserwantów.

Praktycznie i smacznie – skrzydełka z kurczaka

Oczywiście produktów drobiowych jest wiele, podobnie jak i kuszących inspiracji, czyli przepisów na dania z kurczaka. Prawdziwą skarbnicą jest oczywiście internet – ciekawe przepisy znajdziemy na kulinarnych blogach czy w serwisach poświęconych tej tematyce.

skrzydełka

Skrzydełka przygotujemy na wiele sposobów

Mała podpowiedź 🙂
Skrzydełka z kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów. My lubimy np. podawać je w sosie z pleśniowego sera. W tym celu trzeba oczyszczone skrzydełka upiec (w rękawie) z ulubionymi dodatkami (papryka, chili, miód itp.), latem można wykorzystać grill. Do tego przygotowujemy sos na bazie jogurtu, majonezu i sera z niebieską pleśnią oraz przypraw i szczypiorku – całość miksujemy i podajemy razem ze świeżo upieczonymi skrzydełkami.

Zdjęcia: drosed.com.pl, shutterstock, thinkstockphotos.com

About The Author

Reply