Hasło „cukier to biała śmierć” wpisało się już w świadomość konsumentów, ale nie wszyscy wiedzą, że niemniej groźne jest nadmierne spożywanie soli i produktów z jej wysoką zawartością. Tak naprawdę dla większości z nas najlepszą opcją jest dieta niskosodowa.
Sól, czyli chlorek sodu, to najpopularniejsza przyprawa w każdej kuchni
. Dostępna jest w różnych wariantach, np. jako:
• sól kamienna wydobywana w kopalniach soli
• sól warzona – po oczyszczeniu soli kamiennej, najtańsza i najmniej wartościowa- pozbawiona mikroelementów,
• sól morska otrzymywana przez odparowanie wody morskiej, ma wyrazisty smak, zawiera magnez, żelazo i cynk oraz mniej sodu.
Nie oznacza to jednak, że morskiej soli można używać bez umiaru.
Sód, jak wiele innych pierwiastków, jest nam potrzebny do życia , jest bowiem jednym z głównych elektrolitów, składnikiem soku jelitowego i trzustkowego, reguluje ilość wody i równowagę kwasowo –zasadową. Jest niezbędny dla prawidłowego działania nerek i układu nerwowego. Prawda jest jednak taka, że występuje naturalnie w żywności, a wiele produktów, które kupujemy jest sowicie posolonych. Dlatego dieta niskosodowa jest najlepszym rozwiązaniem, aby uniknąć nadmiaru tego pierwiastka.
Czym grozi za duże spożycie soli i wysoki poziom sodu?
Jeśli często przesalamy, jemy produkty z wysoką zawartością soli zwiększa się ryzyko:
• nadciśnienia tętniczego,
• chorób układu sercowo-naczyniowego,
• chorób naczyń obwodowych,
• niewydolności serca,
• udaru mózgu,
• chorób nerek.
Rezygnując z soli nauczymy się także odczuwać naturalne smaki, które sól skutecznie przysłania…
Poniżej kilka praktycznych porad w ramach kampanii „Wyrzuć solniczkę”
Jak ograniczyć spożycie soli
W jakich produktach znajduje się sól?
Sól w diecie dzieci
Zdjęcia: wyrzucsolniczke.pl, foter.com