Niezależnie od tego jak mocno się przed tym bronimy, święta to zawsze czas łasuchowania, podjadania, folgowania apetytom. Nic dziwnego – na stole świątecznym pojawiają się nie lada przysmaki. Oczywiście nie mam zamiaru buntować się przeciw kulinarnym i rodzinnym tradycjom, ale nawet w święta można jeść smacznie… obficie i zdrowo. Dlatego stawiam na dania z kurczaka, wybieram jakość i najlepsze przepisy.
Chude, zdrowe mięso drobiowe
Mięso drobiowe, z kurczaka jest delikatne, chude (szczególnie filety z piersi), dlatego jest zdrowsze i lżej strawne niż np. swojskie żeberka albo schabowe. A jeśli do tego wybierzemy drobiowe produkty wysokiej jakości mamy pewność, że nasze dania z kurczakiem będą smakować „jak u babci”, a przy okazji dostarczą nam jakże ważnych składników odżywczych. Dlatego właśnie w moich świątecznych potrawach wykorzystam sprawdzonego Zagrodowego.
Dlaczego Zagrodowy…?
Zapewne pojawi się pytanie dlaczego dania z kurczaka Zagrodowego są lepsze i smaczniejsze. Wynika to oczywiście z metody chowu. Nie ma tu mowy o „popędzaniu” wzrostu kurczaków, rosną one średnio o połowę dłużej niż zwykły drób hodowlany. Poza tym chów Zagrodowych ma miejsce w czystym ekologicznie regionie Podlasia, w tradycyjnych warunkach gospodarstw wiejskich. I wreszcie jeden z najistotniejszych czynników, czyli pasza – jest to w 100% karma roślinna oparta na surowcach niemodyfikowanych genetycznie. Pasza Zagrodowego składa się ze zbóż (np. pszenicy, kukurydzy, prosa), roślin oleistych i wysokobiałkowych oraz witamin i minerałów. Nic więc dziwnego, że
dania z kurczakiem Zagrodowym smakują mi zawsze
. Niezależnie od tego czy będzie to swojski, polski rosół czy też filety z piersi w sosie curry albo pyszna sałatka.
Zagrodowy na święta
Na świąteczny obiad na pewno przygotuję rosół i przyznam się, że od jakiegoś czasu korzystam z przepisu, który również pochodzi od Zagrodowego. Warto bowiem wiedzieć, że na stronie producenta można znaleźć wiele naprawdę inspirujących przepisów na dania z kurczaka i kaczki Zagrodowej. I właśnie w te święta poza aromatycznym rosołem mam zamiar podać także marynowaną pierś z kurczaka z zielonymi szparagami oraz moją ulubioną lekką sałatkę z grillowanej piersi kurczaka Zagrodowego ze świeżym ogórkiem, papryka i jogurtowym sosem curry. Polecam, palce lizać!
Przepis na sałatkę:
Lista składników:
• 1 łodyga selera naciowego
• 1 łyżeczka curry
• 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
• 1 mały pęczek posiekanego szczypiorku
• 1 świeży ogórek
• 2 szalotki pokrojone w kostkę
• 2 zielone papryki
• 200 g jogurtu naturalnego
• 4 grillowane piersi z Kurczaka Zagrodowego
• chili
• pieprz Cayenne
• sok z ½ cytryny
Najpierw łączmy składniki sosu, czyli jogurt naturalny, 2 szalotki pokrojone w kostkę, sok z ½ cytryny, 1 łyżeczkę curry, 1 mały pęczek posiekanego szczypiorku i doprawiamy do smaku. Grillowane i ostudzone piersi z Kurczaka Zagrodowego należy pokroić w paski i wymieszać z ogórkiem, selerem naciowym, papryką i zielonym pieprzem. Tuż przed podaniem łączymy mięso i warzywa z przygotowanym sosem. Można serwować z grzankami, pszennymi placuszkami albo tortillą.
Zdjęcia: zagrodowy.pl, shutterstock