Modna twarz, czyli makijaż na jesień i zimę

Warto przyjrzeć się trendem makijażowym na 2017/2018 rok, szczególnie, że będzie się działo, oj będzie!

Jak fotografować otaczający świat – praktyczne porady dla pasjonatów

Fotografowanie otaczającego świata oraz ludzi wymaga zarówno dobrego sprzętu jak i niemałych umiejętności

Smakołyki i przetwory z grzybów

Grzyby lubimy w obiadowych wersjach, jak również w postaci smakowitych przetworów.

To, co tygrysice lubią najbardziej, czyli modne buty AD 2017/2018

Wybieg może być idealną inspiracją, oryginalne, „zakręcone” buty nadają charakter całej stylizacji.

Jak przebiega ciąża – 27 tydzień

Ciąża w 27 tygodniu trwa już ok. 189 dni, jak łatwo obliczyć do rozwiązania pozostało już zdecydowanie mniej, bo ok. 91 dni.

Do kuchni marsz! Czas na jesienne przetwory

Koniec lata i jesień to idealny czas na przetwory. Na rynkach królują śliwki, morele, jabłka, gruszki, cukinie, dynie, pomidory, ogórki, papryki

Probiotyk – dobroczynne działanie przy antybiotykoterapii

W parze z antybiotykiem powinien iść skuteczny probiotyk.

Zdrowo i smacznie – dieta niskosodowa

Nadmierne spożywanie soli jest groźne dla zdrowia, dla większości z nas najlepszą opcją jest dieta niskosodowa.

Suplementacja i dieta wegańska

Optymalna zaplanowana dieta wegańska zawiera wszystkie składniki, suplementacja obejmuje głównie witaminy – B12 i D.

przeziębenie

Przeziębienie u dzieci – nie taki diabeł straszny…

Przeziębienie u dziecka to zawsze powód do troski, warto jednak mieć na względzie, że to jedyna droga do budowania odporności

Zdrowo i smacznie – dieta niskosodowa

Hasło „cukier to biała śmierć” wpisało się już w świadomość konsumentów, ale nie wszyscy wiedzą, że niemniej groźne jest nadmierne spożywanie soli i produktów z jej wysoką zawartością. Tak naprawdę dla większości z nas najlepszą opcją jest dieta niskosodowa.

Sól, czyli chlorek sodu, to najpopularniejsza przyprawa w każdej kuchni. Dostępna jest w różnych wariantach, np. jako:
• sól kamienna wydobywana w kopalniach soli
• sól warzona – po oczyszczeniu soli kamiennej, najtańsza i najmniej wartościowa- pozbawiona mikroelementów,
• sól morska otrzymywana przez odparowanie wody morskiej, ma wyrazisty smak, zawiera magnez, żelazo i cynk oraz mniej sodu.
Nie oznacza to jednak, że morskiej soli można używać bez umiaru.

frytki

Niestety wiele osób nadużywa soli w codziennej diecie…

 

warzywa

…mimo iż jest naturalnym składnikiem wielu produktów żywnościowych

Sód, jak wiele innych pierwiastków, jest nam potrzebny do życia, jest bowiem jednym z głównych elektrolitów, składnikiem soku jelitowego i trzustkowego, reguluje ilość wody i równowagę kwasowo –zasadową. Jest niezbędny dla prawidłowego działania nerek i układu nerwowego. Prawda jest jednak taka, że występuje naturalnie w żywności, a wiele produktów, które kupujemy jest sowicie posolonych. Dlatego dieta niskosodowa jest najlepszym rozwiązaniem, aby uniknąć nadmiaru tego pierwiastka.

pizza

Tymczasem dieta niskosodowa jest naprawdę smaczna, a przede wszystkim zdrowa

Czym grozi za duże spożycie soli i wysoki poziom sodu?
Jeśli często przesalamy, jemy produkty z wysoką zawartością soli zwiększa się ryzyko:
• nadciśnienia tętniczego,
• chorób układu sercowo-naczyniowego,
• chorób naczyń obwodowych,
• niewydolności serca,
• udaru mózgu,
• chorób nerek.
Rezygnując z soli nauczymy się także odczuwać naturalne smaki, które sól skutecznie przysłania…

wyrzuć

Kampania „Wyrzuć solniczkę”

Poniżej kilka praktycznych porad w ramach kampanii „Wyrzuć solniczkę”

Jak ograniczyć spożycie soli

 

W jakich produktach znajduje się sól?

 

Sól w diecie dzieci

 

Zdjęcia: wyrzucsolniczke.pl, foter.com

About The Author

Reply