Bolące stawy – reumatyzm i inne przyczyny

Najczęściej bolące stawy kojarzymy z reumatyzmem, ale to nie jedyna przyczyna takich dolegliwości.

Ból brzucha – gdzie boli i dlaczego

Ból brzucha to wyzwanie dla pacjenta i diagnostyki i jedna z najczęściej zgłaszanych dolegliwości

Pyszne pasztety – na śniadanie i od święta

Parafrazując słowa poety możemy z dumą powiedzieć, że Polacy nie gęsi i swoje pasztety mają

Przygotuj włosy do zimy

Sezon jesienno – zimowy bywa największym wyzwaniem dla włosów

Fosfolipidy – dlaczego są tak ważne dla wątroby

Pojęcia takie jak hepatocyty, fosfolipidy czy też funkcje wątroby, powinny być nam znane.

Jesień w parku – dla zdrowia i dla zabawy

Jesienny park zamiast telewizora i komputera!

Chroń skórę, sięgnij po Iwostin Solecrin

Wielbiciele opalania powinni wiedzieć, że słońce to nie samo dobro, może negatywnie wpływać na skórę i zagrażać zdrowiu

Ekologiczna żywność – postaw na zdrowie

Jakie wymagania musi spełniać zdrowe jedzenie, aby można było uznać je za wartościową żywność ekologiczną

Zdrowie pupila – pełnowartościowe karmy dla psów

Odpowiednio dobrane pełnowartościowe karmy dla psów zapewnią im zdrowie, kondycję, odporność, energię, oczywiście będą im także smakować.

Odparzenia pieluszkowe – jak im zapobiec i jak je leczyć

Skóra niemowląt jest delikatna, a odparzenia pieluszkowe spędzają sen z powiek najbardziej troskliwym mamom

Skrzydełko czy nóżka? Polacy coraz częściej wybierają drób

Mięso drobiowe, a szczególnie z kurczaka, cieszy się dużym powodzeniem – w rankingu dotyczącym rocznego spożycia wyprzedza je tylko wieprzowina. Okazuje się, że statystyczny Polak zjada aż 27 kg mięsa z kurczaka. Można powiedzieć, że jest to dobry wybór, oczywiście jeśli kupuje się produkty dobrej jakości, od sprawdzonych dostawców. Drób jest lekkostrawny, dostarcza wielu wartości odżywczych, jest smaczny i można przyrządzać go na wiele sposobów.

Źródło zdrowego białka, witamin i minerałów
Zanim przejdziemy do walorów smakowych oraz tego, co z kurczaka można wyczarować w kuchni, przyjrzyjmy się wartościom odżywczym. Przede wszystkim kurczak jest bogaty w łatwo przyswajalne białko. Nie bez powodu ma swoje ważne miejsce w diecie sportowców, np. kulturystów, którym zależy na budowaniu mięśni bez ryzyka spożycia zbyt dużej ilości tłuszczu. Wybierając drób zamiast wieprzowiny czy wołowiny zapewniamy sobie solidną, większą dawkę białka i niewiele tłuszczu. Tak naprawdę w przypadku uda, piersi czy skrzydełka z kurczaka najwięcej tłuszczu znajduje się tuż pod skórą. A zatem wystarczy ją usunąć, aby znacznie obniżyć zawartość tłuszczu oraz ilość spożywanych kalorii.
Chude delikatne mięso z drobiu jest zalecane w diecie lekkostrawnej, dla osób z problemami z układem pokarmowym, kontrolujących cholesterol czy te najzwyczajniej w świecie odchudzających się. Jednocześnie to cenne źródło witamin (zwłaszcza z grupy B – niacyny i pirydoksyny), jak również minerałów (cynk, selen, fosfor, magnez).

drób

Mięso drobiowe – wybór wielu konsumentów

Szeroki asortyment na każdą okazję
Nie bez znaczenia jest również fakt, że udka, piersi czy skrzydełka z kurczaka to niemal nieograniczone możliwości do kulinarnych popisów. Od przystawek, sałatek, małego co nieco, przez tradycyjne obiadowe dania, po prawdziwą ucztę (np. faszerowany kurczak) oraz egzotyczne potrawy. Drób to szeroki asortyment produktów, z którego można przyrządzić dania na każdą okazję. To chude, delikatne wędliny, kurczaki w całości, elementy, konserwy, a także praktyczne i smaczne pomysły na pyszne danie, takie jak np. skrzydełka w marynacie. Już przyprawione, dzięki zalewie soczyste, przygotujemy je łatwo, szybko i co szczególnie ważne – nie zawierają konserwantów.

skrzydełka

Praktycznie i smacznie – skrzydełka z kurczaka

Oczywiście produktów drobiowych jest wiele, podobnie jak i kuszących inspiracji, czyli przepisów na dania z kurczaka. Prawdziwą skarbnicą jest oczywiście internet – ciekawe przepisy znajdziemy na kulinarnych blogach czy w serwisach poświęconych tej tematyce.

skrzydełka

Skrzydełka przygotujemy na wiele sposobów

Mała podpowiedź 🙂
Skrzydełka z kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów. My lubimy np. podawać je w sosie z pleśniowego sera. W tym celu trzeba oczyszczone skrzydełka upiec (w rękawie) z ulubionymi dodatkami (papryka, chili, miód itp.), latem można wykorzystać grill. Do tego przygotowujemy sos na bazie jogurtu, majonezu i sera z niebieską pleśnią oraz przypraw i szczypiorku – całość miksujemy i podajemy razem ze świeżo upieczonymi skrzydełkami.

Zdjęcia: drosed.com.pl, shutterstock, thinkstockphotos.com

About The Author

Reply