Infekcja górnych dróg oddechowych i budowanie odporności

„Przechodzenie” infekcji to proces nabywania odporności na całe nastoletnie, młodzieńcze i dorosłe życie

Jesienią warto wiedzieć jak wzmocnić odporność

Odporność to zestaw mechanizmów, które uczestniczą w wytwarzaniu odpowiedzi immunologicznej.

Na zdrowie! Olej z rekina

Olej z rekina zawiera naturalne immunostymulatory – alkiloglicerole oraz skwalen.

Pierś z kurczaka w zdrowej i zbilansowanej diecie

Pierś z kurczaka dostarcza zaledwie 100 kcal w 100 gramowej porcji, podczas gdy 100 g wieprzowiny to aż 260 kcal

Tatuaż – moda, fanaberia, sposób na wyrażenie siebie

Tatuaże zdobią ciała kobiet i mężczyzn, mogą być niewielkie albo wręcz przeciwnie – spektakularne

Czy istnieją naprawdę skuteczne diety na odchudzanie?

Posty, diety eliminacyjne mogą być stosowane przez zdrowe osoby, a najlepiej skonsultować je z lekarzem lub dietetykiem.

Modne i kobiece – krótkie fryzury na jesień

Krótkie fryzury są nie tylko modne, ale przede wszystkim efektowne, kobiece i bardzo twarzowe

Botki i moje praktyczne spojrzenie na modę

Botki nosimy przez cały rok, a sezon jesienno – zimowy to prawdziwy festiwal botków

Jak dbać o wątrobę – dieta, profilaktyka, leczenie

Odpowiedzi na pytanie „jak dbać o wątrobę” powinien znać każdy.

Domino’s pizza w Krakowie smakuje wyśmienicie!

Jeśli pizza w Krakowie to tylko z Domino’s – przestrzega się tu najlepszych receptur charakterystycznych dla każdej pizzerii w tej sieci

Zdrowo i smacznie – dieta niskosodowa

Hasło „cukier to biała śmierć” wpisało się już w świadomość konsumentów, ale nie wszyscy wiedzą, że niemniej groźne jest nadmierne spożywanie soli i produktów z jej wysoką zawartością. Tak naprawdę dla większości z nas najlepszą opcją jest dieta niskosodowa.

Sól, czyli chlorek sodu, to najpopularniejsza przyprawa w każdej kuchni. Dostępna jest w różnych wariantach, np. jako:
• sól kamienna wydobywana w kopalniach soli
• sól warzona – po oczyszczeniu soli kamiennej, najtańsza i najmniej wartościowa- pozbawiona mikroelementów,
• sól morska otrzymywana przez odparowanie wody morskiej, ma wyrazisty smak, zawiera magnez, żelazo i cynk oraz mniej sodu.
Nie oznacza to jednak, że morskiej soli można używać bez umiaru.

frytki

Niestety wiele osób nadużywa soli w codziennej diecie…

 

warzywa

…mimo iż jest naturalnym składnikiem wielu produktów żywnościowych

Sód, jak wiele innych pierwiastków, jest nam potrzebny do życia, jest bowiem jednym z głównych elektrolitów, składnikiem soku jelitowego i trzustkowego, reguluje ilość wody i równowagę kwasowo –zasadową. Jest niezbędny dla prawidłowego działania nerek i układu nerwowego. Prawda jest jednak taka, że występuje naturalnie w żywności, a wiele produktów, które kupujemy jest sowicie posolonych. Dlatego dieta niskosodowa jest najlepszym rozwiązaniem, aby uniknąć nadmiaru tego pierwiastka.

pizza

Tymczasem dieta niskosodowa jest naprawdę smaczna, a przede wszystkim zdrowa

Czym grozi za duże spożycie soli i wysoki poziom sodu?
Jeśli często przesalamy, jemy produkty z wysoką zawartością soli zwiększa się ryzyko:
• nadciśnienia tętniczego,
• chorób układu sercowo-naczyniowego,
• chorób naczyń obwodowych,
• niewydolności serca,
• udaru mózgu,
• chorób nerek.
Rezygnując z soli nauczymy się także odczuwać naturalne smaki, które sól skutecznie przysłania…

wyrzuć

Kampania „Wyrzuć solniczkę”

Poniżej kilka praktycznych porad w ramach kampanii „Wyrzuć solniczkę”

Jak ograniczyć spożycie soli

 

W jakich produktach znajduje się sól?

 

Sól w diecie dzieci

 

Zdjęcia: wyrzucsolniczke.pl, foter.com

About The Author

Reply