Infekcja górnych dróg oddechowych i budowanie odporności

„Przechodzenie” infekcji to proces nabywania odporności na całe nastoletnie, młodzieńcze i dorosłe życie

Jesienią warto wiedzieć jak wzmocnić odporność

Odporność to zestaw mechanizmów, które uczestniczą w wytwarzaniu odpowiedzi immunologicznej.

Na zdrowie! Olej z rekina

Olej z rekina zawiera naturalne immunostymulatory – alkiloglicerole oraz skwalen.

Pierś z kurczaka w zdrowej i zbilansowanej diecie

Pierś z kurczaka dostarcza zaledwie 100 kcal w 100 gramowej porcji, podczas gdy 100 g wieprzowiny to aż 260 kcal

Tatuaż – moda, fanaberia, sposób na wyrażenie siebie

Tatuaże zdobią ciała kobiet i mężczyzn, mogą być niewielkie albo wręcz przeciwnie – spektakularne

Czy istnieją naprawdę skuteczne diety na odchudzanie?

Posty, diety eliminacyjne mogą być stosowane przez zdrowe osoby, a najlepiej skonsultować je z lekarzem lub dietetykiem.

Modne i kobiece – krótkie fryzury na jesień

Krótkie fryzury są nie tylko modne, ale przede wszystkim efektowne, kobiece i bardzo twarzowe

Botki i moje praktyczne spojrzenie na modę

Botki nosimy przez cały rok, a sezon jesienno – zimowy to prawdziwy festiwal botków

Jak dbać o wątrobę – dieta, profilaktyka, leczenie

Odpowiedzi na pytanie „jak dbać o wątrobę” powinien znać każdy.

Domino’s pizza w Krakowie smakuje wyśmienicie!

Jeśli pizza w Krakowie to tylko z Domino’s – przestrzega się tu najlepszych receptur charakterystycznych dla każdej pizzerii w tej sieci

Probiotyk – dobroczynne działanie przy antybiotykoterapii

Zdrowie i odporność zaczynają się w jelitach. Dlatego tak istotny jest prawidłowy stan i skład naturalnej flory jelitowej. Niestety wiele sytuacji i czynników wpływa negatywnie na to środowisko, np. antybiotykoterapia, którą należy stosować ostrożnie, ale też czasami nie da się jej uniknąć. Nie bez powodu niejako w parze z antybiotykiem powinien iść skuteczny probiotyk.

Skutki uboczne antybiotykoterapii
Antybiotyk ma za zadanie zlikwidować chorobotwórcze bakterie w naszym organizmie. Niestety nie działa wybiórczo i w procesie leczenia sieje spustoszenie również wśród dobroczynnych bakterii fizjologicznie zasiedlających układ pokarmowy. Zachwianie równowagi mikrobiologicznej nie tylko osłabia odporność, ale wręcz sprzyja namnażaniu patologicznej flory – bakterii, grzybów. A to prosta droga do różnych infekcji, stanów zapalnych, objawów takich jak biegunki czy wymioty, które często obserwujemy po albo w trakcie zażywania antybiotyków. Aby zapobiegać takim stanom zaleca się probiotyk, który może być przyjmowany w formie suplementu oraz w produktach żywnościowych.

lek

Czasami antybiotykoterapia jest niezbędna

Dlaczego probiotyki są tak ważne
Dobroczynne działanie probiotyków odkrył ukraiński badacz Ilia Miecznikow, który zauważył działanie niektórych szczepów bakterii na organizm człowieka i stwierdził, że „poprzez zmianę nieznanej populacji bakterii w przewodzie pokarmowym na populację znaną, istnieje możliwość uniknięcia wielu objawów wieku starczego i prawdopodobieństwo istotnego przedłużenia życia człowieka”. Lata badań doprowadziły do wyselekcjonowania szczepów probiotycznych, które mogą przywracać równowagę mikrobiologiczną flory jelitowej. Według oficjalnej definicji WHO probiotyki to „żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach, wywierają korzystny efekt zdrowotny u gospodarza”. W praktyce oznacza to, że mają pozytywny wpływ na wiele procesów i narządów. Bronią przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Ale na tym nie kończy się dobroczynne działanie probiotyków:
• ułatwiają procesy trawienne,
• poprawiają wchłanianie witamin i minerałów,
• chronią mikroflorę jelitową podczas antybiotykoterapii,
• zwiększają odporność na zakażenia,
• niektóre szczepy działają przeciwalergicznie i przeciwnowotworowo,
• zmniejszają poziom cholesterolu,
• łagodzą objawy nietolerancji laktozy,
• syntetyzują niektóre witaminy z grupy B, K, kwas foliowy.

jogirt

Naturalne probiotyki – jogurty, maślanka, kefir

Skuteczny probiotyk
Probiotyki występują naturalnie w niektórych produktach spożywczych, takich jak jogurty, kefiry, maślanka czy kiszonki. Niestety nie zawsze udaje nam się w ten sposób pokryć zapotrzebowanie organizmu, szczególnie w przypadku małych dzieci – w ich diecie nie ma jeszcze takich składników. Ponadto dobry probiotyk musi odznaczać się określonymi właściwościami:
• odporność na soki żołądkowe,
• odporność na soki żółciowe,
• przyczepność do błoń śluzowych jelita,
• odporność na bakterie bytujące w jelitach.
Niewiele jest szczepów, które spełniają takie wymagania i wykazują odpowiednią aktywność biologiczną, jednym z nich jest Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), obecny m.in. w preparatach Dicoflor.
Więcej informacji na temat antybiotykoterapii, probiotyków i suplementów Dicoflor – tutaj.

dicoflor

Preparaty Dicoflor

About The Author

Reply